Srpski lekari u Nemačkoj

Ali da biste se prijavili za FSP, morate priložiti dokaz o položenom opštem ispitu nemačkog jezika. Pogledajte na sajtu bavaske lekarske komore ili na ovom sajtu gde ste ovo našli. Čudno je da to nisu naveli. Ili im pošaljite imejl. Bolje proveriti, nego da pošaljete dokumenta bez jezičkog sertifikata pa da onda morate još čekati zbog dopune dokumentacije i gubiti vreme. To bi Vam bio moj savet.
Pa stoji i to:

bei Ausbildung im Ausland: Fachsprachtest zum Nachweis der erforderlichen Sprachkenntnisse

Cao kolege,imam jedno pitanje..Mozda i nije poruka za ovu te.u..ali bi mi znacilo ako neko ima savet ili iskustvo..Ja sam dosla u Nemacku sa Corona Berufserlaubnis i zbog toga mi je i Blaue Karte viza izdata do isteka Corona Berufserlaubnis ,sto bi bio 22.11.2021.U medjuvremenu polozila sam FSP dobila novu Berufserlaubnis jos na dve godine,tj.do 1.7.2023.Do tada sam.potpisala i novi ugovor sa bolnicom.Sada sam trudna i na beshäftigungsverbot. Treba da produzim vizu.
Ja sam dokumenta vec poslala 30.9. u obradi su..a sluzbenik koji je zaduzen za mene u ausländeramtu mi je rekao sa sacekam meil sa terminom.Medjutim nema jos nikakvog obavestanja o terminu za produzenjevize.Passau je u pitanju.Ja sam trenutno zabrinuta,jer ne znam.ni koliko inace traje ta obrada dokumenata za produzenje vize..kao ni da li je moguce da mi ne produze vizi zbog beshäftigungsverbota i trudnoce.
Hvala unapred ako neko ima savet ili slicno iskustbo

Cao kolege,imam jedno pitanje..Mozda i nije poruka za ovu te.u..ali bi mi znacilo ako neko ima savet ili iskustvo..Ja sam dosla u Nemacku sa Corona Berufserlaubnis i zbog toga mi je i Blaue Karte viza izdata do isteka Corona Berufserlaubnis ,sto bi bio 22.11.2021.U medjuvremenu polozila sam FSP dobila novu Berufserlaubnis jos na dve godine,tj.do 1.7.2023.Do tada sam.potpisala i novi ugovor sa bolnicom.Sada sam trudna i na beshäftigungsverbot. Treba da produzim vizu.
Ja sam dokumenta vec poslala 30.9. u obradi su..a sluzbenik koji je zaduzen za mene u ausländeramtu mi je rekao sa sacekam meil sa terminom.Medjutim nema jos nikakvog obavestanja o terminu za produzenjevize.Passau je u pitanju.Ja sam trenutno zabrinuta,jer ne znam.ni koliko inace traje ta obrada dokumenata za produzenje vize..kao ni da li je moguce da mi ne produze vizi zbog beshäftigungsverbota i trudnoce.
Hvala unapred ako neko ima savet ili slicno iskustbo
Pa ono što mogu da sigurno da kažem je da su često u birokratiji užasno spori, što si verovatno do sada sigurno iskusila. Koliko traje obrada razlikuje se od Ausländeramt do Ausläenderamt.... Ja bih im na tvom mestu poslao mejl, npr. iduće nedelje i čekao odgovor. Obično na mejl odgovore u roku od 1-2 dana. Čisto da imaš napismeno njihov odgovor za svaki slučaj. To što si trudna i imaš Bescheftigungsverbot nema uticaj na vizu. To što ne radiš nije svojevoljno nego je odluka i zakonska obaveza (ukoliko ne može da ti obezbedi bezbedno radno mesto u trudnoći) poslodavca. Zbog toga i dallje primaš punu platu (doduše samo osnovicu bez dežurstava), tako da ti u principu radiš :D. Glavno je da ti imaš ugovor i produžen Berufserlaubnis :)

Mozete li mi dati i neki kontakt sudskog tumaca gde bih mogla da obavim overavanje dokumenata, po povoljnoj ceni, rado i u DM.
Zašto bi kod sudskog tumača overavala dokumenta!? Oni to ne rade, osim onoga što oni prevedu, pa prevod naravno overe :)
Jos nesto, evo citam sa bavarskog sajta koje dokumente treba dostaviti za dobijanje BE. Tu nije naveden dokaz o polozenom ispitu za C1, koliko sam videla. Da li se to potkrala greska ili se stvarno ne trazi taj ispit, posto se znanje jezika proverava polaganjem FSP-a. Zna li neko nesto o tome? Evo ubacila sam u kurzivu sve sto pise na bavarskom sajtu:
Malo sam čeprkao po zakonima i propisima nee bude nešto krivo rečeno. Dakle, prema 87. Gesundheitsministerkonferenz iz 2014 ( u međuvremenu nije bilo novih odluka) za lekare je neophodno znanje nemačkog jezika na nivou B2 (opšti) i C1 (stručni). Ovo znanje bi trebalo proveriti u toku jednog ispita ali se to obično se nigde ne primenjuje, nego svi traže da se priloži B2 pa da se prijavi FSP koji je je na nivou C1. Vlada bavarske se nije izjasnila da li je potrebno dostaviti B2 sertifikat, ali svakako bez potrebnog nivoa znanja ne može se na FSP.
Dalje kažu:
"bei Ausbildung im Ausland: Fachsprachtest zum Nachweis der erforderlichen Sprachkenntnisse
(Die Anmeldung bei der zuständigen Heilberufekammer erfolgt durch die Berufszulassungsstelle. Von dort wird das Ergebnis direkt übermittelt.)"

Što će reći FSP se polaže kod nadležne komore, a prijava ispita i dostavljanje rezultata automatski ide putem direktne komunikacije između komore i regierunga.

Dalje na sajtu komore stoji da je FSP na nivou C1 što se nije promenilo od donošenja odluke 2017. godine.

Nigde se za sada ne traži opšti C1.

Pa ono što mogu da sigurno da kažem je da su često u birokratiji užasno spori, što si verovatno do sada sigurno iskusila. Koliko traje obrada razlikuje se od Ausländeramt do Ausläenderamt.... Ja bih im na tvom mestu poslao mejl, npr. iduće nedelje i čekao odgovor. Obično na mejl odgovore u roku od 1-2 dana. Čisto da imaš napismeno njihov odgovor za svaki slučaj. To što si trudna i imaš Bescheftigungsverbot nema uticaj na vizu. To što ne radiš nije svojevoljno nego je odluka i zakonska obaveza (ukoliko ne može da ti obezbedi bezbedno radno mesto u trudnoći) poslodavca. Zbog toga i dallje primaš punu platu (doduše samo osnovicu bez dežurstava), tako da ti u principu radiš :D. Glavno je da ti imaš ugovor i produžen Berufserlaubnis :)

Hvala kolega na odgovoru.Jesaaaam tu sporost iskusila ali nisam se navikla i ne znam.hocu li.😀Obzirom da sam po prirodi nestrpljiva Nemacka je pravi trening za mene.U svakom slucaju ja sam poslala meil,ali je ovaj sluzbenik zaduzen za mene izgleda na godisnjem ili tako nesto..obzirom da sam.odmah dobila automatski meil da trenutno nije u kancelariji,ali ce moj meil biti prosledjen nekom..Nista kako god moracu da cekam.

Zašto bi kod sudskog tumača overavala dokumenta!? Oni to ne rade, osim onoga što oni prevedu, pa prevod naravno overe :)
Hvala kolega na odgovoru i istrazivanju u vezi sa ispitom iz opsteg nemackog. :)

Naravno da sam govorila o prevodjenju i overi dokumenata u prevedenoj verziji na nemackom jeziku, pa cisto da ne bih pisala roman napisala sam ukratko "overa dokumenata". Stvarno sam mislila da to svi znaju i da nece biti zabune da nam to treba. Ako neko ima iskustva sa nekim sudskim tumacem u Beogradu, koji se nalazi u nemackom registru, a da nije preskup, bila bih zahvalna da mi podeli iskustvo i da kontakt, rado i privatno. :)

Pozdrav!

Hvala kolega na odgovoru i istrazivanju u vezi sa ispitom iz opsteg nemackog. :)

Naravno da sam govorila o prevodjenju i overi dokumenata u prevedenoj verziji na nemackom jeziku, pa cisto da ne bih pisala roman napisala sam ukratko "overa dokumenata". Stvarno sam mislila da to svi znaju i da nece biti zabune da nam to treba. Ako neko ima iskustva sa nekim sudskim tumacem u Beogradu, koji se nalazi u nemackom registru, a da nije preskup, bila bih zahvalna da mi podeli iskustvo i da kontakt, rado i privatno. :)

Pozdrav!
Pozovi nekoliko sudskih tumaca, pitaj koliko kosta ( mada ja mislim da i oni imaju svoje fiksne tarife)
pa odnesi onom ko ti je najblizi.

Tek sam sada razumela "problematiku",a zahvaljujuci forumasu Ivanu
koji je preneo njegov prvi post.
Ne, tu je jedino resenje da covek spremi recimo 8000 evra i da
plati to sto mora da plati. Zastarevanje traje i 4 godine, za mene
je i neshvatljivo, ali i neprihvatljivo da neko dovede zenu koja uopste
nema boravak u Nemackoj da bi se porodila bas u Nemackoj i da onda
mrtav lada ode bez da racun plati. Ja to ne bih okaraktelisala kao
neiskustvo ili nerazumevanje nemackog jezika i poznavanje slika i prillika nego malo drugacije, a to niko ne voli.To je jednostano nedopustivo za osobu koja namerava da ovde ostane i da zivi, radi.
Vidi, ko je znao da necu dobiti aprobaciju preko Gutachter-a, ko je znao da necu položiti Kenntnisprüfung? Pozurio sam sa odlukom da dodje kod mene, to je tačno. Berufserlaubnis mi je istekao 13.09.2021, termin za drugi KP sam imao 07.11.2019, a sin mi se rodio 27.09.2019. Da BiH prebrodio taj period od nepuna dva meseca, Landratsamt nam je svoma troma izdao Duldung, koji ne pokriva NISTA, pa ni osiguranje...nikakav novac, dodatak za bebu, za majku, NISTA. Dakle paklenih mesec ipo dana provodim u stanu uceci, sa malom bebom i operisanom zenom. Naišao na goveda smrdljiva u ispitnoj komisiji koji su jedva dočekali da nas obore pitajući svemirsku medicinu. E onda kao azilanti napustamo nemacku, rad u kovidu u Srbiji i ucenje za Kenntnisprüfung i hvaaala bogu položio. To sa klinikom RoMed je AOK regulisao, i opet sam u aok bez ikakvih problema, a Schufa mi je od neplacenog Kfz-Steuer-a, jer sam sa prijavljenim autom izasao iz nemacke, nikad ga nisam odjavio niti platio porez. Da li biste vi putovali busom ili avionom sa bebom od mesec dana? Ovde kontaktirao Hauptzollamt, prebacio dugovanje i resio, sreca sacuvao vozačku i evo pre neki dan ga odjavio. Problemi zbog nepostojećih tablica ali reseno preko eidesstattliche Erklärung. Sto se banke tice...dobio sam i Girokonto u Sparkasse jer sam uredno podmirio racun pre nego da izadjem. Naravno dispo kredit za sad ne moze. A ona krava u Volksbank moze da pukne ako hoce. Tako da nemoj molim te to, nije ti svatljivo i prihvatljivo. Kad neko prodje taj pakao bez obzira da li je kriv ili ne, nek onda prica u negativnom kontekstu. NARAVNO da sam hteo da mi se dete rodi ovde i da odavde rešimo boravak, ali jbg. nisu se sklopile kockice tada. Sada su i zena i sin uredno dobili vizu i uskoro idem po njih. I ne treba mi nesto kreditna kartica, ne nameravam da kupujem nekretnine, niti da obilazim zemaljsku kuglu u luksuznom automobilu. Ja volim BMW E39 koji se proizvodio od 1996-2003, i sad sam uzeo jednog za 1900€ i prezadovoljan sam. I pre svega da radim posao koji volim jer imam najboljeg mentora na svetu.
I nije "problematika" nego je bila skoro pa bezizlazna situacija. Video bih TE da si se nasla u istoj! Tako da ako ne umes da pomognes, nemoj da odmazes neumesnim komentarima. "Da plati 8000€"...odakle bre 8000€? ziveo sam u regiji gde stan od 55 m2 košta 1100€

Vidi, ko je znao da necu dobiti aprobaciju preko Gutachter-a, ko je znao da necu položiti Kenntnisprüfung? Pozurio sam sa odlukom da dodje kod mene, to je tačno. Berufserlaubnis mi je istekao 13.09.2021, termin za drugi KP sam imao 07.11.2019, a sin mi se rodio 27.09.2019. Da BiH prebrodio taj period od nepuna dva meseca, Landratsamt nam je svoma troma izdao Duldung, koji ne pokriva NISTA, pa ni osiguranje...nikakav novac, dodatak za bebu, za majku, NISTA. Dakle paklenih mesec ipo dana provodim u stanu uceci, sa malom bebom i operisanom zenom. Naišao na goveda smrdljiva u ispitnoj komisiji koji su jedva dočekali da nas obore pitajući svemirsku medicinu. E onda kao azilanti napustamo nemacku, rad u kovidu u Srbiji i ucenje za Kenntnisprüfung i hvaaala bogu položio. To sa klinikom RoMed je AOK regulisao, i opet sam u aok bez ikakvih problema, a Schufa mi je od neplacenog Kfz-Steuer-a, jer sam sa prijavljenim autom izasao iz nemacke, nikad ga nisam odjavio niti platio porez. Da li biste vi putovali busom ili avionom sa bebom od mesec dana? Ovde kontaktirao Hauptzollamt, prebacio dugovanje i resio, sreca sacuvao vozačku i evo pre neki dan ga odjavio. Problemi zbog nepostojećih tablica ali reseno preko eidesstattliche Erklärung. Sto se banke tice...dobio sam i Girokonto u Sparkasse jer sam uredno podmirio racun pre nego da izadjem. Naravno dispo kredit za sad ne moze. A ona krava u Volksbank moze da pukne ako hoce. Tako da nemoj molim te to, nije ti svatljivo i prihvatljivo. Kad neko prodje taj pakao bez obzira da li je kriv ili ne, nek onda prica u negativnom kontekstu. NARAVNO da sam hteo da mi se dete rodi ovde i da odavde rešimo boravak, ali jbg. nisu se sklopile kockice tada. Sada su i zena i sin uredno dobili vizu i uskoro idem po njih. I ne treba mi nesto kreditna kartica, ne nameravam da kupujem nekretnine, niti da obilazim zemaljsku kuglu u luksuznom automobilu. Ja volim BMW E39 koji se proizvodio od 1996-2003, i sad sam uzeo jednog za 1900€ i prezadovoljan sam. I pre svega da radim posao koji volim jer imam najboljeg mentora na svetu.
I nije "problematika" nego je bila skoro pa bezizlazna situacija. Video bih TE da si se nasla u istoj! Tako da ako ne umes da pomognes, nemoj da odmazes neumesnim komentarima. "Da plati 8000€"...odakle bre 8000€? ziveo sam u regiji gde stan od 55 m2 košta 1100€
Berufserlaubnis istekao 13.09.2019...

Ja sam ti pomogla time sto sam ti savetovala da gledas da pod hitno nestane taj upis u SCHUFA.
Trebace ti i kreditna kartica, uskoro neces vise moci da zivis bez nje.

Ok hvala, ja se izvinjavam, ali samo sećanje na taj pakao koji smo proživeli izbacuje iz šina.
Verujem da ti je bilo mnogo gadno, s jedne strane porodjaj, beba, s druge strane
ta frustracija oko ispita i neproduzavanja dozvole, ali se kockice na kraju uvek nekako sloze.
Za karticu ti kazem jer ce uskoro svuda biti placanje samo kreditnom karticom. Ja sam bila
u Francuskoj i na benzinskim pumpama vise nema nikoga ko naplacuje nego moras da ubacis
karticu u automat da bi natocio benzin, u protivnom si izgubljen. Trebace ti i neki kredit, ipak
si svez ovde pa moras neke stvari da otplacujes u ratama, a oni prvo pitaju SCHUFU kako stvari stoje.
Ali polako, sve ce biti ok:)
Nejvece si prepreke prosao.

Verujem da ti je bilo mnogo gadno, s jedne strane porodjaj, beba, s druge strane
ta frustracija oko ispita i neproduzavanja dozvole, ali se kockice na kraju uvek nekako sloze.
Za karticu ti kazem jer ce uskoro svuda biti placanje samo kreditnom karticom. Ja sam bila
u Francuskoj i na benzinskim pumpama vise nema nikoga ko naplacuje nego moras da ubacis
karticu u automat da bi natocio benzin, u protivnom si izgubljen. Trebace ti i neki kredit, ipak
si svez ovde pa moras neke stvari da otplacujes u ratama, a oni prvo pitaju SCHUFU kako stvari stoje.
Ali polako, sve ce biti ok:)
Nejvece si prepreke prosao.
Hvala puno😊

Ja preko ovog foruma saznala za edina kadunica, on je negde u nemackoj. Prevodjenje funkcionise tako sto mu mejlom posaljete skenirane originale, on pogleda, napise koliko bi to kostalo. Nakon uplate na njegov ziro racun, dobijate postom prevod zaheftan za tu skeniranu kopiju. Meni je to bilo priznato u Bayernu. Ja sam u momentu prevodjenja bila u Nemackoj. Ne znam kako bi to funkcionisalo da sam ga kontaktirala iz Srbije...
Postoji i Elvira Veselinovic iz Berlina, i za njiu sam saznala na ovom forumu.
Razni ovlasceni prevodioci u nemackoj su mi rekli da je moguce naci neovlascenog prevodioca iz Srbije, on prevede tekst u npr. Word ili nekom drugom tekst formatu i onda se to salje njima na proveru i oni to izlektorisu i lupe pecat. Sto je bolji prevod i manje rada za njih jeftinija je cena.
U svakom slucaju Djokic em sto preteruje sa cenama, em sto se mnogo ceka na prevod. Neke dokumente vec ima od prethodnih kolega prevedene u kompjuteru pa se cesto desi da ne promeni podatke iz prethodnog prevoda.
Pozdrav, ima li neko od kolega preveden nastavni plan i program medicinskog fakulteta Tuzla, sest godina studij, godina upisa studija 2001, ili ako neko ist posjeduje na engleskom jeziku.
Unaprijed hvala

Pozdrav drage kolege,

ako nekoga zanima psihijatrija i želi da dođe u jednu od najboljih institucija za psihijatriju u evropi (Zfp Süd Württemberg, ravensburg) i odmah po dobijanju aprobacije dobije specijalizaciju možda imam ponudu za vas.

Odmah da kažem ja od ovoga ne zarađujem, samo želim da se oduzim kolegama sa foruma za obilnu pomoć koju sam dobio pre 5 godina.

Šta vam treba?
1. Završen medicinski fakultet
2. Položen nemački B2 nivo, i znanje nemačkog da se normalno odvija intervju za posao.
3. Imate nameru 100% da dođete u nemačku (ovo pišem zbog poslednje rečenice dole)

To je sve, ako prođete intervju imaju dve opcije:

1. Nemate položen FSP ni aprobaciju: dobijate 2000e bruto mesečno dok to ne ispolazete. U sklopu bolnice se dobije mali stancic koji sa računima izađe oko 250-350e mesečno.

2. Imate FSP položen i/ili aprobaciju: dobijate odmah TV-Ärzte ugovor i specijalizaciju Psihijatrija i psihoterapija Univerzitet Ulm.

Moj mail je milanravensburg@yahoo.com

Molim da me kontaktiraju isključivo kolege koje ispunjavaju ona dva uslova gore, sa troje male dece i punim radnim vremenom nedeljno ne mogu na žalost odgovarati na pitanja ostalih.

Sve najbolje vam zelim
Milan

Zdravo drage moje kolege i koleginice,nova sam na forumu ,zivim u Nemackoj, u Sarlandu od nedavno, suprug ima mogucnost prelaska u drugu pokrajinu zbog posla. Mene interesuje ima li neko informaciju da li se u Bayernu moze dobiti direktna aprobacija jer sam ja u Srbiji radila 12 godina kao lekar opste prakse u Domu zdravlja.

Zdravo drage moje kolege i koleginice,nova sam na forumu ,zivim u Nemackoj, u Sarlandu od nedavno, suprug ima mogucnost prelaska u drugu pokrajinu zbog posla. Mene interesuje ima li neko informaciju da li se u Bayernu moze dobiti direktna aprobacija jer sam ja u Srbiji radila 12 godina kao lekar opste prakse u Domu zdravlja.
Poštovana koleginice,

na Vaše pitanje Vam niko ne može dati siguran odgovor, jer je obrada dokumentacije individualna. Ne postoji šablon po kojem se radi, da bi se na osnovu njega moglo reći da li ćete dobiti direktnu aprobaciju. To što ste 12 godina radili, to jako puno znači i postoji mogućnost da ćete dobiti direktnu aprobaciju. Ono što trebate uraditi jeste da prikupite svu potrebnu dokumentaciju koju ćete naći na internet stranici Bayern-a i dodatno dokaz da ste radili i šta ste sve radili (sa opisom poslova, veština, potpisima itd.). Od osobe koja Vam bude obrađivala dokumentaciju ćete dobiti onda poziv za polaganje FSP-a (jer, taj ispit se mora položiti), a za aprobaciju će Vam eventualno tražiti još po koji dokument. Ali, kao što sam Vam rekao, niko Vam ne može sa sigurnošću reći dok ne pošaljete papire i ne dobijete odgovor od Bayern-a.

Poštovana koleginice,

na Vaše pitanje Vam niko ne može dati siguran odgovor, jer je obrada dokumentacije individualna. Ne postoji šablon po kojem se radi, da bi se na osnovu njega moglo reći da li ćete dobiti direktnu aprobaciju. To što ste 12 godina radili, to jako puno znači i postoji mogućnost da ćete dobiti direktnu aprobaciju. Ono što trebate uraditi jeste da prikupite svu potrebnu dokumentaciju koju ćete naći na internet stranici Bayern-a i dodatno dokaz da ste radili i šta ste sve radili (sa opisom poslova, veština, potpisima itd.). Od osobe koja Vam bude obrađivala dokumentaciju ćete dobiti onda poziv za polaganje FSP-a (jer, taj ispit se mora položiti), a za aprobaciju će Vam eventualno tražiti još po koji dokument. Ali, kao što sam Vam rekao, niko Vam ne može sa sigurnošću reći dok ne pošaljete papire i ne dobijete odgovor od Bayern-a.
Hvala puno,tako sam nekako i mislila...Mada ocekivala sam da ce mi se javiti neko sa iskustvom iz Bayerna.

Zdravo kolege!
Imam jedno pitanje vezano za regiju NRW. Polozila sam nemacki i u procesu sam sakupljanja dokumenata. Posto sam citala da ne moze da se dobije BE ukoliko nemam FSP, da li to znaci da se ovaj ispit priprema iz Srbije i da ne mozemo da budemo u Nemackoj na nekoj hospitaciji, konkretno zbog poboljsanja i uvezbavanja jezika? I ako bi bila moguca hospitacija, ona ne bi mogla da traje duze od tri meseca jer bi mogla da idem samo preko "turisticke" vize?

Zdravo kolege!
Imam jedno pitanje vezano za regiju NRW. Polozila sam nemacki i u procesu sam sakupljanja dokumenata. Posto sam citala da ne moze da se dobije BE ukoliko nemam FSP, da li to znaci da se ovaj ispit priprema iz Srbije i da ne mozemo da budemo u Nemackoj na nekoj hospitaciji, konkretno zbog poboljsanja i uvezbavanja jezika? I ako bi bila moguca hospitacija, ona ne bi mogla da traje duze od tri meseca jer bi mogla da idem samo preko "turisticke" vize?
Na hospitaciju uvek možeš da odeš nevezano za FSP i naravno, ne može da traje duže od 3 meseca, osim ako nemaš pasoš neke od EU zemalja pa možeš duže da ostaneš. Inače, po mom mišljenju neka hospitacija duža od mesec dana nema baš mnogo smisla. Prvo košta dosta, a drugo nema potrebe da nekom na duži period odrađuješ sav posao za džabe. Čuo sam da neke bolnice u NRW nude čak plaćenu hospitaciju i plaćenu pripremu za FSP, ali to nije baš tako česta pojava.

https://belgrad.diplo.de/rs-de/service/05-VisaEinreise/-/2310110
Pozdrav svima!
Kolege da li znate sta ove nove izmene zapravo znace? Da li se odnosi na lekare? Da li se odnosi na lekare koji bi hteli na pocetku dok usavrse jezik, da rade kao Phlege u nekoj Reha klinici?
Mislim da se ta regulativa ne odnosi na nas lekare.

Kolege znate li gde bih mogla da nabavim nemačku literaturu, linkovi na koje sam naišla ne rade. Zanimaju me najviše:

Fallbuch Innere Medizin,
Fallbuch Chirurgie
Deutsch für Ärztinnen und Ärzte
Kommunikation für ausländische Ärzte
Herold Innere Medizin
50 wichtigsten Fälle Innere Medizin
Chirurgie für Studium umd Praxis Müller

Rado naravno i u privatni mejl.

Pozdrav!

Mislim da se ta regulativa ne odnosi na nas lekare.

Kolege znate li gde bih mogla da nabavim nemačku literaturu, linkovi na koje sam naišla ne rade. Zanimaju me najviše:

Fallbuch Innere Medizin,
Fallbuch Chirurgie
Deutsch für Ärztinnen und Ärzte
Kommunikation für ausländische Ärzte

Herold Innere Medizin
50 wichtigsten Fälle Innere Medizin
Chirurgie für Studium umd Praxis Müller

Rado naravno i u privatni mejl.

Pozdrav!
To je sve na neki nacin u slobodnoj prodaji, odes u knjizaru, kazes sta zelis pa to i dobijes.
Mozes da se registrujes i na Amazonu pa tamo to pazaris, ali kakve veze ima Interna sa Hirurgijom
pa jos i nemacki jezik za pocetnike?

Back