Frau Šilovićka
Početnik
- Poruka
- 6
Kolege, da li neko od vas može da mi preporuči prevodioca iz EU (ne priznaju prevod iz Srbije). U pitanju je Bavarska, ne znam da li je to bitno.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Spisak dokumenata za BE i linkove Regierung-a Oberbayern i Ambasade u Bgd-u i telefon prevodioca sa nemackim pecatom
Deutsche Botschaft Belgrad - Informacije o izdavanju viza radi zapošljavanja ili samostalne privredn...
poslednja aktualizacija: decembar 2010. Zabrana o regrutovanju radne snage iz inostranstva, koja je doneta zaključkom Savezne vlade 1973. godine, i dalje je na snazi zbog velike nezaposlenosti u ...
View on www.belgrad.diplo.de
Preview by Yahoo
Nadam se da ce pomoci. Puno srece i strpljenja vam zelim.
Samo da pronađem u tel., jer sam slikala vizit kartu prevodioca i šaljem pp.
Pretpostavljam da ce biti sve vise i vise onih koji ce naici na ovaj forum i temu, pa rekoh da napisem koji savet u vezi sa SAMIM polaganjem B2 ispita. Mozda nekom i pomogne...
Naravno, nisam profesor ili sl. i mozda se neko nece sloziti, ali svejedno..
Citajte sto vise, sto veci fond reci, naravno to bolje. Ja sam odabrao najtezi nacin, privatne lekcije dok ne prodje gramatika, a onda recnik u ruke i prevodi sam..Na kraju imao nekih dvadesetak knjiga sa tekstom i na srpskom i na nemackom. Sve zavisi od vas, da se ne lazemo, koliko radite, toliko ce vam se isplatiti. Ne mozete me ubediti da je nemoguce poloziti za godinu dana ili manje, jer pametan covek ce raditi dovoljno(i vise) i takodje ce spremati sam B2 ISPIT, a ne samo uciti nemacki. Naucite nekoliko textova napamet, shablon za pisanje, i Redemittel(sto vise to bolje naravno).
Izgleda da u poslednje vreme uvek krecu sa slusanjem. Aufgabe 1 vam je kljuc prvog dana. Treba vam ukupno 45 poena, a ovo traje 2 minuta i donosi 10. Koncentracija na maximum, i koristite svaki sekund od trenutka kad dobijete papire, ukljucujuci i pauze koje Hoerverstehen ima, da procitate tabelu odnosno pitanja-Aufgabe 2. Slobodno temeljno, polako, ima vremena. Vezbajte kuci sa dostupnim materijalom, slusajte 50 puta jedno isto, procitajte i transkripte. Mnoge stvari koje treba da zaokruzite se jasno izgovore, pogotovo za Aufgabe 1.
Prvi zadatak, citanje: jedan odgovor je uvek negativan(ponekad i 2). Resenje iz primera odmah zaboravite i ne citajte ga u daljem toku. U principu ovo nije tesko, ali se desi da dobijete dva jako slicna texta gde jedna rec odlucuje resenje. Slicno vam je i sa Aufgabe 2, moze se desiti da vam se cini da i a) i b) i c) imate u textu, pazljivo citajte pa odlucite. Ima naravno i lakih, ociglednih resenja. Aufgabe 3 bi trebalo da bude laksi, jer podrazumeva ocenjivanje misljenja autora, pozitivno ili negativno, za sta vam stoji na raspolaganju po ceo pasus! Ako i dalje postoji problem, pogledajte kraj prethodnog, odnosno pocetak sledeceg pasusa, i voila. Eto resenja niotkuda. Aufgabe 4 je lutrija. Ponekad je text tezak. Ako vam pak text “legne”, na konju ste. Upisivanje reci u ovom zadatku podrazumeva najpre poznavanje Prepozicija, zatim Artikel i padeze, i na kraju glagole(imate redove gde je moguce upisati 5+ razlicitih reci, svaka tacna-ali upisite samo jednu). Najbitnije od svega za Leseverstehen je: ne panicite kad dobijete papire i mislite da nista ne razumete. Vremena ima dovoljno, bar da 3 puta sve procitate, i svaki put je lakse i ima vise smisla.
Pisanje, zadatak prvi. Uvod od dve recenice cete naravno nauciti napamet, mozete uvek da ga primenite. 190 reci ukupno je dovoljno, 350 recimo vam ne donosi extra poene. Za svaki pasus vam je navedeno tacno sta treba da napisete! Po dve tri recenice i gotovo. Sticem utisak da je ovde od svih tacaka, Artikel tj. padez nesto na cemu necete gubiti poene ako gresite. Naravno, ako ne gresite mnogo. Bitnije je da pricate raznovrsno, Redemittel sto vise, pasiv ovde, preterit tamo. Koristite genitiv! Povezite pasuse jasno jedan sa drugim, neka sve ima smisla. Za Aufgabe 2 nemam bas sta da kazem, trebalo bi da je ovo najlaksi deo ispita. Ako imate problem sa nekim redom, moguce je doci do resenja logickim razlucivanjem, tj. sistemom dedukcije.
Usmeni: Ako ste dosli do ovde, ogromne su sanse da cete poloziti. Za prvi zadatak vezbajte sami, sa profesorom, sa ljudima na netu. Uopste nije tesko naci Nemca ili Nemicu spremnih da pomognu. Imate skajp, chat sobe, mejlove. Sve od velikog znacaja. Bitno kod Aufgabe 1-ne cutite. Samo pricajte. Greske nisu od ogromnog znacaja, samo pricajte. 3 minuta prodje brzo. Ne obracajte paznju na kamena lica ispitivaca. Ups, umalo da zaboravim, naucite da se dobro predstavite! 10 recenica, to ide pre prvog zadatka. Za drugi, provezbajte sto vise primera sa nekim ko moze da vas oceni ili proradi ovo sa vama. Uvod i kraj mozete nauciti napamet, neke univerzalne recenice koje mozete primeniti uvek. Ako vam je partner recimo iz Nemacke i prica tecno i fenomenalno, ne panicite. To uzimaju u obzir, pa ispadne i dobra stvar za vas. Malo pricate, kad ono 20 poena.
Bez panike, citajte sto vise, i srecno.
neka me neko ispravi ako gresim da svaki deo (slusanje, citanje, pisanje i pricanje) nose po 25 bodova od cega se mora imati minimum 60% tj. 15 bodova u svakom pojedinacnom delu. Tj. ako se padne npr. citanje tj. ako se dobije manje od 15 bodova na citanju pada se ceo ispit jer se mora imati 60% ili vise na svakom pojedinacnom delu.
Drage Kolege,
vec 8 meseci radim u Mecklenburg-Vorpommern na psihosomatici. Jedna koleginica iz rusije koja zivi 12 godina u Nemackoj nije prosla Gleichwertigkeitsprüfung, oborili su je. Saznala sam da je bas u ovoj pokrajini taj ispit najteze poloziti. Sa druge strane, kolege iz Niedersachsen, Nordrein-Westfahlen i Bayern, isto tako iz B-W bili su oslobodjeni tog ispita, bilo im je dovoljno samo radno iskustvo tj. Zeugnis od poslodavca i bez problema su dobili aprobaciju, bez ikakvog ispita. Kako se moze eskivirati taj ispit zna li neko nesto? na kojim linkovima se mogu informisati o aprobaciji i uporediti za svaku bundesrepubliku? u kojoj bundesrepublici je najlakse dobiti aprobaciju ili postoje li cak mesta gle se i ne polaze ispit? Ocigledno nisam bila dobro obavestena kada sam trazila posao, mislila sam da je ovamo na severoistoku najlakse...ocigledno su to bile dezinformacije... Molila bih za dalja uputstva, tu sam na raspolaganju za dalja pitanja..pozdrav za sve
- - - - - - - - - -
Drage Kolege,
vec 8 meseci radim u Mecklenburg-Vorpommern na psihosomatici. Jedna koleginica iz rusije koja zivi 12 godina u Nemackoj nije prosla Gleichwertigkeitsprüfung, oborili su je. Saznala sam da je bas u ovoj pokrajini taj ispit najteze poloziti. Sa druge strane, kolege iz Niedersachsen, Nordrein-Westfahlen i Bayern, isto tako iz B-W bili su oslobodjeni tog ispita, bilo im je dovoljno samo radno iskustvo tj. Zeugnis od poslodavca i bez problema su dobili aprobaciju, bez ikakvog ispita. Kako se moze eskivirati taj ispit zna li neko nesto? na kojim linkovima se mogu informisati o aprobaciji i uporediti za svaku bundesrepubliku? u kojoj bundesrepublici je najlakse dobiti aprobaciju ili postoje li cak mesta gle se i ne polaze ispit? Ocigledno nisam bila dobro obavestena kada sam trazila posao, mislila sam da je ovamo na severoistoku najlakse...ocigledno su to bile dezinformacije... Molila bih za dalja uputstva, tu sam na raspolaganju za dalja pitanja..pozdrav za sve
Drage Kolege,
ja sam doktorka koja radi vec dve pune godine u Niedersachsen. Dobila sam Aprobaciju. Mogu reci iz svog dosadasnjeg iskustva, sto licnog a sto od ostalih kolega koji su takodje vec polozili, da je najbolje da se pripremate za taj Gleichwertigkeitsprüfung. Ne znam da li je greska ili nije sto se tice podnosenje zahteva za uporedjivanje broja casova i priznavanje nase diplome. Videla sam da te ljude vise maltretiraju na ispitu. Onda prilicno cede. Ja sam isla logikom da mi je bolje da sto pre to odradimm i dobijem Aprobaciju da bih mogla da trazim posao u svim pokrajinama Nemacke. Spremati i poloziti ispit je veliki napor ali ima dosta pozitivnih stvari koje se dobiju time. Kao prvo, naucicete bolje nemacki, kao drugo, idete u korak sa medicinom, usavrsavate se i tako ostavljate bolji utisak na poslu gde radite. Znam da je ucenje tesko i da jos jedan ispit posle svega, bar kod mene, izaziva bes u meni, sobzirom da Bugari i Rumuni to nisu morali da polazu, a mi moramo. Ali sobzirom na situaciju u kojoj smo, smatram da smo bez obzira na sve mi u maloj prednosti u odnosu na njih. Dobijamo Aprobaciju i plavu kartu na neograniceno. Drugim recima, ne moze vas niko vise isterati iz Nemacke, dokle god zelite da radite svoj posao.
Ako nekome treba jos neka informacija, rado cu da pomognem. Veliki pozdrav iz Nemacke :-)
Pozdrav svim kolegama, vec sam se zahvalio na svim korisnim informacijama koje su ovde prezentovane.
Imam jedan problem. Naime, polozio sam B2 jos u Aprilu ove godine, ali od posla jos uvek nista. Usput sam dosao do informacije da su klinike trenutno pretrpane sa nemackim apsolventima koji traze posao. Ima li neko neku informaciju da podeli u vezi toga?
Kako je uopste najbolje doci do posla, preko agenta ili otici licno? Od nekih kolega koje su slale aplikacije sam cuo dosta losa iskustva, pa sam od toga odustao.
Unapred zahvalan.
Kolege su se nesto ucutale.. Nema bas mnogo informacija o tome koje bi sve spec mogli da trazimo. Ja koliko sam razumela uglavnom nam daju neuro i internu. (ili je to bila zelja vecine kolega koje su otisle, to je vec pitanje). A eto i mene interesuje da li ima kolega koje su trazile neke druge spec, tipa orl, derma, ocne...