Srpski lekari u Nemačkoj

Odes na razgovor, vidis kakve ti uslove nude i ako ti to odgovara i ako ti njima odgovaras dogovorite se da ti posalju ugovor postom. Ti si za to vreme u Srbiji, apliciras za termin u ambasadi koji se sad ceka oko 5 meseci. Posto ti za rad u Nemackoj treba viza a vizu ne mozes da dobijes bez radne dozvole a uslov za radnu dozvolu je polozen Fachsprachenprüfung. U medjuvremenu saljes dokumentaciju za taj Fachsprachenprüfung u Bezirksregierung koji je zaduzen za tu pokrajinu gde si dobila posao. Sa turistickom vizom mozes eventualno da odes na tri meseca da malo tamo hospitiras i da se spremis za taj ispit koji treba da polozis i da dobijes radnu dozvolu. Radnu dozvolu posaljes ambasadi naknadno i tek tad dobijes vizu - plavu kartu sa kojom mozes normalno da zivis i radis kao lekar u Nemackoj.

Postoji jos neka varijanta sa hospitantskom vizom ali ja ne znam tu proceduru posto sam isla ovim putem koji sam napisala. Pozdrav

Hvala ti puno!

Rekao bih po tome da imas vizu za ausbildung.Tako mi se cini ...

AUFENTHALTSGESETZ (AUFENTHG)

§ 17 Sonstige Ausbildungszwecke
(1) Einem Ausländer kann eine Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der betrieblichen Aus- und Weiterbildung erteilt werden, wenn die Bundesagentur für Arbeit nach § 39 zugestimmt hat oder durch Rechtsverordnung nach § 42 oder zwischenstaatliche Vereinbarung bestimmt ist, dass die Aus- und Weiterbildung ohne Zustimmung der Bundesagentur für Arbeit zulässig ist. Beschränkungen bei der Erteilung der Zustimmung durch die Bundesagentur für Arbeit sind in die Aufenthaltserlaubnis zu übernehmen. § 16 Abs. 2 gilt entsprechend.

(2) Handelt es sich um eine qualifizierte Berufsausbildung, berechtigt die Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer von der Berufsausbildung unabhängigen Beschäftigung bis zu zehn Stunden je Woche.

(3) Nach erfolgreichem Abschluss der qualifizierten Berufsausbildung kann die Aufenthaltserlaubnis bis zu einem Jahr zur Suche eines diesem Abschluss angemessenen Arbeitsplatzes, sofern er nach den Bestimmungen der §§ 18 und 21 von Ausländern besetzt werden darf, verlängert werden. Die Aufenthaltserlaubnis berechtigt während dieses Zeitraums zur Ausübung einer Erwerbstätigkeit. § 9 findet keine Anwendung.

(1) Einem Ausländer kann eine Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der betrieblichen Aus- und Weiterbildung erteilt werden, wenn die Bundesagentur für Arbeit nach § 39 zugestimmt hat oder durch Rechtsverordnung nach § 42 oder zwischenstaatliche Vereinbarung bestimmt ist, dass die Aus- und Weiterbildung ohne Zustimmung der Bundesagentur für Arbeit zulässig ist. Beschränkungen bei der Erteilung der Zustimmung durch die Bundesagentur für Arbeit sind in die Aufenthaltserlaubnis zu übernehmen. § 16 Abs. 2 gilt entsprechend.

(2) Handelt es sich um eine qualifizierte Berufsausbildung, berechtigt die Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer von der Berufsausbildung unabhängigen Beschäftigung bis zu zehn Stunden je Woche.

(3) Nach erfolgreichem Abschluss der qualifizierten Berufsausbildung kann die Aufenthaltserlaubnis bis zu einem Jahr zur Suche eines diesem Abschluss angemessenen Arbeitsplatzes, sofern er nach den Bestimmungen der §§ 18 und 21 von Ausländern besetzt werden darf, verlängert werden. Die Aufenthaltserlaubnis berechtigt während dieses Zeitraums zur Ausübung einer Erwerbstätigkeit. § 9 findet keine Anwendung.

to i na klinici misle pa koce sa novim ugovorom a u sluzbi za strance kazu da mogu da radim redovno.. onda je naravno tu i pitanje kesa i jos neke stvari.. totalna zbrka i ja ne mogu da provalim zasto sam ja dobila takvu vizu a prijavila sam se za plavu kartu.. ako nije bila ok dokumentacija onda me valjda odbiju a ne da mi daju nesto potpuno deseto..

Postovane kolegice i kolege,

u potrazi smo za ljekarima kako specijalistima tako i onima bez specijalizacije.

Specijalisti:

moraju imati minimum B2 bolje C1, fleksibilnost, sposobnost za brzi pocetak rada u Njemackoj. Radno iskustvo, najvise su trazeni neurolozi,psihijatri,internisti, anesteziolozi, specijalisti opce medicine.

Ljekari bez specijalizacije:

moraju imati minimum B2, bolje C1 te naravno radno iskustvo, a mozemo Vam pomoci u sljedecim granama medicine: interna medicina, neurologija, psihijatrija, anestezija i opca medicina.

Javite nam se Vasim CV-em na mail proselectvermittlungsagentur@gmail.com

Imamo vlastitu nastavu ili uzivo u Njemackoj ili putem interneta koja ce Vas pripremati za polaganje FSP-a, a pomazemo i oko cjelokupne papirologije koja je neophodna da zapocnete raditi kao ljekari u Njemackoj.

Naravno nase usluge su besplatne.

- - - - - - - - - -

Ovaj zakon 17 se tumaci i kao Ausbildung i kao Anerkennung. Npr. on je u BiH podijeljen na Ausbildung ,Praktikum i Anerkennung i za dr se izabere Anerkennung, u Srbiji postoji opcija Ausbildung, u Crnoj Gori Ausbildung,Anerkennung. Treba provjetiti kako to ambasade tumace.
Ali za dr se izabere opcija MINT zanimanje.

Postoji dva modela ispita obratite paznju na to.
1. B2/C1 Medizin, priznaje se JEDINO u Sarlandu.

2. C1 Medizin Fachsprachprufung, priznaje se u SH i Hessenu.

Informacija je proverena jer sam licno (pre par meseci) kontaktirao njihove nadlezne institucije.
Recimo u SH se moze dobiti BE dobiti bez pondude za posao. Moze da se dobije BE sa tim Telc C1 FSP ili da se pollaze FSP kod njih, uslov je prijavljen boravk u SH ili da imate dokaz da hocete da radite bas u SH (da imate nekoliko neuspesnih razgovora za posao, trebaju dokazi)

Da pitam jos jednom . Na sajtu komore SH ne pise nista o FSP vezano za privremenu radnu dozvolu, pise da je neophodan ispit taj za trajnu radnu dozvolu. Znaci kod njih je isto kao i u drugim pokrainama?

Postovane kolege.. Ima li neko od kolega specijalista da je bio predao za Aprobaciju/Gutachten program opstih studija, ja sam im dostavila i dokumenta da sam specijalista, mislila sam da ce mi to uveliko pomoci da mi priznaju diplomu bez polaganja Kenntnisprufunga. Ja sam predala u Hessenu. Trazili su mi Auflistung des Praktikums als Fachaerztin, das Original des Abschlussjahres, to me dosta buni jer smo mi na zadnjoj godini imali predavanja dva semestra zimski i letnji, polagali kolokvijume ali nismo imali nikakav Praktikum. Eto, ako bi neko mogao da mi se javi na email jasminkakujovic@gmail.com da razmenimo par iskustava, unapred zahvalna kolegama.

Može li mi neko reći, koliko para je potrebno za odlazak u neki manji nemački grad nekih 3 meseca? Tj. koliko para je potrebno za nas koji krećemo sa B2, manji grad, bez iskustva... Okviran odgovor očekujem naravno, pod ptetpostavkom da bolnica nidta ne placa...

To je individualno, svako je navikao u Srbiji na razlicit zivot tako da i u Nemackoj razliciti ljudi razlicito trose . Ali evo npr. ja sam za mesec dana potrosila oko 400e od toga je malo manje od 100e otislo samo na par karti za vozove i bus jer sam morala par puta da putujem u veci grad iz nekih razloga, nisam se nesto razbacivala ali sam zivela normalno, bolnica mi nije nista placala, jedina neka povoljnost je bila sto sam mogla da rucam u kantini bolnice po cenama za zaposlene ( rucak je bio cirka 5-6e)...

Back