Srednjovekovna Hrvatska

tu su sve oblasti pod Ugarskom, a i ne vidi se jasno da pise CROATIA. Ono nije R
Evo ista karta samo malo bolja rezolucija pa javi jesmo li odvojeni od Ugarske i šta piše ako ne Croatia :D
europe-latter-part-of-10th-century-bartholomew-1878-antique-map-G7CR5A.jpg

Prema svedocenju franackih anala Srbi vladaju Dalmacijom oko 830g

Germanski opat Gostalk boravi na dvoru Trpimira vladara Slovena u Dalmaciji oko 840g i ne pominje drugog vladara u Dalmaciji. To je inace slucaj sa bukvalno svakim izvorom, nigde se ne pominju dva vladara (kralja) u Dalmaciji osim kod falsifikovanog Porfirogenita.

Gostalk kaze da je Trpimir ratovao protiv Grka

Zvanicna pseudonauka smatra Trpimira Hrvatom iako je to bukvalno nemoguce, ali ok u pseudoiluzijama ima mesta za bogato fantaziranje 😁

Hrvati ratuju protiv Grka dok Srbi vladaju Dalmacijom.

Kako? Gde?

U vlaznim snovima? Bujnoj masti?

U realnosti to je nemoguce.

Navodni Hrvati koji ratuju protiv Grka 840g mogu biti jedino Srbi. Kao sto izvori kazu, neki (Mlecani) Srbe Hrvatima zovu.

Slavene, ne se stresiras i nerviras, dok ti traje ministarska funkcija necemo da objavimo rezultate istrazivanja i narusimo dobrosusedske bratstvojedinstvene odnose

Poslednja izmena:
Kako tumačiš Ajnhardov zapis da Srbi vladaju jednim delom Dalmacije kao da vladaju celom?

Mislim da si dotično pitanje izbegao najmanje desetak godina, dok samo godinama ponavljaš tu tvrdnju bez ikakvog pojašnjenja.
Mislim da kaže većim delom Dalmacije.
Gledao sam neke komentare istoričara na tu temu, i oni smatraju da se to poklapa sa Porfirogenitovim granicama.
Misli se na rimsku provinciju Dalmaciju.

Nije isto, ali je slično, barem ja to tako vidim, šta znam.
Jer ako neko drzi velik deo nečega onda onaj drugi drži manji deo?

Ево примјери:

- ти и ја дијеломо чоколаду, и мени припадне већи дио. Шта закључујеш колико мени орипада чоколаде?

или

- ја имам велик дио чоколаде. Ништа не говори колики је тај дио.

Ево примјери:

- ти и ја дијеломо чоколаду, и мени припадне већи дио. Шта закључујеш колико мени орипада чоколаде?

или

- ја имам велик дио чоколаде. Ништа не говори колики је тај дио.
Jasno mi je.
Opet, ja bih vrv podsvesno pomislio kad neko kaže da ima velik deo nečega da je to minimum 50%, al' možda je do mene :D

Mislim da kaže većim delom Dalmacije.
Gledao sam neke komentare istoričara na tu temu, i oni smatraju da se to poklapa sa Porfirogenitovim granicama.
Misli se na rimsku provinciju Dalmaciju.

Velikim.

Veliki deo svakako nije cela.

Па није исто велик дио и већи дио.

Да је већи дио писало би biggest.

Bigger*

Valjda je bitno šta piše u originalu a ne na engleskom.

Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur

И ту пише ово што смо написали.

Зато сам и узео најбољи постојећи превод франачких анала деветостољећног латинског на језик 20. вијека.

Исту ријеч користи и гугл:

1000041021.jpg

Poslednja izmena:
Nije to uopšte ni bitno, već da tu ne piše da Srbi vladaju Dalmacijom.

Koncentriše te se na irelevantno, jer je nebitno da li je veći li veliki. Nije Dalmacija.

Па битно је.

Можда није у вези са колегом Колетом, али јесте у вези са колегом Север Запад. :D

Чак је можда та забуна код Колелта произишла из овога.

Па битно је.

Можда није у вези са колегом Колетом, али јесте у вези са колегом Север Запад. :D

Чак је можда та забуна код Колелта произишла из овога.
Dobro, suštinski ja nisam ni tvrdio da Srbi kontrolišu celu Dalmaciju, već da se ovo što pišw u franačkim analima poklapa donekle sa porfirogenitovim rasporedom teritorija.

Back