Srpski lekari u Nemačkoj

Kolega Ecke,
koliko detaljno ispituju internu i hirurgiju a koliko farmu, radiologiju i med. pravo? Da li u nekim slucaju insistiraju i na dozama lekova, posto sam cuo da u BW nije neuobicajeno da i to pitaju? Uprosceno, da li se ispit razlikuje od ispita na fakultetima u Srbiji? I koju literaturu preporucujes za sve ove oblasti koje ispituju?
Hvala unapred!!
Ps: i ja polazem u NRW

Ja sam ispit polagao u Münster-u na Uniklinici. U komisiji je bio prof. farme, internista - nefrolog takodje profesor i OA na klinici kao i radiolog. Takodje su bila dva lekara iz lek. komore koji nisu postavljali pitanja ali su svo vreme nesto zapisivali. Prakticni deo ispita koji je ujedno i PKT se izvodi na odeljenju uz pacijenta pred svima gorem navedenim. Propedevtika mora u prste da se zna. To sve traje pola sata uz dodatna pitanja tokom vrsenja pregleda. Narednih pola sata te ostavljaju da popunis anamnezu ukratko da predlozis dijagnostiku i terapiju. Dok to pises polaze sledeci kandidat i tako u krug. Sledeci deo ispita je usmeni i u mom slucaju trajao je od 14 do 20h. Naravno tu je hrana , voda i ispituju u krug svakog po jednom. Internista pita slucajeve tipa dolazi pacijent sa tim i tim..kako postupate , obavezno ekg i rö uz to. Jedan od njih ispituje i notfall slucajeve koji su obavezni. Farmakolog trazi terapiju odredjenih bolesti , podelu , nezeljena dejstva pa cak i farmakokinetiku i dinamiku..sto je preterano. Radiolog pita odredjene dijagnosticke metode , hirurgiju...strachlenschutz i pravni deo. Radiolog je bio najgori i toliko je gusio i davao priznanja ovoj zastiti od zracenja i pravnom delu da mi se smucilo. Verovatno zato sto niko to ne nauci kako treba , tako da ucini sebi uslugu i procitaj nesto. Znaju cesto da se podsmevaju kada se nesto pogresi bilo u govoru ili vezano za medicinu. Ali su generalno bili korektni. Terali su nas u sustini da logicki razmisljamo i povezujemo stvari sto je u Srbiji na faxu vrlo retko vidjeno..barem u mom slucaju. Cesto su isli u detalje sve dok ne kazes..ne znam..tako da svako od nas ponesto nije znao. Ovaj ispit je meni vise doprineo na samopouzdanju i proveri znanja iz medicine i jezika nego bilo sta drugo. Tako da mi je svo ovo iskustvo dalo krila..i osecaj je odlican. Posle ispita mogu jos dodatno da ispituju ako nisu sigurni u znanje kandidata u nekim oblastima. Kada saopstavaju rezultate kazu ti do detalja sta je dobro sta ne i kako to unaprediti. Ako se ispit ozbiljno shvati i spremi nece biti problema iako na mnogo pitanja necete dati odgovore. Literatura je uglavnom ovde kacena ali ja mogu sve zajedno da zapakujem u rar i okacim negde a imao sam i dodatne knjige. Izvinjavam se ako sam isao u detalje ..hteo sam svoje iskustvo detaljno da opisem , mozda nekom sve ovo pomogne.

Nema problema. Evo linka: http://www.speedyshare.com/ynuVZ/medizin.rar

Dodatne knjige koje sam jos koristio i koje nazalost nemam u PDF formatu , ali ih zato mozete naruciti preko neta:

Innere Medizin 2014 - Gerd Herold
Ärztlicher Bereitschaftsdienst - Martin Hermann & Thomas Quellmann ( odlicna knjizica za dezurstva + su svi hitni slucajevi tu , sto sam koristio za spremanje urgentne )
Einführung in die Röntgendiagnostik - Von Peter Thurn & Egon Bücheler
EKG sam vezbao iz Dubina

Naravno ne ici preterano u detalje i ne zamajavati se sa specijalistickim stvarima ( vazi za sve oblasti ) , jednostavno oceniti sta je bitno i to preci..ako odete u sirinu nikada necete sve preci , samo najbitnije stvari.

Strachlenschutz nisam ucio ali preporucujem da se nesto procita , a odakle..nemam pojma , mora da ima nesto..cak su me pitali da li sam zavrsio Rö kurs. U gore navedenoj knjizi je imalo nesto ali vrlo malo. Pravni deo ima po nesto u gore navedenim knjigama + sto sam naucio na poslu. Mislim da je to-to..Pozdrav !

Moze li neko meni da posalje primer prepruke od bivsih sefova. Moj muz je polozio b2, pa sad spremamo dokumentaciju za konkurse. Ukoliko moze nek se javi na pp da bih dala email adresu. Inace, ukoliko trebaju nekome testovi za vezbanje, a zeli da polaze na OSD poslacu mu nek se javi, imamo 10/ak razlicitah testova.
DrSrbija, mozete li mi poslati testove na miiilka_so@yahoo.com, jer mislim da jos ne mogu da primam privatne poruke ovde na forumu? Unapred hvala

Drage kolege,
za koji dan se definitivno selim na odrediste, u ozbiljnoj sam panici, i puno bi mi znacilo ako bi mi neko ko je to vec prosao napisao redosled neophodnih poteza kad stignem, jer imam samo 5 radnih dana da sve zavrsim. Mislim na birokratske "punktove" na koje neizostavno moram otici.
Hvala unapred!

Drage kolege,
za koji dan se definitivno selim na odrediste, u ozbiljnoj sam panici, i puno bi mi znacilo ako bi mi neko ko je to vec prosao napisao redosled neophodnih poteza kad stignem, jer imam samo 5 radnih dana da sve zavrsim. Mislim na birokratske "punktove" na koje neizostavno moram otici.
Hvala unapred!

Prvo ako ste vec nasli stan idete u opstinu da prijavite boravak jer bez te prijave ne mozete ici u ured za strance. To uglavnom ide brzo a onda pogledajte gde vam je najblizi ured za strance. Za odredjivanje poresne klase idete u Finanzamt
za sta vam verovatno treba potvrda od poslodavca, to nisam sigurna najbolje pitajte nekoga ko vec radi.
Pozdrav!

Drage kolege,
Hvala unapred!

Koleginice jesi pocela da radis i samo menjas mesto boravka ili se tek doseljavas u DE? Ono sto prvo moras svakako da uradis je Meldebescheinigung. Potrebno je ili da imas svoj stan ili da te neko prijavi da si kod njega. Sa tim ides u Ausländerbehörde i podnosis zahtev za plavu kartu

@ogiiica nemoj da brineš u napred. Svaki korak dolazi polako. Sve ces raditi u konsultaciji sa personalcem i kolegama.
Prvo prijava stana, pa ured za strance. Onda biraš zdravstveno osiguranje, Finanzamt ti ne treba, to radi klinika. Onda se prijavljujes nadleznoj lekarskoj komori. I to bi bilo ono što je obavezno. Samo polako ;)

Pozz za sve na forumu, dobio sam Stellenzusage, sta sad da radim? Za 20 dana mi istice pravo boravka u Nemackoj...da li da probam ovde da dobijem Berufserlaubnis ili da odem u Beograd u ambasadu ? U pitanju je nordrhein westfalen, gradic , nedaleko od Dotmunda i Bochuma. Hvala unapred, moze i pvt

Postovane kolege,
vec duze vreme pratim ovaj forum a istovremeno se pripremam da i ja konacno nesto konkretno uradim po pitanju zaposlenja u DE. Nedostaje mi samo B2 Zertifikat ( polazem ispit za oko 15 tak dana). Jos se naravno nisam aktivirala u potrazi samo me informativno zanima kakvo je stanje na Arbeitsmarkt-u u DE? Sticem utisak da je sve teze i teze zaposliti se, posebno od kada je Hrvatska usla u EU.. Da li neko od vas ima neke reci utehe i ohrabrenja za nas smrtnike koji planiramo da odemo u DE?:roll:

Postovane kolege,

Zamolio bih vas za jednu informaciju koja je prilicno bitna i urgentna.
Da li je iko od vas sa obavljenom nostrifikacijom u Sloveniji nasao posao u Nemackoj tj da li je odmah stekao Approbation ili je trebalo polagati neki dodatni ispit (i koji)?
I ako jeste u kojoj pokrajni?
Hvala u napred.

Poslednja izmena:

Back