Сребреница - 30 година након

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po konvenciji UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.godine genocid je zločin počinjen sa namerom da se potpuno ili delimično uništi nacionalna,etnička,rasna ili verska grupa.
Samim prebacivanjem muslimanskih žena,dece i staraca u oblast pod kontrolom muslimana se negira postojanje te namere.
Preskocio si da kazes da se ukloni sa jednog prostora....Dakle genocid ne podrazumeva nuzno ubistva....Oni su ubili miskarce i decake, a zenene i decu proterali, a i sud je sve to dobronuzeo u obzir kada je presudjivao...Mislis da je tvoja definicija tacnija od njihove?
Jos i za tvoju subjektivnu predstavu kada zene odvojis od sedamnaestogodisnje dece, natovaris ih sa kesama u autobuseni kamione i posaljes daleko od kuca, za tebe je to spasavanje....Ali nije, nije...

Ti nista ne odgovaras nego samo postavljas pitanja i to bez ikakve veze, nisu ih pustili jer bi ih poubijali kao sto se desilo vise puta , moji su iz Prijedora krenuli na transport za Travnik, sve sigurno dogovoreno pa ih na Koricastim stijenama 250 streljase i ja nisam smio da idem kao ni niko drugi.Evo zasto da ovako zavrse.Sta je cilj ovog pitanja ?

Masakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora, koji se dogodio 21. kolovoza 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata koju su osmislile vrhovne, a izvele lokalne srpske vlasti u Bosanskoj krajini. Za posmrtnim ostacima njih oko 200 još uvijek se traga.<a href="https://hr.wikipedia.org/wiki/Masakr_na_Korićanskim_stijenama#cite_note-1"><span>[</span>1<span>]</span></a><a href="https://hr.wikipedia.org/wiki/Masakr_na_Korićanskim_stijenama#cite_note-2"><span>[</span>2<span>]</span></a><a href="https://hr.wikipedia.org/wiki/Masakr_na_Korićanskim_stijenama#cite_note-3"><span>[</span>3<span>]</span></a>

Spomenutog dana je više od 200 Prijedorčana izdvojeno iz prognaničkog konvoja od strane srpskih policajaca na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i dodatno pucati kako nitko ne bi preživio. Ipak, nekoliko se spasilo ranijim bacanjem u provaliju, a oni su poslije svjedočili na Haaškom tribunalu na suđenjima ratnim zločincima. Na svaku obljetnicu masakra baca se 250 ruža u provaliju. Ruže simboliziraju ubijene.

Cekaj ja tebe pitam o Sarajevu a ti mi odgovoras sa Prijedorom. Prijedoirom gde su vas Srbi bukvalno preduhitrili. Sve sto se desilo vama taamo, vi ste planirali Srbima ali zakasnili 24h.

Ali evo odgovoricu ti ja, niste pustili civile da izadju jer je to bila jedina garancija da Srbi ne uzmu Sarajevo.

Preskocio si da kazes da se ukloni sa jednog prostora....Dakle genocid ne podrazumeva nuzno ubistva....Oni su ubili miskarce i decake, a zenene i decu proterali, a i sud je sve to dobronuzeo u obzir kada je presudjivao...Mislis da je tvoja definicija tacnija od njihove?
Jos i za tvoju subjektivnu predstavu kada zene odvojis od sedamnaestogodisnje dece, natovaris ih sa kesama u autobuseni kamione i posaljes daleko od kuca, za tebe je to spasavanje....Ali nije, nije...

Po tvojoj definicije onda je citav rat u BiH genocid. Ne zajebavaj.

stalno se vracamo na pitanje pojedinacne prekodrinske mrznje spram starosedelaca srbije a sto nije moja kvintesentska doskocica, vec tema o kojoj se svuda danas raspravlja.

gde se nalaze koreni te mrznje, valjda bi o tome trebalo pisati, a ne samo pausalno po bosanski svakoga ko ne deli njihove ratne i poratne vrednosti kvalifikovati sa ustastvom kao sto se ovde cesto radi.

Sigurno si primetio da uvek osuđujem sve zločine i uvek se zalažem za kažnjavanje odgovornih, bez obzira na boju kože i boju pasoša.

Oko prebrojavanja i nadgornjavanja se ne potresam mnogo.
takodje

i ovo drugo ispod potpisujem

cim pocne sabiranje i oduzmanje mrtvih, taj abakus najcistije patologije samo zaobidjem jer znam koji mozak to moze da radi.

Po cipelama obuci koju su nosili streljani, a koja je sacuvana i danas, vidi se da su u pitanju vojnici i da su se dugo pripremali za ovaj rat i zeleli ga.... https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-57785462

Prica da je toliko hiljada ljudi poginulo u brorbama oko Srebrenice je prica za malu decu, jer toliko poginulih je bilo na Ceru sa nase i austrijske strane...
Genocid jeste, jer se radi o proterivanju 40 hiljada zena i dece i ubijanju muskaraca...Vi cete sada reci, ali nisu ubili zene i decu, pa znate li vi koji je to posao i kolika treba organizacija? Da je bilo lako sto se izvrsilaca tice oni bi najvise voleli da su svi ti muslimani mogli da nestanu zajedno i muskarci i zene i deca... Ali je za njih bilo najbitnije da se likvidiraju svi muskarci, zarobljenici, medju kojima su vecina civili...
I kome se vise pravdate? Malo vam je ljudi u Srbiji koje stoli bojko za Bosnjacke zrve? Hocete ih jos u nasoj blizini? Svi ti da su samo rodjeni kao Bosnjaci, Hrvati, Albanci prezirali bi nas Srbe kao sto danas preziru ove druge...To je takva sorta....
Lažeš da su većina civili. Već sam postavio link iz muslimanskog izvora.

Po ovome što pišeš ovde ispada da je genocid bio kad god su muslimani izgubili bitku.

Pobogu covece genocid kao termin je nastao posle Drugog rata. Najveci genocid nakon Drugog rata na tlu Evrope je u Srebrenici...A ako bi retroaktivno klasifikovali pre i za vreme Drugog rata ima ih nebrojano...Ali od svakog genocida postoji i stariji genocid, tako da bi svaki mogao da bude poklopljen sa "Da li ti je to zasmetalo, a ovo ti smeta"... Pobogu ljudi...Turci su svi raseljeni iz Srbije krajem devetnaestog veka, citavi gradovi, dzamije im popaljene i sad treba neko da kaze Oluja nije genocid, jer eto niko u Srbiji ne pominje proterivanje Turaka, ili proterivanje Nemaca iz Vojvodine ili pokolje nad Bogumilima...
Ti ne znaš pravnu definiciju genocida koja je napisana u Povelji UN.
Ne znaš čak ni kako se zove povelja.

Po ovome što pišeš ovde ispada da je genocid bio kad god su muslimani izgubili bitku.
genocid ili zlocin sto kaze sizif, svejedno je cija je kapa pocinila. to je zlocin. sto je multiplikovan broj poginulih ili zaklanih zlocin je visedimenzionalno veci.

zlocin ne mozes opravdavati drugim zlocinom, to neki mozgovi ne razumeju sa bilo koje strane da su.

zlocin ima ime, metak ili noz nisu nikad anonimni

Dokaz su ti srpske crkve u Sarajevu koje su ostale a grad ste sa zemljom sravnali i ubili hiljade ljudi granatirajuci civile sa brda dok dzamije nisu ostale ni u jednom mjestu gdje su Srbi bili, ni u mjestima gdje nikad nikakvog ratnog dejstva nije bilo kao np u Banjaluci ,cak su ubili covjeka u BL i nakon otvaranja dzamije dugo nakon rata ,kakvi veci dokazi ti trebaju ?
Nije tačno, lažeš. Crkva u Trnovu koje je pripadalo sarajevskoj opštini je srušena a sveštenik svezan i ubijen te tako i pronađen zakopan.

To nije pravna kvalifikacija genocida.

Da, to je isto.
priznaj de je podlo reci nije genocid, pera mika i paja nisu pobili sve, pustili su sta znam zene i decu

ko sto neki drugi kaze mi smo se svetili za nase ubijene.

kao da su im svrake popile mozak.

kineska poslovica glasi: kad hoces da se svetis kopaj dva groba ...odmah.

da su ljudi malo skolovaniji ne bi toga bilo.

drugo je pitanje prebacivanje lokalne krivice vrs koja ga je zvanicno pocinila, sa kolektivnom u dvoriste srbije sto ovde neki bezuspesno pokusavaju.

znamo svi ko je ubijao sta se foliramo, kako su nama nase ubijali. isti q. sljam je na svakom cosku sveta isti kad dobije oruzje i rat mu da mogucnost da izivi nagon.

priznaj de je podlo reci nije genocid, pera mika i paja nisu pobili sve, pustili su sta znam zene i decu

ko sto neki drugi kaze mi smo se svetili za nase ubijene.

kao da su im svrake popile mozak.

kineska poslovica glasi: kda hoces da se svetis kopaj dva groba ...odmah.

da su ljudi malo skolovaniji ne bi toga bilo.

drugo je pitanje prebacivanje lokalne krivice vrs koja ga je zvanicno pocinila, sa kolektivnom u dvoriste srbije sto ovde neki bezuspesno pokusavaju.

znamo svi ko je ubijao sta se foliramo, kako su nama nase ubijali. isti q. sljam je na svakom cosku sveta isti kad dobije oruzje i rat mu da mogucnost da izivi nagon.

Ma genocid nema sta....***** Ausvic sta je ovde bilo. Genocid

Ma genocid nema sta....***** Ausvic sta je ovde bilo. Genocid
a sta je bilo kod nas kad su svabe pravile krvave pirove u ww2, zahvali samo crvenima i partizanskoj glavi koja je sa vili brantom napravila dil da se sve zaboravi po sistemu puj pike ne vazi i da ce nam svabe dati za to kintu, kao sto su i dali, a kintu od pobijenih, naslednici nikad nisu videli.

ne zbog kinte vec zbog pravde sta su nacisti radili po srbiji.

jevreji su pametniji i to su odradili na finjaka kako oni umeju. napravili su im visedecenijsku stetu...bas kao milosevicevi cionisti kad je njima okrenuo ledja pa sad svi u srbiji jos zbog toga ispastamo.

Ovo prvo je mnogo tezi genocid, jer je tu streljano vise od 8000 ljudi i pobacano u masovne grobnice, a genocidom moze da se nazove i proterivanje Srba iz Krajine, medjutim ne postoji takva medjunarodna pravda...Za medjunarodnu zajednicu agesor je izgubio rat, a proterani Srbi su kolateralna steta...Greh srpskog rezima...Jednostavno ne postoji presuda koja to potvrdjuje, dok za Srebrenicu koja jeste tezi genocid, postoji...
nije streljano 8000 ljudi...niti je u jedan dan poginulo 8000 ljudi..

nije protjerivanje srba grijeh srpskog rezima, vec grijeh licimjernog rezima usa, eu, un..

Cekaj ja tebe pitam o Sarajevu a ti mi odgovoras sa Prijedorom. Prijedoirom gde su vas Srbi bukvalno preduhitrili. Sve sto se desilo vama taamo, vi ste planirali Srbima ali zakasnili 24h.

Ali evo odgovoricu ti ja, niste pustili civile da izadju jer je to bila jedina garancija da Srbi ne uzmu Sarajevo.
U Prijedoru nas preduhitrili :D ozbiljno pa tako mozes svaki zlocin opravdati, otvorili logore sto su nas preduhtrili. Sve smo ih poubijali jer smo ih preduhitrili,bolje od Alan Forda.
Civili bili garancija da ne uzmu Sarajevo, pa sto nisu bili garancija u sve i jednom drugom mjestu u Istocnoj Bosni ili bilo gdje drugo :mrgreen:

U Prijedoru nas preduhitrili :D ozbiljno pa tako mozes svaki zlocin opravdati, otvorili logore sto su nas preduhtrili. Sve smo ih poubijali jer smo ih preduhitrili,bolje od Alan Forda.
Civili bili garancija da ne uzmu Sarajevo, pa sto nisu bili garancija u sve i jednom drugom mjestu u Istocnoj Bosni ili bilo gdje drugo :mrgreen:
Prije rata, u samoj Srebrenici je živjelo 1632 Srba. Prilikom zauzimanja grada 1995. godine u njoj je zatečeno - 0 Srba.

Gdje su nestali u međuvremenu?

nije streljano 8000 ljudi...niti je u jedan dan poginulo 8000 ljudi..

nije protjerivanje srba grijeh srpskog rezima, vec grijeh licimjernog rezima usa, eu, un..
Stonl se tice toga ciji je greh, ja sam opisao kako oni gledaju na to, a ti teras svoju pricu te objasnjavas ciji je greh.... Zna se da se ne radi o jednom danu pa dzabe provlacis tu cinjenicu...A sto se tice toga da je tu bilo i onih koji su nosili puske u to nema sumnje...Sigurno je...Uglavnom sa civilima muskarcima streljani su i muskarci zarobljeni kao borci, decaci mladji od 18 god., a zene i deca deportovani, proterani ili kako mnogi ovde vole da kazu spaseni...Uglavnom nema sumnje da je teren "ociscen" sto se kod nas cesro kaze, od pripadnika druge vere....

Da, to je isto.
Nije isto, ako ti np kao sef neke organizacije ucestvujes u pripremanju ubitstva neke osobe i neko iz tvoje organizacije tvojom odlukom ubije nekog ti i ubica dobijete 20 godina zatvora ili dozivotnu robiju a tvoja organizacija se proglasi kriminalnom a ako neko nebitan iz tvoje organizacije ubije nekog u svadji bez pripreme ti neces dobiti kaznu a taj neko nebitan iz tvoje organizaje ce dobiti 7 godina zatvora i tvoja organizacija nece se proglastiti kriminalnom.
To je upravo razlika zbog cega je Srebrenica genocid. Komandant armije ucestvuje i u pripremi i na terenu kao prvi izvsilac politike RSa i sve je bilo pripremljeno da se genocid izvrsi. Da nije bilo pripreme i da nije bilo Mladica tu moguce da bi sud odlucio drugacije.
Srebrenica je klasicni primjer genocida gdje komandant armije ucestvuje sto pokazuje politiku Srba i sve se unaprijed pripremilo da izvrse genocid tj pripremljeno smanjivanje populacije podrskom politike.
Pitaj nekog advokata ako ne razumijes sta pisem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back