Srednjovekovna Hrvatska

Pa Zvonimir se u svojim potvrdama kao što je

Potvrda kralja Zvonimira o darovanju crkve sv. Jurja na ******u splitskoj nadbiskupiji, 9. listopada 1075.

Darovnica kralja Zvonimira splitskoj nadbiskupiji, 1078. 16. travnja.

Darovnica kralja Zvonimira samostanu opatica sv. Benedikta u Splitu za zemljište Pusticu u Lažanima, 1076.-78.

I u onoj potvrdi njegovog nasljednika Stjepana II Zvonimirove Darovnice.

Zvonimir se naziva kraljem Hrvata i Dalmatinaca.
Dok Zvonimirova prisega kaže vladar Hrvatske i Dalmacije.

Bojim se da nešto nisam razumeo, onda, kada si govorio o većini u slučaju izvora o Zvonimiru.

U vreme Tome arhidjakona i pre toga Hrvati nisu bili baš dobrodošli u Splitu.
Splićani su im porušili crkvicu i prekopali grobove u Ostrgu valjda
Zvali su i srpskog kneza Petra(Miroslavovog sina) u pomoć u borbi protiv Hrvata i on je bio jedno vreme knez Splita oko tri godine mislim
Koje godine je to "branjenje" od Hrvata bilo?
I u kojem izovru se spominje točno.

U vreme Tome arhidjakona i pre toga Hrvati nisu bili baš dobrodošli u Splitu.
Splićani su im porušili crkvicu i prekopali grobove u Ostrgu valjda
Zvali su i srpskog kneza Petra(Miroslavovog sina) u pomoć u borbi protiv Hrvata i on je bio jedno vreme knez Splita oko tri godine mislim

Ma mulja i konstruira po drevnom srpskom receptu.

1. Ne zna se uopće sa sigurnošću tko mu je bio otac. Za njega je to ipak nesumnjivo Miroslav. Nakon njegove smrti su iz humske zemlje potjerali Miroslavljevu udovicu i sina Andriju, a vlast su predali baš nekom drugom sinu, i to Petru? :lol:
2. Nije srpski knez nego humski knez
3. Ta velika srbenda je potjerao pravoslavnog episkopa iz Stona :lol:

Čekajmo sad njegov izvor...

Petar je bio knez Splita 1222-25, prema tome zvali su ga u pomoć 1221 ili 22.
Sin je ili bliži rodjak Miroslava čiju su mu sinovi Andrija i Toljen braća ili bliski rodjaci sa kojima se sukobio posle Miroslavljeve smrti 1198 da bi intervenisao Stefan Nemanjai podelio im tu zemlju.

Većinom se spominje kao Kralj Dalmacije i Hrvatske to ne sporim ako na to misliš slažem se sa tobom.

Ja zapravo tu ništa nisam decidno tvrdiog. Nide nisam naveo šta je većina znam samo da je Hrvatska primarna titula uglavnom kod Petra Krešimira, a ne Dalmacija. Za Zvonimira nisam proveravao.

Zato sam te i bio upitao da izlistaš ponaosob citate titula iz svih 10 Zvonimirovih darovnica.

Дакле, она од 10 века не би била подређена Сплиту у црквеном смислу?
била је подређена Аквилеји. та бискупија основана је као упориште латинске франачке Цркве у залеђу византијских градова, са намером да се преко те црквене структуре христијанизују новопридошли Хрвати и држе везаним за франачке господаре.

Како ви објашњавате да је Јелена Славна наредила или како већ, да се сви хрватски краљеви сахрањују у цркви, не могу сад да се сетим прецизно назива, која је негде код Солина. И како објашњавате да је једино њен натпис преживео? И зашто би то било обавезујуће за неког наредног владара који њој, али буквално, не би био никакав род!?
Не бих знао да је издата таква једна наредба.
Оно што показује археологија јесте да се по Хрватској ископавају само неки Римљани и Римљанке као у случају Применије и Виталине.
https://sveoarheologiji.com/arheolo...jenih-u-kamenim-sarkofazima-pre-1-500-godina/

Ja zapravo tu ništa nisam decidno tvrdiog. Nide nisam naveo šta je većina znam samo da je Hrvatska primarna titula uglavnom kod Petra Krešimira, a ne Dalmacija. Za Zvonimira nisam proveravao.

Zato sam te i bio upitao da izlistaš ponaosob citate titula iz svih 10 Zvonimirovih darovnica.
U darovnicama se navodi kao kralj Dalmacije i Hrvatske. Osim kada za sebe u potvrdama kaže Kralj Hrvata i Dalmatinaca kao za stanovnike u kraljevstvu.

Имаш код Томе архиђакона, поглавље о кнезу Петру.
IMG_20240814_174049.jpg

Poslednja izmena:

Back