Srednjovekovna Hrvatska

Pitanje je legitimno. Znaju li već ovi "specijalci" što lupaju ":D" tko je falsificirao donji rukopis? Jer je po njima svaki spomen Hrvatske i hrvatskih vladara falsifikat. Pa da čujemo, onako iz znatiželje

Osim ova dva primerka u vatikanskoj biblioteci, ne bi bilo loše оvde napomenuti zapise Zvonimirove zavernice koju su novootkriveni, nedavno, u vatikanskom arhivu, a koje pominjasmo na drugoj temi. Posebno zato što se radi o vrlo slabo poznatom izvoru:

Rukopis Armadio XXXV, 18. Zvonimirova zavernica je zapisana na folio 106 versofolio 107 recto.
Ex sidono habita in dalmacia allegatis VII. pape GG. siliceta Gebizone, tunc monasterium sanctorum Bonifacii et alexii Abbate, nunc vero cesanate episcopo, necnon et a folcuino foro simpronii episcopo que sinodus habetur inarchiuo sacripalacii Lateranen. in qua de regnoet de rege dalmacie ita inter cetera legitur. De censibus siue tributo .CC. bisanciorum quos debet Rex choacie atque dalmacie et fide litate ecclesie Romane prestita ab eodem.

Regnum Choacie et Dalmacie.

Pogledajte prilog 1597706

@Statler and Waldorf @АнаиванГорд @Kole11 @Ebisclaus

Poslednja izmena od moderatora:
Moderatori, prestanite izmjenjivati moje objave.

Pitanje je legitimno. Znaju li već ovi "specijalci" što lupaju ":D" tko je falsificirao donji rukopis? Jer je po njima svaki spomen Hrvatske i hrvatskih vladara falsifikat. Pa da čujemo, onako iz znatiželje

Većina forumaša ovde razume šta je istorija; zbog nekih dileja ne treba se tako obraćati isprazno celoj zajednici Krstarice. Ako imaš nešto specifično, prozovi nekog konkretnog forumaša i navedi šta, a ne ovako da pucaš ni u šta.

Šta je ovo Choacia, neki kolači 😂(šala, morao sam)

Lapsus calami.

choac.jpg

Većina forumaša ovde razume šta je istorija; zbog nekih dileja ne treba se tako obraćati isprazno celoj zajednici Krstarice. Ako imaš nešto specifično, prozovi nekog konkretnog forumaša i navedi šta, a ne ovako da pucaš ni u šta.

Koja većina? Kole, Mrkalj, Kežvl Observar, FDDD i još hrpa njih zasipaju svaku teme gdje se spominje Hrvatska.. sve falsifikat do falsifikata. Dakle, legitimno je pitanje. A kad ja pitam za njihovo stručno mišljenje onda se izbriše moja objava sa razlogom: "provokacija". Pa tko je tu lud?

Zanima me tko je falsificirao ove novootkrivene rukopise, jer je stručno dokazano da Hrvati nemaju kraljeve i da je svaki njihov spomen ili falsificiran, ili naknadno izmijenjen ili potpuno izmišljen.

Koja većina? Kole, Mrkalj, Kežvl Observar, FDDD i još hrpa njih zasipaju svaku teme gdje se spominje Hrvatska.. sve falsifikat do falsifikata. Dakle, legitimno je pitanje. A kad ja pitam za njihovo stručno mišljenje onda se izbriše moja objava sa razlogom: "provokacija". Pa tko je tu lud?

Zanima me tko je falsificirao ove novootkrivene rukopise, jer je stručno dokazano da Hrvati nemaju kraljeve i da je svaki njihov spomen ili falsificiran, ili naknadno izmijenjen ili potpuno izmišljen.

TI polemiši ako hoćeš s nekim da polemišeš. Kada postavljaš otvorene, javne adrese onda se nemoj čuditi što nema nikakvog odgovora.

Imali su karpatski Hrvati kralja Dimitrija. I to je to sto se tice hrvatskih kraljeva.

Jel postoji u zavjernici Dimitrija Grguru 7 info gde je pisana?
Odgovor oglasi NE.
Jel postoji u pismu Grgura 7 Dimitriju info gde zivi Dimitrije?
Odgovor oglasi DA. Zivi u Zakarpatju.

Ne znam sta ti nije jasno 🤔

Odgovor ti je pogrešan, zato što glasi da. A da ti pročitaš barem jednom zavernicu, o kojoj pričaš već godinama, a da je očigledno nisi nikada ni pogledao?

Navodi se tačno mesto. I tačno koji grad, pa i vrlo precizno čak i koja crkva u tom gradu.

P. S. Stvarno ne mogu da poverujem da godinama jako kratko tekst o kojem hoćeš da govoriš nikada zapravo uopšte nisi ni pogledao. :roll:

Jel postoji u zavjernici Dimitrija Grguru 7 info gde je pisana?
Odgovor oglasi NE.
Jel postoji u pismu Grgura 7 Dimitriju info gde zivi Dimitrije?
Odgovor oglasi DA. Zivi u Zakarpatju.

Ne znam sta ti nije jasno 🤔

Hvala puno stručni Kole.

....domine Gebizo, ex apostolice sedis legatione domini nostri pape Gregorii potestatem optinens in Salionitana basilica sancti Petri sinodali et concordi totius cleri et populi electione de Chroatorum Dalmatinorumque regni regimine per uexillum....

Možeš li mi samo još reći gdje se točno (u Zakarpatju) nalazi in Salionitana basilica sancti Petri?

Hvala unaprijed na trudu i raskrinkavanju vatikansko-, bečko-, vašingtonsko-, berlinskih podvala i falsifikata :heart2:

Ali ipak je Dimitrije vladao i Dalmacijom, kako sada to objasniti?
Pa lako. Istorigrafski gledano postojala je i severna Dalmacija, severni Dalmati I njihove veze sa Ugarima su jako dobro dokumentovani.
Ako pogledas ugarske hronike videces da oni prvo potcinjavaju Hrvatsku I Dalmaciju kojima vlada Zvonimir poslednji kralj, da bi nedugo zatim pokorili Dalmaciju kojom vlada Petar kralj. Dakle ove prve teritorije (Zvonimirove) su na severu.

Pa lako. Istorigrafski gledano postojala je i severna Dalmacija, severni Dalmati I njihove veze sa Ugarima su jako dobro dokumentovani.
Ako pogledas ugarske hronike videces da oni prvo potcinjavaju Hrvatsku I Dalmaciju kojima vlada Zvonimir poslednji kralj, da bi nedugo zatim pokorili Dalmaciju kojom vlada Petar kralj. Dakle ove prve teritorije (Zvonimirove) su na severu.
Dobro se krecemo. Zvonimir je bio ugarski zet, nije imao potomstvo, pa je to bio provod za aneksiju. Hronike severnih Slovena su upamtile Jaroslava ili Jaropolka, tako nesto, ugarskog zeta, koji nije imao potomstvo, pa je Ugarska kruna pripojila njegove zemlje. Ovo treba istraziti.

Dobro se krecemo. Zvonimir je bio ugarski zet, nije imao potomstvo, pa je to bio provod za aneksiju. Hronike severnih Slovena su upamtile Jaroslava ili Jaropolka, tako nesto, ugarskog zeta, koji nije imao potomstvo, pa je Ugarska kruna pripojila njegove zemlje. Ovo treba istraziti.
Upravo, to je ili Dimitrije licno ili njegov sin. To je to.
Grgurovo pismo je sigurno mnogo verodostojnije nego zavjernica. Znamo da su dokumenta hrvatskih vladar u 98.7% slucajeva falsifikati. Jedino kao ova zavjernica nije.... 🥺

I ta severna Dalmacija isto ima Solin i Crkvu Sv. Petra u njoj?

Gde je ta severno-dalmatinska Salona?

Čitaj više izvore, a manje pričaj (uklj. sam sa sobom, glumeći ovde niko ne zna šta, sa više naloga) o tome šta piše u izvorima koje očigledno nikada uopšte nisi ni otvorio.

Et ciuitatem spaletensem ceperunt et totam crouatiam sibi subiugauerunt.

Znaš li šta znači ova rečenica iz Dela Ugara?

Ugri osvajaju Split i čitavu Hrvatsku.

Čitaj više izvore, a manje pričaj (uklj. sam sa sobom, glumeći ovde niko ne zna šta, sa više naloga) o tome šta piše u izvorima koje očigledno nikada uopšte nisi ni otvorio.

Et ciuitatem spaletensem ceperunt et totam crouatiam sibi subiugauerunt.

Znaš li šta znači ova rečenica iz Dela Ugara?

Ugri osvajaju Split i čitavu Hrvatsku.
Arpad nije mogao osvojiti Split, jer Ugari su tek 2 veka kasnije došli do Splita. Niti je Split ikada bio u Hrvatskoj, niti se hrvatsko ime pominjalo na Balkanu u 9.veku. Tako da sve si pogrešno zaključio :D

Arpad nije mogao osvojiti Split, jer Ugari su tek 2 veka kasnije došli do Splita. Niti je Split ikada bio u Hrvatskoj, niti se hrvatsko ime pominjalo na Balkanu u 9.veku. Tako da sve si pogrešno zaključio :D

Ja ništa nisam komentarisao što se tiče ni hronologije; Arpada nisam uopšte nigde ni spomenuo, čak.

Tako da sve što navodiš kao nekakve "zaključke" tobože, samo si ti izmislio. Nigde se ništa slično ne može naći u mojim objavama.

Ja sam te pitao šta je ta Hrvatska.

Back