Srednjovekovna Hrvatska

U Bašćanskoj ploči usporedno s glagoljičnim slovima javljaju se i latinička i neka ćirilična slova (I, M, N, O, T, V). V
Navodno jedno jedino ćirilično slovo koje se spominje u Ploči je slovo V i to u 13 retku.
str. 12
https://repozitorij.aukos.unios.hr/islandora/object/aukos:267/datastream/PDF/view

Ovdje imamo slikoviti pregled značajnih hrvatskih pisanih spomenika.
https://coggle.it/diagram/Xrrvwl3D8i8rLKl5/t/najznačajniji-pisani-spomenici

To je dokaz da je bašćanska ploča falsifikat. Urota protiv vascelog srpstva. Zamisli Rvati u 19 stoljeću išli šlajfati i klesati ploču i toliko su nesposobni da su čak i srpsko slovo uklesali.

Ne, glavni falsifikatori u regionu ste vi!

Dragi ti si se pogubio skroz :lol: Povaljska listina pisana na čakavskom je po tebi srpska (zbog ćirilice). Dakle čakavski dijalekt ste isto posrbili

A bašćanska ploča mora biti srpska također zbog VЪ IME O]TCA I S(I)NA [I S]V(E)TAGO DUHA umjesto duha svetoga :lol:

Problem je što je ploča po vama falsifikat. Dakle Hrvati ju falsificiralo po srpskim pravilima i još ubacili srpsko slovo u falsifikat :lol:

Sad ste i ćirilicu posrbili :lol: :hahaha:

To su i Srbi pisali i Hvalov zbornik Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću, Srbi pisali poljički statut. I čakavavštinu su naučili hahaha Ćirilicu imaš u srednjem vijeku sve do Istre 🤡
A ko je širio ćirilicu i čiji je to uticaj po Dalmaciji nego srpski? Odakle je stigla? Pala s Marsa? Preskočila Srbe i došla iz Bugarske?
Nisu Hrvati uticali koje će pismo stajati na stećcima nego Srbi. Kakve vi imate veze sa ćirilicom na stećcima?
I daj, kad već lažete onda se dogovorite koje je vaše pismo? Latinica, glagoljica, ćirilica? Grčko pismo? Skandinavske rune? Čakavica, štokavica ili kajkavica? Sve je vaše?
Ovo u svetu nije zabeleženo, šačica jada a ovolika pisma i dijalekti.

Dragi ti si se pogubio skroz :lol: Povaljska listina pisana na čakavskom je po tebi srpska (zbog ćirilice). Dakle čakavski dijalekt ste isto posrbili

A bašćanska ploča mora biti srpska također zbog VЪ IME O]TCA I S(I)NA [I S]V(E)TAGO DUHA umjesto duha svetoga :lol:

Problem je što je ploča po vama falsifikat. Dakle Hrvati ju falsificiralo po srpskim pravilima i još ubacili srpsko slovo u falsifikat :lol:
Retki izuzeci i anomalije. Nikakvo pravilo.

A ko je širio ćirilicu i čiji je to uticaj po Dalmaciji nego srpski? Odakle je stigla? Pala s Marsa? Preskočila Srbe i došla iz Bugarske?
Nisu Hrvati uticali koje će pismo stajati na stećcima nego Srbi. Kakve vi imate veze sa ćirilicom na stećcima?
I daj, kad već lažete onda se dogovorite koje je vaše pismo? Latinica, glagoljica, ćirilica? Grčko pismo? Skandinavske rune? Čakavica, štokavica ili kajkavica? Sve je vaše?
Hrvati odavno koriste latinicu, a prije toga su koristili glagoljicu. Nikad ćirilicu. Bosanski i hercegovački fratri koji su koristili ćirilicu do sredine 19-og vjeka su bili Srbi katolici.

Ti si i glagoljicu i čakavski dijalekt proglasio srpskim.

Ti si proglasio općeslavenska imena srpskim, ti si povaljsku listinu (čakavicu) proglasio srpskom, i po tebi je bašćanska ploča ili srpska ili falsificirana od Hrvata po srpskim pravilima i sa ubačenim srpskim slovom :lol:

Kako je ćirilica došla u Srbiju? Bugarski Srbi, grčki Srbi, češki Srbi ju dovukli? Da da, samo Srbin je mogao ćiriliću "doneti" u Hrvatsku :lol:

"Vi, vi, vi"..ne prebacuj meni što si čuo čitao od nekog drugog ili trećeg.

Hrvati odavno koriste latinicu, a prije toga su koristili glagoljicu. Nikad ćirilicu. Bosanski i hercegovački fratri koji su koristili ćirilicu do sredine 19-og vjeka su bili Srbi katolici.
Kako su se osećali to ne znam ali svakako je upotreba ćirilce uticaj ostao iz srednjovekovne bosanske države.
Onaj lik što žvali kao da to malo ćirilice što se koristilo kod njih, nije došlo od nas

Znači Vatikan koji je stvorio hrvatsku naciju u 16. stoljeću falsificiranjem DAIa je Franjevcima dozvolio da pišu srpskim pismom do 19.stoljeća? :lol: Slab taj vatikanski utjecaj na svoju ekipu u pm.

A znači ćirilica se može u srednjem vijeku naći do uključujući Istre? Srbi tamo pisali ćirilicom? I to na čakavštini :hahaha:

Ti si i glagoljicu i čakavski dijalekt proglasio srpskim.
Kad sam ja proglasio glagoljicu i čakavski za nešto srpsko? :think: To je upravo jedino hrvatsko.
Ti si proglasio općeslavenska imena srpskim, ti si povaljsku listinu (čakavicu) proglasio srpskom, i po tebi je bašćanska ploča ili srpska ili falsificirana od Hrvata po srpskim pravilima i sa ubačenim srpskim slovom :lol:
Ništa od ovoga nisam rekao, mora da si pijan sanjao u kafani.
Narodna imena klesana na stećcima ćirilicom naravno da treba povezati većinom sa Srbima u Bosni.
Kako je ćirilica došla u Srbiju? Bugarski Srbi, grčki Srbi, češki Srbi ju dovukli? Da da, samo Srbin je mogao ćiriliću "doneti" u Hrvatsku :lol:
Kako neko sa dva grama mozga može da pobije činjenicu da su se Dalmacija i Hrvatska od početka ranog Srednjeg veka naslanjali, bili prvi susedi srpskim zemljama i da kaže kako ćirilica nije došla odatle?
"Vi, vi, vi"..ne prebacuj meni što si čuo čitao od nekog drugog ili trećeg.
:hahaha:

Kad sam ja proglasio glagoljicu i čakavski za nešto srpsko? :think: To je upravo jedino hrvatsko.

Kako nisi? Povaljska listina je po tebi srpska jer je napisana na ćirilici. Imena spomenuta i njoj su također srpska. A što ćemo s činjenicom da je dijalekt čakavski?

Pokušao si ukazati ka nego srpstvo uz natpis:

"Va ime oca sina i svetoga duha. Nije i duha svetoga"

A što ćemo onda sa glagoljičkim natpisom na bašćanskoj ploči?

VЪ IME O]TCA I S(I)NA [I S]V(E)TAGO DUHA

Jel ovo znači da je bašćanska ploča srpska? Pisana glagoljicom? Ima i ćirilično slovo na ploči? Jel to srpsko? Tko je klesao? Srbin? Srbin došao na Krk da ubaci ili nauči klesara ćirilicu? Ili su ga Hrvati falsificirali kasnije pa slučajno ubacili srpsko ćirilično slovo? Objasni nam veleučeni. Pliz.

Ništa od ovoga nisam rekao, mora da si pijan sanjao u kafani.
Narodna imena klesana na stećcima ćirilicom naravno da treba povezati većinom sa Srbima u Bosni.

Osobna imena sa stećaka se spominju i u Dalmaciji na čakavskom području? Jesi li i oni Srbi?

.Kako neko sa dva grama mozga može da pobije činjenicu da su se Dalmacija i Hrvatska od početka ranog Srednjeg veka naslanjali, bili prvi susedi srpskim zemljama i da kaže kako ćirilica nije došla odatle?
:hahaha:

Gdje sam ja rekao da nije došla iz Srbije? Nego ti očita znaš da je neki Srboljub došao i naučio Hrvate ćirilicu. Tko? Kad? I sve da jeste? Nije ćirilica ni srpski izum ni isključivo srpsko pismo. Što hoćeš reći? :hahaha:

Nema ti tko širiti glagoljicu ili ćirilicu kada su ljudi nepismeni. To što su ta pisma bila dio crkvene ili političke itd administracije nema nikakve veze sa stanovništvom koje je do 19. st. nepismeno. 99% ljudi u našem dijelu balkana do 19. st niti je vidjelo glagolicu niti ćirilicu.

Ako se ćirilica pojavljuje kod nekih učenih ljudi prema Dalmaciji, Bosni itd, onda je ona u tom području među tom elitom u upotrebi. Nisu je valjda prenosili srpski svećenici po Braču. Ako jedan katolički svećenik nauči ćirilicu u Bosni i to pismo prenese svojim kolegama svećenicima onda je za njih to pismo njihovo. Napokon to je slavensko pismo. I oni ga prenose kroz svoju administraciju. Ne idu srbi po balkanu pa uče ljude pisati ćirilicu.

Nije postojala neka razdelna linija između glagoljice i ćirilice koja bi pratila etničke granice, do te mere da bi se moglo reći da je to gde je glagoljica hrvatsko, a ćirilica srpsko. Te granice se ne poklapaju. Glagoljice je bilo svuda, uključiv i u Srba, a ona se kao podosta nepraktično pismo (objektivno gote za upotrebu od ćirilice) brzo sužavala i ostala u upotrebi isključivo na izuzetno uzanim područjima, kao posledica vrlo specifičnih okolnosti (pa i političke volje da se ona upotrebljava, ako hoćete).

Kako nije bilo tada koncepta pisanja na latinskom pismu, tj. prilagođavanja latinskog pisma zarad upotrebe na drugom jeziku, ako bi bilo ko ikada hteo nešto napisati, a da nije na stranom jeziku, bilo gde izvan vrlo malenih, konzervativnih područja, koristio bi, naravno, ćirilično pismo. Ne kao izraz etničkog identiteta, već zato što se tada, prosto, nije pisalo latinicom.

Nije postojala neka razdelna linija između glagoljice i ćirilice koja bi pratila etničke granice, do te mere da bi se moglo reći da je to gde je glagoljica hrvatsko, a ćirilica srpsko. Te granice se ne poklapaju. Glagoljice je bilo svuda, uključiv i u Srba, a ona se kao podosta nepraktično pismo (objektivno gote za upotrebu od ćirilice) brzo sužavala i ostala u upotrebi isključivo na izuzetno uzanim područjima, kao posledica vrlo specifičnih okolnosti (pa i političke volje da se ona upotrebljava, ako hoćete).

Kako nije bilo tada koncepta pisanja na latinskom pismu, tj. prilagođavanja latinskog pisma zarad upotrebe na drugom jeziku, ako bi bilo ko ikada hteo nešto napisati, a da nije na stranom jeziku, bilo gde izvan vrlo malenih, konzervativnih područja, koristio bi, naravno, ćirilično pismo. Ne kao izraz etničkog identiteta, već zato što se tada, prosto, nije pisalo latinicom.
Nisam ja sporio da li je nešto napisano hrvatskim narodnim jezikom na ćirilici. Nešto malo i uglavnom na rubnim području ka srpskim zemljama.
Ja sam pisao o bosanskim stećcima.

Nisam ja sporio da li je nešto napisano hrvatskim narodnim jezikom na ćirilici. Nešto malo i uglavnom na rubnim području ka srpskim zemljama.
Ja sam pisao o bosanskim stećcima.

Stari moj ovo dolje je bio tvoj odgovor na moj post o povaljskoj listini...

Ajde šta nam napriča. Ovo su za tebe hijerolglifi, da prevedem, vi nikad ovo niste mogli da pročitate:

Pogledajte prilog 1582665
Ase leži Milašin sin Miloša unuk Božihnin

Uči malo ćirilicu
Pogledajte prilog 1582670
Izraz Va ime oca sina i svetoga duha. Nije i duha svetoga

Što si drugo ovim htio reći osim da je ćirilica srpsko pismo (ne-Hrvatsko) i da imena sa povaljske listine nisu hrvatska?

Glagoljicu smatraš hrvatskom. Dobro. Čovječe zar tebi nije jasno da je ta ista i na srpskom području bila u uporabi? Dakle nije samo hrvatsko pismo kao što nije ni ćirilica samo srpsko. To što je duže preživjela među Hrvatima kao ćirilica među Srbima je već druga priča.

Stari moj ovo dolje je bio tvoj odgovor na moj post o povaljskoj listini...

Što si drugo ovim htio reći osim da je ćirilica srpsko pismo (ne-Hrvatsko) i da imena sa povaljske listine nisu hrvatska?

Glagoljicu smatraš hrvatskom. Dobro. Čovječe zar tebi nije jasno da je ta ista i na srpskom području bila u uporabi? Dakle nije samo hrvatsko pismo kao što nije ni ćirilica samo srpsko. To što je duže preživjela među Hrvatima kao ćirilica među Srbima je već druga priča.
Ako moram ovako:
Upotreba ćirilice kod Hrvata i glagoljice kod Srba je izuzetak a ne pravilo.
Ako je 1% ćirilice (ili 2% svejedno) korišćeno u Dalmaciji a obrnuto 99% u Srpskim zemljama, šta logički to može da ti kaže?

Ako moram ovako:
Upotreba ćirilice kod Hrvata i glagoljice kod Srba je izuzetak a ne pravilo.
Ako je 1% ćirilice (ili 2% svejedno) korišćeno u Dalmaciji a obrnuto 99% u Srpskim zemljama, šta logički to može da ti kaže?

Ti mi reci.. prosvijetli me što hoćeš reći. Ne zaboravi da si se ti s tim obratio mojoj objavi u kojij se radi o osobnim imenima na Braču.

Back