Srpski lekari u Nemačkoj

Ha :) , hvala..nema razloga da bude obrnuto. Znam da se svi borimo za svoje mesto pod suncem ali Nemacka je velika Bogu hvala , tako da ima mesta za sve. :) Inace kod nas je i dalje aktuelno radno mesto , OA me je ponovo danas pitao da li sam ostavio link na forumu preko kojeg smo vec doveli jednu koleginicu iz Srbije...tako da nas je vec dvoje ovde. :) Inace , srecni praznici..sa zakasnjenjem , svako dobro i puno srece u karijeri i u trazenju posla.

http://www.reha-zentrum-reichshof.de/Home/Themen/Medizin/Neurologie/Ansprechpartner.aspx

Pozdrav svima !

Hvala ti puno, puno mi znaci sto me tjesite. Ja sam stekla dojam da se to ovdje nikada nikome nije desilo..meni nije..ali, tu sam stranac..eto..neznam..mnogi mi kazu da je stranac lakse biti u njemackoj nego u austriji..ne radi ovoga, nego radi puno toga. Malo sam bolje. Hvala vam svima.

Sada sam procitala ovo i tacnoo znam kako se osecas. Svako od nas ko nema komplekse vise vrednosti ili je super kul flegmatik, kojima se celim svojim bicem divim, su prolazili kroz ove probleme. Samo pomisli kako ti radis na potpuno drugom jezikuuu, da svi tu treba zaista da ti se dive, svi ti Nemci, jer si vece mudo od svih njih. A videces da ce se desiti da znas bolje od njih nekad, pa ce oni pcoeti da se osecaju lose. Ja sam sve to videla kod kolega stranaca, sa smesnim akcentima koji su se uhodali. pacijenti se smeju , obozavaju ih. Ovo sve nisam videla kod mene u bolnici, nego u drugpj bolnici gde sam bila na praksi. Naime, ja sam na psihijatriji. Svaki dan se desava da nas pacijenti nazivaju svinjama, kako cemo platiti za sve sto radimo. Pacijnti traze da se ja udaljim iz sobe nekad, ne daju mi da im vadim krv, nece da razgovaraju sa mnom, kazu mi kako smo sloveni prljavi, kako smo svi mi Sloveni odvratni, da se vratimo odakle smo dosli. I ja ne smem nista da im odgovrim, jer su ludi. nekad se izvinjavaju, a nekad ne :D desavalo se da odbiju jednog Nemca i da hoce da se lece kod drugog, [pa posle i tog drugog pljuju kod sestara. A desi se i da te pacijent bas gotivi, grli te , hvali te kod drugih pacijenata. Pomsili uvek sta si ti sve postigla i nemoj da primas licno sta ti pacijenti kazu. Svima se to desava! Samo napred i glavu gore!!!!

Hvala puno Ogiiice na odgovoru!!! Citala sam dosta i na forumu i po netu o aprobaciji, tako da manje vise razumijem sta ona predstavlja, ali me stvarno zbunjuje taj Gliechwertigkeitsprüfung. Mogu li te pitati kada si otisla u DE da radis? i jesi ostala u Sachsenu?
Mene najvise interesuje radiologija,a imam ovde u na brdovitom Balkanu 3,5 god iskustva rada na onkologiji, pa razmisljam da apliciram i na onkologijama jer mi se cini da ih ima po oglasima. Samo pokusavam da promisljeno biram pokrajinu,gdje mi jos ne traze C1 i Fachsprachprüfung koje nemam polozene. Za sad mi se nekako cini da su najbolje Bayern, Sachsen, Nieder Sachsen, Sachen-Anhalt, i taj Meckelnburg-Vorpommern. Kolege, akoo ima neko ko ne misli da su ove pokrajine dobre, ili ima neko lose iskustvo odatle, bilo bi mi zadovoljstvo danapise svoje misljenje. Hvala svima!

Ja samo da kazem iz svog iskustva da sam cekala u Sachsen Anhaltu BE 5 meseci. Zene koje uporedjuju diplomu su mnogo sporee, cak i kolegama iz Eu prave probleme. Druga stvar je da traze iskljucivo prevode iz Nemacke, nemojd a se zeznes kao ja pa da prevodis u Srbiji. Savetujem ti da svakako sve prevedes u Nemackoj, jer u ovim pokrajnama sto si navela obicno traze prevode iz Nemacke. Imam proverenu informaciju da se od januara u Sachsen Anhaltu uveo Patientkommunikationtest. Ali dobijas BE na 2 godine, cak moze i da se produzi. Obicno ljudi ovde dodju na hospitaciju dok ne dobiju Be jer i poslodavci znaju da se dugo ceka, ako hoce da cekaju. E sad, ne dobija se aprobacija kao u Saschsenu i Bazernu odmah, pa ti savetujem da saljes u te dve pokrajne najvise. U Sachsen Anhatu moze da se smulja da ides da odradis praksu iz deficitarnih predmeta , pa da ti onda daju celu Aprobaciju. To ja sada pokusavam da uradim, a znam da je nekima vec uspelo. Svakako, ako bas dobijes ovu pokrajnu, onda mi pisi privatnu poruku. Iz licnog iskustva savetujem Sachsen i Bayern.

Jel ima neko da radi na psihijatriji da mi odgovori. Imam poziv na razgovor u jednoj klinici gde je bio konkurs za neurologiju ako sam zainteresovana za psihijatriju da dodjem. Do sad nisam ni konkurisala za psihijatriju ali posto vec duze vreme trazim posao sad mi je samo bitno da negde pocnem. Koliko je tesko pocetnicima na psihijatriji zbog jezika i sta je vazno na samom razgovoru za posao pokazati. Hvala :zpozdrav:

Koleginice, radim ja na psihijatriji. Na pocetku nisam nista razumela, cak se na faxu uopste tp ne radi kako treba. Ali ne razumeju je ni nemci pocetnici. Jedini je problem jezik. Teze je nego na drugim oblastima sto se tice jezika, ai pacijenti imaju poremecaj misljanja, pa pricaju cudno nekad, nelogicno, saltaa od reci, ALIII veruj mi da su kod nas dolazili ljudi koji nemaju pojma Nemacki i sada rade kao specijalizanti. sve se da savladati. Mozda ti se na kraju svidi spihijatrija, pa ostanes tu. Ako hoces neurologiju, slobodno idi na psidzu , jer ce ti tu godinu priznati, svakko ti treba godina psihijatrije za Fachpruefung. Srecno!

Koleginice, radim ja na psihijatriji. Na pocetku nisam nista razumela, cak se na faxu uopste tp ne radi kako treba. Ali ne razumeju je ni nemci pocetnici. Jedini je problem jezik. Teze je nego na drugim oblastima sto se tice jezika, ai pacijenti imaju poremecaj misljanja, pa pricaju cudno nekad, nelogicno, saltaa od reci, ALIII veruj mi da su kod nas dolazili ljudi koji nemaju pojma Nemacki i sada rade kao specijalizanti. sve se da savladati. Mozda ti se na kraju svidi spihijatrija, pa ostanes tu. Ako hoces neurologiju, slobodno idi na psidzu , jer ce ti tu godinu priznati, svakko ti treba godina psihijatrije za Fachpruefung. Srecno!

Hvala puno :)

Ja samo da kazem iz svog iskustva da sam cekala u Sachsen Anhaltu BE 5 meseci. Zene koje uporedjuju diplomu su mnogo sporee, cak i kolegama iz Eu prave probleme. Druga stvar je da traze iskljucivo prevode iz Nemacke, nemojd a se zeznes kao ja pa da prevodis u Srbiji. Savetujem ti da svakako sve prevedes u Nemackoj, jer u ovim pokrajnama sto si navela obicno traze prevode iz Nemacke. Imam proverenu informaciju da se od januara u Sachsen Anhaltu uveo Patientkommunikationtest. Ali dobijas BE na 2 godine, cak moze i da se produzi. Obicno ljudi ovde dodju na hospitaciju dok ne dobiju Be jer i poslodavci znaju da se dugo ceka, ako hoce da cekaju. E sad, ne dobija se aprobacija kao u Saschsenu i Bazernu odmah, pa ti savetujem da saljes u te dve pokrajne najvise. U Sachsen Anhatu moze da se smulja da ides da odradis praksu iz deficitarnih predmeta , pa da ti onda daju celu Aprobaciju. To ja sada pokusavam da uradim, a znam da je nekima vec uspelo. Svakako, ako bas dobijes ovu pokrajnu, onda mi pisi privatnu poruku. Iz licnog iskustva savetujem Sachsen i Bayern.

Hvala Smrtbirokratiji Na savetima!!!! A mozes li mi reci, za taj Patientkomunikationstest, da li znas da li ja mogu i bez njega u Sachsen Anhaltu dobiti Berufserlaubnis ili je on samo uslov za dobijanje aprobacije?
Ja sam nasla na sajtu Nieder Sachsen Arztekämmer mail adresu coveka kome sam pisala da mi kaze nesto o tome da li mi tamo treba Pstientkommunikationstest i on mi je napisao da ce to u Sachsen Anhaltu da uvedu od 01.04.2015 godine, i da ce da ga rade oni. Eto da znate... Sad imam ideju da odem u DE da negde polazem taj test posto ovaj moj proces slanja prijava za posao jos nije dao neke pomake,,,,

Drage kolege, ako nekog od vas interesuje ortopedija, ali na žalost, odnosi se samo na kolege koje su već u Nemačkoj i/ili imaju makar malo iskustva, neka mi se javi na PM. Na mom odeljenju nam je potreban još jedan asistent, pa me je šef pitao jel znam nekog... Ali, potreban nam je neko ko može u najskorije vreme da počne da radi i da bude skoro potpuno fähig od starta, znači upotrebljiv nemački jezik, poznavanje osnovnog rada na odeljenju (vizite, prijem, Aufklärung, stationsarbeit, pisma i sl), kao i eventualno poznavanje osnova ponašanja u sali, bilo bi idealno... U pitanju je Niedersachsen, opšta bolnica, ne Reha, klinika za ortopediju, sa (za sada) 48 meseci WB Orthopädie und Unfallchirurgie.

Hvala Smrtbirokratiji Na savetima!!!! A mozes li mi reci, za taj Patientkomunikationstest, da li znas da li ja mogu i bez njega u Sachsen Anhaltu dobiti Berufserlaubnis ili je on samo uslov za dobijanje aprobacije?
Ja sam nasla na sajtu Nieder Sachsen Arztekämmer mail adresu coveka kome sam pisala da mi kaze nesto o tome da li mi tamo treba Pstientkommunikationstest i on mi je napisao da ce to u Sachsen Anhaltu da uvedu od 01.04.2015 godine, i da ce da ga rade oni. Eto da znate... Sad imam ideju da odem u DE da negde polazem taj test posto ovaj moj proces slanja prijava za posao jos nije dao neke pomake,,,,

Ne znam nazalost nishta o tome, nama su rekli da smo se izvukli jer smo dobili Be u decembru jer od prvog januara uvode to. Bolje zovi Landespruefungsamt da ih pitas licno, ako vec ovde imas ponudu. Sve najboljeee.

Pozdrav kolege!
Nova sam na forumu. Zavrsih i ja medicinu pre koji mesec, u procesu sam ucenja jezika spremam b2.
Interesuje me ako bi neki bio ljubazan da mi objasni koji je proces zaposljavanja u Nemackoj, i sta mi je sve potrebno od dokumentacije. Osim boravisne vize, to imam pridruzicu se suprugu i dobiti pravo boravka.
Upravo sam cula jednu informaciju da du poceli da gledaju i koju smo temu imali za diplomski, tj. Da traze klinicku studiju kao diplomski rad.. Da li je ovo istina?
Unapred hvala!

Drage kolege drago mi je sto stvarno postoji jedno mesto za nas na koje mozemo da se informisemo u potpunosti.
Ja sam polozila Telc b2 nedavno u Nemackoj. Ja bih sada posto imam kod koga da budem u Nemackoj dok ne dobijem posao da prevedena dokumenta za aprobaciju odnesem u komoru u mom slucaju Hannover pokrajna Nidersachsen da bi se pokrenuo proces nustrifikacije diplome dok trazim posao. Rekli su kolegama u komori da moze tim redosledom bez ugovora o radu. Imam problem sa nekim formularima o neosudjivanosti koji oni traze da se popune . To su njihovi formulari i kazu da moraju bas tu formulari da se upotrebljavaju. Moje pitanje je ko popunjava te formulare , ja licno pa odnesem sa prevodima dokumenata ili neka ovlascena osoba u ambasadi?

Koleginice jel to znaci ako pokrenete proces uporedjivanja diplome npr u Niedersachsen da mozete samo u toj pokrajini raditi ili to nema veze, iskremo nisam ni znala da to moze bez potvrde od poslodavca.
Drage kolege drago mi je sto stvarno postoji jedno mesto za nas na koje mozemo da se informisemo u potpunosti.
Ja sam polozila Telc b2 nedavno u Nemackoj. Ja bih sada posto imam kod koga da budem u Nemackoj dok ne dobijem posao da prevedena dokumenta za aprobaciju odnesem u komoru u mom slucaju Hannover pokrajna Nidersachsen da bi se pokrenuo proces nustrifikacije diplome dok trazim posao. Rekli su kolegama u komori da moze tim redosledom bez ugovora o radu. Imam problem sa nekim formularima o neosudjivanosti koji oni traze da se popune . To su njihovi formulari i kazu da moraju bas tu formulari da se upotrebljavaju. Moje pitanje je ko popunjava te formulare , ja licno pa odnesem sa prevodima dokumenata ili neka ovlascena osoba u ambasadi?

Back