Drage kolege, posto sam i ja dobila dosta korisnih informacija sa ovog foruma, napisacu svoje iskustvo do sada, mozda nekom bude od koristi
Dakle, pocela sam da saljem svoj CV i motivaciono pismo klinikama po Nemackoj (trazila sam preko google maps- u polje pretrage upisala Krankenhaus) u februaru, poslala sam nekih 30-ak mejlova, ali naglasavam da sam tada imala samo b1 nivo. POzvali su me na razgovor u pokrajni Niedersachsen sredinom marta (pricala sam samo sa sefom internog odeljenja, razgovor je bio opusten, ali je trajao ravno 2 sata, cak me je pitao i neke medicinske stvari onako usput, ali nista strasno i na kraju obilazak klinike). Na kraju je ispalo da nije dobro procitao da imam samo B1 i da im hitno treba lekar, ali naknadno mi je porucio mejlom da ce me ipak sacekati posao dok ne polozim b2. Ja sam B2 polozila u maju i to u Novom Sadu- ÖSD, jer sam zakasnila na prijavu ispita na Göethe institutu za taj rok (mora isti dan kada pocne prijava od 9 sati da se dodje). Zatim sam na sajtu lekarske komore Niedersachsen nasla sta sve treba od papira za Berufserlaubnis (to se moze razlikovati od pokrajne do pokrajne)-izmedju ostalog treba Zusage ili Arbeitsvertrag (ali moja klinika nije htela odmah da mi posalje ugovor vec samo Zusage u kome pise kako bi me oni zaposlili jer nema dovoljno lekara.. i to je za ovu dozvolu dovoljno), zatim Certificate of good standing- koji dobijate iz lekarske komore kojoj pripadate, zatim potvrda da niste osudjivani- od suda, fotokopija pasosa- ja sam je overila u nemackom konzulatu u Bg (da odgovara originalu- 10e),fotokopija diplome B2 nivoa-overila takodje u konzulatu,

dalje diploma,dodatak diplomi i potvrda o polozenom drzavnom ispitu- na original se stavi Apostille u 1.osnovnom sudu u BG,(jedan Apostille 2000 din),zatim to fotokopirate i isto u sudu overite fotokopije (da odgovaraju originalu-i saljete te kopije) i prevod svega toga (obavezno i pecata).Sto se tice boravisne vize, odlazite u konzulat Nemacke oko 7 ujutro prijavite se za predaju papira na vratima i istog dana kasnije predajete sledece papire (to je isto za sve pokrajne):3 biometrijske slike,2 zahteva za vizu (mozete popuniti sami ili da vam popune u agencijama oko konzulata za 400 din), 2 kopije diplome i original na uvid, obavezno i 2 fotokopije diplome B2 nivoa (ne pise na sajtu pa su me vracali), pasos na uvid i 2 fotokopije , obavezno ugovor o radu (mora da pise od kad pocinjete da radite, kolika vam je plata i radno vreme- meni je klinika naknadno poslala ugovor postom, jer bez toga ne moze) i 60e. Boravisnu vizu su mi odobrili za nedelju dana. Sada jos cekam da mi bude gotova Berufserlaubnis i idem za Nemacku, obezbedjuje mi Klinika smestaj za prvih 6 meseci koliko traje probni rad. Jos jedna napomena , za Berufserlaubnis je potreban pregled lekara, ali ne priznaju od nasih lekara- (probala sam i poslala,ali nisu priznali; ranije je konzulat upucivao na lekare koji to mogu da rade , ali kako su mi rekli sada je to zabranjeno), dakle pregled lekara naknadno po dolasku u Nemacku kao i jos jedan papir za istu dozvolu Meldebestätigung- potvrda o prebivalistu , koju takodje sredjujete naknadno po dolasku u Nemacku. Nakon dolaska imate jos gomilu papira da sredjujete , ali to ce vam reci vasa Klinika , ovo je sve sto mozete iz Srbije. Srecno!