Srednjovekovna Hrvatska

Izgleda da opet nisi shvatio na šta mislim

Pričali smo ranije o obliku srednjevekovne hrvatske države. Kao što sam i ranije rekao, meni deluje da to nije bila država u pravom smislu reči, već neka plemenska konfederacija iz koje su povremeno iskakali vladari koji nisu imali efektivnu vlast na celoj toj teritoriji, već su eventualno u slučaju nekog rata predvodili vojsku protiv neprijatelja. Ako je tačno ovo što je Lekizan rekao, to jest da je Koloman pri osvajanju Hrvatske priznavao stranu vlast nad gradovima u primorju (ili njihov vazalni status), to znači da Hrvati ni pre njega nisu pod kontrolom imali ta mesta.

Pričali smo ranije o obliku srednjevekovne hrvatske države. Kao što sam i ranije rekao, meni deluje da to nije bila država u pravom smislu reči, već neka plemenska konfederacija iz koje su povremeno iskakali vladari koji nisu imali efektivnu vlast na celoj toj teritoriji, već su eventualno u slučaju nekog rata predvodili vojsku protiv neprijatelja. Ako je tačno ovo što je Lekizan rekao, to jest da je Koloman pri osvajanju Hrvatske priznavao stranu vlast nad gradovima u primorju (ili njihov vazalni status), to znači da Hrvati ni pre njega nisu pod kontrolom imali ta mesta.

Ne.

https://forum.krstarica.com/threads...-da-nema-brdo-pristalica.951474/post-44782608

.
Od srednjovjekovne Hrvatske, pored potpunog overlorda nad sjevernim balkanom, Dubrovnikom, državicama uz jadran i srpskom principalijom, treba svakako spomenuti dvije još važnije hrvatske tvorevine, koje u jednom trenutku postoje istodobno sa Hrvatskim Kraljevstvom...
To su dvije bjelohrvatske tvorevine:
1. Chrobatia, iza karpata...
2. Libice, na prostoru Češke i Slovačke, ovi Bjelohrvati djelomično su se povukli kasnije dublje u Poljsku, ali uvijek tražili sponu povezivanja s Hrvatskom, preko raznih domena...
https://en.wikipedia.org/wiki/Libice_nad_Cidlinou

To je važno znati, i prikazati golem prostor koje su zauzimale, jer to objašnjava stvarne motive i uzroke stvaranja unije sa Poljacima i Mađarima, koja se kasnije konačno realizirala pod Anžuincima. Dakle tu su začeci kasnije hrvatsko-bjelohrvatske unije, kojom su Hrvati vladali srednjovjekovnom europom, kojoj je kasnije podčinjeno i Napuljsko Kraljevstvo, koje je tada obuhvaćalo pola apeninskog poluotoka, ali i odgovor na pitanje odakle Tomislavu toliko vojnika. Očigledno je Porfirogenet bio upoznat sa spregom Hrvata i Bjelohrvata, koja je već tada funkcionirala, a kasnije se nastavila pojavljivati u različitim oblicima. Naravno, povijest se ponavlja i uskoro ćemo opet gledati jednu takvu hrvatsku tvorevinu, preko cijele europe, s centrom u Međugorju...
2022-07-06 (1).png

.
Od srednjovjekovne Hrvatske, pored potpunog overlorda nad sjevernim balkanom, Dubrovnikom, državicama uz jadran i srpskom principalijom, treba svakako spomenuti dvije još važnije hrvatske tvorevine, koje u jednom trenutku postoje istodobno sa Hrvatskim Kraljevstvom...
To su dvije bjelohrvatske tvorevine:
1. Chrobatia, iza karpata...
2. Libice, na prostoru Češke i Slovačke, vi Bjelohrvati povukli su se kasnije dublje u Poljsku...
https://en.wikipedia.org/wiki/Libice_nad_Cidlinou

To je važno znati, i prikazati golem prostor koje su zauzimale, jer to objašnjava stvarne motive i uzroke stvaranja unije sa Poljacima i Mađarima, koja se kasnije konačno realizirala pod Anžuincima. Dakle tu su začeci kasnije hrvatsko-bjelohrvatske unije kojom su Hrvati vladali srednjovjekovnom europom, koejm je kansije podčinjeno i Napuljsko Kraljevstvo, koje je tada obuhvaćalo pola apeninskog poluotoka, ali i odgovor na pitanje odakle Tomislavu toliko vojnika. Očigledno je Porfirogenet bio upoznat sa spregom Hrvata i Bjelohrvata, koja je već tada funkcionirala, a kasnije se nastavila pojavljivati u različitim oblicima. Naravno, povijest se ponavlja i uskoro ćemo opet gledati jednu takvu hrvatsku tvorevinu, preko cijele europe, s centrom u Međugorju...
Pogledajte prilog 1182713

Treba da se otvori tema Hrvatska povijesna mitomanija.

I onda tamo piši što ti volja.

Nikako ne umem, Slavene, da pohvatam te vaše kraljeve. Ja sam valjda glup pa čitam dostupne izvore, a vi kraljeve pronalazite na nekim drugim, tajnim, mestima koje ti ljubomorno kriješ od javnosti.

Evo, ako pogledamo izvod iz hrvatske redakcije LPD, prema prevodu Živkovića, Zvonimirov otac beše Krešimir a deda Radoslav

1657114148890.png

Na stranu što je ova familija vladala i Raškom i Bosnom, ajde sad to da zanemarimo taj sitan detaljčić, ali gde si sada ti iskopao podatak da se Zvonimirov deda zvao Stjepan Trpimirović?

Samo argumenti...

.

Pa predoči ih tamo.

Eno, taman da ti i Mrkalj uđete u duel. To bi bilo značajno zanimljivije i zabavnije od duela Šarića i Prkačina.

Ti zastupaš stav kako je sve istina, a Mrkalj kako nije ništa, pa prezentujte na toj temi argumente.

Uživancija bi bila gledati to. :kokice:

Na stranu što je ova familija vladala i Raškom i Bosnom, ajde sad to da zanemarimo taj sitan detaljčić, ali gde si sada ti iskopao podatak da se Zvonimirov deda zvao Stjepan Trpimirović?

Opet samo lažeš ili na nešto stvarno misliš?

Poslednja izmena:
Nikako ne umem, Slavene, da pohvatam te vaše kraljeve. Ja sam valjda glup pa čitam dostupne izvore, a vi kraljeve pronalazite na nekim drugim, tajnim, mestima koje ti ljubomorno kriješ od javnosti.

Evo, ako pogledamo izvod iz hrvatske redakcije LPD, prema prevodu Živkovića, Zvonimirov otac beše Krešimir a deda Radoslav

Pogledajte prilog 1182717

Kakve veze ima Ljetopis Popa Dukljanina s bilo čime? :lol: :lol: :lol:

Kakve veze ima Ljetopis Popa Dukljanina s bilo čime? :lol: :lol: :lol:

On zamišlja da je postojao nekakav kralj Srpske zemlje Dmitar Zvonimir u XI stoleću i da je ostao zabeležen kod Popa Dukljanina. I onda su Mađari osvojili zapadne delove te srpske države i u tajnoj zaveri uz pomoć Vatikana napravio Hrvatsku i Bosnu od zapadne Srbije. A onda u XVI stoleću došli Habzburzi i kao deo taktike borbe protiv Ugara tj. suzbijanja ugarske krune, izmislili celokupnu hrvatsku istoriju pre 1102. godine, tj. da nije bilo nikakvog osvajanja zapadnih obronaka srpske države, već da je tu postojalo i pravo Hrvatsko kraljevstvo. I onda su Habzburgovci uz pomoć Vatikana izmislili celu hrpu dokumenata tada kako bi to dokazali, a na osnovu slovenskog kralja Zvonimira iskonstruisali nekakvog hrvatskog kralja, kako bi suzbili Mađare.

To je, u suštini, cela ta priča. Zapravo, samo ponavljanje od reči do reči šta priča pokojni Jovan I. Deretić; ništa više.

Toliko o tvojoj naucnoj metodologiji.

Gde su izvori Slavene, vezani za kralja Zvonimira?
Izvor, vrelo, ako ti je lakse, gde je?

Zašto izbegavaš odgovor vezano za tvoju tvrdnju da sam ja iskopao nekakvog dedu Dmitra Zvonimira, Stjepana Trpimirovića?

Zašto izbegavaš argumentovanu diskusiju?

Pokaži izvore za genealogiju kralja Zvonimira
Bitno je da vi Srbi nemate drugog kralja osim Zvonimira...
Od Tomislava pa nadalje Hrvati uz prekide vladaju Srbijom, kao prostorom koji su otrgnjivali Bugarima. Tu se daje Srbima mjesna samouprava u vidu principalije, ali ne daje im se odmah država. Srbi principaliju ostvaruju poslušnošću Hrvatima. Ova poslušnost najbolje se vidi u periodu normansko-bizantskih ratova, kada su Hrvati u ratu s Bizantom, a srpska principalija nakon propasti Bugarske, između Hrvatske i Bizanta, bira Hrvatsku kao svog overlorda. Srpska principalija imala je onakav status u odnosu na Hrvatsku, kakav danas ima Portoriko u odnosu na SAD, to je taj nivo. Portoriko nije službeno teritorij SAD-a, nije njegova država članica, ali smatra se pridruženim/udruženim područjem sa SAD-om...
Po uzoru na ovu hrvatsku vlast u Srbiji, i kasnije, kada je Srbija uzdignuta na rang kraljevstva, Srbima vladaju katolici poput Nemanjića...
To je tada bila već tradicija, da se podrazumijeva da Srbima vlada barem katolik, ako nije već pravi Hrvat. Srpski kralj je katolik, to je srpska srednjovjekovna tradicija, koja korjenje ima u liku kralja, kao nečeg hrvatskog, uvezenog sa zapada, koji se klanja papi...
Ovu tradiciju obnovio je srpski kralj u Jugoslaviji, koji je svog sina nazvao Tomislav, kako bi srpski kralj imenom podsjećao na Hrvata...
Povijesni atlas ovako prikazuje Srbiju - nema je, nego je Hrvatska penetrirala u Bugarsku...
Europe_around_900.jpg

Znači, opet si lagao.

Dobro, čisto da upišem u spisak tvojih laži koji postavljam svaki put kad bi me upitao na osnovu čega te smatram i nazivam lažovčinom.
Dobro učeni, iz kog tajnog izvora ste iskopali genealogiju kralja Zvonimira, i ostalih Trpimirovića?

Ovo je tema o srednjevekovnoj Hrvatskoj a ja postavljam pitanja o srednjevekovnoj Hrvatskoj tako da ne očekujem da me brišu kada stisneš sad prijavu...:per:

Ajde učeni, diskusija, nemoj trolovanje. Da vidimo gde su izvori.

On zamišlja da je postojao nekakav kralj Srpske zemlje Dmitar Zvonimir u XI stoleću i da je ostao zabeležen kod Popa Dukljanina. I onda su Mađari osvojili zapadne delove te srpske države i u tajnoj zaveri uz pomoć Vatikana napravio Hrvatsku i Bosnu od zapadne Srbije. A onda u XVI stoleću došli Habzburzi i kao deo taktike borbe protiv Ugara tj. suzbijanja ugarske krune, izmislili celokupnu hrvatsku istoriju pre 1102. godine, tj. da nije bilo nikakvog osvajanja zapadnih obronaka srpske države, već da je tu postojalo i pravo Hrvatsko kraljevstvo. I onda su Habzburgovci uz pomoć Vatikana izmislili celu hrpu dokumenata tada kako bi to dokazali, a na osnovu slovenskog kralja Zvonimira iskonstruisali nekakvog hrvatskog kralja, kako bi suzbili Mađare.

To je, u suštini, cela ta priča. Zapravo, samo ponavljanje od reči do reči šta priča pokojni Jovan I. Deretić; ništa više.
:lol: Stvarno ima ćaknutih ljudi. Pa znaju li se takvi likovi služiti povijesnim izvorima ili im je svrha postojanja trolanje? :fdlan: :roll:

Dobro učeni, iz kog tajnog izvora ste iskopali genealogiju kralja Zvonimira, i ostalih Trpimirovića?

Ovo je tema o srednjevekovnoj Hrvatskoj a ja postavljam pitanja o srednjevekovnoj Hrvatskoj tako da ne očekujem da me brišu kada stisneš sad prijavu...:per:

Ajde učeni, diskusija, nemoj trolovanje. Da vidimo gde su izvori.
Rodoslovlje Zvonimira nije izrijekom poznato. S obzirom da je upravljao Slavonijom koju su Arpadovići koju generaciju ranije dali na upravu potomcima hrvatsko-dalmatinskog kralja Svetoslava Suronje, vrlo je moguće da je pripadao pobočnom ogranku Trpimirovića, ali za potvrdu te pretpostavke ipak nedostaju sačuvani izvori.

Što se tiče Trpimirovića, izvori koji spajaju njihove rodbinske veze mogu se pronaći kod mletačkog kroničara Ivana Đakona (Venetska kronika, poč. 11. st.), dijelom u DAI, Čedadskom evanđelistaru, kraljevskim darovnicama, nadgrobnom natpisu kraljice Jelene, Korčulanskom kodeksu, Bečkoj ilustriranoj kronici itd.

:lol: Stvarno ima ćaknutih ljudi. Pa znaju li se takvi likovi služiti povijesnim izvorima ili im je svrha postojanja trolanje? :fdlan: :roll:

Trolovanje, nažalost, znači da se neko dobro srda i da ne misli ništa od toga. Solidan trol mora imati i dobar smisao za humor.

Ne, nažalost, ovde se radi o nečem patološkom. Deretićevci, u suštini, funkcionišu kao sekta. Oni ispiraju mozak jedni drugome i kada od malih nogu upijaš svakojake gluposti sa YouTube ili ranije po opskurnim književnim večerama turbofolk mistifikatora istorije (kako je bilo pre ranih dvehiljaditih) sve funkcioniše na istom principu kao i tipične sekte.

Posle 200 takvih sesija, to bukvalno polomi mozak kao organ. Dolazi do prave pravcate kognitivne distorzije; do greške u mišljenju, a svako pobijanje biva suočeno sa nelogičnim pokušajima da se glupost racionalizuje, po svaku cenu tj. 99% preko teorija zavere.

Back