Hmmmmm...veoma interesantna tema........Svi dobro znamo ko je bio na "Sremskom frontu" sa naše strane.Šta bi smo moglu da dobijemo sa suprotne strane, u tom okršaju.Koje su to nemačke trupe odnosno jedinice učestvovale na sremskom frontu.Veliki broj poginulih vojnika sa naše strane nam govori o tome da sa druge strane nisu bili amateri.Ko su bili?????
Prekaljeni borci iz Rusije???Moguće......E sad, i ako jesu bile nemačke jedinice prekaljene u borbi, kako to naši nisu znali, pošto vrlo dobro znamo organizaciju jedinica i da svaka divizija ima obeveštajce koji izlažu komadantu sa kim se bore na drugoj strani.Predpostavljam da su naši to vrlo dobro znali......Na osnovu toga se onda radi plan za borbu i probijanje fronta.Npr. Okruženje 6. Armije kod Staljingrada: Rusi probili front na severu gde su bili Italijani i na jugu gde su bili Rumuni.Tražili najslabiju tačku.
Evo ja sam uspeo nekako da isčeprkam kod kuće neke podatke o nemačkim jedinicama (uzimati sa rezervom) : 30 SS peš. divizija, 14 SS konjički korpus (1 SS i 2 SS konjička divizija), 114 laka peš. divizija, 1. brdska divizija (delovi), divizija "Bottcher" i još neke jedinice manje važnosti kao i ustaše.
Pozzzzz......
cao
na ovo mozda ja mogu da ti odgovorim
doduse,moracu da se pristeim,a imena komandanata neznam tacno
vidi...nebudi naivan da pomislis da je poginulo 30.000 nemaca i 1100 rusa
samo u bitci za grad vukovar,i forsiranje dunava,rusi su izgubili mnogo vise...od celog bataljona,ostala im je samo sviracka ceta...muzicari
sto se tice partizana...250.000 ljudi nije moglo da probije front.....niti bi,da se u madjarskoj nemacka vojska nije povukla posle neuspele kontraofanzive,pa su ovi u jugi shvatili da ce biti odseceni i poceli povlacenje ka austriji
elem,buduci da sam nemac iz srema...znam podosta o tom periodu...po onome sto sam cuo od starijih ljudi,oji su ostali u jugi...vecina mojih rodjaka je pobegla sa vojskom u nemacku,ni necekajuci partizane...zbog rusa.....tada se narod strasno plasio rusa...a na najavu die russishe comen...jezila se kosa na glavi
nisu tu bile neke elitne jedinice...sto je i logicno,jer su bile potrebnije na elbi,na zapadu ka amerima i drugde....ovo su bile jedinice uglavnom grupe armija jug,dosle iz rumunije i grupe armija E iz grcke,i naravnoi,jedinice vec stacionirane u jugoslaviji,pogotovo srbiji i bgd
u pozadini iza nemackih linija....bile su ustase i domobrani...najelitnije satnije
oni su zapravo,imali zadatak,da zaustave nadiranje partizana i rusa,dok se preko srbije i bosne,iz grcke povuce grupa armija E
to su i uradili
u reonu istocne bosne...oko bijeljine bili su handzarlije...koji su sami uspesno kontrolisali ceo teren...tako da se ni tim pravcem nije moglo uci iza linija
u sremu je ve islo relativno brzo...nemci su se uz neke manje vise slabe bitke povlacli
ali kada se stiglo do vukovara....tu se stalo...prirodna prepreka dunav...oju su nemci uspesno iskoristili za prepreku
kasnije bosut itd
ali generalno...vukovar je toliko ostao partizanima urezan u secanje,da su u tom gradu,videli prepreku za nadiranje rusa u nekim kasnijim ratovima
i ulozili u fortifikaciju grada silne pare
grad je bio zestoko usancen i prosaran podzemnim tunelima..koje su kasnije koristili hrvati 91....pricalo se cak da su oni to pravili,ali nisu....komunisticki trip
eto...koliko mogoh da napisem u ovo rano jutro
sto vas zanima pitajte....generalno,moral nemacke vojske nikada nije bio mali...a ove jedinice nisu bile ni naivne ni glupe...njih cak partizani nisu ni zarobili....svi su prebegli u austriju
kasnije su englezi vecinu vratili jugi...svi su postreljani
vracali su uglavnom folksdojcere...mislim sa nemacke strane.....postoji prica da su folksdojceri iz banatskog novog sela.....svi odreda bili ordenovani gvozdenim krstom za borbe u rusiji....
inace.....streljali su bare oko 30-50.000 zarobljenih nemaca od pada beograda pa do dravograda....narocito po hvatanju grupa oko zagreba i na slovenackoj granici