Srpski lekari u Nemačkoj

za hpkopun:
nije da nemam tu opciju, nego jos nisam napunio tri poruke/odgovora pa nije moguce da mi posaljete poruku. Nadam se da sa ovom, trecom, porukom taj problem vise ne postoji :)
Aki mi i sad ne bi mogao poslati priv. poruku, ja cu se tebi javiti.

za Ljiljana-Nis:
priznavanje specijalizacije jeste moguce. Tu su zaduzene regionalne lekarske komore (pripadaju naravno lekarskoj komori pokrajine gde radite) i kao kod dobijanja aprobacije svaki slucaj se individualno pregleda. Zbog toga se ne moze precizno ispocetka reci, koliki deo specijalizacije ce biti priznan a koji deo nece.
Bez obzira na to, za drzavljane koji zive van EU je u nemackoj potrebno da, cak i ako je specijalizacija zavrsena i neko vec duze vreme radi kao specijalista, se najmanje 12 meseci specijalizacije "doradi" u nemackoj bolnici. Tek nakon toga postoji mogucnost da se prizna ostali specijalisticki staz koji je radjen u drzavi porekla. Najgore je da se u vezi toga svega sve individualno pregleda i provjerava i naravno ocjenuje. Tu informaciju sam nekidan dobijo od komore zaduzenu za juzni deo BW-a.

Pozdrav svima!
Interesuje me na kojem jeziku komunicirate sa poslodavcima u Nemackoj?
Pocinjem da trazim posao u Nemačkoj, pa me interesuje na kojem jeziku da se obratim firmama koje traže radnike mog zanimanja?
Inače sam završio Mašinski fakultet kao odličan student, solidno se koristim Engleskim, ali sam Nemački tek počeo da uičim.
Hvala unapred.

Pozdrav svim kolegama koje nesebicno odvajaju svoje slobodno vreme i dele veoma korisne informacije.
Hteo bih da zamolim ako neko ima informaciju vezanu za moj slucaj:
Naime ja imam polozeno izjednacavanje diplome u Sloveniji (polozena kao razlika sudska medicina i porodicna) posle zavrsenog faxa u BG-u i jedne godine radnog staza u Srbiji.
Interesuje me da li bih i ja morao da polazem tu aprobaciju i da li uopste imam neku korist od tog izjednacavanja sa slovenackom diplomom vezano za odlazak u Nemacku.
Unapred hvala

Pozdrav svim kolegama koje nesebicno odvajaju svoje slobodno vreme i dele veoma korisne informacije.
Naime ja imam polozeno izjednacavanje diplome u Sloveniji (polozena kao razlika sudska medicina i porodicna) posle zavrsenog faxa u BG-u i jedne godine radnog staza u Srbiji.
Interesuje me da li bih i ja morao da polazem tu aprobaciju i da li uopste imam neku korist od tog izjednacavanja sa slovenackom diplomom vezano za odlazak u Nemacku.
Unapred hvala
Mislim, cak sam siguran da ne moraš da polažeš aprobaciju, jer ti sad imas faktički slovenačku diplomu tj. EU diplomu.
Ono što je sigurno da tebi treba to je znanje nemačkog jezika u nivou B2 bez toga nećeš dobiti licencu.
Svakako se treba raspitati u lekarskoj komori u pokrajini u kojoj bi radio. Oni bi ti dali najpreciznije odgovore.
Ustalom novi clan ms-imp, mislim da je najkompetentniji za odgovor. Možda čak ima i iskustva sa lekarima iz Slovenije.
Najbolje je da mu se direktno obratiš.
Pozdrav

Unapred hvala

Pozdravi. Ako ste vec nostrificirali diplomu u slo onda necete polagati aprobaciju jer ste u Eu. To su info provjerene od jednog kolege iz Ljubljane koji je skoro otisao u Njemacku da radi. Jedino cete morati imati jezik minimum B2 koji cete morati jos vremenom usavrsavati. Znam da su pojedine kolege nostrificirale diplome iz Srbije i Bosne u Hrvatskoj jer je cro sada u Eu. I iz njihovog iskustva kazu da je mnogo lakse nego sa starom diplomom.Mislim da je nostrifikacija oko 390 kuna uz jos polaganje razlike ako se ustanovi da postoji. U svemu tome najvecu ulogu ima jezik.....Zelim vam srecu u odlasku i radu u de....Svako dobro zelim.

Dragi kolega i ja sam prosla kroz istu situaciju kao i vi, polozila u Slo sve sto treba da se polozi..dosla u Nemacku, posle 6 meseci intenzivnog ucenja polozila i B2. Moje pitanje-isto kao vase -upuceno ljudima koji su zaduzeni za izdavanje Berufserlaubnis-a bilo je da ne znaju i da zavisi od pokrajine do pokrajine, da ce mi tek pouzdano reci kad predam sve papire sa ugovorom za posao ili bar uz Zusage... jedino su mi iz Sachsen pokrajine ( tu bi morala da polazem ispit za aprobaciju ) odgovorili da bi dobila automatsku aprobaciju u Nemackoj morala sam u Slo ili nekoj drugoj zemlji EU da radim minimum 3 godine-proverena informacija, za druge pokrajine ne znam, sve je jako individualno...sacekacu uskoro nadam se ugovor pa predati sve papire u Mecklenburg i javicu sta se desava i kakve ce informacije doci odavde... Pozdrav i srecno !

Unapred hvala

Pozdravi. Ako ste vec nostrificirali diplomu u slo onda necete polagati aprobaciju jer ste u Eu. To su info provjerene od jednog kolege iz Ljubljane koji je skoro otisao u Njemacku da radi. Jedino cete morati imati jezik minimum B2 koji cete morati jos vremenom usavrsavati. Znam da su pojedine kolege nostrificirale diplome iz Srbije i Bosne u Hrvatskoj jer je cro sada u Eu. I iz njihovog iskustva kazu da je mnogo lakse nego sa starom diplomom.Mislim da je nostrifikacija oko 390 kuna uz jos polaganje razlike ako se ustanovi da postoji. U svemu tome najvecu ulogu ima jezik.....Zelim vam srecu u odlasku i radu u de....Svako dobro zelim.

mikey Je l moze samo informacija o kojoj pokrajini se radi, vezano za kolegu koji je dosao kako ste rekli u Nemacku iz Ljubljane?? Ja sam u istoj situaciji kao kolega, ali su informacije koje sam dobila iz razlicitih pokrajina, razlicite. Pozdrav

mikey Je l moze samo informacija o kojoj pokrajini se radi, vezano za kolegu koji je dosao kako ste rekli u Nemacku iz Ljubljane?? Ja sam u istoj situaciji kao kolega, ali su informacije koje sam dobila iz razlicitih pokrajina, razlicite. Pozdrav

Kolega ima jako dosta staza kao dr u Sloveniji. Iskustvo radno morate imati nakon nostrifikacije u slo. U pitanju je berlin. A koliko sam skuzio da je najlakse dobiti job u Bayernu te dobivanje licence za lijecnike. Sve je individualno i u ovisnosti di se radi. Iskreno ovi nijemci se jako slabo snalaze sa ovim problemima. Ne znam zasto ali eto tako je..Pa aprobacija vam nije problem imamjako puno kolega koju su ju polozili. Jedini je problem jezik. Cak sam cuo da se u Bayernu ne polaze aprobacija jer vas mentor ako vam da dovoljan broj bodova u tijeku berufserlabnisa oslobode vas aprobacije...Jer jeftinije je tako nego da Vam organiziraju ispitnu komisiju. Ali to je sve individualno.

Kolega ima jako dosta staza kao dr u Sloveniji. Iskustvo radno morate imati nakon nostrifikacije u slo. U pitanju je berlin. A koliko sam skuzio da je najlakse dobiti job u Bayernu te dobivanje licence za lijecnike. Sve je individualno i u ovisnosti di se radi. Iskreno ovi nijemci se jako slabo snalaze sa ovim problemima. Ne znam zasto ali eto tako je..Pa aprobacija vam nije problem imamjako puno kolega koju su ju polozili. Jedini je problem jezik. Cak sam cuo da se u Bayernu ne polaze aprobacija jer vas mentor ako vam da dovoljan broj bodova u tijeku berufserlabnisa oslobode vas aprobacije...Jer jeftinije je tako nego da Vam organiziraju ispitnu komisiju. Ali to je sve individualno.
Kolega jel ovo za Bayern i mentora provereno ili ste samo čuli, i gde se o tome (oslobađanju od aprobacije) mogu dobiti precizniji podaci?
Dajte kontakt kolege iz Bayerna koji je oslobođen aprobacije. Naravno prvobitno uz saglasnost kolege iz Bayerna. Bi bih vam veoma zahvalan na kontaktu. Bliži mi se rok za aprobaciju, nadam se da me razumete.
Unapred hvala
Pozdrav

Kolega jel ovo za Bayern i mentora provereno ili ste samo čuli, i gde se o tome (oslobađanju od aprobacije) mogu dobiti precizniji podaci?
Dajte kontakt kolege iz Bayerna koji je oslobođen aprobacije. Naravno prvobitno uz saglasnost kolege iz Bayerna. Bi bih vam veoma zahvalan na kontaktu. Bliži mi se rok za aprobaciju, nadam se da me razumete.
Unapred hvala
Pozdrav

Info su provjerene . Moram pitati prvo kolegu da za kontakt a kada ce se n javiti i da li ce pristati na dijalog e to stvarno ne znam. Nadam se da me razumijete. Pozdravi

Ljudi, jel zna neko nesto o ovome(neko ko nije isao preko agenata):

da li je moguce predati papire u ambasadu samo sa Einstellungszusage, dakle bez Berufserlaubnisa? Ja bih predao u isto vreme i za dozvolu i za vizu. Jedna gospodja u ambasadi rece da moze, a druga da moze, ali ne ulazi 'obradu' dok nema Berufserlaubnisa. Ima li neko blize informacije? Da li ste morali cekati na Berufserlaubnis?

hvala

Predaj, ne gubis nista. Ja sam predavala vec sa Berufserlaubnisom i pitala gospodju na salteru da li zna kad otprilike mogu ocekivati vizu, i dobila odgovor da relativno brzo posto sam predala vec sa Berufserlaubnisom (dobila vizu za 4 nedelje). Sto bi dakle znacilo da moze i bez... U svakom slucaju, mislim da treba probati, jer je meni na primer Berufserlaubnis bio gotov za tri dana, ali je naredne tri nedelje putovao izuzetno brzim postama, cisto gubljenje vremena... Mozda preko ambasade dodju brze do svega toga, kao sto su dolazili i do svega ostalog sto im je trebalo...

Ljudi, jel zna neko nesto o ovome(neko ko nije isao preko agenata):

da li je moguce predati papire u ambasadu samo sa Einstellungszusage, dakle bez Berufserlaubnisa? Ja bih predao u isto vreme i za dozvolu i za vizu. Jedna gospodja u ambasadi rece da moze, a druga da moze, ali ne ulazi 'obradu' dok nema Berufserlaubnisa. Ima li neko blize informacije? Da li ste morali cekati na Berufserlaubnis?

hvala

Pozdrav
Zanima me kakva je procedura za dobijanje Berufserlaubnis u BW trenutno...Saznala sam da se odmah polaze test Patientenkomunikation, da li se polaze jos nesto odmah.....I za koje vrijeme je potrebno dobiti Approbation als Arzt ....Je li neko prosao proceduru nedavno...
Hvala

Postovane kolege, muka me naterala da Vam se obratim svima na ovom forumu. Iznecu svoj problem, a ako neko zna da mi pomogne neka mi kaze. Medicinski fakultet sam zavrsio u NS. Zatim sam se vratio u Bosnu, gde sam polozio drzavni ispit i dobio licencu. Zatim odlazim u Njemacku da ucim jezik. Polozim B2 Goethe i Patientenkommunikationstest. Nadjem posao, potpisem ugovor, predam za Vizu u Sarajevu i za Berufserlaubnis. I sada mi traze iz Bezirksregierunga te pokrajine potvrdu od Ministarstva Zdravlja Srbije da ja kao BIH drzavljanin nisam morao da odradjujem pripravnicki staz u Srbiji. Evo vec mesec dana pokusavam da dobijem tu potvrdu, ali tamo u ministarstvu nece ili ne znaju da mi napisu tu jednu recenicu i izdaju potvrdu. Toliko truda ulozenog i da me jedna recenica sprecava da pocnem sa radom. Stvarno sam ocajan.

Back