Сремски фронт

А нема проблема са Србима из Србије? Ти си шовиниста према Србима са оне стране Дрине. :rtfm:

Ne,ja samo konstatujem da su u Srbiju komunizam doneli Srbi sa druge strane Drine u vidu partizanskih brigada i da je takav pokret ovde bio slabo zastupljen u to doba i da su zbog neslaganja sa njihovom politikom poslali tolike ljude u smrt nepotrebno.

Ne,ja samo konstatujem da su u Srbiju komunizam doneli Srbi sa druge strane Drine u vidu partizanskih brigada i da je takav pokret ovde bio slabo zastupljen u to doba i da su zbog neslaganja sa njihovom politikom poslali tolike ljude u smrt nepotrebno.

Са тиме се слажем. Ипак, било је и других много важнијих елемената у том подухвату.

Naravno jer je na front poslata ciljana grupa ljudi,liberala i protivnika komunizma.

da, svima su dali upitnik (rekli su svima da dodju sa maturskom diplomom) i onda su svi morali odgovoriti na par pitanja iz hegelove dijalektike, da se vidi , da li ozbiljno svhataju liberalizam, i da znaju definiciju, i onda su, bez obuke, sa oznakom L (kao u skoli za voznju), odevedeni na sremski front.....i to "par stotina hiljada" (sto rece jedan od diskutanata), i svi iz beograda (koji je onda vec megapolis od 5 miliona stanovnika), tako da oslobode stanove, zbog predvidjene nestasice stambenog prostora.....:D:D:D:D:D

Шта ми није јасно: зашто је тема која говори о невиним жртвама улудо палим на Сремском фронту - оцењена јединицом? :eek: Мислим - неко јој је дао једну звездицу, што значи да је тема лоша?!?! :eek:

:(:(:(

Шта ми није јасно: зашто је тема која говори о невиним жртвама улудо палим на Сремском фронту - оцењена јединицом? :eek: Мислим - неко јој је дао једну звездицу, што значи да је тема лоша?!?! :eek:

:(:(:(

ako upotrebis termin "zrtva", onda je ona sama po sebi vec nevina.broj ubijenih na sremskom frontu, je vise manje citiran, imenom i prezimenom, pa , ako zelis dodaj jos 20% "nepoznatih". ali, da tu napravimo rez u montazi. da li su zrtve nemaca na sremskom frontu isto "nevine". da li su ruske zrtve "nevine". ako su nevine, da li su nevinije od ovih , nasih, domacih?. da li je neki partizan iz hrvatske, koji je ostavio svoje kosti na sremskom frontu, isto "nevina" zrtva ili cemo ga ignorirati. da li mi zelimo da izjednacimo zrtve, i da ih sve proglasimo "nevinima". ako je termin "opravdana" zrtva, onda je mozda opravdana za onoga koji je nesto dobio s time, ali isto tako neopravdana, za drugu stranu. mihailovic je 1944 godine napravio opstu mobilizaciju, i masa mladih ljudi (hteli ili ne hteli), su poginuli u borbama na zelengori ili u sloveniji. da li je po tebi to opravdana zrtva?. poanta je da govorimo o politickoj semantici momenta, a ne o pojmu zrtve. da je mihailovic dobio rat, sremski front bi se slavio , kao solunski front. usporedi solunski front i sremski front. da li je bilo potrebno da srbi probijaju solunski front (da upotrebim tvoju argumentaciju; nemci se povlace, saveznici bi sigurno oslobodili .....). pa, svi slavimo proboj solunskog fronta , kao nacionalni, herojski momenat.

А са друге стране, тема је постављена овако:

Ево, ближи се годишњица пробоја Сремског фронта. Имам утисак да се у народу врло мало зна о томе, нарочито млађе генерације...а та битка данас изазива полемике и супротстављена мишљења.
Колико знамо о Сремском фронту?

...Без икаквог усмеравања у овом или оном правцу.

Чиме је заслужила да буде оцењена јединицом?

Реч је о насилно мобилисаним голобрадим дечацима који нису имали ни дана војне обуке... За шта они могу бити вини?

kako da ti kazem, to ne znas, da li su imali ili nisu. ako je cela diskusija zapravo uperena , sa ciljem da dokaze da su partizani mobilizirali "golobrade decake" (sto samo po sebi je vec izrazajna figura , koja stimulira neku asocijaciju iz romana "jadnici ", hugoa), i to , naravno, srbe, onda to vec samo po sebi vuce na "oni mrze srbe". vojno rukovdstvo je trebalo vojnike da popune redove poginulih, i da ostvare vojni cilj, probijanje sremskog fronta. da su hteli da ih ubiju, mogli su ih streljati i zavrsiti posao na licu mesta. masa "mobiliziranih" su bili cetnici, koji su promenili stranu ( a o kojima se ne pise , da su promenili stranu). kao sto rekoh u prethodnom postu i draza je mobilizirao, i pavelic je mobilizirao. da je draza dobio, ne bi bili spomenuti kao golobradi, nego kao "srpski dobrovoljci", koji su polozili zivot na pragu otadzbine (ili neke slicne budalastine). i eventulano bi se citirao govor majora gavrilovica iz wwi, sa malo prilagodjenim tekstom, za tu priliku.

Моје лично мишљење је једна ствар (а с обзиром на то да сам из Војводине имам доста рођака који су били на Сремском фронту тако да могу да ЗНАМ и да на основу тога форимрам мишљење), а ОЦЕЊИВАЊЕ ТЕМЕ као такве је сасвим друга ствар!
Можеш да се не слажеш са мојим или нечијим туђим мишљењем (која би сврха форума била када бисмо се сви слагали?), али не разумем због чега је ТЕМА ЛОША?

Тема је постављена врло јасно, неутрално, са жељом да се освеже памћења и прошире сазнања о једном историјском догађају, о којем, као и о сваком другом, постоје противречна мишљења и тумачења.

Не видим чиме је ТЕМА КАО ТАКВА заслужила јединицу?

Сматраш ли да о Сремском фронту не треба да се прича?

kako da ti kazem, to ne znas, da li su imali ili nisu. ako je cela diskusija zapravo uperena , sa ciljem da dokaze da su partizani mobilizirali "golobrade decake" (sto samo po sebi je vec izrazajna figura , koja stimulira neku asocijaciju iz romana "jadnici ", hugoa), i to , naravno, srbe, onda to vec samo po sebi vuce na "oni mrze srbe". vojno rukovdstvo je trebalo vojnike da popune redove poginulih, i da ostvare vojni cilj, probijanje sremskog fronta. da su hteli da ih ubiju, mogli su ih streljati i zavrsiti posao na licu mesta. masa "mobiliziranih" su bili cetnici, koji su promenili stranu ( a o kojima se ne pise , da su promenili stranu). kao sto rekoh u prethodnom postu i draza je mobilizirao, i pavelic je mobilizirao. da je draza dobio, ne bi bili spomenuti kao golobradi, nego kao "srpski dobrovoljci", koji su polozili zivot na pragu otadzbine (ili neke slicne budalastine). i eventulano bi se citirao govor majora gavrilovica iz wwi, sa malo prilagodjenim tekstom, za tu priliku.

Извини што ћу се усудити да закључим: термини које користиш упућују ме на то одакле си....а то можда објашњава и твоје противљење писању о Сремском фронту....и изразиту негативну емотивну обојеност....:confused:
Стога можда могу да разумем твоје писање....али и даље не видим за шта су вини ти момци који су послати да погину и зашто не би смело да се прича о њиховој борби и погибији?

Извини што ћу се усудити да закључим: термини које користиш упућују ме на то одакле си....а то можда објашњава и твоје противљење писању о Сремском фронту....и изразиту негативну емотивну обојеност....:confused:
Стога можда могу да разумем твоје писање....али и даље не видим за шта су вини ти момци који су послати да погину и зашто не би смело да се прича о њиховој борби и погибији?

ne znas odakle sam, i nemam nikakvo protivljenje o pisanju o sremskom frontu. procitala si ono sto sam ja napisao.mogao sam da idem u sitne detalje, jedinicu, po jedinicu. terminologija je bila vojna. za mene je sremski front vojna akcija, i ja je gledam kao takvoga.ali, prateci stampu i razlicite intervjue,sremski front je prestao da bude vojna akcija, i postao politicko oruzje, razlicitih danasnjih pretendenata na vlast. ti povlacis recenicu "nevini". svi vojnici su uvetno, nevini. svi vojnici su moblizirani i bore se za interese svojih drzava. da li mislis da je onaj nemacki vojnik , koji je poginuo na sremskom frontu , bio sretan da pogine tamo. zasto njega ne zalis ? (on je bio neki anonimni hans, koji je isto imao neku svoju biografiju, i postojao je za svoju mamu). dao sam ti primer solunskog fronta.. nisi se ni osvrnula na njega, bez obzira sto je situacija u vojno-politickom pogledu bila ista. treba jednostavno dati proporciju pricanja o necemu. moje razumevanje topika, je da treba osuditi sremski front, kao kompletno nepotrebnu vojnu akciju, napravljenu samo zato da se pobiju mladi i golobradi , potencijalni ili aktualni neprijatelji komunizma, i da bi to kod tebe izazvalo veliko zadovoljstvo :D:D:D

То није одговор на моје питање зашто је ТЕМА као таква оцењена јединицом!?

Моје лично виђење је моје лично виђење и може да се разликује од твог, али зашто је ТЕМА ЛОША да би заслужила јединицу???

(Мислила сам на термине: мобилизирати и стимулирати. На српском се каже: мобилисати и стимулисати.)

То није одговор на моје питање зашто је ТЕМА као таква оцењена јединицом!?

Моје лично виђење је моје лично виђење и може да се разликује од твог, али зашто је ТЕМА ЛОША да би заслужила јединицу???

(Мислила сам на термине: мобилизирати и стимулирати. На српском се каже: мобилисати и стимулисати.)

ja je nisam ocenjivao, to moras pitati nekog drugoga.морам погледати правопис и вујаклију.

Back