sremski front je prilicno dobro obradjen u vojnoj literaturi , ne samo vojno-istorijskog instituta, nego i u ruskoj i nemackoj.
sremski front:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Сремски_фронт
na konferenciji u teheranu, 1943 godine, saveznici su se dogovorili o snabdevanju jugoslovenskih partizana ratnim materijalom,i komandosima, o iskrcavanju u normandiji , i koordinaciji vojnih akcija.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Техеранска_конференција
nemacke snage u jugoslaviji su krajem 1944 godine (posle dolaska 2 i 3 ukrajinskog fronta na teritorij srbije, i beogradske akcije, krajem oktobra 1944 godine)bile grupisane na glavnim komunikacijskim pravcima u dolinama reka save, drave, drine,bosne , neretve i une, i u primorskom pojasu od karlobaga do rijeke, sa zadatkom da brane prilazu rajhu i stite povlacenje grupa armija "E" iz bosne ka severu.samo je u sremu postojao neprekidan front-produzetak sovjetskog fronta u madjarskoj
posle beogradske akcije i oslobadjanja srbije (ali bez konsolidacije politicke vlasti), izvrsena je mobilizacija, i jugoslovenska armija naglo ojacana velikim prilivom mladih, neiskusnih i nedovoljno obucenih boraca. u vezi s tim se pojavio problem oficirskog kadra koji je pretezno popunjavan od starih i iskusnih boraca, te u pogledu strucnosti nije mogao zadovoljiti zahtevima savremenog frontalnog rata (JA je do sada vodila gerilski rat). drugi problem je bio , da se usled naglog omasovljenja i preoruzanja armije (ruski i engleski kontigenti novog naoruzanja), pojavio citav niz problema u pogledu snabdevanja oruzjem,municijom i zivotnim potrebama, sto je imalo uticaja na pokretljivost, bojnu i manevarsku sposobnost jedinica.
kakva je situacija na jugoslovenskom ratistu 1945 godine?
nemacki front u jugoslaviji,koji se uglavnom protezao linijom reke drave, dunava, sarengrada, usce drine, sarajevo banjaluka, bihac,gospic, karlobag, nije bio takticki povezan. rovovskog tipa je bio samo u sremu, dok je juzno od save, u dolinama njenih desnih pritoka bosne, vrbasa,une, i kupe, bio organizovan po sistemu samostalnih uporista na komunikacijskim cvorovima, razdvojenim manjim ili vecim medjuprostorima. u odnosu na susednu nemacku grupu armija "jug", cije se desno krilo nalazilo na reci dravi, u rejonu barca, nemacki front u sremu je bio isturen,radi zatvaranja savskog pravca i da bi sacuvali brod, preko koga je isla glavna komunikacija za povlacenje snaga grupe armija "E", koja se nalazila u sirem prostoru sarajeva i u dolini bosne. pored toga, radi bocne zastite savskog komunikaciskog pravca i prilaza ka jugoistocnim oblastima rajha, nemci su drzali uporista banjaluku, bihac, gospic i karlovac, cime su osigurali pozadinu grupa armija "C", u italiji, kao i splet glavnih komunikacija u sloveniji,kojima se grupa armija "C", dolinom gornjih tokova save, drave i soce, vezivala sa grupom armija "jug"
kao sto vidite nemci , mozda nisu bili najsretnije rasporedjeni, ali su bili koordinirani, i nisu bili porazeni, demoralizirani ili slabi. bilo kakvo popustanje pritiska, na njihove jedinice, dovelo bi do kontra-ofenzive, i ponovog zauzimanja beograda
sta se desava sa 2 i 3 ukrajinskim frontom, koji su samljeli rumuniju i bugarsku i stigli u srbiju?
2 ukrajinski front (malinovski) je nastavio 1944 u madjarsku i stvorio madarsko-sovjetski front
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Budapest
3 ukrajinski front je dao snage za beogradsku akciju, forsirao dunav kod batine, presao viroviticki mostobran, usao u madjarsku, i nastavio dalje prema austriji i becu, gde ce se spojiti sa zapadnim saveznicima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Offensive
kakav je bio zadatak JA u tim operacijama?
ona ima zadatak da kao udarna snaga, opstim pravcem beograd -zagreb-ljubljana-beljak. olaksa i obezbedi operacije 3 ukrajinskog fronta u madjarskoj i angloamerickih snaga u italiji, povezujuci njihova krila
osnovne pojedinosti o koordinaciji zavrsnih operacija izmedju JA i saveznickih armija u madjarskoj i italiji utanacene su februara 1945 godine, na sastancima u beogradu izmedju marsala tita, tolbuhina i aleksandera, i prolecna ofanziva je bila tacno koordinirana
prema sporazumu sa marsalom aleksanderom ,JA je do 30 marta morala da pocme sa operacijom u dolini une , prema lici i gorskom kotaru da bi na sebe privukla snage nemackog 97 armiskog korpusa u istri slovenackom primorju, i time olaksala saveznicku ofanzivu u italiji
prema sporazumu sa marsalom tolbuhinom, JA ce rasteretiti 3 ukrajinski front za operacije u madjarskoj i austriji, i uz pomoc nekih njegovih jedinica, vezati na sebe 34 nemacki korpus,da ne bi mogao biti upotrebljen u nemackoj protuofanzivi u zapadnoj madjarskoj
proboj sremskog fronta
1 JA armija,uz pomoc ruskih i bugarskih trupa pocela je proboj 12 aprila uz istovremeno forsiranje save kod brckog i zupanje, dunava kod opatovca i dalja, i drave uzvodno od osijeka.34 nemacki korpus se povukao na novu odbrambenu liniju (djakovo, strizivojna, reka sava), i zatvorio pravac vinkovci-brod.zadatak tog korpusa je u ovoj situaciji bio da:
1. omoguci izvlacenje nemackog 21 brdskog armiskog korpusa iz doline bosne preko broda
2. da spreci prodor 1 i 3 JA armije u slavoniju
u isto to vreme , amerikanci su 12 aprila presli elbu, a ,13 aprila jedinice 3 ukrajinskog fronta su usle u bec
da li je proboj sremskog fronta bio potreban?
probojem sremskog fronta , oslobodjeni su vinkovci, vukovar, zupanja, osijek, i otvoren put za prolaz prema slavonskom brodu i zagrebu, i omoguceno spajanje 1,3 i 4 armije JA
sremski front je bio kljucna operacija, koja je dala JA kredibilnost u saveznickim ocima