evo da se javim opet sa jednim veoma interesantnim saznanjem vezano za pokrajinu BW.
Pre dva dana sam imao dugacak razgovor sa jednim doktorom koji je jako politicki aktivan i povezan posebno u BW. Pricali smo o novom zakonu koji treba da stupi na snagu 1.1.14 i sa toga smo dosli do BW.
Reko mi je da je neverovatno (i zaiste jeste) sta se dogadja u Regierungspräsidiumu u Stuttgart u vezi sa stranim lekarima. Odgovorne osobe (mislim da je jedno ime veoma poznato ovde) i nadcelnik te osobe takodjer kao i druge, posebno politicke, struje vode politiku da se unemoguci stranim lekarima da dobiju Apporbation koliko se god moze! To vazi za sve strane lekare, ne samo za lekare iz nekih drzava. Ta osoba mi je rekla da se tu zakoni svakodnevno lome ali niko im trenutno ne moze nista, zato sto skoro ne postoji nikakva kontrola te uprave. A kao sto sam naveo, poneki politicari su tu isto upuceni tako da i sa te strane ima pozadina. Ta slika je jos crnja kad Vam kazem da tu i vazni Chefarztovi sa velikim uticajom isto imaju svoje prste u toj igri. Taj kontakt moj mi nije samo ovako prico, nego mi je precizno ispricao nekoliko slucajeva koji su se stvarno dogadjali.
Tako je jedan lekar iz Egipata (visegodisnje iskustvo, zavrsena specijalizacija, jezik itd... cisto sve) nije dobijo Approbation i cak nije polozio ispit (o tome cu odma da jos nesto napisem), ni drugi put. Nakon cele golgote oko toga dobijo poso u drugoj pokrajini i kad su usporedjivali njegovu diplomu i iskustvo samo je otisao na ispit i polozio bez problema. I narvano dobijo App. Samo zato sto su u toj pokrajini potrazili tokom procesa njegov dosije iz BW, doslo je na svetlost dana da su u BW bez njegovog znanja naveli (uz ekspertni izvestaj) da je taj lekar opasnost za javnost (neznam jesam to sad dobro preveo: Gefahr für die Öffentlichkeit) ako bi radio kao lekar. Znaci on nikako nije mogao da dobije App. i ako bi polozio ispit! A niko mu to nije reko.
Sad za taj ispit. To je u BW jako vazan instrument sa kojim se moze regulisati koliko lekara ce dobiti App a koliko nece. Zakonski je normalno propisano, da za Gleichwertigkeitsprüfung mora lekaru biti receno u kojim predmetima ce biti ispit. Takodje je propisano kako se taj ispit sprovodi. A sta je najvaznije: Na taj ispit se samo mora da ide ako se u procesu priznavanja diplome primeti da nije ravnomjerna prema nemackoj. Onda se MORA da uzme radni staz i iskustvo u obzir, da se vidi jel to moze da izjednaci te deficite. Tek ako posle toga jos postoje VELIKE razlike prema nemackoj kvalifikaciji, mora se ici na ispit koji se oslonjava na drzavni ispit u nemackoj. Ako postoje manje razlike onda se samo mora da polaze u tome, gde postoje razlike a ne celi ispit. To Vi ja mislim svi znate. Takav je zakon, i taj zakon se u BW namerno krsi iz jednog prostog razloga: Oni ne uzimaju u obzir iskustvo/radni staz, to je njima u stuttgartu sasvim svejedno!!
Ja sam bio pitao za jednog kolegu koji je zavrsio vec pre nekoliko godina specijalizaciju u opstoj hirurgiji, covek iz srbije, prica nemacki na nivou veci nego B2 itd. On bi u nekim pokrajinama odma dobijo App. Ali ta osoba u Suttgartu mi je rekla, da lekari iz srbije nisu nikada na istom nivou (covek vec radi skoro 10 godina bez prekida kao lekar) kao nemci tako da bi on morao isto da polaze ispit, jer inace nema druge mogucnosti da dobije dozvolu za rad. To je bilo pre 3 meseca, ali tek nakon ovih informacija mi je jasno zasto je to tako bilo receno. Neverovatno.
Ja necu nikoga licno tamo da optuzujem za nesto ili uruzvavam celu tu instituciju, ali ovo sto sam naveo mi je objasnilo dosta stvari koji su me cudili kad sam bio u kontaktu sa tom upravom i mislim da je potrebno vas da obavestim o tome.
A jos nesto mi je taj covek reko u tom razgovoru, rekao je da su lekari iz srbije medju najboljima u evropi. On je imao dosta puta mogucnosti da radi sa njima (sa mladima i sa starijima) i rekao je da bi oni kad zele da rade u nemackoj morali da prodju proceduru za App bez problema i da im normalno ne bi trebalo da idu preko BE... ali eto...
Necu nikome ko zeli da radi u BW da kvarim raspolozenje i nadu, ali mislim da je ovo jako bitna informacija za sviju koji zele tamo da prolaze tu proceduru. Izbegnite BW dok je situacija ovaka i dodjite u drugim pokrajinama do Approbation, Kad nju imate, onda mozete u BW da radite gde zelite bez ikakvih problema, zato sto Vam Regierungspräsidium Stuttgart vise nije potreban.
Sad kratko o novom zakonu u vezi sa BW. Taj lekar od koga te informacije imam saradjuje sa politickim organima na nivou drzave, ne samo pokrajine. Njegov rad se najvise odnosi na to, da se bori protiv nezakonost koji se odigrava u Stuttgartu, i kao sto kazem ima jake kontakte i veliki uticaj. Uz moje pitanje da li ce se za novim zakonom od januara 2014 sve to preokrenuti na dobro u BW, reko mi je da je dosta pesimistican. Cisto zato sto ne postoje nikakve kontrole te uprave i zato sto misli da ce se oni snaci nekao da makar ne nekom stepenu rade dalje kao sto i do sada. Novi zakon ce ipak biti u tom smislu drugaciji, zato sto ce na nivou drzave vaziti i svi ga moraju postovati. Taj zakon treba da u detalju opise celu proceduru dobijanja App i kako se koji korak treba da primeni. Ali kao i sve sto se dogadja u politici, tek cemo videti kako ce to posbno za BW (ali na primjer isto za Hessen) izgledati kad zakon konacno bude stupio na snagu. Za ostale pokrajine se nikako ne brinem, mislim da ce tu sve biti kako treba i da ce taj zakon olaksati dosta stvari.
Jao zao mi je sto sam pisao ovako puno. Ali ljut sam zbog toga. Ne samo zato sto to ljudski nije u redu (za moj pojam to spada u mrznju stranaca) nego zato sto to Vama svima otezava dolazak u BW, koji je za ziviti zajedno sa Bayernu bas najbolja (moje misljenje) i zato sto jako otezava i moj poso ovde. Ali ipak sam optimista i mislim da ce se i u Regierungspräsidiumu Stuttgart nesto promeniti na dobro
e sad dosta od mene... nadam se da je sve ovo sto sam piso od korist
veliki pozdrav