Ja sam ispit polagao u Münster-u na Uniklinici. U komisiji je bio prof. farme, internista - nefrolog takodje profesor i OA na klinici kao i radiolog. Takodje su bila dva lekara iz lek. komore koji nisu postavljali pitanja ali su svo vreme nesto zapisivali. Prakticni deo ispita koji je ujedno i PKT se izvodi na odeljenju uz pacijenta pred svima gorem navedenim. Propedevtika mora u prste da se zna. To sve traje pola sata uz dodatna pitanja tokom vrsenja pregleda. Narednih pola sata te ostavljaju da popunis anamnezu ukratko da predlozis dijagnostiku i terapiju. Dok to pises polaze sledeci kandidat i tako u krug. Sledeci deo ispita je usmeni i u mom slucaju trajao je od 14 do 20h. Naravno tu je hrana , voda i ispituju u krug svakog po jednom. Internista pita slucajeve tipa dolazi pacijent sa tim i tim..kako postupate , obavezno ekg i rö uz to. Jedan od njih ispituje i notfall slucajeve koji su obavezni. Farmakolog trazi terapiju odredjenih bolesti , podelu , nezeljena dejstva pa cak i farmakokinetiku i dinamiku..sto je preterano. Radiolog pita odredjene dijagnosticke metode , hirurgiju...strachlenschutz i pravni deo. Radiolog je bio najgori i toliko je gusio i davao priznanja ovoj zastiti od zracenja i pravnom delu da mi se smucilo. Verovatno zato sto niko to ne nauci kako treba , tako da ucini sebi uslugu i procitaj nesto. Znaju cesto da se podsmevaju kada se nesto pogresi bilo u govoru ili vezano za medicinu. Ali su generalno bili korektni. Terali su nas u sustini da logicki razmisljamo i povezujemo stvari sto je u Srbiji na faxu vrlo retko vidjeno..barem u mom slucaju. Cesto su isli u detalje sve dok ne kazes..ne znam..tako da svako od nas ponesto nije znao. Ovaj ispit je meni vise doprineo na samopouzdanju i proveri znanja iz medicine i jezika nego bilo sta drugo. Tako da mi je svo ovo iskustvo dalo krila..i osecaj je odlican. Posle ispita mogu jos dodatno da ispituju ako nisu sigurni u znanje kandidata u nekim oblastima. Kada saopstavaju rezultate kazu ti do detalja sta je dobro sta ne i kako to unaprediti. Ako se ispit ozbiljno shvati i spremi nece biti problema iako na mnogo pitanja necete dati odgovore. Literatura je uglavnom ovde kacena ali ja mogu sve zajedno da zapakujem u rar i okacim negde a imao sam i dodatne knjige. Izvinjavam se ako sam isao u detalje ..hteo sam svoje iskustvo detaljno da opisem , mozda nekom sve ovo pomogne.