Srpska i kosovska vojska zajedno na vežbama NATO

Kosovo je dobilo blagoslov zapada da formira oružane snage. Što znači da će postepeno uslediti nabavka teškog naoružanja. Nikakav naš protest neće to sprečiti. To predstavlja direktnu pretnju i ugrožava Republiku Srbiju. Ako ne usledi početak hitne reorganizacije Vojske Srbije možemo se za koju godinu naći u vrlo nezgodnom položaju.

Ko može zaustaviti šitarske tenkove, kada uz svu moguću logističku pomoć NATO, krenu ka Beogradu. Ja mislim da ove vojničine što rade u bibliotekama i vrtićima, kao i ovi što idu na ,,mirovne misije" ne mogu nikako. Ljudi, crno nam se piše. Krajnje je vreme da se dozovemo pameti, jer ćemo biti pretvoreni u albansku guberniju.

Ko može zaustaviti šitarske tenkove, kada uz svu moguću logističku pomoć NATO, krenu ka Beogradu. Ja mislim da ove vojničine što rade u bibliotekama i vrtićima, kao i ovi što idu na ,,mirovne misije" ne mogu nikako. Ljudi, crno nam se piše. Krajnje je vreme da se dozovemo pameti, jer ćemo biti pretvoreni u albansku guberniju.

Немоћно посматрамо шта нам се дешава пред очима. Имам неки осећај горчине, нисам у стању да опишем. Једно је сигурно, дани неизвесности долазе...

Немоћно посматрамо шта нам се дешава пред очима. Имам неки осећај горчине, нисам у стању да опишем. Једно је сигурно, дани неизвесности долазе...

Samo slepac ne vidi da smo vojno ugroženi iz više pravaca, pre svega Kosmeta, i da Albancima niko neće smeti ni zucnuti kad krenu severnije. Tek se tu vidi koliko bi bilo važno priklanjanje Rusima, ali ne, mi volimo naše krvnike i ubice. Pa kad je tako, ko vas jebbe majstori...

Vežbamo za film kume i ti ćeš to isto, samo sutra...
Како коменатришете учешће српске војске у вежби "Заједнички одговор 2" НАТО снага и њених савезника? И то заједно са "војском" Косова.

francuske-trupe-na-vojnoj-vezbi-u-nemackoj.jpg

„Cilj nam je provera obučenosti naših jedinica, poboljšanje obučenosti naših vojnika i međunarodna saradnja. Trudimo se da prihvatamo njihova iskustva, da zadržimo ono naše što je dobro, a da ono što je kod njih bolje, primenimo u našoj obuci”, kaže nam potporučnik Nemanja Aranđelović koji je ovde sa 30 vojnika.

Komandir srpskog streljačkog voda jedan je od najmlađih komandira na vežbi, ali je morao da se suoči sa najneugodnijim novinarskim pitanjima – kako to da srpske trupe vežbaju sa NATO-om povodom navodne ruske opasnosti?

„Ovo nije NATO vežba. Učestvuju članice NATO-a, ali ima i zemalja koje nisu članice. Mi konkretno vežbamo sa američkim, litvanskim, mađarskim i gruzijskim vojnicima, a Gruzija nije deo NATO-a. I ovo nema nikakve veze sa Ukrajinom. Ja sam još u januaru ovde bio na planskoj konferenciji, a ovakve vežbe se pripremaju najmanje godinu dana unapred”, kaže Aranđelović.

Da stvar bude još neugodnija za srpske trupe, jedan od učesnika je i Kosovo. Istina, Priština je radi posmatranja vežbi poslala samo devet vojnika, ali dovoljno da izazove konfuziju: domaćini Kosovo tretiraju kao ravnopravnog učesnika i kao takvog ga i predstavljaju, dok za Srbiju Kosovo uopšte nije učesnik ili je „posmatrač”.

„Kosovo ne učestvuje. Oni su ovde zbog neke vrste obuke. Ja sam izvestio da su prisutni, ali sam dobio zadatak da, pošto oni nisu ovde sa nama, mogu da nastavim dalje”, objašnjava srpski potporučnik.

Цео текст можете погледати ОВДЕ

Ovo je strašno, stvarno ne znam šta da kažem... Mi smo tolike godine negovali slobodarski duh i uvek smo bili protivnici fašizma, a sad ovo... Mislim da je ovim naša vlast definitivno potpisala sebi presudu i istorijsku i moralnu i svaku drugu.. To što oni pokušavaju mimo volje naroda, hej, Mimo volje naroda, je u najmanju ruku potpuno neodrživo.. Ne znam šta da kažem, kompletna izdaja, otvorila su se vrata pakla, makar otškrinula...Jel vi vidite da nas tretiraju kao najobičnije robove, topovsko meso u službi "novog svetskog poretka"? Jel vi vidite šta nam se sprema? Izdajnici!! Svi od reda!!! Kako li ih nije strah? Pomerili su pameću...

Ovo je strašno, stvarno ne znam šta da kažem... Mi smo tolike godine negovali slobodarski duh i uvek smo bili protivnici fašizma, a sad ovo... Mislim da je ovim naša vlast definitivno potpisala sebi presudu i istorijsku i moralnu i svaku drugu.. To što oni pokušavaju mimo volje naroda, hej, Mimo volje naroda, je u najmanju ruku potpuno neodrživo.. Ne znam šta da kažem, kompletna izdaja, otvorila su se vrata pakla, makar otškrinula...Jel vi vidite da nas tretiraju kao najobičnije robove, topovsko meso u službi "novog svetskog poretka"? Jel vi vidite šta nam se sprema? Izdajnici!! Svi od reda!!! Kako li ih nije strah? Pomerili su pameću...

Sta je protiv volje naroda? Jel prakticno pola naroda na izborima odlucilo da radije "vata zjale" nego da glasa? Jeste. Jel od ostatka komotna vecina dala glas dotadasnjoj (2012-2014) vladi? Jeste.
Od onog broja koji jesu glasali, rezultat je takav kakav je.
Ko nije glasao, mogao bi iduci put da uradi pametan posao a ne "da bude zauzet" (ili neki slican jadan izgovor).
Ko jeste glasao, neka preispita da li njegov glas opravdava poverenje.

Sta je protiv volje naroda? Jel prakticno pola naroda na izborima odlucilo da radije "vata zjale" nego da glasa? Jeste. Jel od ostatka komotna vecina dala glas dotadasnjoj (2012-2014) vladi? Jeste.
Od onog broja koji jesu glasali, rezultat je takav kakav je.
Ko nije glasao, mogao bi iduci put da uradi pametan posao a ne "da bude zauzet" (ili neki slican jadan izgovor).
Ko jeste glasao, neka preispita da li njegov glas opravdava poverenje.

Више нико неће ни гласати за 10 година. Али тада ће бити касно...

Danas se navršava 15 godina od potpisivanja sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999. godine kojim je, nakon 79 dana, okončano NATO bombardovanje Srbije, odnosno SRJ

U bombardovanju je poginuo 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestali.

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjenii.

Poslednji projektili pali su na području sela Kokoleč u 13.30 sati, a u Savetu bezbednosti UN usvojena je Rezoluciju 1244.

U južnu srpsku pokrajinu upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

Odluka o agresiji na SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja alijanse, bombardovali su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim operaterima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok su 38 razoreni.

Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/92187-petnaest-godina-od-sporazuma-u-kumanovu.html

Back