Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 88.954
Glas ae ≠ e, čak i da su navedene pretpostavke tačne. Citiraš napamet tj izvrćeš iz očigledne potrebe da kasnije konstruišeš celi “dokazni materijal” za suludu velikobugarsku tvrdnju da je “u Srbiji pod vladavinom države Nemanjića izmenjen i fonetski lik jezika”, najnovije velikobugarsko objašnjenje za situaciju da baš nikakva druga smicalica niti falsifikat ne može da pomogne da se makar i sav ekavski štokavski nekako ubroji u “bugarske govore”, što je inače samo dalja “razrada” teorije da su nekada “svi Sloveni govorili čistim bugarskim jezikom”.Не говорим у твоје име – само одговарам на твоје коментаре. Дозволи ми да те подсетим да си ти започел ову расправу – користећи увредливи речи и дефиниције неколико пута. Сада је време да окусиш сопствени лек којим лечиш друге.
Вероватно не читаш добро или си нешто погрешио – "ə" је глас који је по артикулацији близак самогласнику „а“ у положају језика, односно из средњег реда и ређе „е“ из предњег реда .
Нигде није записано да је овај полуглас одмах замењен са "а", већ је звучао нешто између фонема "а" и "е". Лепо је када нешто објавиш, прво да то разумеш.
Оптужујеш ме да преписујем, дaкле, ево једног озбиљнијег новог рада из 2019. који директно објашњава овај феномен и прелазак са затвореног на отворени глас, са директним освртом на Ивића и Пантелића.
Поздрав од мене, очигледно фонологија није твоја снага.
https://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/10502
Pogledajte prilog 1411734Pogledajte prilog 1411735
Velikobugarina Benju Coneva i njegove ekspanzionističke teorije o “moravskom bugarskom dijalektu” niko ne uzima u obzir, čak ni u šali: radi se o proglašavanju Kosovsko-resavskog dijalekta za “zapadnobugarski”, iako je potreban prevodilac za bilo kakvo sporazumevanje.
Poslednja izmena: