Srpski lekari u Nemačkoj

Puno kolega i koleginica mi piše na mail, pa evo da pobovimo gradivo...

Spisak dokumenata za BE i linkove Regierung-a Oberbayern i Ambasade u Bgd-u i telefon prevodioca sa nemackim pecatom.

Dokumenta – Za dobijanje BERUFSERLAUBNIS-a (privremene radne dozvole) bilo mi je potrebno:
-Potvrda (Bescheinigung) iz klinike da ti garantuju posao u njoj; ili Ugovor o radu
-Diploma o završenom fakultetu (sa apostilom);
-Dodatak diplomi (sa apostilom);
-Potvrda o položenom državnom ispitu;
-Potvrda iz ministarstva zdravlja o dužini trajanja i sadržaju staža;
-Potvrda iz lekarske komore da nemam stručnih grešaka;
-Potvrda iz policije o nekažnjavanju;
-Lekarsko uverenje;
-Kopija pasoša;
-Kopija diplome B2 ispita;
-CV (Lebenslauf); bez vremenskih rupa

*sva dokumenta su morala biti prevedena kod sudskog prevodioca i uz njih priložene srpske kopije originalnih dokumenata.
**sva dokumentacija su morala biti poslata poštom (DHL) u Pokrajinsku upravu (Bezirksregierung), kojoj pripada klinika u kojoj radim.
***na Berufserlaubnis se čeka 6-8 nedelja, nekome kraće, nekome duze.
**** Sve kopije overene

Za dobijanje ULAZNE VIZE potrebno je sledeće:

-Berufserlaubnis;
-Ugovor iz klinike (koji mi je stigao poštom nakon dobijanja Berufserlaubnisa);
-Diploma o završenom fakultetu;
-Diploma B2;
-Pasoš;
-Obrazac/Prijava iz nemačkog konzulata;
-Dve fotografije.
*u nemačkom konzulatu u Beogradu se predaju po 2 kopije svih ovih dokumenata i donosi se original na uvid.
**na Ulaznu Vizu se isto čeka takodje 6-8 nedelja, takodje je stigla dosta ranije. Tu može da vam pomogne Personalabteilung zvanjem Urdmeda za strance, da se sve malo ubrza.

Regierung von Oberbayern, trebaju ti prva tri dokumenta. Na prvom je sve precizno opisano sta ti treba: Ärzte/-innen

Ärzte/-innen
Seitenpfad: RegOb Internet > Formulare > Gesundheit u. Verbraucherschutz > Approbationen und Erlaubnisse > Ärzte/-innen Erlaubnisse für Är...
View on www.regierung.ober...
Preview by Yahoo

Ambasada, nema sve navedene dokumente. Drzite se mog spiska: Deutsche Botschaft Belgrad - Informacije o izdavanju viza radi zapošljavanja ili samostalne privredne delatnosti

Deutsche Botschaft Belgrad - Informacije o izdavanju viza radi zapošljavanja ili samostalne privredn...
poslednja aktualizacija: decembar 2010. Zabrana o regrutovanju radne snage iz inostranstva, koja je doneta zaključkom Savezne vlade 1973. godine, i dalje je na snazi zbog velike nezaposlenosti u ...
View on www.belgrad.diplo.de
Preview by Yahoo

Nadam se da ce pomoci. Puno srece i strpljenja vam zelim.

Postovane kolege,

uskoro zavrsavam studij medicine i imam velike ambicije za rad u Nemackoj. Zanima me da li je moguce stazirati u Nemackoj i tamo poloziti strucni ispit ili se to mora odraditi u Srbiji pa tek onda aplicirati za Nemacku? Inace, imam i Hrvatski pasos... Unapred hvala na odgovoru!

Spisak dokumenata za BE i linkove Regierung-a Oberbayern i Ambasade u Bgd-u i telefon prevodioca sa nemackim pecatom
Deutsche Botschaft Belgrad - Informacije o izdavanju viza radi zapošljavanja ili samostalne privredn...
poslednja aktualizacija: decembar 2010. Zabrana o regrutovanju radne snage iz inostranstva, koja je doneta zaključkom Savezne vlade 1973. godine, i dalje je na snazi zbog velike nezaposlenosti u ...
View on www.belgrad.diplo.de
Preview by Yahoo
Nadam se da ce pomoci. Puno srece i strpljenja vam zelim.

Cao! Meni bi trebao broj tel prevodioca, ali ga ja ovde nigde ne vidim! Da li bi nekomogao na pp da mi posalje broj, pliz?

Pretpostavljam da ce biti sve vise i vise onih koji ce naici na ovaj forum i temu, pa rekoh da napisem koji savet u vezi sa SAMIM polaganjem B2 ispita. Mozda nekom i pomogne...
Naravno, nisam profesor ili sl. i mozda se neko nece sloziti, ali svejedno..

Citajte sto vise, sto veci fond reci, naravno to bolje. Ja sam odabrao najtezi nacin, privatne lekcije dok ne prodje gramatika, a onda recnik u ruke i prevodi sam..Na kraju imao nekih dvadesetak knjiga sa tekstom i na srpskom i na nemackom. Sve zavisi od vas, da se ne lazemo, koliko radite, toliko ce vam se isplatiti. Ne mozete me ubediti da je nemoguce poloziti za godinu dana ili manje, jer pametan covek ce raditi dovoljno(i vise) i takodje ce spremati sam B2 ISPIT, a ne samo uciti nemacki. Naucite nekoliko textova napamet, shablon za pisanje, i Redemittel(sto vise to bolje naravno).

Izgleda da u poslednje vreme uvek krecu sa slusanjem. Aufgabe 1 vam je kljuc prvog dana. Treba vam ukupno 45 poena, a ovo traje 2 minuta i donosi 10. Koncentracija na maximum, i koristite svaki sekund od trenutka kad dobijete papire, ukljucujuci i pauze koje Hoerverstehen ima, da procitate tabelu odnosno pitanja-Aufgabe 2. Slobodno temeljno, polako, ima vremena. Vezbajte kuci sa dostupnim materijalom, slusajte 50 puta jedno isto, procitajte i transkripte. Mnoge stvari koje treba da zaokruzite se jasno izgovore, pogotovo za Aufgabe 1.

Prvi zadatak, citanje: jedan odgovor je uvek negativan(ponekad i 2). Resenje iz primera odmah zaboravite i ne citajte ga u daljem toku. U principu ovo nije tesko, ali se desi da dobijete dva jako slicna texta gde jedna rec odlucuje resenje. Slicno vam je i sa Aufgabe 2, moze se desiti da vam se cini da i a) i b) i c) imate u textu, pazljivo citajte pa odlucite. Ima naravno i lakih, ociglednih resenja. Aufgabe 3 bi trebalo da bude laksi, jer podrazumeva ocenjivanje misljenja autora, pozitivno ili negativno, za sta vam stoji na raspolaganju po ceo pasus! Ako i dalje postoji problem, pogledajte kraj prethodnog, odnosno pocetak sledeceg pasusa, i voila. Eto resenja niotkuda. Aufgabe 4 je lutrija. Ponekad je text tezak. Ako vam pak text “legne”, na konju ste. Upisivanje reci u ovom zadatku podrazumeva najpre poznavanje Prepozicija, zatim Artikel i padeze, i na kraju glagole(imate redove gde je moguce upisati 5+ razlicitih reci, svaka tacna-ali upisite samo jednu). Najbitnije od svega za Leseverstehen je: ne panicite kad dobijete papire i mislite da nista ne razumete. Vremena ima dovoljno, bar da 3 puta sve procitate, i svaki put je lakse i ima vise smisla.

Pisanje, zadatak prvi. Uvod od dve recenice cete naravno nauciti napamet, mozete uvek da ga primenite. 190 reci ukupno je dovoljno, 350 recimo vam ne donosi extra poene. Za svaki pasus vam je navedeno tacno sta treba da napisete! Po dve tri recenice i gotovo. Sticem utisak da je ovde od svih tacaka, Artikel tj. padez nesto na cemu necete gubiti poene ako gresite. Naravno, ako ne gresite mnogo. Bitnije je da pricate raznovrsno, Redemittel sto vise, pasiv ovde, preterit tamo. Koristite genitiv! Povezite pasuse jasno jedan sa drugim, neka sve ima smisla. Za Aufgabe 2 nemam bas sta da kazem, trebalo bi da je ovo najlaksi deo ispita. Ako imate problem sa nekim redom, moguce je doci do resenja logickim razlucivanjem, tj. sistemom dedukcije.

Usmeni: Ako ste dosli do ovde, ogromne su sanse da cete poloziti. Za prvi zadatak vezbajte sami, sa profesorom, sa ljudima na netu. Uopste nije tesko naci Nemca ili Nemicu spremnih da pomognu. Imate skajp, chat sobe, mejlove. Sve od velikog znacaja. Bitno kod Aufgabe 1-ne cutite. Samo pricajte. Greske nisu od ogromnog znacaja, samo pricajte. 3 minuta prodje brzo. Ne obracajte paznju na kamena lica ispitivaca. Ups, umalo da zaboravim, naucite da se dobro predstavite! 10 recenica, to ide pre prvog zadatka. Za drugi, provezbajte sto vise primera sa nekim ko moze da vas oceni ili proradi ovo sa vama. Uvod i kraj mozete nauciti napamet, neke univerzalne recenice koje mozete primeniti uvek. Ako vam je partner recimo iz Nemacke i prica tecno i fenomenalno, ne panicite. To uzimaju u obzir, pa ispadne i dobra stvar za vas. Malo pricate, kad ono 20 poena.

Bez panike, citajte sto vise, i srecno.

Iskustvo sa Goethe B2 ispita- Avgust 2014:
Od kad je kolega Hoffentlich polagao nema bitnih izmena. Ispita traje 2 dana. Prvi dan su čitanje, slušanje i pisanje. Drugi dan je usmeni. Smatra se da je ispit položen ako u prva 3 dela imate ukupno minimum 45 poena, a iz usmenog minimum 15 poena, što je ukupno minimum 60.
Meni je ispit počeo od dela Lesen- 4 zadatka, rešavate redosledom koji vama odgovara. Za to imate 80 min. Po meni je to sasvim dovoljno da čak nekoliko puta pređete tekstove. Nakon toga sledi pauza od 20 min, pa Hören.
Hoeren- dva zadatka. Prvi- da upišete reči koje nedostaju, samo se jednom sluša tekst. Drugi zadatak- mcq, dakle na zaokruživanje, dva puta se sluša teksat. Inače tekst puštaju tako da svi u učionici zajedno slušaju. Dobro je ozvučenje. I za ove zadatke ima sasvim dovoljno vremena. Nakon toga sledi pauza od 15 min, pa pismeni.
Schriftlicher Audruck- traje 65 min. Ima dovoljno vremena. Nemojte nikako pisati prvo običnom pa podebjavati, to zaboravite, potroši se mnogo vemena.
Mündlicher Ausdruck- 2 zadatka. Ukupno za oba zadatka imate 15 minuta da pripremite koncepte, a onda kreće usmeni. Ulaze dva kandidata. Prvi zadatak- sami pričate na zadatu temu. Drugi zadatak- sa kandidatom koji polaže sa vama vodite dijalog. Na početku bi trebalo da se kratko predstavite i to ne ulazi u ocenu.
Sama atmosfera na ispitu je opuštena. Svako ima svoj ormarić za stvari i ključ. Ima dovljno vremena za zadatke. Pauze su okej....
Sve u svemu čini mi se da ispit nije teško položiti, ali da sam ispit nije neko merilo znanja nemačkog već kakv si test taker. Bilo je ljudi koji odlično i tečno pričaju nemački, ali nisu znali ni koja je forma ispita pa su padali. Dok su drugi, čini mi se sa jakim A2 nivoom, dobro unapred pripremljeni, položili. Hoću da kazem da imati B2 sertifikat ne znači da je neko zaista na tom nivou....
Za kraj evo torrenta u kome se nalaze knjige za pripremu za ispit:
U principu ima 4 knjige za spremanje:

1. B2 test zu B 2 Finale- Hueber (tu ima tri testa za Goethe, 3 testa za OSD)
2. Prufungstraining B2- Cornelsen
3. Fit fuer B2- Hueber
4. Mit Erfolg zum Goethe Zeritifikat B2

http://thepiratebay.se/torrent/8177986/

I jos par reci u vezi B2. Deo slusanje ima 2 dela . Prvi deo pustaju samo jednom i taj deo nosi manje bodova ali je i manje problematican jer resavanja zadataka svodi na popunjavanje nekog rasporeda, tabele ili plana casova. Drugi deo slusanja je po meni mnogo tezi , jer se vrlo lako izgubi kontinuitet tj. izgubi se orijentacija do koje tacke u tonskom zapisu se stiglo i u kom se pitanju radi. Drugi deo slusanja pustaju 2 puta jednom u celosti a drugi put podeljeno na 3-4 dela sa pauzama izmedju pri cemu se mora odgovoriti na po 3-4 pitanja za svaki pasus u tim pauzama. Na svako pitanje su ponudjena 3 odgovora, od kojih je jedan cista nebuloza, cesto i nije povezan sa tekstom tj. tonskim zapisom. Izmedju prvog i drugog slusanja drugog tonskog zapisa kao i pre prvog slusanja ima nesto vremena , moj je savet je da se to vreme iskoristi i procitaju odgovori na sto vise pitanja iz drugog dela slusanja i obavezno obelezi jos pre nego sto se cuje tekst ili u toku prvog slusanja drugog tonskog zapisa koji je odgovor tacan ili verovatno tacan a u toku drugog slusanja to samo potvrdi. Jer po meni nema vremena izmedju pasusa da se sva pitanja a posebno odgovori na pojedine pasusu procitaju i da odgovor. Inace mislim , neka me neko ispravi ako gresim da svaki deo (slusanje, citanje, pisanje i pricanje) nose po 25 bodova od cega se mora imati minimum 60% tj. 15 bodova u svakom pojedinacnom delu. Tj. ako se padne npr. citanje tj. ako se dobije manje od 15 bodova na citanju pada se ceo ispit jer se mora imati 60% ili vise na svakom pojedinacnom delu. Mislim da oni to i kazu na pocetku ispita. U svakom slucaju dobro uvezbati date probne testove iz gore navedenih knjiga , da se stekne rutina za ispit i ne gubi vreme u toku ispita u pokusaju da se shvati sta treba da se uradi.

neka me neko ispravi ako gresim da svaki deo (slusanje, citanje, pisanje i pricanje) nose po 25 bodova od cega se mora imati minimum 60% tj. 15 bodova u svakom pojedinacnom delu. Tj. ako se padne npr. citanje tj. ako se dobije manje od 15 bodova na citanju pada se ceo ispit jer se mora imati 60% ili vise na svakom pojedinacnom delu.

Ne, treba minimum 45 poena prvog dana, i 15 poena drugog dana. Znaci mozes da imas i 12, 12, 22, 15 na primer, prosao si.

Drage Kolege,
vec 8 meseci radim u Mecklenburg-Vorpommern na psihosomatici. Jedna koleginica iz rusije koja zivi 12 godina u Nemackoj nije prosla Gleichwertigkeitsprüfung, oborili su je. Saznala sam da je bas u ovoj pokrajini taj ispit najteze poloziti. Sa druge strane, kolege iz Niedersachsen, Nordrein-Westfahlen i Bayern, isto tako iz B-W bili su oslobodjeni tog ispita, bilo im je dovoljno samo radno iskustvo tj. Zeugnis od poslodavca i bez problema su dobili aprobaciju, bez ikakvog ispita. Kako se moze eskivirati taj ispit zna li neko nesto? na kojim linkovima se mogu informisati o aprobaciji i uporediti za svaku bundesrepubliku? u kojoj bundesrepublici je najlakse dobiti aprobaciju ili postoje li cak mesta gle se i ne polaze ispit? Ocigledno nisam bila dobro obavestena kada sam trazila posao, mislila sam da je ovamo na severoistoku najlakse...ocigledno su to bile dezinformacije... Molila bih za dalja uputstva, tu sam na raspolaganju za dalja pitanja..pozdrav za sve

- - - - - - - - - -

Drage Kolege,
vec 8 meseci radim u Mecklenburg-Vorpommern na psihosomatici. Jedna koleginica iz rusije koja zivi 12 godina u Nemackoj nije prosla Gleichwertigkeitsprüfung, oborili su je. Saznala sam da je bas u ovoj pokrajini taj ispit najteze poloziti. Sa druge strane, kolege iz Niedersachsen, Nordrein-Westfahlen i Bayern, isto tako iz B-W bili su oslobodjeni tog ispita, bilo im je dovoljno samo radno iskustvo tj. Zeugnis od poslodavca i bez problema su dobili aprobaciju, bez ikakvog ispita. Kako se moze eskivirati taj ispit zna li neko nesto? na kojim linkovima se mogu informisati o aprobaciji i uporediti za svaku bundesrepubliku? u kojoj bundesrepublici je najlakse dobiti aprobaciju ili postoje li cak mesta gle se i ne polaze ispit? Ocigledno nisam bila dobro obavestena kada sam trazila posao, mislila sam da je ovamo na severoistoku najlakse...ocigledno su to bile dezinformacije... Molila bih za dalja uputstva, tu sam na raspolaganju za dalja pitanja..pozdrav za sve

Drage Kolege,

- - - - - - - - - -

Drage Kolege,

Drage Kolege,

ja sam doktorka koja radi vec dve pune godine u Niedersachsen. Dobila sam Aprobaciju. Mogu reci iz svog dosadasnjeg iskustva, sto licnog a sto od ostalih kolega koji su takodje vec polozili, da je najbolje da se pripremate za taj Gleichwertigkeitsprüfung. Ne znam da li je greska ili nije sto se tice podnosenje zahteva za uporedjivanje broja casova i priznavanje nase diplome. Videla sam da te ljude vise maltretiraju na ispitu. Onda prilicno cede. Ja sam isla logikom da mi je bolje da sto pre to odradimm i dobijem Aprobaciju da bih mogla da trazim posao u svim pokrajinama Nemacke. Spremati i poloziti ispit je veliki napor ali ima dosta pozitivnih stvari koje se dobiju time. Kao prvo, naucicete bolje nemacki, kao drugo, idete u korak sa medicinom, usavrsavate se i tako ostavljate bolji utisak na poslu gde radite. Znam da je ucenje tesko i da jos jedan ispit posle svega, bar kod mene, izaziva bes u meni, sobzirom da Bugari i Rumuni to nisu morali da polazu, a mi moramo. Ali sobzirom na situaciju u kojoj smo, smatram da smo bez obzira na sve mi u maloj prednosti u odnosu na njih. Dobijamo Aprobaciju i plavu kartu na neograniceno. Drugim recima, ne moze vas niko vise isterati iz Nemacke, dokle god zelite da radite svoj posao.
Ako nekome treba jos neka informacija, rado cu da pomognem. Veliki pozdrav iz Nemacke :-)

" Ne znam da li je greska ili nije sto se tice podnosenje zahteva za uporedjivanje broja casova i priznavanje nase diplome. Videla sam da te ljude vise maltretiraju na ispitu. Onda prilicno cede. " Na zalost, to sam vec uradila i posle 8meseci radnog iskustva u nemackoj pokrenula zahtev za uporedjivanje diplome i broja casova. Znam, pozurila sam, bolje je bilo da sam sacekala jos godinu dana da prikupim jos malo iskustva. Da li mogu taj zahtev sada stornirati? Ili bi tim korakom vece iritacije izazvala. Nisam razumela, koji je drugi nacin da se ode na Gleichwertigkeitsprüfung? Mislila sam da je podnosenje zahteva ovavezno, tj.da bez toga ne mozes izaci na ispit? Dakle kako zakazati ispit bez rezultata od gutachter-a? Mozete li mi mi malo pojasniti kako na ispit bez podnosenja zahteva? Pozdrav sa istocnog mora

Drage Kolege,

ja sam doktorka koja radi vec dve pune godine u Niedersachsen. Dobila sam Aprobaciju. Mogu reci iz svog dosadasnjeg iskustva, sto licnog a sto od ostalih kolega koji su takodje vec polozili, da je najbolje da se pripremate za taj Gleichwertigkeitsprüfung. Ne znam da li je greska ili nije sto se tice podnosenje zahteva za uporedjivanje broja casova i priznavanje nase diplome. Videla sam da te ljude vise maltretiraju na ispitu. Onda prilicno cede. Ja sam isla logikom da mi je bolje da sto pre to odradimm i dobijem Aprobaciju da bih mogla da trazim posao u svim pokrajinama Nemacke. Spremati i poloziti ispit je veliki napor ali ima dosta pozitivnih stvari koje se dobiju time. Kao prvo, naucicete bolje nemacki, kao drugo, idete u korak sa medicinom, usavrsavate se i tako ostavljate bolji utisak na poslu gde radite. Znam da je ucenje tesko i da jos jedan ispit posle svega, bar kod mene, izaziva bes u meni, sobzirom da Bugari i Rumuni to nisu morali da polazu, a mi moramo. Ali sobzirom na situaciju u kojoj smo, smatram da smo bez obzira na sve mi u maloj prednosti u odnosu na njih. Dobijamo Aprobaciju i plavu kartu na neograniceno. Drugim recima, ne moze vas niko vise isterati iz Nemacke, dokle god zelite da radite svoj posao.
Ako nekome treba jos neka informacija, rado cu da pomognem. Veliki pozdrav iz Nemacke :-)

Lepo receno , posle polozenog ispita osecam se kao novi covek bez obzira sto je bilo prilicno tesko. Moje samopouzdanje je tokom studiranja a i nakon dolaska ovde bilo prilicno poljuljano...ali posle ispita sam dobio krila sto bi se reklo. Jedna od pozitivnih strana ispita. Naravno ako postoji mogucnost da se zaobidje ispit , pa zasto da ne...u sustini bitno je da radite posao kako treba , da ste vredni i zeljni da naucite..ispit je prilicno stresno prosao u mom slucajum , ali se kao sto rekoh sve na kraju isplatilo. Takodje sam saznao da su od nas 5 koji su iz Srbije u ovom okrugu njih 3 ukljucujuci i mene morali da polazu Aprobaciju. E sada na koju su foru ostale kolege to izbegle nisam siguran , ali sam cuo da su neki sa vec iskustvom iz npr. volonterskog rada u hitnoj izbegli polaganje. Opet se postavlja pitanje koliko je sve ovo tacno. Pozdrav i srecno , ja sam na prethodnoj strani ostavio neke knjige i moje utiske. Ako treba neka pomoc oko ispita , tu smo.. :)

P.S. ja sam isto probao preko gutachter-a ali nije proslo..trazili su jos dokumenata ali je prevodjenje bilo prilicno skupo te sam odustao..

Drage Kolege, pa zasto niko ne dovara? Moje pitanje glasi: Dakle kako zakazati ispit bez rezultata od gutachter-a? Mozete li mi mi malo pojasniti kako na ispit bez podnosenja zahteva? Mislila sam da je to uslov za izlazenje na ispit i da se ne moze zaobici. Koje je drugo resenje? Pozdrav sa istocnog mora

Pozdrav svim kolegama, vec sam se zahvalio na svim korisnim informacijama koje su ovde prezentovane.

Imam jedan problem. Naime, polozio sam B2 jos u Aprilu ove godine, ali od posla jos uvek nista. Usput sam dosao do informacije da su klinike trenutno pretrpane sa nemackim apsolventima koji traze posao. Ima li neko neku informaciju da podeli u vezi toga?

Kako je uopste najbolje doci do posla, preko agenta ili otici licno? Od nekih kolega koje su slale aplikacije sam cuo dosta losa iskustva, pa sam od toga odustao.

Unapred zahvalan.

Kolege su se nesto ucutale.. Nema bas mnogo informacija o tome koje bi sve spec mogli da trazimo. Ja koliko sam razumela uglavnom nam daju neuro i internu. (ili je to bila zelja vecine kolega koje su otisle, to je vec pitanje). A eto i mene interesuje da li ima kolega koje su trazile neke druge spec, tipa orl, derma, ocne...

Jel se prijavio neko skoro za Gleichwertigkeitsprüfung u BW? Da li je neko dobio informacije tj. ponude termina za GWP od Regierungspräsidium-a Stuttgart tj. kada su sledeci termini u ovoj godini ili pocetkom sledece godine za GWP? Trebalo bi da se prijavim u skorijoj buducnosti ali ne bih da pozurim ali ni da zakasnim, pa rekoh da pitam ovde ako se neko skoro prijavljivao. Inace sam dobio od ´´Amtsrätin´´ Gdje. Holzwart da mi diploma nije usaglasena sa nemackom, da su deficiti toliki da se ne mogu nadoknaditi kroz praksu i da moram ucestvovati na GWP, da mogu da podnesem zahtev za uporedjivanje studija sa nemackim programom studiranja itd. i bla bla. I vrlo bih se iznervirao da vec nisam znao da ce odgovor takav biti. Unapred hvala na odgovorima

Pozdrav svim kolegama, vec sam se zahvalio na svim korisnim informacijama koje su ovde prezentovane.

Imam jedan problem. Naime, polozio sam B2 jos u Aprilu ove godine, ali od posla jos uvek nista. Usput sam dosao do informacije da su klinike trenutno pretrpane sa nemackim apsolventima koji traze posao. Ima li neko neku informaciju da podeli u vezi toga?

Kako je uopste najbolje doci do posla, preko agenta ili otici licno? Od nekih kolega koje su slale aplikacije sam cuo dosta losa iskustva, pa sam od toga odustao.

Unapred zahvalan.

I ja imam slican slucaj. Polozila sam marta i jos uvek trazim posao. Mislim da situacija nije vise tako idealna, cini mi se da je malo teze, ali moze da se pronadje. Verovatno tu ima istine, da je preko leta sve to islo sporije jer je izasla nova klasa njihovih lekara. Oni ce se uskoro namestiti negde, pa ce za nas ostati da podelimo sta niko nece :) Moje misljenje je da ces lakse naci sam posao, agentima se ne zuri. Nego sedi otvaraj sve redom klinike i salji gde god ima otvoren konkurs. Ja sam dobila poziv za par razgovora i sve iz Niedersachsena. Znaci nije nemoguce, a poslala sam 150 prijava i vise. I sigurno ces cuti i dobrih i losih iskustava, al sta da se radi. Moras sam da se probijes i snadjes.

Kolege su se nesto ucutale.. Nema bas mnogo informacija o tome koje bi sve spec mogli da trazimo. Ja koliko sam razumela uglavnom nam daju neuro i internu. (ili je to bila zelja vecine kolega koje su otisle, to je vec pitanje). A eto i mene interesuje da li ima kolega koje su trazile neke druge spec, tipa orl, derma, ocne...

Prilicno tesko , to su specijalizacije za uzivanje..pogotvu ocne gde moze lepo da se zaradi. Ne kazem da je nemoguce , ali ne znam nikoga iz Srbije ko je uspeo to da dobije. Ja sam sa Neurologijom zadovoljan , vec sam se navikao na neuroloske pacijente i specijalizaciju cu pokusati da izguram do kraja. Sledece godine vec u akutnu , neverovatno kako vreme leti.

Inace , sto se vise probira teze je naci posao...

Poz i srecno !

Hvala na odgovoru, kolega. Ne smetaju meni ni interna ni neuro, samo da ja stignem do DE. :D A ako mozete jos da mi odgovorite, Vi ili ko vec ima info, da li je lakse ukoliko se ima EU pasos? Posto sam ja razumela da neke bolnice nece da se cimaju oko lekara koji imaju dosta posla oko administracije. Ili je to zato sto EU gradjani imaju prednost?

Back