Srednjovekovna Hrvatska

Moje pitanje nije bilo nikakva provokacija.

Stavljanje nacionalnih naziva u nick i nacionalnih simbola u avatar, i to posebno kada se dolazi na strani forum, može biti iz 3 razloga:

1) Namerni odabir u svrsi provokacije. I tu postoji, onda, ozbiljan problem.
2) Ne radi se ni o kakvoj provokaciji, već je čovek tvrdi nacionalista i koristi forumske izražaje (koji se ne moraju ograničiti na samo nick i avatar, već može uključivati i, primera radi, potpis). Iako u toj situaciji nema izravne malicioznosti, postavlja se pitanje zašto taj neki nacionalista koristi prilike za busanje u grudi kao gost na stranom forumu, i to situaciji u kojoj je u savremeno vreme postojao rat između ta dva naroda.
3) nadimak i avatar su sprdnja, na račun hrvatskih nacionalista. Predstavljaju sarkastični kontekst, zato što što su u suštoj suprotnosti sa sadržajem i stavovima dotičnog forumaša

Ne znam koja bi opcija od te 3 mogla biti. Da li je nebitno? Ne, nije nebitno, zato što se među mogućim opcijama nalaze neke koje su u suprotnosti sa forumskim pravilima i zbog toga je poželjno razjasniti o čemu se radi. Naravno, uvek je razjašnjenje (ovde ne pričamo ni o čemu privatne prirode) poželjno i iz najprostijeg - humanog, ako hoćete - razloga iz kojeg je jedan fundamentalni uslov za razgovor između dve osobe neki minumum međusobnog poštovanja. A to uključuje i potrebu da se dokaže dobronamernost.

Mislim da anonimnost foruma do neke mere i otuđuje ljude dodatno, te zaboravljaju šta su osnovni (vaspitni) elementi pristojnosti i ljudskosti, bez kojih nikakva konstruktivna rasprava uopšte nije ni moguća.

P. S. Ukoliko li neko možda misli da u vezi sa nečim, možda, preterujem - neka ode na hr forum i tamo napravi nalog SrbendaPravosavac i stavi dvoglavog orla za avatar (ili tako nešto), pa javi kako je prošao.

Ime Hrvoje ima veze sa etnonimom Hrvat. Da li je to neko općeslavensko ime ne znam.
"S etnonimom Hrvat povezuje se i ime Hrvoje (S vojvodom Hrvojem 1392; Gospodinu Hrvoju, hercegu splčtskomu i knezu dolneh kraj 1406) i prezime Hrvoj (Jurko Hrvoj 1535)"
https://core.ac.uk/download/pdf/14445864.pdf
Što se tiče Hrvoja Vukčića on ima i neki obiteljski kontekst.
"Prvi poznati predak obitelji bio je plemić Stjepan († prije 1301.) prema kojem su njegovi potomci prozvani Stjepanićima. Bili su rođaci i srodnici hrvatske velikaške obitelji Šubića Bribirskih. Rodonačelnikom obitelji Hrvatinića smatra se knez Hrvatin Stjepanić Ključki († prije 1315.)" Wikipedija
Mi ne znamo njegovo etničko izjašnjavanje ali taj Hrvatin i Hrvatinić pa i Hrvoje vjerojatno govore o nekom obiteljskom i regionalnom kontekstu u kojem on živi. Neki Hrvati su vjerojatno bili dio njegove obitelji ili područja u kojem je živio. Isto tako i spomen nekih Hrvoja prema Srbiji.
Јеси ли ти Ebisclaus!
Показао сам ти да јесте општесловенско осим ако све Словене не сматраш Хрватима.
Чак ти и овај што си га поставио каже исто:
Screenshot 2024-07-23 at 21-57-48 14445864.pdf.png

То си већ постављао и не видим из тога да припада хрватском етносу.
Дакле осим сличног имена са именог једног етноса из сусества ништа више.
Настави писати о њему на теми.
https://forum.krstarica.com/threads/hrvoje-vukcic-i-njegovo-doba.905412/page-3

Stavljanje nacionalnih naziva u nick i nacionalnih simbola u avatar, i to posebno kada se dolazi na strani forum, može biti iz 3 razloga:

2) Ne radi se ni o kakvoj provokaciji, već je čovek tvrdi nacionalista i koristi forumske izražaje (koji se ne moraju ograničiti na samo nick i avatar, već može uključivati i, primera radi, potpis). Iako u toj situaciji nema izravne malicioznosti, postavlja se pitanje zašto taj neki nacionalista koristi prilike za busanje u grudi kao gost na stranom forumu, i to situaciji u kojoj je u savremeno vreme postojao rat između ta dva naroda.
3) nadimak i avatar su sprdnja, na račun hrvatskih nacionalista. Predstavljaju sarkastični kontekst, zato što što su u suštoj suprotnosti sa sadržajem i stavovima dotičnog forumaša

Ne znam koja bi opcija od te 3 mogla biti. Da li je nebitno? Ne, nije nebitno, zato što se među mogućim opcijama nalaze neke koje su u suprotnosti sa forumskim pravilima i zbog toga je poželjno razjasniti o čemu se radi. Naravno, uvek je razjašnjenje (ovde ne pričamo ni o čemu privatne prirode) poželjno i iz najprostijeg - humanog, ako hoćete - razloga iz kojeg je jedan fundamentalni uslov za razgovor između dve osobe neki minumum međusobnog poštovanja. A to uključuje i potrebu da se dokaže dobronamernost.

Mislim da anonimnost foruma do neke mere i otuđuje ljude dodatno, te zaboravljaju šta su osnovni (vaspitni) elementi pristojnosti i ljudskosti, bez kojih nikakva konstruktivna rasprava uopšte nije ni moguća.

P. S. Ukoliko li neko možda misli da u vezi sa nečim, možda, preterujem - neka ode na hr forum i tamo napravi nalog SrbendaPravosavac i stavi dvoglavog orla za avatar (ili tako nešto), pa javi kako je prošao.
Prihvaćam objašnjenje. Osobno, ne bih se uvrijedio da netko na hrvatskom forumu stavi nick name Srbenda pravoslavac, ali priznajem da nemamo svi iste reakcije. Iako nisam dugo na forumu, mislim da se iz napisanog da zaključiti da nisam sklon provokacijama i da izbjegavam argumente ad hominem. Ovo Rvatkatolik jjednostavno je dio mog identiteta...

Lično ime Hrvoje u srednjem veku bilo je samo jedno od imena. Ono nije izraz etničkog identiteta te osobe, ili možda bližeg porekla iz Hrvatske.

Nekakve jurnjave za toponimima koji sadrže hrv- i izvorima u kojima se pominje takvo lično ime, ne konstituišu ozbiljnu istoriografiju.

Hrvatinići, kako ih danas poznajemo, u istoriji su isprva bili poznati kao Stjepanići (tj. Stipanići). Sama činjenica da je prezime Hrvatinić odabrano pokazuje da nekome to lično ime nije bilo dovoljno, te je ime osobe morao dodatno kroatizirati.

Јеси ли ти Ebisclaus!
Показао сам ти да јесте општесловенско осим ако све Словене не сматраш Хрватима.
Чак ти и овај што си га поставио каже исто:
Pogledajte prilog 1583926
То си већ постављао и не видим из тога да припада хрватском етносу.
Дакле осим сличног имена са именог једног етноса из сусества ништа више.
Настави писати о њему на теми.
https://forum.krstarica.com/threads/hrvoje-vukcic-i-njegovo-doba.905412/page-3
Ja ne govorim isključivo o Vukčiću već o imenu Hrvat koje postoji ili je dio hrvatskog srednjovjekovlja. Ime Hrvat koliko znam nije opće slavensko već ima mogući praslavenski izvor i mislim da je to etimološko ime. To kao da kažemo da je prezime Horvat kod stotina tisuća Mađara, Slovenaca, Slovaka oznaka općeslavenskog imena. Ono označava hrvatsko porijeklo neovisno da li nositelj ima ili nema veze sa Hrvatima. Zato su tu druge znanosti, izvori itd koji obrađuju povijest tog prezimena po Mađarskoj itd.

Lično ime Hrvoje u srednjem veku bilo je samo jedno od imena. Ono nije izraz etničkog identiteta te osobe, ili možda bližeg porekla iz Hrvatske.
"Izvesna srednjovekovna hrvatska plemena i etničke skupine, prodrli su u srpski i makedonski etnos, u centralne srpske i južne makedonske zemlje, gde su se tokom vremena pretopili, jedni u Srbe, a drugi u Makedonce.« (Vukanović 1974: 309)

Hrvoje prema Srbiji može biti dio tog konteksta.

Nekakve jurnjave za toponimima koji sadrže hrv- i izvorima u kojima se pominje takvo lično ime, ne konstituišu ozbiljnu istoriografiju.

Hrvatinići, kako ih danas poznajemo, u istoriji su isprva bili poznati kao Stjepanići (tj. Stipanići). Sama činjenica da je prezime Hrvatinić odabrano pokazuje da nekome to lično ime nije bilo dovoljno, te je ime osobe morao dodatno kroatizirati.
Ne znam tko ga je kroatizirao ali u obitelji ima nekog Hrvatina pa je možda to predložak.

Pa nisu nekog Stjepana/Stipana prekrstili u Hrvatina nego ima lik (potomak tog Stjepana/Stipana) koji se doslovno zove HRVATIN. I dalje se uhvatili tog Hrvoje i njegovog "upitnog" hrvatstva dok mu se pradjed zove Hrvatin. S čim ovo može imati veze osim sa podrijetlom?

To o "kroatiziranju" ti je također teška gluposti. Bezbroj velikaških rodova su mijenjali ime kroz povijest. I hrvatski i srpski ali baš u slučaju Hrvatinića to mora imati neku "agendu" kroatiziranja kao razlog hehe da da

Pa nisu nekog Stjepana/Stipana prekrstili u Hrvatina nego ima lik (potomak tog Stjepana/Stipana) koji se doslovno zove HRVATIN. I dalje se uhvatili tog Hrvoje i njegovog "upitnog" hrvatstva dok mu se pradjed zove Hrvatin. S čim ovo može imati veze osim sa podrijetlom?

To o "kroatiziranju" ti je također teška gluposti. Bezbroj velikaških rodova su mijenjali ime kroz povijest. I hrvatski i srpski ali baš u slučaju Hrvatinića to mora imati neku "agendu" kroatiziranja kao razlog hehe da da
Postoje neki Hrvatinići i uz Vukčića.

Повеља је настала 26. априла 1395. године у Сутјесци. Овом повељом краљ Стефан Дабиша дарује село Вељаке у Хуму.

"А томе су сведоци и јемци наша властела: од Босне: кнез Мирко Радојевић с братијом, кнез Павле Раденовић с братијом, кнез Прибоје Масновић с братијом, тепчија Батало с братијом, војвода Сандаљ с братијом, кнез Драгић Хрватинић с братијом; од Хумске земље: кнез Вукашин Милатовић с братијом, кнез Вукосав Николић с братијом; од Доњих Краја: војвода Хрвоје с братијом, кнез Младен Станчић с братијом; од Усоре: војвода Вучихна с братијом, кнез Стипац Остојић с братијом; од двора: пристав Вукац Владисалић с братијом, а од својте Вук Нимичић с братијом."
https://srbiubih.com/povelja-kralja-stefana-dabise-kcerci-stani/
Od Bosne, Dragić Hrvatinić

Zanimljiv je ovaj dio povelje.
"А ко ће ово порећи, било да је наш наследник или неко стран, да је проклет од Бога Оца и Сина и Светога духа и дванаест апостола и четворице јеванђелиста и седамдесет изабраних и свих Богу угодивших"
„A tko će to poreći, bio on naš nasljednik ili netko strani, da je proklet od Boga Oca i Sina i Duha Svetoga i dvanaest apostola i četiri evanđelista i sedamdeset izabranih i svih koji su Bogu ugodili“

Baščanska Ploča.
"Da tko poreče, neka ga prokune i Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija."

Poslednja izmena:

Povelja bana Tvrtka vojvodi Vukcu Hrvatiniću,1366.

GQtfkccXgAA6wjC.jpg

GQtf6fCWcAEtMlr(1).jpg

Jel ga i Tvrtko dodatno kroatizirao? :think:

Poslednja izmena:

Ime Hrvatin je zabilježeno i u među vlasima u povelji srpskog kralja Milutina manastiru Banjska početkom 14-og vjeka. Korjen pomenutog imena vrv. nema etnički predznak, bez obzira što tako čini na prvu.

@Q. in perpetuum hibernum @Mrkalj

Ime Hrvatin je zabilježeno i u među vlasima u povelji srpskog kralja Milutina manastiru Banjska početkom 14-og vjeka. Korjen pomenutog imena vrv. nema etnički predznak, bez obzira što tako čini na prvu.

@Q. in perpetuum hibernum @Mrkalj

Nego odakle ime HRVAT(IN)? :lol:

Otkrivate Serbonni, Serbloi, Sarblablabla toponimima po istočnoj Tunguziji i južnoj Burkina Faso neku vezu sa Srbima a ime Hrvatin doslovno u susjedstvu Hrvata nema nikakve veze sa Hrvatima? Daj skini mi se...komedijantu.

Ako su tvoji mogli dopuzati u Hrvatsku onda je valjda i neki Hrvatin mogao zalutati na Kosovo. Bio najamnik, stočar ili nešto treće i četvrto.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ottoman_defter_of_the_District_of_Branković_(1455)

Screenshot_20240724_161503_Chrome.jpg

Nego odakle ime HRVAT(IN)? :lol:

Otkrivate Serbonni, Serbloi, Sarblablabla toponimima po istočnoj Tunguziji i južnoj Burkina Faso neku vezu sa Srbima a ime Hrvatin doslovno u susjedstvu Hrvata nema nikakve veze sa Hrvatima? Daj skini mi se...komedijantu.

Ako su tvoji mogli dopuzati u Hrvatsku onda je valjda i neki Hrvatin mogao zalutati na Kosovo. Bio najamnik, stočar ili nešto treće i četvrto.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ottoman_defter_of_the_District_of_Branković_(1455)

Pogledajte prilog 1584257

Pogledaj šta je Loma pisao o hrvatskim toponimima po Raškoj.

Ima ih i u Makedoniji, i južnoj Grčkoj, itd.

Postoji tu više mogućnost; tvrditi da ima veze sa Hrvatskom i da su to nekakvi iseljenici iz Hrvatske, jednostavno je neosnovano.

Mislim, kada govorim o tim duplim standardima i zezanju srpske citatomanije i Vasilija Đerića, te licemerje, mislim baš na ovo.

Misli na ranu povredu
1721850379490.jpeg

Ukor - Branko Radičević

Gde si dušo, gde si ‘rano!
Gde si, danče mio?
Gde si, sunce ogrejano?
Gde si dosad bio?
Ta sinoć se tebi mlada
Baš zacelo nada’!
Sunce zađe – pade tama –
A ja osta’ sama!
Ala ljubiš, moje lane,
Ala grliš slavno!
Grli, ljubi, dok ne svane –
Ta već nesi davno!
Već nedelja dana prođe
Kako mi ne dođe!…
Jao zlato, tako t’ Boga,
Ta kako si moga’?!

Dragi, ti si totalno promašio s ovim. "Rvat katolik" se u Hrvatskoj koristi kao posprdni naziv za zatucanu seljačinu i HDZovca. Lik je izabrao nick kao šalu i ništa drugo.

Back