Srpski lekari u Nemačkoj

Srpska vozacka vazi 6 meseci po dolasku u Nemacku. Posle toga mora da se polaze za Nemacku dozvolu (teoretski i prakticno). Jedino je dobro sto ne mora da se pohadjaju casovi, nego odmah da se izadje na teoretski pa onda na prakticni deo.

Ja upravo u procesu.
Teoriju polozio, pre neki dan. Erstehilfe ne treba, samo dokazes da si lekar. Na predavanja ne idemo, ali ja mislim da su bar 3 casa voznje obavezna, auto put, brda, sela i sl. i nocna voznja. Onda prakticni, cekam vozaca da mi se javi, lenstine Nemacke samo praznuju :D

Pre svega želim da uputim veliki pozdrav svim članovima.
U martu i aprilu 2015. pohađao bih kurs nemačkog jezika u Frankfurtu.(B2 nivo) Staviću link škole, jer imam preporuke od jedne koleginice za školu, a dosta je povoljna.
Interesuje me sledeće: Da li neko igrom slučaja izdaje sobu u Frankfurtu ili pak poznaje nekog ko ima sobu koju bi izdao na ta 2 meseca. Takođe me interesuje šta je kaucija i koja je garancija da će kaucija biti vraćena nakon prestanka iznajmljivanja stana.
Zahvaljujem se puno na svim dobronamernim sugestijama.
Link skole: http://www.zentrum-fuer-deutsche-sprache.de/…/z_anfahrt.html

Pozdrav kolega, i ja sam gledao par skola u koje bih eventualno otisao na zavrsne kurseve jezika, pa sam hteo da Vas pitam jel ste se vec odlucili za ovu za koju ste postavili link i od kog kursa, tj. nivoa bi krenuli. Ovo Vas najvise pitam zbog ogranicenog vremena ostanka bez vize. Ja sam se nekako nadao da eventualno kada odem na takav neki kurs tamo istovremeno pokusam da trazim i posao, ali ne znam da li je to moguce i da li je realno. Ujedno, ako je neko od kolega na slican nacin pokusao ili zapoceo svoj put tamo, voleo bih da cujem iskustva ili savet. Inace stanove za iznajmljivanje sam potrazio putem linka koje je postavila koleginica Atina Nika, na prvi pogled deluje odlicno.

Pozdrav svima

Edit :
Da li je dozvoljeno postavljanje linkova gde se moze skinuti neki materijal, a tice se ove teme, podelio bih nesto jer mozda moze da bude od koristi nekim clanovima, u pitanju je knjiga "Deutsch im Krankenhaus Neu - Lehr- und Arbeitsbuch" sa audio materijalom.

Poslednja izmena:
Mislim da onkologija-klinicka nije dobra za pocetnika jer 1.necete bas nista spektakularno nauciti novo(koristi se svega 30% interne medicine),2.koristi se specificna terminologija koja pocetniku prvih 6 meseci zadaje glavobolju na srpskom jeziku, a ne na nemackom<3.pacijenti su jako teski, depresivni, pa ako ste osetljiviji to moze dovesti do burn out sindroma u onkologiji.Vezete se za pacijente jer dolaze na 3.nedelje, a potom gledate kako se lagano gase.Privatna klinika je ok jer su uslovi lecenja savrseni.Pacijenti to placaju.Razmislite dobro.
Kolege,jel ima neko iskustva sa onkologijom? Konkretno,dobila sam poziv na intervju ( privatna klinika u blizini Frankfurta),i stvarno mi se cini kao dobra prilika za posao,obzirom da sam apsolutno na samom pocetku...

Text je prekopiran sa jednog naseg foruma, vecini medicinara verovatno poznatog. Govori o iskustvu trazenja posla u Nemackoj. Ovo je poslednji deo.

''Drage kolege, najpoštenije je da ovaj nastavak, verovatno predzadnji ili zadnji iz serijala, započnem sa informacijom da sam ja u Srbiji. Ovde radim, a zadnjih godinu dana sam pokušavao da odem u Nemačku. Podeliću sa vama još informacija koje možda ne znate, a koje će vam možda koristiti, o mom iskustvu sa Nemačkom. Ja sam odustao ali znam da mnogi planiraju da odu. Vama takvima držim palčeve, želim sve najbolje i nadam se da ću pomoći bar malo.

Pre tačno godinu dana Božić i Novu godinu sam slavio u Nemačkoj. Tek što sam stigao u tu zemlju kao gostujući lekar u jednoj privatnoj klinici na severu Bajrena. Bio sam oduševljen apsolutno svime, kao što pretpostavljam da su svi kada dođu tamo. Dobro se sećam trenutka kada sam izlazio iz aviona, pogledao sam radnika iz zemaljske posade najbližeg prispelom avionu i pomislio: „Nemac!“ ( A, di mu je šmajser..?) :) Bio sam jako uzbuđen. Mislio sam da sam napravio težak ali ogroman korak u smeru reševanja mnogih životnih pitanja. Kolega je verenici i meni ugovorio tromesečnu hospitaciju. Mi smo na to gledali kao na odskočnu dasku za dalje. U toj bolnici, u nekoj drugoj – svejedno!

Prvo primetite da je sve vrlo lepo uređeno i osmišljeno. Svaki dan ide istim redom, rasporedi i planovi su svuda. Prethodna smena sestara sve pripremi za narednu, sestre sve pripreme i slože lekarima, lekari sve pišu u kartone po kojima rade sestre i sve tako u krug.

Ja sam upao u trenutku kada je falilo kadra odeljenju. Da bi ostali postigli sve što su morali ja sam provodio po šest sati dnevno asistirajući u operacionim salama tog prvog meseca. Bio sam srećan što je to tako. Lupao sam recke za svaku tešku i dugu operaciju i pravio se da nisam umoran.

Nemci

Tog decembra si me pozvale odeljenske sestre na božićnu večeru celog odeljenja koje one organizuju. Saznao sam tada uzgred da sam trebao doći i na sličnu svečanu večeru za lekare koju je organizovao šef, i da se to podrazumevalo ali mi kolega, naš zemljak koji nas je tamo odveo, nije to preneo.
Svako je tebalo da donese poklon u vrednosti do 10 evra a koji će se nakon večere nasumično razdeliti prisutnima. Ja sam pazario lepu metalnu olovku i neke čokoladne kuglice sa bademima. Sve ukupno 13 evra. Zapakovao sa sve u mali paketić i otišao na proslavu. Dočekan sam zaista lepo. Seo za sto sa sestrama i par starijih lekara. Razgovarali su među sobom pa malo sa mnom. Ja sam se spoticao pomalo o svoj nemački ali ne preterano strašno. Došlo je i vreme da se podele paketi. Ja sam dobio teglicu sa solju za kupanje, jedna sestra je dobila keramičkog heruvima, neko flašu vina i pakovanje špageta, jedan od starijih lekara šolju sa bodibilderom u tangama, a moja je olovka sletela tačno preko stola od mene među konzilijum odeljenskih sestara. Možda zbog udaljenosti ali meni se činilo da se svi zabavljaju dobijajući glupave poklončiće međutim, po otvaranju mog poklona na meta rod mene usledila je kanonada sablažnjavanja. „Ko li je ovo doneo!? Pogledaj!“ „Sramota…“ „Ne, ne… ovo nije moglo biti 10 evra.“ Ovde nešto piše.“ „Šta piše?“ „Daj ovamo.“ … „Herlic!“ „Herlic?“ „Herlic!“ „Heeeeerlic… neverovatno.“

A, ja sa druge strane stola u sebi ludim: „ Šta, bre, kog vraga..! Šolja sa bilderom u tangama! ŠOLJA SA BILDEROM U TANGAMAAAA..! Tu niko ne vidi problem!“

Ah, da. To je i trenutak kada sam shvatio da su pokloni anonimni, a da sam se ja uredno potpisao uz čestitku koja još nije, ali samo što nije, otkrivena. (!) Tada britko i diplomatski pozvah sestru od preko stola: „Izvinite, ako Vam se baš toliko ne sviđa, hoćete da se menjamo?“ Podigoh teglicu sa solju za kupanje. „Ja u svom smeštaju imam samo tuš, ovo mi ne teba.“ Ona primetno porazmisli za sekund-dva, pa sa osmehom pruži moj poklon nazad meni a, ja njoj so za kupanje nepoznatog darodavca.

Jedan stariji lekar je neme i verenicu prvih dana izveo na večeru! Divan gest. Ispričao se sa nama o svemu i svačemu. Međutim, isti čovek je kasnije mene stalno propitivao sve i svašta ali isključio pred pacijentima zbijajući šale na moj račun. Toliko da je i sestre nervirao. Nikada to nije radio u lekarskoj sobi kada smo sami. Uvek i isključivo pred publikom. Dosta toga sam ja znao, čak dovoljno dobro da se na njegovom licu videlo čuđenje ali bi on nastavio da traži da nešto ne znam zbog čega bi mi se smejao i mašući rukama govorio pacijentima „I to je lekar“. Kako je to izgledalo? Pa, on pita kada se uklanja to i to, ja kažem „nakon 15 dana“ a on „Ne, dve nedelje“, ja kažem „ pa, to je 14 dana“ na šta on krene da se smeje i kaže „Znači jedan dan predugo“… Nakon dosta takvih dana uz umor počne čoveka da nervira ovakvo ponašanje ali lepo vaspitanje me je sprečilo da se značajnije raspravljam.
Umeo je da, sasvim neočekivano, podbode i na nacionalnoj osnovi, ponovo isključivo u društvu.

Sve u svemu, ima dobrih ljudi i ima budala, kao i svuda. Šef je bio, recimo, savršen ali, problem je što sa šefom najmanje sarađujete.

Ima i divnih mladih ljudi. Ispravnih, pametnih. Bune se oni za dobre stvari. Vole da se bune oko svega, često mašeći poentu ali, eto, nešto rade. Ne udubljuju se preterano u problematiku ali se bune. Dižu glas i protiv narastajućeg neonaci pokreta ali, opet, ne naročito energično.

Jezik

UPOZORENJE!
Ovo što učite kao nemački, je imaginarni književni nemački koji van knjiga gotovo da ne postoji!
B2 ne znači ništa. U Nemačkoj se priča milion dijalekata. Ja sam bio na mestu gde se govori nakaradni franački. To se zove dijalekt ali to nije dijalekt. To je jezik za sebe i dok će se mladi brzo prilagoditi tome što ih ne razumete i prebaciti na “TV nemački”, babe i dede od 80-90 godina neće. Ako vi imate sasvim druge reči za određene pojmove, to je drugi jezik. I u radu sa pacijantima to bude jako veliki problem.

Evo dva primera kako stvari funkcionišu:

Na početku mog boravka tamo primeti me sestra u operacionoj sali i pita ko sam i šta radim tu. Objasnim ko sam i odakle sam i ona dalje pita kako se snalazim. Kažem ja da je sve u redu ali da mi je dijalekt težak. Kaže ona i njoj je bio, Nemici!, kada se udala i doselila tu. Na to je pita doktor, operater, odakle je, ona odgovori, a on pukne od smeha pod maskom. Žena je poreklom 20 kilometara odatle.
Drugi primer – jednom u viziti, jedan pacijent, stariji gospodin, priča savršen nemački. Ja uživam. Pita me stariji lekar da li nešto primećujem kod njega, a ja ću ozaren: „Kako da ne primećujem? Pa, sve razumem čoveka, priča savršeno!“ To malo pogodi starijeg lekara, čiji sam kraj posredno izvređao i upita on čoveka odakle je. Sa severa. Pita ovaj dalje da li priča frizenski. Priča. Da li bi nam nešto rekao na frizenskom? Poče pacijent da priča i, verujem da je rekao dve rečenice, nisam siguran. Jednu reč. Jednu reč ja nisam razumeo! Jedan veznik, bilo šta! Primeti stariji lekar da ja zurim u pacijenta sa poluotvorenim ustima pa mi reče kao naravoučenije: „E, al’ zato se oni razumeju sa Holanđanima.“

Sistem

Sećate se mog oduševljenja prvih dana sa vrha teksta. Pa, iz meseca u mesec se ono topilo. Sistem jeste lepo uspostavljen ali slučaj za slučajem se niže i naniže te čovek primeti da kolega kolegi uvaljuje posao, dobri rade više jer im loši guraju svoje, stariji lekari nestanu sa odeljenja i mlađi ih ne mogu naći. Niko neće da podučava one koji ne znaju. Naš zemljak, sa kojim sam bio na istom odeljenju, mi ta tri meseca nije ništa naročito pokazao. Zapravo, pokazao mi je dve –tri stvari. Sve u svemu, kolegijalnosti nema. Svako otalja svoje i – ćao, đaci! U principu, ono što vam niko neće reći ali to stoji za skoro sve koji su otišli, bilo muški, bilo ženski, kolege prvih par meseci gotovo da preplaču. Ne znate procedure, ne znate protokole, ne poznajete dokumentaciju. Na kraju krajeva, ne znate gde su obrasci, a i kada vam ih neko da u ruke – šta gde pisati? Evo citata sa početka rada jedne koleginice: od sestara: „Nije ona mala“ a, od mladog kolege Nemca: „Ni meni niko nije pomagao“. Jedan kolega se na početku pitao na društvenim mrežama šta mu je sve to trebalo dok mu je naš zemljak odgovorio da stisne zube i misli o plati koja stiže.
Tamo se svi kompenzuju nekako od svih ovih stvari. Ko kaže da nije tako – laže. Ja sam bio spreman da potiskujem u sebe sve i svašta i da se kompenzujem iz plate.

Posle par meseci postane to lakše, stvari se ponavljaju.

Odnos ka Nemcima je uvek zaštitnički. Odnos ka strancima je oštriji i hladniji. Jednom je stariji kolega neurohirurg koji je poreklom iz Irana, niži i crnji u proseku od nas iz Evrope, u hitnom prijemu ugurao kolica sa pacijentom u hodnik i sestri koja je tu bila rekao da treba da odgura pacijenta do radiologije. Ona ga je blentavo pogledala preko ramena, rekla da nema ona vremena za to i odšetala. Nemacu joj ne bi palo na pamet da to uradi. Iranac je sam odgurao pacijenta do radiologije iako je bio dežurni lekar u hitnom prijemu tog dana.

Ja sam tokom svojih priprema za odlazak u Nemačku pitao Nemaca sa kojim sam se godinu dana družio u Beogradu da mi iskreno kaže kakav je odnos prema strancima. „Šta se ti brineš? Ti izgledaš kao Nemac.“ Pametnome dosta.

Još nešto, što ljudi vrlo rado kompenzuju platom. Mi tamo nismo doktori, mi smo lekari. Nemci ne smatraju nijedan univerzitet van Nemačke za ravnopravan. Kolega koji je u Srbiji završio doktorske studije i u Nemačkoj je pri kraju njihove kliničke specijalizacije se jednom javio pred svojim šefom sa „doktor“ pa ime. Šef ga je sačekao da završi razgovor i rekao mu: „Kolega, to ste sada uradili i nikad više. Vi niste doktor!“

Još jedna uglavnom nepoznanica.

Tamo kada odete vi odmah krećete sa specijalizacijom na odeljenju na kome počnete da radite ali! Tamo su šefovi odeljenja rangirani i u odnosu na svoje iskustvo i stručnost nose određeni broj poena koji se preračunavaju u vreme specijalizacije. Te, ako vam specijalizacija traje četiri godine, a vaš šef pokriva godinu i po, vi možete biti tu deset godina i imati tri puta više intervencija od traženih za polaganje specijalističkog ispita, vi ste i dalje na 18-om mesecu specijalizacije jer šef toliko nosi. Ako nemate sreću da vam šef nosi celu specijalizaciju, a to je često tako u malnjim mestima koja mi uglavnom dobijamo, moraćete da mislite skoro o selidbi ako želite da napredujete u položaju i platom.

Život

Pa, ljudi uglavnom tavore u mestu veći deo godine i za letnji odmor odu negde daleko. Mada, ima i ljudi čijoj se ja energiji divim koji su koristili svaki trenutak da negde otputuju, nešto vide, nešto nauče, sa nekim se zabave.

Plata vam uglavnom zavisi od poreskog razreda. Ako ste sami – oderu vas kao mačku, ako ste u braku – pada porez, ako imate decu – još pada porez.

Plata u privatnim klinikama je viša ali ako radite u državnim klinikama imate povlastice na osiguranju i porezu pa mu izađe na isto.

U privatnim klinikama se ne štedi na opremi ni materijalu, državne klinike imaju zakazivanje ponekad i za dijagnostiku i umeju da štede.

Stan koji nije na otvorenom tržištu već pripada bolnici je u malom mestu našeg kolegu koštao 700 evra mesečno. O kupovini kuće/stana ni Nemci ne razmišljaju.

Državljanstvo. Nemci imaju dva zakona „Zakon krvi“ i „Zakon soli“. Po prvom, ako vam je iko Nemac u prošlosti, imate pravo na državljanstvo. Po drugom, deca rođena na teritoriji Nemačke, a da su im roditelji pre njihovog rođenja živeli u Nemačkoj već 7 godina, mogu u 18 godini birati da li žele nemačko državljanstvo.
Ostalima daju „na kašičicu“ državljanstva, uz to da se traži odricanje od starog državljanstva. Dvojno se retko daje i tu muškarci koji su služili vojsku mogu igrati na kartu zakletve i to se uzima u obzir i tada dozvoljava dvojno državljanstvo.

Jedina stvar tamo jeftinija je hemija! Sredstva za pranje, dezodoransi, sredstva za higijenu. Ostalo nije.

Dobro se organizujte ako idete tamo. Raznorazne pogodnosti postoje na koje vam oni neće ukazati i za koje se podrazumeva da ih znate. Ja vam poklanjam uputstvo kolege Marka za kupovinu jeftinijih karata na terminalima Nemačkih železnica.

Ah, da. Ono „Leto mi je omiljenih nedelju dana u Nemačkoj“ nije šala.

- - - - - - - - - -

Skorašnji odnos ka nama

Kako sam ja objasnio sebi da verenicu i mene niko nije pozvao ni na jedan razgovor nakon deset meseci intezivnog traženja posla bilo gde u Nemačkoj i oko 1200 poslatih prijava na oglase za posao? Nas su otkačile tri agencije. Njihovo je vreme očigledno prošlo. Bolnice nemaju više problem da nađu lekare zbog navale na Nemačku kolega iz celog sveta i ne žele da daju provizije agentima. Trenutno jedini siguran način je da vas neko od naših ljudi koji su već tamo preporuči.
Možete tražiti i sami oglase i tu vam toplo preporučujem sajt http://www.stellenatlas-krankenhaus.de/

Od 1. januara 2014. godine su Rumunija i Bugarska punopravne članice EU. Poslednje što su dobile kao takve je slobodno kretanje na tržištu rada. Oni su zapljusnuli ponudom radna mesta zemalja EU, između ostalih i Nemačke. Nemačka ima zakom po kome se svako radno mesto mora ponuditi prvo Nemcu, zatim nekom iz EU pa svim ostalima. Mi smo „svi ostali“ sa restom planete, a EU se, bogami, dosta uvećala. Ne mogu potvrditi ali sam čuo da je iz Rumunije od 24 miliona stanovnika, od početka 2014. godine , 8 miliona otišlo na rad na zapad EU. 8 miliona… Sećate se ranije pomenutog kolege Iranca? On je oženjen Rumunkom i jednom me je nakon posla čovek pozvao na parking bolnice. Reče da je uzeo 10 dana i putuje u tazbinu. Reče da dođem do njegovog automobila da mi pokaže šta se nosi u Rumuniju. Otvori čovek gepek, a u njemu samo paketi jestivog ulja. Kaže: „Drugi nose tehniku ili slatkiše. Ja u Rumuniju nosim ovo.“ Ali,Rumunija je EU. Oni lakše dobijaju posao u Nemačkoj, odlaze kao specijalisti i izgrađeni stručnjaci.

Ah, da. Specijalizacije se u Nemačkoj ne priznaju. One omogućavaju da se posao lakše dobije ali tu gde ga dobijete, krećete specijalizaciju iz početka i sa minimalnom platom kao najniži u hijerarhiji. U klinici u kojoj sam ja bio je na anesteziji radio jedan Belorus. Divan čovek koji je u Minsku deset godina bio šef anestezije u državnoj bolnici. Tu, u malom Bavarskom mestu, on je bio na poziciji početnika, sa početničkom platom. Ali, zbog novca je i došao.

Mi se takmičimo i sa takvim ljudima za radno mesto. Koštamo ih isto.

A, pod pritiskom ponuda ogromnog broja kolega i Nemci postaju bezobrazni. Šef jednog odeljenja je mojoj verenici u razgovoru ponudio da radi za pola plate ali od 7 ujutru do 8 uveče i rekao da nije u redu što ljudi baš svakog dana koriste polučasovnu pauzu za ručak…

Kolega je letos bio na nekom projektu u Jeni. Okupe ljudi u toku leta dvadesetak lekara da im rade na projektu i na kraju za par najboljih imaju ponudu za doktorske studije. Na kraju ovog ciklusa su pozvali našeg kolegu. mog druga, i šef mu je saopštio da su jako zadovoljni njime i da su odlučili da njemu ponude doktorske studije. “Znate kolega, mi smo proračunali da je našem studentu dosta 600 evra mesečno. (Setimo se stana od 700 evra u malom mestu) Mi Vama nudimo 400-500!” 400-500..!?
Šta je mogao čovek sem da se zahvali i vrati u Srbiju. Reče da je neki Indus bio oduševljen ponudom. O tome vam pričam.

Ende?

Potrudiću se da napišem još jedan deo, poslednji o organizaciji posla na nemačkim klinikama i spasem vas, koji odlazite, bar neke neprospavane noći u početku.

Sve najbolje kolege!

Ne bi valjalo ovaj tekst generalizovati na celu Nemačku, ja recimo za sada, a to je tek peti mesec, imam potpuno drugačija iskustva od kolege, pre svega mislim na odnos kolega lekara i medicinskog osoblja prema meni, a onda i u većini drugih stvari koje je napisao... Potrudiću se da opširno odgovorim na neku od gore navedenih teza, samo da nađem vremena ☺...

I cemu sluzi ovaj tekst "Viteze"? Da se ljudi obeshrabre? Ja mislim, bolje ti lepo ta dva posta obrisi. Ja radim u drugoj bolnici od pocetka, nisam video nijednog Rumuna, nijednog Bugarina do sada. Niko me nije ni posredno ni neposredno do sad uvredio, ni na/po kakvoj osnovi. Niko nije odbio da mi nesto objasni ili pomogne, a bio sam i u ogromnoj klinici, i u manjoj privatnoj. Jedino sto stima u tekstu je da je pocetak mnogo tezak, i da je frenkis tezak. Ja sam u Frankenu, svaki dijalekt je tezak al je**ga svi napreduju vremenom. Tekst je njesra, i izuzetak. Daleko od pravila.

Nije da se obeshrabre, nego video sam text na jednom forumu pa rekoh da ga stavim i ovde.
Bolje da se cuje i druga strana, da nije sve med i mleko.
Verujem da ima sasvim drugacijih slucajeva, ali isto verujem da ima i ovakvih.

- - - - - - - - - -

Nije to moj dozivljaj nemacke. Ja do toga nisam ni dosao a necu sigurno jos par godina. Ako ikad i odem u nemacku

Kolege, izvolite link za onu knjigu koju sam u prethodnom postu pomenuo, nadam se da ce nekome biti od koristi (postoje 2 linka, ovaj drugi je novija verzija sa audio materijalom) : http://www.idemousvijet.com/forum/knjiga-njemacki-za-medicinare-t676.html

I ako mogu da postavim jedno pitanje, a koje mozda moze da zazvuci malo glupo :) ali se ipak nadam da mozda i nije tako lose da se zna, da li kolege koje su vec tamo imaju neki savet da li bi mi, koji se spremamo za odlazak, trebalo da ponovimo nesto iz medicine tj. nesto na sta bi mozda posebno trebalo da obratimo paznju a sto ce tamo biti od posebne koristi i eventualno nam ustedi vreme? I naravno, ako ima neki savet za pitanje iz mog prethodnog posta, to me posebno interesuje i vrlo mi je bitno, tako da hvala veliko unapred.

Jel ima neko da radi na psihijatriji da mi odgovori. Imam poziv na razgovor u jednoj klinici gde je bio konkurs za neurologiju ako sam zainteresovana za psihijatriju da dodjem. Do sad nisam ni konkurisala za psihijatriju ali posto vec duze vreme trazim posao sad mi je samo bitno da negde pocnem. Koliko je tesko pocetnicima na psihijatriji zbog jezika i sta je vazno na samom razgovoru za posao pokazati. Hvala :zpozdrav:

Ja moram isto da kazem, zarad svih kolega koji razmisljaju o dolasku u Nemacku, da se i moje iskustvo, takodje 5.mesec, a 3.mesec sa dezurstvima, apsolutno mnogo razlikuje i podudara sa iskustvima kolega nvukelic (za koga verujem da je moja generacija :-) ) i Hoffentlich. Imam divan kolektiv, mnogo bolji od onoga u Srbiji, iako sam i u njemu uspevala sa svima da nadjem zajednicki jezik, ali stojim iza tvrdnje da to, zbog poznatih nam okolnosti u Srbiji, iziskuje natprosecnu socijalnu inteligenciju. Apsolutno svakoga mogu da pitam bilo sta, od sestara, koje su krajnje zastitnicki nastrojene, preko Ober-a do sefa, a takodje i bilo kog kolegu sa neke druge klinike, i svi su apsolutno svaki put bili ljubazni i predusretljivi. Vecina mojih kolega su Nemci, ali ima dosta i Poljaka, Ceha, a i raznih drugih nacionalnosti. I sama sam svesna da sam imala srece, da su verovatno Nemci arogantni prema nama, a drugi stranci takmicarski nastrojeni, i moguce da je to jer sam na krajnjem istoku, a Nemci su uglavnom domaci, znaci-tu su gde i zele da budu, pa su zadovoljni, nisu optereceni novcem i uspehom. Imamo kasu za cvece za svaciji rodjendan, skupljamo novac kada neko ceka dete, pozivaju i nas, dodjose, u svoje kuce na docek Nove godine, cak mozes da ih pozoves u pomoc kad si dezuran... E sad, sigurna sam da nemam bas neke sanse da obavljam neku bitnu funkciju, ali ja takvu ambiciju ni u Srbiji nisam imala.
Jezik mi je u principu najtezi, trebalo mi je 2-3 meseca da mogu spontano da se izrazavam u viziti, umesto da napamet bubam fraze iz anamneze, i to jos uvek nije na preterano sofisticiranom nivou, Da se ne lazemo, i meni bio paralo usi da sam Nemica, potpuno iskreno.
Sve u svemu, ja sam Srbiju napustila iz stalnog radnog odnosa, godinu dana pre kraja specijalizacije, sa decom i suprugom, koji nece bas tako lako moci da se bavi svojim poslom, jer on podrazumeva poznavanje jezika na najvisem nivou, i nisam se pokajala NI JEDNOG trenutka. Nedostaju mi porodica i prijatelji, najsrecnija sam kad dodju, ali vecina njih je ionako takodje napustila Srbiju ili planira da je napusti.
Naravno da mi mnoge stvari idu na zivce, npr.ta vozacka dozvola i besmislena procedura, ali ne vredi da se nerviras kada nesto ne mozes da promenis. Svakodnevnih nerviranja u saobracaju, gradskom prevozu, na poslu i sl. ovde nemam. I to je nesto. Iako mi je dosadno i nezamislivo da nista ne radi posle 7 uvece i nedeljom. Srecom, Poljska je blizu :-)

- - - - - - - - - -

@milicica_yu: ne znam sta bih rekla, mnogo zavisi od Vase licne situacije, verujem da to jeste jako tesko, ali ako Ste u situaciji da mozete da probate, a sama ideja Vam je privlacna, sto da ne, covek nikada ne zna za sta je sve sposoban, dok ne proba. Neko ima mnogo dezurstava, stresne situacije, radi mnogo prekovremeno, a nekome je akcenat na jeziku, stres je svakako neizbezan ;-)

@Fleisig: mislim da bi bilo dobro za pocetak izvezbati vadjenje krvi, plasiranje braunila, to svi lekari rade, a teorijski deo ipak mnogo zavisi od oblasti medicine. Kod mene su npr.prilicno okrenuti prakticno primenjivim stvarima, tako da se radije okrecu raznim vodicima za praksu, nego nekim predimenzioniranim udzbenicima. Iako se vrlo rado pozabave i nekim egzoticnijim situacijama, kada se okrecu tim udzbenicima, a ne libe se ni da kontaktiraju bilo kog lekara koji vazi za strucnog u toj oblasti, cak i sef, koji je pred penzijom. Naravno, voli on da sve zna, ali kada ne zna, jednostavno pita. Jos jedna velika razlika u odnosu na Srbiju.

Hvala koleginice Ogiiica, verujte da mi u ovom slucaju najvise presudno sto se ta ponuda odnosi na pokrajinu gde sam vec godinu dana sa porodicom. Starije dete mi krece ove godine u skolu i glavni mi je cilj da se negde konacno nastanimo da ne menjamo stalno skole i vrtice. U svakom slucaju cu pokusati ali bih volela cuti misljenje kolega koji rade na psihijatriji.

Kolega valex2603, deca su mi mala, sve su prihvatili mnogo bolje nego sto sam ocekivala, idu u vrtic, na po 3 sata, jer ja ne zelim da ih forsiram. Suprug jos uvek nije ni trazio posao, uci jezik, i jos uvek radi povremeno u Srbiji, ali u Istocnoj Nemackoj je posao generalno proble u malim sredinama. Ne znam jos kako ce to ici...

Hvala koleginice Ogiiica!

Da li je mozda neko od kolega, bio na nekom kursu u Nemackoj, koji je posebno organizovan za lekare koji ce tamo raditi? Pronasao sam neke skole koje imaju takve ili slicne kurseve, npr. Deutschkurse fur Arzte i oni takodje traju oko mesec ili dva, i u odnosu na neke druge kurseve mislim da im cena i nije toliko losa. Ili je jednostavno bolje otici na neki kurs pri kraju B2 i tamo polagati, ako naravno postoje i uslovi za to. Ja samo razmatram sve moguce opcije, i pitam za savet ili necije iskustvo, nadam se da ne bombardujem pitanjima i unapred se zbog toga izvinjavam.

Da, slazem se sa oba komentara, svako ima neka svoja iskustva. Doduse imam C1 polozen. Inace sam na psihosomatici i imam utisak da se degradiram na ovoj klinici jer nemamo puno dijagnostike. Sa time su se slozili i ostali koji su na klinici. Iskreno ne ucim nista novo, diktiram i dalje po sablonu. Da li neko ima iskustva sa DONAUISAR Klinikum Landau an der Isar u Niederbayern? Da li ste culi nesto o toj klinici? Molim za brze odgovore

Pozdrav kolegenice, htela bih da priupitam za pomoc ukoliko imate vremena, naime procitala sam da ste na psihosomatici, ja sam takodje prihvatila to radno mesto, pocela sam pre nedelju dana i nikako se ne snalazim!!! Ako imate vremena da me ukratko uputite bila bih Vam zahvalna. Inace od kolega skoro da niko nece da mi izadje u susret sto se Einzelngeschpräch-a tice pa mi je to veeeeliki problem, a i nigde neki kocept tog razgovora kako treba da izgleda i vodi se, nisam ni na netu uspela da nadjem...
Hvala unapred...

Back