Srpski lekari u Nemačkoj

Postovani zainteresovani za ovu temu,
odlucila sam da vam se svima obratim, jer trazeci informacije ovog tipa proslog leta nisam uspevala da pronadjem nista. Evo, sada imam informacije i rado cu ih nesebicno podeliti (i znajte, imaju ih mnogi, ali ne zele da pomognu kolegama).
Ovo su meni Nemci trazili:
- nivo jezika: B2; (sertifikat Goethe instituta, moze i naseg u Beogradu);
- prevedena dokumenta: diploma i dodatak diplomi, licenca, dokaz da nisi osudjivan (iz policije ono cudo), neke pokrajine i neke bolnice u nemackoj traze i haski apostil (to se uzima brzo i lako u sudu u Ustanickoj). Ne mogu da se setim da li je bilo jos necega od papirologije. Ako se setim, napisacu.

Pocetna plata u Nemackoj je nesto manja od 4000 bruto, sto je nekih 2300 neto. Od te priblizno 2000, davacete u pocetku do 500 evra za mali namesten stan i sve troskove u vezi sa stanovanjem (osim u slucaju kada bolnica ima smestaj u krugu bolnice). Specijalizacije pocinje sa pocetkom radnog odnosa. Trajanje zavisi od odabira specijalizacije (kao i kod nas). Plata se povecava sa svakom godinom specijalizacije. Probni rad je pola godine, a ugovor se potpisuje na godinu-dve (zavisi od bolnice).
Ono sto nama manjka, a to je praksa, savetujem da volonterski naucite U Srbiji, jer cete u Nemackoj puno vremena potrositi uvodeci braunile, uzimajuci krv, kaceci EKG. Ovo se u Nemackoj apsolutno ocekuje od svakog lekara bez izuzetka. Sestre su vise negovateljice. Malo je drugacije nego kod nas.
Nemojte se gurati u velike gradove! Izaberite neki manji grad sa manjom bolnicom. Bolje se i vise nauci. Svi se trude oko vas i svi vam u svakom smislu izlaze u susret. U manjim gradovima manjka i lekara. Nemacka je zemlja fantasticno povezana vozovima i auto-putevima i nemojte se obeshrabriti pricom da ce vam u malom gradu biti dosadno. U prvoj godini cete kupiti polovan automobil i svet ce vam biti pod nogama. U velikom gradu cete mozda i naci mesto na nekoj onkologiji (koju niko ne zeli da radi i na koju primaju strance) ili nekoj grani koja ne zanima bas puno ljudi. Niko ne voli direktan susret sa smrcu, pa ni nemacki lekari.

Jos jedna informacija- strucni ispit znanja (nije nostrifikacija) se u nekim nemackim pokrajinama polaze, a u drugima ne. To ce vam vec reci ljudi iz bolnicke pravne sluzbe sa kojima cete kontaktirati. Nostrifikacija kao takva ne postoji. Polaze se (ako se polaze u pokrajini koju birate)- strucni ispit, koji traje od 15 minuta do 1h.

Za odlazak u nemacku vam ne treba niko! Potreban vam je samo e-mail bolnice u koju saljete molbu sa pitanjem da li mozete da posaljete svoj CV. Nemojte lagati u CV-ju. Ne treba vam to u zivotu. Nemci su posten narod do srzi u tom poslovnom smislu.

Zelim svim kolegama srecan put u Nemacku, koja nije ni najlepsa, ni najsrdacnija, ni najtoplija zemlja na svetu... Ipak, to je zemlja u kojoj je rad lekara cenjen i placen, a cija je specijalizacija priznata svugde.

Odlične informacije!
S obzirom da su me pozvali u Baden Württemberg čujem da je tamo baš teško, najteže u Nemačkoj.
Kaži molim te kako izgleda aprobacioni ispit. taj koji traje 15 min do sat vremena.
Šta pitaju, čula sam da postoje ispitna pitanja kao i priprema, nešto kao časovi/ škola koju pohađaš. Neko kaže da je jako težak ispit, neko da pitaju osnovno. I da je znanje nemačkog najvažnije.
U kojim pokrajinama se ne polaže Gleichwertigkeitsprüfung/aprobacija? I da li je istina da ne može da se polaže bilo gde, nego samo tamo gde si pozvan da radiš.
Htela sam da pošaljem dokumenta i da platim da mi procene vrednost diplome i da li treba ispit, ali izgleda da to ne može.
Polažu se 4 ispita, interna, hirurgija a za ostala 2 direktor klinike nije znao da mi kaže. Znaš li možda ti? Moram brzo da odgovorim na poziv, da li hoću ili ne.

Napiši sve što znaš o ovome, bitte!

Koleginice imate opise ispita u BW koje su ostavili nekoliko clanova, tako da prelistajte detaljno forum!
Odlične informacije!
S obzirom da su me pozvali u Baden Württemberg čujem da je tamo baš teško, najteže u Nemačkoj.
Kaži molim te kako izgleda aprobacioni ispit. taj koji traje 15 min do sat vremena.
Šta pitaju, čula sam da postoje ispitna pitanja kao i priprema, nešto kao časovi/ škola koju pohađaš. Neko kaže da je jako težak ispit, neko da pitaju osnovno. I da je znanje nemačkog najvažnije.
U kojim pokrajinama se ne polaže Gleichwertigkeitsprüfung/aprobacija? I da li je istina da ne može da se polaže bilo gde, nego samo tamo gde si pozvan da radiš.
Htela sam da pošaljem dokumenta i da platim da mi procene vrednost diplome i da li treba ispit, ali izgleda da to ne može.
Polažu se 4 ispita, interna, hirurgija a za ostala 2 direktor klinike nije znao da mi kaže. Znaš li možda ti? Moram brzo da odgovorim na poziv, da li hoću ili ne.

Napiši sve što znaš o ovome, bitte!

Dobro onda, izbegavaćemo pokrajinu Sachsen-Anhalt, pokrajinu Hessen, kao i pokrajinu Brandenburg i otići ćemo sa B2 sertifikatom. :D

Izgleda da i u pokrajini Mecklenburg Vorpommern traže, pored B2 sertifikata, još i Fachsprachprüfung C1 za dobijanje radne dozvole, samo što polaganje košta 350 EUR, dok u pokrajini Sachsen-Anhalt polaganje košta 300 EUR:

http://www.aek-mv.de/default.aspx?pid=20141216110127688

Neka me neko ispravi ako gresim, jer ja jos uvek nisam u tom procesu, ali koliko sam shvatio da je Fachsprachprüfung C1 isto sto i PKT C1 (Patientenkommunikationstest), koji se moze polagati na FIA i ispit kosta 165 EUR a kada se polozi trebalo bi da vazi u celoj DE. Evo i linka : https://www.freiburg-international-academy.de/pruefungen/pkt-c1/

Da li je moguce ubaciti pdf fajl ovde, imam neki spisak sajtova za trazenje posla u De, mislim da je odlican pa bih podelio to sa vama

Neka me neko ispravi ako gresim, jer ja jos uvek nisam u tom procesu, ali koliko sam shvatio da je Fachsprachprüfung C1 isto sto i PKT C1 (Patientenkommunikationstest), koji se moze polagati na FIA i ispit kosta 165 EUR a kada se polozi trebalo bi da vazi u celoj DE. Evo i linka : https://www.freiburg-international-academy.de/pruefungen/pkt-c1/

I meni se cini da su istog formata.Malo sam guglala i ovo je vesti iz 2013 Der Freiburger Patientenkommunikationstest wird inzwischen als Nachweis ausreichender Sprachkenntnisse von den Bundesländern Bayern, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz und Thüringen anerkannt. .Ako neko zna jos neku Bundesland da ga priznaje , neka kaze .

Baden Würtemberg. Predlazem da svako pogleda na sajtu svog Regierungspräsidium-a koji je nadezan za izdavanje aprobacije, da li ta ustanova u njihovoj drzavi (u kojoj cete predati dokumenta za aprobaciju) priznaje PKT iz Freiburga. Npr.Mecklenburg Vorpommern je napravio svoj PKT.Drugim recima, nemojte polagati dok prethodno ne pitate!

I meni se cini da su istog formata.Malo sam guglala i ovo je vesti iz 2013 Der Freiburger Patientenkommunikationstest wird inzwischen als Nachweis ausreichender Sprachkenntnisse von den Bundesländern Bayern, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz und Thüringen anerkannt. .Ako neko zna jos neku Bundesland da ga priznaje , neka kaze .

‎FIA Freiburg International Academy: Wir wissen von folgenden Bundesländern:
Hessen, Rheinland-Pfalz, Thüringen, BW, einige Bezirksregierungen im NRW. Aktuell ändert sich viel. Ich bitte daher um eine frühzeitige Kontaktaufnahme mit der zuständigen Approbationsbehörde.

Posto je nekoliko postova unazad bilo o tome reci, evo sta je FIA odgovorila na pitanje u kojim pokrajinama je priznat njihov PKT :" Wir wissen von folgenden Bundesländern:
Hessen, Rheinland-Pfalz, Thüringen, BW, einige Bezirksregierungen im NRW."

A s druge strane, izjave neke Gdje ispred TELC-a : telc Deutsch B2-C1 Medizin und der PKT sind zwei unterschiedliche Prüfungen. In Rheinland-Pfalz ist die Prüfung der Ärztekammer Voraussetzung zur beruflichen Zulassung/Approbation. In den meisten anderen Bundesländern ist die telc Prüfung anerkannt (nähere Informationen: www.telc.net/medizin-pflege).

Pomalo i nekih kontradiktornosti, ali svakako bi zakljucak bio, kao sto je gore koleginica Ljiljana-Nis rekla, da se obavezno pre polaganja proveri za odredjenu pokrajinu.

Koleginice arbetitslos, dok sam ja pisao poruku vec ste ubacili link, svaka cast :)

Back