Ако мислиш да ли је неко писао о томе, мени није познато, тако да разлог не постоји утврђен. Међутим, можда би могло бити разлога. Наиме, ради се о конструкцији имена. Уколико је Томислав име које је настало од апостолског имена Тома и карактеристичног словенског наставка слав. Уколико је име настало на тај начин колико је оно могуће на почетку 10-ог века? Таква имена хришћанско плус словенски наставак слав , па и мир су јако ретка до данашњих дана. Она се разликују од нпр, Драгослав где је и корен и наставак словенски. Тих комплетно словенских имамо доста примера али у комбинацији хришћанско и словенски наставак јако ретко, почев од 10-ог века па до данас свеукупно.
Интересантно је видети да ли има још примера и из ког су времена. Зато сам и питао за мишљење.
Колико сам разумео Томислав као лично име је забележено каснијеза хрватског владара из 10-ог века.
Ако погледамо остале Трпимир, Држислав, Звонимир, па и српских владара Владимир, Радослав итд. Сва су апсолутно словенска а када имају и тај 'хришћански део' онда су два имена, Стефан Војислав нпр.
@Mrkalj @Kole11 @Putnik iz Međugorja
На то сам мислио када сам написао да ли је такво име могуће у 10-ом веку.