Srpski lekari u Nemačkoj

Pogledao sam nema, mozda je bilo na starijem obrazcu. Pise samo sa ukoliko se dokaze deficit da se ide na polaganje, tako nesto nema da se cekira.

Pogledala i ja:) Samo ovo ne morate križati i dodatno napisati "izjavu" da ne želite vještačenje.
Screenshot_2018-12-11-18-08-17.jpg

Moze li neko, ukoliko je vec imao iskustva, da objasni proceduru povlacenja zahteva za aprobaciju u jednoj pokrajini, zarad podnosenja istog u drugoj? Da li je potrebno dostavi Landesverwaltungsamt-u neko posebno objasnjenje i da li dobijate vasa dokumenta nazad?

Zdravo svima, nova sam na forumu, citala sam razne forume ovog tipa pa sam skoz zbinjena.. Ako bi neko ko ima vremena zeleo da me uputi u sve, veoma bih mu bila zahvalna.
Naime, moja prica je ova. Trebalo bi da zavrsim uskoro fakultet u Bg(redovno sam upisala 2012.godine(tzv. Bolonja :S), sada sam na b2/2, mislila sam do septembra, oktobra da pokusam da polozim c1,(ako ne onda b2). E sada, pitanje moje je, da li bi ja trebalo da placam prevodjenje plana nastave, sto sam videla da kosta i do 1000e ili ne? Da li mogu da podnesem zahtev za aprobaciju odmah nakon hospitacije, dakle pre nego sto pronadjem posao u Nemackoj ? (gledala sam dosta oglasa i u vecini traze polozenu aporobaciju) Mnogo hvala, unapred :)

Ja sam cula da ne trazi svaka regija u Njemackoj prijevod. Bayern da. Sad ne znam koliko je ta informacija tocna. Kad prevodim cujem razne informacije o vasim procesima.. No znam da je kod mene beogradski curriculum prema Bologni 500€, pa ako trebate tu sam ;)

Zdravo svima, nova sam na forumu, citala sam razne forume ovog tipa pa sam skoz zbinjena.. Ako bi neko ko ima vremena zeleo da me uputi u sve, veoma bih mu bila zahvalna.
Naime, moja prica je ova. Trebalo bi da zavrsim uskoro fakultet u Bg(redovno sam upisala 2012.godine(tzv. Bolonja :S), sada sam na b2/2, mislila sam do septembra, oktobra da pokusam da polozim c1,(ako ne onda b2). E sada, pitanje moje je, da li bi ja trebalo da placam prevodjenje plana nastave, sto sam videla da kosta i do 1000e ili ne? Da li mogu da podnesem zahtev za aprobaciju odmah nakon hospitacije, dakle pre nego sto pronadjem posao u Nemackoj ? (gledala sam dosta oglasa i u vecini traze polozenu aporobaciju) Mnogo hvala, unapred :)
Mislim da vam je uslov za dobijanje vize Berufserlaubnis. A da bi ste dobili BE, morate u vecini pokrajina poloziti FSP. Odnosno, nadjite prvo poslodavca, da bi ste uopste znali koji su vam papiri potrebni. Prevedeni plan i program vam je potreban ako idete na uporedjivanje diplome. U nekim pokrajinama je lakse dobiti Approbaciju sa polozenim KP. Brze je i jeftinije.

Jel zna neko jel je to sad obavezno da vam prilikom prijavljivanja Fsp a traze da se odmah odlucite da li hocete uporedjivanje diplome ili Kenntnisprüfung i da pritom odmah dostavite preveden plan studiranja ili da potpisete Verzichtung da necete na uporedjivanje diplome. Sta se desava u slucaju da ja kazem sad da hocu na Kenntnisprüfung (jer trenutno nemam taj prevedeni plan studiranja) a da se kasnije predomislim i da pokusam da dobije aprobaciju bez tog ispita? Jel je to moguce uopste? Zasto nam to uopste traze na pocetku kad imamo u roku od dve godine da zatrazimo aprobaciju...

Kolege, da li bi neko mogao da mi objasni onaj pocetni deo kada kontaktirate bolnicu, oni vas pozovu na razgovor. E sad vi imate B2, a oni traze C1 i aprobaciju ili za pocetak samo C1. Sta se posle ovoga desava? Je l' vi ostajete tamo dok ne polozite taj nivo ili se vracate u Srbiju? Hvala

Poštovane kolege saborci,
Isčitavam već danima prethodno što ste pisali i pokušavam da napravim neki redosled budućih događanja kako bi ih što spremnija dočekala. Za početak, zanima me da li je neko u od lekara iz Srbije (idealno sa MFNS) u skorije vreme odlazio baš za Berlin? Iz privatnih razloga sam vezana baš za taj grad, eventualno neka bolje povezana okolina. Hvala vam puno na svemu što pišete, meni puno znači i obećavam da ću taj moj "logaritam odlaska u Nemačku" podeliti ovde sa vama, kako šta budem savladavala.

Kolege, da li bi neko mogao da mi objasni onaj pocetni deo kada kontaktirate bolnicu, oni vas pozovu na razgovor. E sad vi imate B2, a oni traze C1 i aprobaciju ili za pocetak samo C1. Sta se posle ovoga desava? Je l' vi ostajete tamo dok ne polozite taj nivo ili se vracate u Srbiju? Hvala

Odes na razgovor, vidis kakve ti uslove nude i ako ti to odgovara i ako ti njima odgovaras dogovorite se da ti posalju ugovor postom. Ti si za to vreme u Srbiji, apliciras za termin u ambasadi koji se sad ceka oko 5 meseci. Posto ti za rad u Nemackoj treba viza a vizu ne mozes da dobijes bez radne dozvole a uslov za radnu dozvolu je polozen Fachsprachenprüfung. U medjuvremenu saljes dokumentaciju za taj Fachsprachenprüfung u Bezirksregierung koji je zaduzen za tu pokrajinu gde si dobila posao. Sa turistickom vizom mozes eventualno da odes na tri meseca da malo tamo hospitiras i da se spremis za taj ispit koji treba da polozis i da dobijes radnu dozvolu. Radnu dozvolu posaljes ambasadi naknadno i tek tad dobijes vizu - plavu kartu sa kojom mozes normalno da zivis i radis kao lekar u Nemackoj.

Postoji jos neka varijanta sa hospitantskom vizom ali ja ne znam tu proceduru posto sam isla ovim putem koji sam napisala. Pozdrav

Pozdrav svima na temi, citam danima deo sam razumela, deo ne. Fakultet sam zavrsila pre par godina, ovde godine i nemacki (B2, Goethe). Znam da je niz ugovor - FSP - viza. Bar sam tako razumela. Interesuje me preporuka za kliniku gde je moguce dobiti ugovor. Slala sam prijave na 10ak mesta, osim automatskih poruka nikakav odgovor nisam dobila. Verujem da je neophodno srpljenje, ali bilo kakav savet ili koja rec je dobrodosla.
Unapred hvala svima

Pozdrav svima na temi, citam danima deo sam razumela, deo ne. Fakultet sam zavrsila pre par godina, ovde godine i nemacki (B2, Goethe). Znam da je niz ugovor - FSP - viza. Bar sam tako razumela. Interesuje me preporuka za kliniku gde je moguce dobiti ugovor. Slala sam prijave na 10ak mesta, osim automatskih poruka nikakav odgovor nisam dobila. Verujem da je neophodno srpljenje, ali bilo kakav savet ili koja rec je dobrodosla.
Unapred hvala svima
Mozda mali gradovi, male bolnice, reha klinike..nekada odgovor od klinike dobijete kasnije i par nedelja kasnije. Strpljenje u svakom slucaju je neophodno. U medjuvremenu mozete poloziti FSP, npr. U bavarskoj nije potreban radni ugovor da biste prijavili ispit. Mozete i telc medizin, ali on je u jos par regija priznat. Kolege su vec pisale gde jos to vazi.

Mozda mali gradovi, male bolnice, reha klinike..nekada odgovor od klinike dobijete kasnije i par nedelja kasnije. Strpljenje u svakom slucaju je neophodno. U medjuvremenu mozete poloziti FSP, npr. U bavarskoj nije potreban radni ugovor da biste prijavili ispit. Mozete i telc medizin, ali on je u jos par regija priznat. Kolege su vec pisale gde jos to vazi.

Telc Medizin b2c1 koliko sam nasao na internetu je priznat u Schleswig-Holstein, Hessen i Saarland.

Postoji dva modela ispita obratite paznju na to.
1. B2/C1 Medizin, priznaje se JEDINO u Sarlandu.

2. C1 Medizin Fachsprachprufung, priznaje se u SH i Hessenu.

Informacija je proverena jer sam licno (pre par meseci) kontaktirao njihove nadlezne institucije.
Recimo u SH se moze dobiti BE dobiti bez pondude za posao. Moze da se dobije BE sa tim Telc C1 FSP ili da se pollaze FSP kod njih, uslov je prijavljen boravk u SH ili da imate dokaz da hocete da radite bas u SH (da imate nekoliko neuspesnih razgovora za posao, trebaju dokazi)

Postoji dva modela ispita obratite paznju na to.
1. B2/C1 Medizin, priznaje se JEDINO u Sarlandu.

2. C1 Medizin Fachsprachprufung, priznaje se u SH i Hessenu.

Informacija je proverena jer sam licno (pre par meseci) kontaktirao njihove nadlezne institucije.
Recimo u SH se moze dobiti BE dobiti bez pondude za posao. Moze da se dobije BE sa tim Telc C1 FSP ili da se pollaze FSP kod njih, uslov je prijavljen boravk u SH ili da imate dokaz da hocete da radite bas u SH (da imate nekoliko neuspesnih razgovora za posao, trebaju dokazi)
Znaci,postoji:
1. Telc medizin b2/c1-priznat u Sarlandu
2. Telc c1- priznat u SH i Hessen
3. FSP koji se polaze pri lekarskoj komori. Taj ispit kada polozite u jednnoj pokrajini,vazi se i u drugim. Ispit ne morate ponavljati

Pozdrav svima, postaviljam pitanje na sve strane.. da li mi neko moze objasniti sledece? Da li je tacno da lekari stranci vise ne dobijaju plavu kartu kao ulaznu vizu nego neki paragraf 17???? Da li neko ima iskustva s tim? Tako mi je objasnila zena iz ureda za strance da je to nesto novo. Ja sam umesto plave karte dobila vizu sa tim paragrafom niko nije siguran sta to tacno znaci, a klinika sad nesto koci oko novog ugovora zbog toga. Viza je od novembra, koleginica je inace dobila u novembru redovno plavu kartu.. Pisala sam ambasadi, cekam odgovor.. Nista mi nije jasno!!!

Pozdrav svima, postaviljam pitanje na sve strane.. da li mi neko moze objasniti sledece? Da li je tacno da lekari stranci vise ne dobijaju plavu kartu kao ulaznu vizu nego neki paragraf 17???? Da li neko ima iskustva s tim? Tako mi je objasnila zena iz ureda za strance da je to nesto novo. Ja sam umesto plave karte dobila vizu sa tim paragrafom niko nije siguran sta to tacno znaci, a klinika sad nesto koci oko novog ugovora zbog toga. Viza je od novembra, koleginica je inace dobila u novembru redovno plavu kartu.. Pisala sam ambasadi, cekam odgovor.. Nista mi nije jasno!!!
Ulaznu vizu dobijate u ambasadi. Plava karta se dobija u uredu za strance u De i to nije ulazna viza vec aufenhaltstitel. Ukoliko vam je plata dovoljno velika dobijate plavu kartu. U svakom slucaju,dobijate aufenhaltstitel u uredu za strance..A mozda je nesto novo...

da, da.. skontala sam da dobijam aufenthalt u uredu za strance, tada je i nastala zbrka kada sam otisla tamo da se raspitam za aufenthalt, ne mogu da dobijem zbog tog paragrafa 17!!! a koleginica je nedavno redovno dobila plavu kartu pa ne znam da li je to generalno nesto novo ili su samo ovde neobavesteni posto u ovom selu nema nasih lekara, a oni se vode po kolegama iz nekih drugih drzava..

- - - - - - - - - -

Ulaznu vizu dobijate u ambasadi. Plava karta se dobija u uredu za strance u De i to nije ulazna viza vec aufenhaltstitel. Ukoliko vam je plata dovoljno velika dobijate plavu kartu. U svakom slucaju,dobijate aufenhaltstitel u uredu za strance..A mozda je nesto novo...

da, da.. skontala sam da dobijam aufenthalt u uredu za strance, tada je i nastala zbrka kada sam otisla tamo da se raspitam za aufenthalt, ne mogu da dobijem zbog tog paragrafa 17!!! a koleginica je nedavno redovno dobila plavu kartu pa ne znam da li je to generalno nesto novo ili su samo ovde neobavesteni posto u ovom selu nema nasih lekara, a oni se vode po kolegama iz nekih drugih drzava..

Back