Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege, da li je neophodno imati polozen a1, a2 i b1 pre polaganja b2?
I da li je bitno da b2 bude medizin ili moze obicni b2 za lekare?
Unapred hvala

Takodje, da li je neko od vas imao iskustva u pohadjanju b2 u Nemackoj?
Opšti B2 je u principu dovoljan, ne trebaju ti ovi niži nivoi sigurno. U većini država se po zaposlenju polaže FSP (Fachsprachprüfung) kao uslov za radnu dozvolu (Berufserlaubnis), jedino su Saarland i Schleswig-Holstein izuzetak, gde možeš da polažeš telc B2-C1 Medizin FSP u Srbiji.

Poslednja izmena:
Dobar dan, izvinite ako mogu da pitam informativno kakva je procedura za specijalistu dečije psihijatrije u pitanju je volonterska specijalizacija bez radog iskustva specijalističkog a radim kao lekar opšte prakse već pet godina ukoliko imate neku informaciju da li bi bilo potrebno nostrifikovati samo specijalizaciju ili i osnovne studije hvala unapred

Dobar dan, izvinite ako mogu da pitam informativno kakva je procedura za specijalistu dečije psihijatrije u pitanju je volonterska specijalizacija bez radog iskustva specijalističkog a radim kao lekar opšte prakse već pet godina ukoliko imate neku informaciju da li bi bilo potrebno nostrifikovati samo specijalizaciju ili i osnovne studije hvala unapred
Koliko sam ja razumela naše specijalizacije nisu priznate i do aprobacije možete da radite samo kao Assistenzarzt, pa tek onda da zatražite upoređivanje, i ako nađu nedostatke, odradite samo to što nedostaje, a ne celu specijalizaciju ispočetka. Ali nisam sigurna, ne pričam iz iskustva. Evo šta sam na nemačkom našla na tu temu:

Facharztanerkennung
Nachdem die Berufszulassung (oder in Ausnahmefällen die Approbation) erteilt wurde, kann eine Überprüfung der ausländischen Facharztweiterbildung bei der Ärztekammer erfolgen. Die jeweils zuständige Landesärztekammer überprüft bei Drittstaatsangehörigen mit ausländischen Qualifikationen, inwieweit die ausländische Weiterbildung für die Facharztweiterbildung im jeweiligen Bundesland angerechnet werden kann. Um den Facharzttitel zu erhalten, müssen die fehlenden Weiterbildungszeiten im angestrebten Fachgebiet nachgeholt werden und im Anschluss kann dann die Facharztprüfung vor dem Prüfungsausschuss der zuständigen Ärztekammer abgelegt werden.

Kokege, koja je literatura za spremanje Fachsprachprüfung i kako izgleda ispit?
Izvinite je na ovo pitanje vec neko dao odgovor. Pokusacu da pronadjem. Ali bila bih zahvalna da mi neko i odgovori. Unapred hvala.
Ja ti mogu dati samo jedan link, tu je sve lepo opisano ukljucujuci i sam ispit iz tri
dela, otvori link, pokusaj da sama shvatis ( postoje recnici, gugl) sta i kako:
https://www.aekno.de/aerzte/fachsprachpruefung#verfahrensverlauf

Koliko sam ja razumela naše specijalizacije nisu priznate i do aprobacije možete da radite samo kao Assistenzarzt, pa tek onda da zatražite upoređivanje, i ako nađu nedostatke, odradite samo to što nedostaje, a ne celu specijalizaciju ispočetka. Ali nisam sigurna, ne pričam iz iskustva. Evo šta sam na nemačkom našla na tu temu:

Facharztanerkennung
Nachdem die Berufszulassung (oder in Ausnahmefällen die Approbation) erteilt wurde, kann eine Überprüfung der ausländischen Facharztweiterbildung bei der Ärztekammer erfolgen. Die jeweils zuständige Landesärztekammer überprüft bei Drittstaatsangehörigen mit ausländischen Qualifikationen, inwieweit die ausländische Weiterbildung für die Facharztweiterbildung im jeweiligen Bundesland angerechnet werden kann. Um den Facharzttitel zu erhalten, müssen die fehlenden Weiterbildungszeiten im angestrebten Fachgebiet nachgeholt werden und im Anschluss kann dann die Facharztprüfung vor dem Prüfungsausschuss der zuständigen Ärztekammer abgelegt werden.
U redu, hvala na odgovoru. Od skoro pratim forum i ako možete samo kratko još da mi objasnite iako pretpostavljam da se na prethodnim stranama o tome pisalo, ja tražim posao dečijeg psihijatra ali kod njih radim kao lekar na stažu do aprobacije a to je polaganje stručnog ispita osnovnih studija i kada to položim dobijam ponovo specijalističko kruženje ali moram da položim razliku u osnovnim studijma, hvala

U redu, hvala na odgovoru. Od skoro pratim forum i ako možete samo kratko još da mi objasnite iako pretpostavljam da se na prethodnim stranama o tome pisalo, ja tražim posao dečijeg psihijatra ali kod njih radim kao lekar na stažu do aprobacije a to je polaganje stručnog ispita osnovnih studija i kada to položim dobijam ponovo specijalističko kruženje ali moram da položim razliku u osnovnim studijma, hvala
Da, mislim da je tako na osnovu onog što sam pročitala. Razlike moraju da se nadoknade, a specijalistički ispit položi u njihovoj komori.

Poštovane kolege..kako veliki broj lekara odlazi u Nemačku, kako iz celog Balkana i ostalih zemalja, da li i dalje postoji deficit lekara, da li je teze naci posao sada ili će biti npr kroz pet godina ?
Hvala unapred na odgovorima
Mislim da se deficit u zadnjih nekoliko godina povećao, ali je proces dobijanja radne dozvole postao komplikovaniji i naravno skuplji. Verovatno će se nastaviti ta tendenca, ali ko zna. Deficit svakako ostaje.

Pozdrav kolege!
Koliko ste čekali odgovor od Regierunga Oberbayern za odgovor vezan za mišljenje Gutachtera po pitanju upoređivanja programa? Uskoro mi ističe Berufserlaubnis(sredinom marta), od Regierunga ni traga ni glasa, pa me zanima vaše iskustvo?

Pozdrav kolege. Lekar opšte prakse sam. Da li može da se polaže FSP i da se radi u Nemačku ako neko izdržava uslovnu kaznu u trajanju 2 godine zbog davanja mita radi kupovine radnog mesta koha je izrečena u Srbiji ? Molim vas da mi to neko javi jer je hitno.

Pozdrav kolege. Lekar opšte prakse sam. Da li može da se polaže FSP i da se radi u Nemačku ako neko izdržava uslovnu kaznu u trajanju 2 godine zbog davanja mita radi kupovine radnog mesta koha je izrečena u Srbiji ? Molim vas da mi to neko javi jer je hitno.
Bezirksregierung obrađuje svačiji slučaj i vrši prijavu na FSP na osnovu dokumenata koje ste poslali, među kojima je obavezan i polizeiliches Führungszeugnis (uverenje o (ne)kažnjavanju iz zemlje iz koje se dolazi, u ovom slučaju iz Srbije).

Pozdrav kolege!
Koliko ste čekali odgovor od Regierunga Oberbayern za odgovor vezan za mišljenje Gutachtera po pitanju upoređivanja programa? Uskoro mi ističe Berufserlaubnis(sredinom marta), od Regierunga ni traga ni glasa, pa me zanima vaše iskustvo?
Ako oni ne odgovore onda morate podnijeti zahtjev za produzenje BE. Moj kolega je tako 5 godina radio (produzavao BE) dok nije dobio Aprobaciju. I nakon sto dobijete odgovor Gutachtera i evtl budete polagali KP sve traje jos 5-6mj. Tako da vi i nemate druge opcije..

Zdravo kolege! Hospitiram trenutno u jednoj bolnici u Rheinland-Pfalzu. Neki hospitanti iz ove bolnice su prijavili FSP (bez Zusage-a), a i Chefärztin mi je rekla da Zusage nije potreban za prijavu. Na sajtu stoji za Zusage ("wenn vorhanden; ansonsten ist sie unverzüglich nachzureichen, wenn sie vorliegt"). Da li neko moze da mi kaze, ko je prijavljivao FSP u ovoj oblasti, da li je imao isto iskustvo?

Moje iskustvo iz NRW-a: ja sam ispit isto prijavio bez Zusage-a, pa su ga tražili prilikom izdavanja Berufserlaubnis-a, ali sam do tada uspeo da ga nabavim i poslao sam ga dakle naknadno. Verujem da ni kod tebe to neće predstavljati problem.

izvinite kolege ,zavrsila sam Medicinski Fakultet u Bg ...neke kolege kazu da je najjednostavnije poloziti ispit za aprobaciju u Bavarskoj gde je FSP najteze poloziti...da li se slazete sa tim ili ima drugih misljenja i da li se u Bavarskoj kao i drugde polazu Interna Hirurgija i treci predmet???Hvala najlepse...

izvinite kolege ,zavrsila sam Medicinski Fakultet u Bg ...neke kolege kazu da je najjednostavnije poloziti ispit za aprobaciju u Bavarskoj gde je FSP najteze poloziti...da li se slazete sa tim ili ima drugih misljenja i da li se u Bavarskoj kao i drugde polazu Interna Hirurgija i treci predmet???Hvala najlepse...
„Ispit za aprobaciju“ je Kenntnisprüfung, a stručni jezički ispit je FSP (Fachsprachprüfung).
Kennstnisprüfung
obuhvata internu medicinu, hirurgiju, farmakologiju, radiologiju, urgentnu medicinu, poznavanje zaštite od zračenja (Strahlenschutz) i neka medicinsko-pravna pitanja. Komisiju čine najčešće jedan internista, jedan hirurg i jedan specijalista opšte medicine, radiolog, klinički farmakolog itd.
Smatram da je FSP podjednako lako/teško položiti u svim pokrajinama, zato što se tu stvarno traži dobro poznavanje nemačkog jezika.
Ja sam i jedan i drugi ispit položio u NRW-u (FSP u Düsseldorf-u, a KP u Münster-u). NRW važi za jednu od “zahtevnijih” pokrajina i smatram da ko dobro govori nemački jezik, neće imati problema sa FSP-om ni u jednoj pokrajini.
Ali, sve je do subjektivne procene.

„Ispit za aprobaciju“ je Kenntnisprüfung, a stručni jezički ispit je FSP (Fachsprachprüfung).
Kennstnisprüfung
obuhvata internu medicinu, hirurgiju, farmakologiju, radiologiju, urgentnu medicinu, poznavanje zaštite od zračenja (Strahlenschutz) i neka medicinsko-pravna pitanja. Komisiju čine najčešće jedan internista, jedan hirurg i jedan specijalista opšte medicine, radiolog, klinički farmakolog itd.
Smatram da je FSP podjednako lako/teško položiti u svim pokrajinama, zato što se tu stvarno traži dobro poznavanje nemačkog jezika.
Ja sam i jedan i drugi ispit položio u NRW-u (FSP u Düsseldorf-u, a KP u Münster-u). NRW važi za jednu od “zahtevnijih” pokrajina i smatram da ko dobro govori nemački jezik, neće imati problema sa FSP-om ni u jednoj pokrajini.
Ali, sve je do subjektivne procene.
Hvala najlepse meni je otac Nemac majka iz Bg tako da ne treba da polazem FSP posto sam u Nemackoj odrasla i skolu zavrsila treba samo da polazem "Kenntnisprüfung"...a koliko mogu da shvatim iz Vaseg obavestenja da je to manje vise svuda slicno osim da je u NRW dosta zehtevno...tako sam i cula ...hvala najlepse u svakom slucaju za Vas trud ,informacije i Vase vreme koje ste ulozili...veliki pozdrav...

Kod mene na anesteziji tražimo što je pre moguće nove lekare (naglasak na množini :)). Može i bez iskustva, ali ne bi bilo loše sa iskustvom. Bitno je samo da imate aprobaciju, sa BE neće nikog, iako već par godina pokušavam da ih ubedim da i tako primaju ljude...:udriglavu: Klinika je u severnom delu BW, srednje veličine ima oko 400-500 kreveta, 7 operacionih sala. Atmosfera je prilično familijarna, dobro je za početnike, a i da neko ko je radio u većim klinikama malo odmori mozak :D. Bolnica ima i svoje stanove (garsonjere i dvosobni) koji su jako povoljni, nisu nešto, ali za početak su sasvim ok. Ako ima zainteresovanih o detaljima možemo preko PP.

Back