Сремски фронт

... neprijateljske snage se povlacile... to je cinjenica...
... i to je bilo nepotrebno stradanje i unistenje skoro citave jedne generacije....

... hmmm... ne navodi li vas ovo da pomislite, kome li je islo u prilog da se resi srpske omladine?!... i to u zadnjim ratnim danima...
... naravno, kasnije napraviti od njih zrtve, polagati im vence.. ali ih se "resiti" po kratkom postupku...

... ovo je mozda ruzno sto kazem, ali je istina... i svi to znamo...

Naravno da znamo...

I zbog toga se necemo izvinjavati.

Druze Daco, pozdrav.
Znam za to sto si napisa za obolazenje sremskog fronta, ali i dalje mislim da je prikladniji put za partizane bio zaobolazak fronta a ne frontalno sukobljavanje u ravnici, narocito mladih ne obucenih....
Šta je.......................... tu ginu necija deca koja su na silu odvedena....
Mislim da gresis za Cetnike...
Jos jednom Pozdrav....

Poslednja izmena od moderatora:
Druze Daco, pozdrav.
Znam za to sto si napisa za obolazenje sremskog fronta, ali i dalje mislim da je prikladniji put za partizane bio zaobolazak fronta a ne frontalno sukobljavanje u ravnici, narocito mladih ne obucenih....
Sta je .............., tu ginu necija deca koja su na silu odvedena....
Mislim da gresis za Cetnike...
Jos jednom Pozdrav....

:eek::eek::eek: Druže Bokaso I, pozdrav i tebi! :bye:
Ja sam član forumske grupe koja je protivnik tih "aktivnosti" :lol:, tako da zaista ne znam ništa u vezi tog tuđeg i tog enormno velikog, i ne bi da saznam, već sam "mator", ne ložim se na te "novotarije", oko "toga" ti ne mogu pomoći...:lol:
Inače takav način izražavanja nije prikladan na ovoj temi gde se spominju tolike žrtve. :thumbdown:
Svakom ko je pročitao moj prethodni post jasan je moj stav o toj našoj žrtvovanoj omladini.
Što se tiče četnika, pa moguće je, moguće, ali druže moj mislim da ne grešim, i što kaže moja mala šestogodišnja komšinica, "e baš...". :)
U vezi tog zaobilaženja fronta rekao bi da sam i tu bio dovoljno jasan. To je samo moje mišljenje, jedno od mnogih ovde, a i to tvoje mišljenje mi zvuči logično i racionalno. Čini mi se da sam već pokušao da objasnim zašto mislim da takvo zaobilaženje nije bilo izvodljivo. To ne znači da sam u pravu. :) :bye:

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav druze Daco... Drago mi je sto imas takvo misljenje ( drugacije od moga) i to postujem...
Sto se tice zrtava mozda si me pogresno shvatio, daleko od toga da ih omalovazavam ili se sprdam ( verovatno smo se razumeli oko one izreke).... Mislio sam na komunisticko rukovodstvo a ne na tebe...
U svakom slucaju pozdrav....

Pozdrav prijatelju! Razumeli smo se...Meni je drago što spadaš među retke ljude koji uvažavaju i tuđe mišljenje, cenim te zbog toga...Žao mi je što se češće ne družimo, retko svraćaš na ove teme, još ću pomisliti da si nečiji klonirani lik, to je već postalo moderno na ovom forumu... :)
Hvala i još jednom te pozdravljam... :bye:

Тужно. Требало би.

Знате ли да је за тих пар месеци погинуло више од 30 000 српских младића?
Били су насилно мобилисани, углавном средњошколци, малолетници, и послати су тамо без иједног дана војне обуке, не да се боре, него да погину!

ispravka - 200000, mozda i vise

Svedochanstvo iz prve ruke, od jednog dede, inache oca mog kuma. Mobilisan dechko od 18 godina, iz zapadne Srbije, i odveden na Sremski front. Tamo je bio nekoliko dana, nedelja, koliko vec..... Stigli su neki novi mladici, njih 7-8, golobradi kao i on sam, i on je imao zadatak da ih kroz mrklu noc, kroz neku nichiju zemlju odvede do polozaja.
Dechko od 18 godina, zalutao je sa njima, i misleci da se pravilno orijentisao, uputio ih je ka tom polozaju. Medjutim, zapravo ih je upito pravo na minsko polje i na mitraljeze neprjatelja koji je chekao u noci.
Sutradan je saznao shta je uradio..... I shta je bilo? Shta je doziveo? Niko ga nije ni pitao za te mladice, nikakvu krivicu nije snosio, kao da nisu ni postojali.... :roll:
Stari deda je za njima zalio do svoje smrti, pre nekoliko godina :whistling:

Moj deda ja bio učesnik Sremskog fronta, inače tokom rata je bio skeledžija i postoji jedna anegdota koja je zaista tragična ali je ujedno i pomalo smešna.Naime prevozeći ranjene i još neke druge borce dedi se prisralo.Ostavio ih je pri obali a on se sklonio u šumarak na nuždu.U tom trenutku je pala granata na skelu i sve ih raznela.Dada mi je to često pričao i uvek je govorio " da nije bilo "parčeta" ne bi bilo ni mene.Eto tako da nije bilo parčeta sada ne bi bilo ni mene.

sremski front je prilicno dobro obradjen u vojnoj literaturi , ne samo vojno-istorijskog instituta, nego i u ruskoj i nemackoj.

sremski front:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Сремски_фронт

na konferenciji u teheranu, 1943 godine, saveznici su se dogovorili o snabdevanju jugoslovenskih partizana ratnim materijalom,i komandosima, o iskrcavanju u normandiji , i koordinaciji vojnih akcija.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Техеранска_конференција

nemacke snage u jugoslaviji su krajem 1944 godine (posle dolaska 2 i 3 ukrajinskog fronta na teritorij srbije, i beogradske akcije, krajem oktobra 1944 godine)bile grupisane na glavnim komunikacijskim pravcima u dolinama reka save, drave, drine,bosne , neretve i une, i u primorskom pojasu od karlobaga do rijeke, sa zadatkom da brane prilazu rajhu i stite povlacenje grupa armija "E" iz bosne ka severu.samo je u sremu postojao neprekidan front-produzetak sovjetskog fronta u madjarskoj
posle beogradske akcije i oslobadjanja srbije (ali bez konsolidacije politicke vlasti), izvrsena je mobilizacija, i jugoslovenska armija naglo ojacana velikim prilivom mladih, neiskusnih i nedovoljno obucenih boraca. u vezi s tim se pojavio problem oficirskog kadra koji je pretezno popunjavan od starih i iskusnih boraca, te u pogledu strucnosti nije mogao zadovoljiti zahtevima savremenog frontalnog rata (JA je do sada vodila gerilski rat). drugi problem je bio , da se usled naglog omasovljenja i preoruzanja armije (ruski i engleski kontigenti novog naoruzanja), pojavio citav niz problema u pogledu snabdevanja oruzjem,municijom i zivotnim potrebama, sto je imalo uticaja na pokretljivost, bojnu i manevarsku sposobnost jedinica.
kakva je situacija na jugoslovenskom ratistu 1945 godine?
nemacki front u jugoslaviji,koji se uglavnom protezao linijom reke drave, dunava, sarengrada, usce drine, sarajevo banjaluka, bihac,gospic, karlobag, nije bio takticki povezan. rovovskog tipa je bio samo u sremu, dok je juzno od save, u dolinama njenih desnih pritoka bosne, vrbasa,une, i kupe, bio organizovan po sistemu samostalnih uporista na komunikacijskim cvorovima, razdvojenim manjim ili vecim medjuprostorima. u odnosu na susednu nemacku grupu armija "jug", cije se desno krilo nalazilo na reci dravi, u rejonu barca, nemacki front u sremu je bio isturen,radi zatvaranja savskog pravca i da bi sacuvali brod, preko koga je isla glavna komunikacija za povlacenje snaga grupe armija "E", koja se nalazila u sirem prostoru sarajeva i u dolini bosne. pored toga, radi bocne zastite savskog komunikaciskog pravca i prilaza ka jugoistocnim oblastima rajha, nemci su drzali uporista banjaluku, bihac, gospic i karlovac, cime su osigurali pozadinu grupa armija "C", u italiji, kao i splet glavnih komunikacija u sloveniji,kojima se grupa armija "C", dolinom gornjih tokova save, drave i soce, vezivala sa grupom armija "jug"
kao sto vidite nemci , mozda nisu bili najsretnije rasporedjeni, ali su bili koordinirani, i nisu bili porazeni, demoralizirani ili slabi. bilo kakvo popustanje pritiska, na njihove jedinice, dovelo bi do kontra-ofenzive, i ponovog zauzimanja beograda
sta se desava sa 2 i 3 ukrajinskim frontom, koji su samljeli rumuniju i bugarsku i stigli u srbiju?
2 ukrajinski front (malinovski) je nastavio 1944 u madjarsku i stvorio madarsko-sovjetski front

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Budapest

3 ukrajinski front je dao snage za beogradsku akciju, forsirao dunav kod batine, presao viroviticki mostobran, usao u madjarsku, i nastavio dalje prema austriji i becu, gde ce se spojiti sa zapadnim saveznicima.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Offensive

kakav je bio zadatak JA u tim operacijama?
ona ima zadatak da kao udarna snaga, opstim pravcem beograd -zagreb-ljubljana-beljak. olaksa i obezbedi operacije 3 ukrajinskog fronta u madjarskoj i angloamerickih snaga u italiji, povezujuci njihova krila
osnovne pojedinosti o koordinaciji zavrsnih operacija izmedju JA i saveznickih armija u madjarskoj i italiji utanacene su februara 1945 godine, na sastancima u beogradu izmedju marsala tita, tolbuhina i aleksandera, i prolecna ofanziva je bila tacno koordinirana
prema sporazumu sa marsalom aleksanderom ,JA je do 30 marta morala da pocme sa operacijom u dolini une , prema lici i gorskom kotaru da bi na sebe privukla snage nemackog 97 armiskog korpusa u istri slovenackom primorju, i time olaksala saveznicku ofanzivu u italiji
prema sporazumu sa marsalom tolbuhinom, JA ce rasteretiti 3 ukrajinski front za operacije u madjarskoj i austriji, i uz pomoc nekih njegovih jedinica, vezati na sebe 34 nemacki korpus,da ne bi mogao biti upotrebljen u nemackoj protuofanzivi u zapadnoj madjarskoj

proboj sremskog fronta
1 JA armija,uz pomoc ruskih i bugarskih trupa pocela je proboj 12 aprila uz istovremeno forsiranje save kod brckog i zupanje, dunava kod opatovca i dalja, i drave uzvodno od osijeka.34 nemacki korpus se povukao na novu odbrambenu liniju (djakovo, strizivojna, reka sava), i zatvorio pravac vinkovci-brod.zadatak tog korpusa je u ovoj situaciji bio da:

1. omoguci izvlacenje nemackog 21 brdskog armiskog korpusa iz doline bosne preko broda
2. da spreci prodor 1 i 3 JA armije u slavoniju

u isto to vreme , amerikanci su 12 aprila presli elbu, a ,13 aprila jedinice 3 ukrajinskog fronta su usle u bec

da li je proboj sremskog fronta bio potreban?
probojem sremskog fronta , oslobodjeni su vinkovci, vukovar, zupanja, osijek, i otvoren put za prolaz prema slavonskom brodu i zagrebu, i omoguceno spajanje 1,3 i 4 armije JA
sremski front je bio kljucna operacija, koja je dala JA kredibilnost u saveznickim ocima

Један мој теча има Медаљу заслуга за народ, зарадио на Сремском фронту.
Он је то причао овако : ,, Лежим и пуцам 12 сати, а онда 12 сати одмарам. А они туку одозго, мајку им...Трећег дана видим да пуцам са истог места са кога сам пуцао и првог дана, а другови ми изгинули, силни...А причају нам како још мало, па смо их уништили...Онда дођу Руси и прегазе их. А ја више никог не познајем, сви који су са мном заједно стигли, нису више живи...''

Онда покаже медаљу, па је опсује.

Што рече Хелен, скуп маркетинг...

Citat:
da li je proboj sremskog fronta bio potreban?
probojem sremskog fronta , oslobodjeni su vinkovci, vukovar, zupanja, osijek
А иначе не би били ослобођени?

zaboravila si da citiras celu recenicu (namerno zaboravila spajanje armija).oslabadjanje tih gradova, znaci oslobadjanje komunikacija i prometnih cvorova, sto omogucuje brzi pokret i transport trupa. i ne, ne bi bili oslobodjeni.imali bi samostalnu republiku hrvatsku, pod hebrangom, i ne bi imali vise jugoslaviju, sto bi zadovoljilo i srpski i hrvatski san. medjutim, kao sto je srpska vojska, usetala pred kraj rata , na teritorij AU, i stvorila uz malo diplomatije kraljevinu SHS, tako je i JA, koja se borila na strani saveznika, imala sva prava, uz malo diplomatije da stvori jugoslaviju, onakvu, kakvu ona hoce

Citat:
sremski front je bio kljucna operacija, koja je dala JA kredibilnost u saveznickim ocima
Ужасно скуп маркетинг.

nema veze sa marketingom. ima veze sa drzavom. armija koja nije u stanju da oslobodi svoj vlastiti teritorij , ne moze imati drzavu.ne moraju svi da dele popularni srpski stav, o cekanju saveznika ( koji je tako propagiran od nedica i mihajlovica)nisu rusi probili sremski front nego JA.
ako je pitanje mobilizacije i brojeva koje se plasiraju, onda to , po razlicitim forumima, u zavisnosti, tko placa forum, ili cija baka pripoveda bajku ide ovako :
1.srbi tvrde da su tamo izgubili 30 hiljada prisilno mobiliziranih ( i naravno , moraju biti "neprijatelji komunista"
2 onda dolaze makedonci , pa kazu da su i oni tamo izgubili 30 hiljada
3. onda dolaze albanci pa kazu , da su oni izgubili 6 hiljada.

ako se bude tako nastavilo , bit ce tamo vise nego u jasenovcu. da vas podsetim da postoje nemacka dokumenta o tome. nije sve "komunisticka propaganda", ako nekome ne pase za usi

inace izgleda , da su svi oni koji su se borili protiv partizana ( ne komunista, jer je samo manjima bila komunisti), najednom postali "borci za demokratiju" i na cudan nacin "anti-fasisti", tako da, na proslavi dana pobede u moskvi, hrvatski predsednik dobiva medalji, dok srpskog i nema, posto se on valda, zgrazava na ucescu srba u partizanima

nema veze sa marketingom. ima veze sa drzavom. armija koja nije u stanju da oslobodi svoj vlastiti teritorij , ne moze imati drzavu.ne moraju svi da dele popularni srpski stav, o cekanju saveznika ( koji je tako propagiran od nedica i mihajlovica)nisu rusi probili sremski front nego JA.

''Популарни СРПСКИ став''????
Одакле ти то, леба ти? Кад је тај став био популаран у српском народу?

А иначе, ко оно ослободи већину држава у Европи?

Узгред, нема армија државу, него обрнуто.

inace izgleda , da su svi oni koji su se borili protiv partizana ( ne komunista, jer je samo manjima bila komunisti), najednom postali "borci za demokratiju" i na cudan nacin "anti-fasisti", tako da, na proslavi dana pobede u moskvi, hrvatski predsednik dobiva medalji, dok srpskog i nema, posto se on valda, zgrazava na ucescu srba u partizanima

Не разумем о чему ово говориш и у каквој је вези са темом.

ako je pitanje mobilizacije i brojeva koje se plasiraju, onda to , po razlicitim forumima, u zavisnosti, tko placa forum, ili cija baka pripoveda bajku ide ovako :
1.srbi tvrde da su tamo izgubili 30 hiljada prisilno mobiliziranih ( i naravno , moraju biti "neprijatelji komunista"
2 onda dolaze makedonci , pa kazu da su i oni tamo izgubili 30 hiljada
3. onda dolaze albanci pa kazu , da su oni izgubili 6 hiljada.

ako se bude tako nastavilo , bit ce tamo vise nego u jasenovcu. da vas podsetim da postoje nemacka dokumenta o tome. nije sve "komunisticka propaganda", ako nekome ne pase za usi

:ok: Ima tu istine...

S obzirom da u Srbiji za vreme rata i nije bilo partizanskih snaga,sa dolaskom krajiških,ličkih i ostalih brigada sa zapada iz osvete su na silu oterali stotine hiljada ljudi na sremski front koji su izginuli a ovi se razbaškarili po beogradskim kućama u kojima danas žive njihovi potomci.I danas Srbija ima problema zbog Srba koji su poreklom sa druge strane Drine.

S obzirom da u Srbiji za vreme rata i nije bilo partizanskih snaga,sa dolaskom krajiških,ličkih i ostalih brigada sa zapada iz osvete su na silu oterali stotine hiljada ljudi na sremski front koji su izginuli a ovi se razbaškarili po beogradskim kućama u kojima danas žive njihovi potomci.I danas Srbija ima problema zbog Srba koji su poreklom sa druge strane Drine.
Ја сам највећа претња Србији :sad2:

А нема проблема са Србима из Србије? Ти си шовиниста према Србима са оне стране Дрине. :rtfm:

А нема проблема са Србима из Србије? Ти си шовиниста према Србима са оне стране Дрине. :rtfm:

Upravo to pokušavam da kažem služeći se pilećim jezikom da bi bio razumljiv...:)

Отвори тему у Огласима, ово је пдф Политика.
http://forum.krstarica.com/forumdisplay.php?f=115

Zemljače ovo je pdf Istorija, a ne Politika, i nema potrebe to da radim, sve si već rekao, ne treba da ponavljam, radi se o prekodrinskim fobijama tog lika...:)

Back