Србска историја и Јован И. Деретић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wilkołak:
@ crow
Nista ti meni zemljace nisi odgovorio...... NISTA! Veoma si neozbiljan!
a ja mislim da bi bilo neozbiljno da krenem u potragu za onom mojom ginisovom knjigom kupljenom pre nekih 15 godina kad je sto stajalo, a "nestalom" pre 10 kod ko zna kog prijatelja ili rodjaka, samo da bi tebi dokazo neshto shto stoji. ako ocesh, trazi ti, ja sam je imao u rukama, chito sam je.

i josh par stvari se pominje vezano za palanku, 2 tachije, al nema veze sa temom...

a lepo sam te pito, kad su se palanchani selili u vojvodinu??? i ako su, koliki broj je mogao i koliki broj bi bio u ukupnom broju srba i ostalih u vojvodini?
posle drugog svetskog rata.
pa moja sestra kad se iz jagodine vrati posle mesec dana pricha shumadinski a ti mi navodis tu neku glupost kao argument :roll:
odakle se narod preselio u vojvodinu?
i gde je vuk pisao gramatiku?
poreklom era, ziveo izmedju drine i kolubare kao mlad, a ostatak u austougarskoj... i napisao takvu gramatiku. i shta je tu chudno???

AKHENATON:
Zemljace, ja jesam iz pi i ponosim se svojim dijalektom, ali iskreno ne bih voleo da je Vuk bio iz ovih nasih krajeva, ipak mi knjizevni jezik bolje zvuci.

Ovu tvoju recenicu stalno ponavlja onaj nas pirotski Vuk Karadzic Dragoljub Zlatkovic, koji mi uzasno ide na nerve, ode kod Bugara da mu stampaju knjige za dzaba, a prodaje im pricu kao radi na uzdizanju bugarske kulture u nasim krajevima. PRODANA DUSA.
pa ima budala svuda, za tog vasheg nisam chuo 8)
al nash jezik veze nema s bugarskim, a to chesto neznalice potezu...
ja sam bio jednom i uvek sam se nadao da ce neko od njih da zna engleski, jer ja nishta nisam razumeo.

pomenuo si slicnost pirotskog sa bugarskim. Verovali ili ne ja sam se na moru u Bugarskoj, sa Bugarima jedva razumevao. Prosto nisam mogao da verujem u to, ali je tako. Tek nakon toga sam citao komentare o juznjackom dijalektu i shvatio da je to moguce. Sa mestanima Bugarskog primorja sam se razumeo, jer svi ynaju srpski, a kako i ne bi kad smoim mi glavni turisti.

crow:
a i od palanachkog
ja ih ne razumem pola...
ma odustani komshija, mi smo zaostali

e, znash shta mi je bilo cool na zvanichnom sajtu grada pirota
ona rimska pricha i onaj primer "kvo oratish" iliti na latinskom "quo oratis"

ja i dalje tvrdim da je jezik sa 2-3 padeza na vishem nivou od onog sa 7. 7 je snobizam chist

Jasta more! Jedan padez je mera! Rodovi su snobizam takodje! Koji ce nam rodovi? Eto, Madjari uopste nemaju rodove a vecina stanovnistva ni padeze ne razlikuje! To je jezik po meri! Jasta!

Nego, vidi ti Slovence.... oni imaju 7 padeza, jedninu, mnozinu i dvojinu. Snobovi, nego sta! Ne treba nam ni azbuka sa 30 slova, snasli bi se mi i sa tri! Jasta! Samo tako! To je mera!

crow:
pa ima budala svuda, za tog vasheg nisam chuo 8)
al nash jezik veze nema s bugarskim, a to chesto neznalice potezu...
ja sam bio jednom i uvek sam se nadao da ce neko od njih da zna engleski, jer ja nishta nisam razumeo.

Upravo sam i ja to rekao u prethodom postu. Mnogi nece da mi veruju, ali da se uvere u to trebalo bi da nauce pirotski, sto je nemoguce ako ne zive kod nas.

AKHENATON:
Uz sve postovanje, al ne slazem se sa tobom.

naravno da ima i latinskih reci kod nas, ali isto tako i turskih i vlaskih.......
naravno...
al govor 3 najgushce naseljene rimske oblasti koje su kasnije potpale pod srpsku vlast, virminacijumske, remesianske i naiske imaju isti govor. u palanci se isto pricha kao u zajecharu. pa kazem da je taj iskvareni latinski imao veliki uticaj na razvoj govora u tom kraju.
uostalom, taj kraj je bio poznat po tome shto je bio zasebna srednjevekovna teritorija, koja je menjala vladara sa brakovima koji su sklapani izmedju srbije, vizantije i bugarske...
a turskih nema neshto primetno vishe nego u ostatku srbije...

AKHENATON:
Ovo nije moj komentar, nego lingviste Aleksandra Belica, malo sam parafrazirao. Naravno da jezik nije bio potpuno izolovan, ali u velikoj meri jeste. Bilo je i uticaja Bugarske, ali malih, ne zaboravi da su Sloveni njima nametnuli jezik. Uticaj Turaka je veliki, jer su bili neposredni vladari na Balkanu, ali taj uticaj nije bog zna koliko veci u odnosu na ostale srpske krajeve. U najvecoj meri pirotski dijalekat se razvijao samostalno od 12. veka.
u pirotu, bar je moj profesor geografije govorio, nikad bugari nisu ziveli. bio je cincarski i grchki, al nikad bugarski.
8) tako je govorio...

Oki, ja imam rodbinu u Pirotu... bio, cuo, video! Jezik se razlikuje! Itekako! I neka me neko ubedi da nije bilo bugarskih uticaja? Pa do Sofije nema ni 100 km! Srbija je u to vreme bila dobro parcelisana od strane Turaka!

Bugari kao pleme, JESU primili jezik od Slovena i iskvarili ga, ali ne mozes reci da zbog toga nisu bili u mogucnosti da takvim jezikom deluju u suptrotnom pravcu!

Nije bilo seobe Palancana u Vojvodinu? Znaci nije bilo ni seobe 1690? Zanimljivo! Nisu u Vojvodinu isli samo Srbi sa Kosova....

crow:
naravno...
al govor 3 najgushce naseljene rimske oblasti koje su kasnije potpale pod srpsku vlast, virminacijumske, remesianske i naiske imaju isti govor. u palanci se isto pricha kao u zajecharu. pa kazem da je taj iskvareni latinski imao veliki uticaj na razvoj govora u tom kraju.
uostalom, taj kraj je bio poznat po tome shto je bio zasebna srednjevekovna teritorija, koja je menjala vladara sa brakovima koji su sklapani izmedju srbije, vizantije i bugarske...

Delimicno se slazem oko ovoga.

Wilkołak:
Jasta more! Jedan padez je mera! Rodovi su snobizam takodje! Koji ce nam rodovi? Eto, Madjari uopste nemaju rodove a vecina stanovnistva ni padeze ne razlikuje! To je jezik po meri! Jasta!

Nego, vidi ti Slovence.... oni imaju 7 padeza, jedninu, mnozinu i dvojinu. Snobovi, nego sta! Ne treba nam ni azbuka sa 30 slova, snasli bi se mi i sa tri! Jasta! Samo tako! To je mera!
a shto se ti Shljivovchanin zestish? 8)

crow:
naravno...

A sta se desava sa ostalim rimskim oblastima? Pa bilo ih je i u danasnjem Sremu i u priobalnim delovima jadranskog mora! I te oblasti su politicki bile veoma nestabilne i vladare su menjale kao mi gace!

AKHENATON:
A da i ono za Ginisa ne znam, ali pola profesora na Niskom univerzitetu je poreklom iz Bele Palanke. Mozda slucajnost, a mozda i ne.

i on se pita shto danas ne stoji u Ginisu
pa ostalo 6000 :(
i 3000 cigana...

ko ti predaje od palanchana?
mitrovic beshe neki faktor na filozofskom...

a "mali cira" (Miroslav Ciric), nakad dekan na filozofskom a danas mislim da je na PMF-u kad sam ja upisivo matematiku beshe najmladji doktor matematike u evropi.

crow:
i on se pita shto danas ne stoji u Ginisu
pa ostalo 6000 :(
i 3000 cigana...

ko ti predaje od palanchana?
mitrovic beshe neki faktor na filozofskom...

a "mali cira" (Miroslav Ciric), nakad dekan na filozofskom a danas mislim da je na PMF-u kad sam ja upisivo matematiku beshe najmladji doktor matematike u evropi.

Mitrovic mi je predavao sociologiju, a Ciric informatiku. Ciric je dekan na pmf, ali predaje i na filozofskom, a Mitrovic je sef katedre na sociologiji.

Ciric je genije, ima neke tikove, zmirka i muca dok govori, ali je mozak kakvog nisam sreo.

AKHENATON:
Ne znam dal si nekad bio u bugarskoj, ali kad pogledas fizionomiju Sofijskih Bugara i onih na primer iy Varne vidi se itekako razlika. Ovi gore imaju blage crte lica, naravno usled ogromnog dodira sa Slovenima, a ovi dole grube, tatarske. Mnogo su Sloveni imali prevelik uticaj na ove gore, da oni nisu previse uticali na nas.

Upoznao sam Bugare i znam kako izgledaju... no to ne umanjuje mogucnost da uticu na nas!

Wilkołak:
Oki, ja imam rodbinu u Pirotu... bio, cuo, video! Jezik se razlikuje! Itekako! I neka me neko ubedi da nije bilo bugarskih uticaja? Pa do Sofije nema ni 100 km! Srbija je u to vreme bila dobro parcelisana od strane Turaka!

Bugari kao pleme, JESU primili jezik od Slovena i iskvarili ga, ali ne mozes reci da zbog toga nisu bili u mogucnosti da takvim jezikom deluju u suptrotnom pravcu!

Nije bilo seobe Palancana u Vojvodinu? Znaci nije bilo ni seobe 1690? Zanimljivo! Nisu u Vojvodinu isli samo Srbi sa Kosova....
pa naravno da nije 8)
tad biznis cveto! onaj privremeni palanchanin Martin pechalio u najvece. a kad je doshlo do odmazde, bilo je migracija, al ne izvan ponishavlja. ishlo se prema pirotu.

nadji knjigu Opis i postanak Klisure, govori o tim vremenima...

Wilkołak:
A sta se desava sa ostalim rimskim oblastima? Pa bilo ih je i u danasnjem Sremu i u priobalnim delovima jadranskog mora! I te oblasti su politicki bile veoma nestabilne i vladare su menjale kao mi gace!
ama, ovde nije bilo velikih migracija.
kad su kosovari krenuli u vojvodinu, svratili su i u ovaj kraj, u shljivovik i vetu. i ostali ovde. bilo je manjih migracija, al sve uokviru danashnji opshtina ovog kraja.

Wilkołak:
Upoznao sam Bugare i znam kako izgledaju... no to ne umanjuje mogucnost da uticu na nas!

Ok, ne vredi raspravljati. Treba da procitaas, nazalost ne mogu da se setim tacnog naslova i autora, ali govori se o tome kako dolazi do nametanja jezika, kulture obicaja... To ne ide bas tako lako s one strane koja je vise potpala pod uticaj druge strane. Prronacicu naslov pa cu da ti preporucim. Do skoro ni ja nisam verovao da uticaj Bugara na nas kraj nije bio veliki, ali sam promenio misljenje.

Wilkołak:
u ove 3 oblasti ziveli scordisci i besi
i oni su na svoj nachin iskvarili latinski, izuzev pirota i dimitrovgrada gde su besi i ostali tracanji kvarili grchki...
i taj kraj je do dolaska slovena ostao poprilichno "gusto" naseljen

sirmijuim je bio malo veci od remesijane, tu negde kao virminacijum, al je imao hunsku najezdu koja je oprlila taj kraj samo tako i ostavila hunski elemenat.
srbi koji su doshli u srem i oni ovde nisu se sa istim jezikom i istom kulturom sreli.

a ta granica izmedju latinskog i grchkog, tu negde ispred toresa i dan danas je primetna, a to ce i pirocanac da se slozi. da se pirotski od palanachkog razlikuje primetno, a 25km razlike. to se primeti kod specifichnog izgovora ć i č koje je karakteristichno samo za pirot..
e sad, mozda je ta granica sluchajnost... okle znam, meni je istorija hobi, nije poso.

Madjari isto izgovaraju slovo ć kao i Pirocanci..... pa ne mozemo reci da je granica grckog i latinskog bila u Panoniji.....

Opet, i Slovaci izgovaraju ć kao Pirocanci tako da Pirocanci uopste nisu usamljeni u svom izgovoru!

Ato se seoba tice, moja porodica se selila iz Palanke u Pirot, ali ne 1690 vec mnogo kasnije, po mojoj proceni oko 1800. tj. koju godinu kasnije! Ljudi po pravilu grese kada kazu da se 1690. selilo samo stanovnistvo sa Kosova. Uticaj seobe bio je vidljiv i u drugim krajevima! No, odlutali smo previse i od seobe i od padeza.

porekloslavena5ym.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back