Pa malo je toga do Srba, iskreno. Srbi su za dogovor, sporazume i suživot, u većinskoj mjeri ali...da neki stranac presuđuje i da mjenja Dejton, da Sarajevo nastavlja da igmoriše srpske žrtve neće moći više.
Malo je pametnih bošnjačkih političara koji to vide, vide da je suživot samo uz dogovor moguć, oni su uglavnom skrajnuti u stranu.
Mi više nećemo da trpimo pravno nasilje i samovolju jednog čovjeka koji kao nigdje u svijetu što nije zabilježeno, mjenja državni ustav sam samcat i onako kako želi.
Pružili smo ruku, malo je vremena ostalo da je bošnjački narod prihvati.
Mislim da osecas da ja ipak tebe uzimam za pametnu osobu, ali rat u BiH lici na privremeno ludilo
Na raspomamljenu rulju, dojucerasnje komsije koje su pocele da kolju, siluju, bacaju necije bebe, odvode u sumu, prave logore, sakate, streljaju...mi govorimo o '90-im godinama XX veka, o Evropi, o ucescu UN-a, pobogu, o nekakvoj saradnji medjunarodne zajednice koja se nesto muvala po terenu u plavim slemovima.
Ako je necija krivica - njihova je.
Srpska i bosnjacka moze biti samo poimence dok je najveci zlocinac medjunarodna zajednica.
Nama je sada na vlasti covek koji je svetu porucio te iste godine kada se Srebrenica desila da ce Srbi ubiti sto muslimana za jednog Srbina.
I danas ta ista medjunarodna zajednica pruza ruku i grli se ispred kamera sa tim covekom.
Pamtim da sam nekada videla zenu koja se obesila na slici, Osmanovic se prezivala, mlada zena sa sela, pamtim da sam videla ludaka po imenu Adolf kako puca Bosnjaku u potiljak pred objektivom pun sebe. Naravno da ima takvih dela sa srpskim zrtvama.
Pitam se da li je ljudima jasno koliko je kolektivnih trauma taj rat izazvao i umesto da se traume smiruju, da se prevazilazi zarad neke buducnosti, da neke nove generacije ne idu opet u logore, mi se natezemo oko toga sto svet nije fer.
Nije!
Nije jer da jeste ne bi Vucicu pruzali ruku nakon izjave sto za jednog.
Hajde da pogledamo kako to izgleda iz tudjeg ugla.
Srebrenica je morala biti zasticena zona, dogovor je bio takav, oni koji su morali da cuvaju ljude su se povukli, pobijeno je mnogo (koliko tacno, ko to moze znati), u Srbiji se lik Mladica nalazi na muralima, u kaficima, na zidovima, a na vlasti je covek koji je obecavao sto za jednog.
Kako to drugima izgleda?
Kako izgledaju Hrvati nama kada vicu "za dom spremni" i slave Oluju? Meni izgledaju nenormalno i odbijam da idem u Hrvatsku dok se nepristojno ponasaju.
Pouka, moramo da pomerimo iz politickog zivota sva lica koja imaju veze sa ratovima '90-ih i da postanemo svesni da je politika potpaljivacka.
Sta god da se u Srebrenici desavalo, nije se desavalo u tvoje i moje ime, sta god da se desavalo pod komandom Orica, nije se desavalo u ime obicnog Bosnjaka koji ide na posao i zivi od plate.
Sve koji su drzali obarac (obarac?) treba pomeriti iz medija jednom zauvek.