Србија у Регести папе Иноћентија III

Зато је с жичком архиепископијом Србија постала потпуно независна држава у сваком погледу. Сви је приунају за краљевину а не мора да чека нечије одобрење да и наредни владар носи титулу краља.Дукљи се десило да јој после Градиње титула није призната већ је Радослав кнез, па Вукан касније добија своју барску архиепископију

Зато што је Стефан врховни владар Србије, зато, Вукан је хијерархијски испод њега.
Цео штос је у том времену у односима између Србије, Ватикана и Угарске. Све имају неки свој интерес.
Погледај писма , чим Вукан прелази из Дукље у Рашку ослобљава се с велики жупан, јер то је титула оног ко влада из Раса, иако под собом има краља Дукље и Далмације.
Ту 'аномалију:' сви примећују. И Стефан који тражи краљевски ранг и папа. Угарски краљ 'доводи' Вукана на власт, односно помаже. Његов интерес је у томе што ке накратко избоксовао да српског краља крунише калочки архиепископ. Папа и а интерес да то буде легат из Рима, јер онда и наредног краља мора да крунише легат, а Стефан хоће своју архиепископију што се на крају и десило, тако да наредни краљ не мора да чека милост угарског краља да одобри крунисање преко калочког епископа нити легата из Рима.
Цео штос је у политици тог доба.
Sve ti je ovo pogresno.
Vukan je bio naslednik dalmatinskog kraljevstva, odavno priznatog od Pape, sedeo je u Dalmaciji. Stefan je sedeo u Raskoj. Raska tek treba da bude priznata kao mesto gde kralj sedi.

Raska, ne Srbija, Srbija je siri pojam.
Ма то сад за суштину и схаватање шта се дешавало није толико ни важно. То о чему ти пишеш зависи и од ониг ко шаље писма.
Погледај око крунисања Калојана и противљења Емерика, обрати пажњу на разлоге. Обрати пажњу и како папа одговара на то његово противљење.
Док се Калојан није крунисао из Рима папа га зове цар Бугара или чешће господар Бугара, када је крунисан он је краљ Бугара и Влаха.

No, no. Ti Rasku nazivas Srbijom a Raska je mnogo manja od Srbije.
Apelujem za detoks, u nauci pojam poznat kao deslavenizacija.
То се најпрецизније у том тренутку од стране српског владара зове српска земља, од стране папе Србија. Најпрецизније могуће.

Ма то сад за суштину и схаватање шта се дешавало није толико ни важно. То о чему ти пишеш зависи и од ониг ко шаље писма.
Погледај око крунисања Калојана и противљења Емерика, обрати пажњу на разлоге. Обрати пажњу и како папа одговара на то његово противљење.
Док се Калојан није крунисао из Рима папа га зове цар Бугара или чешће господар Бугара, када је крунисан он је краљ Бугара и Влаха.
Nadji mi titulu do 15veka gde stoji Bosna i Srbija. Nema. Samo Raska i Bosna, ili Srbija, srpske zemlje.
U istoriji kao i u svakoj nauci postoje pravila.

Ako stoji samo Raška bez Bosne, to su oni intervali kada je bosanski ban bio ugarski vazal ili recimo imaš kod Milutina da je vladao Raskom i Hrvatskom ali ne Bosnom, njom je tada vladao Dragutin
Полако Коле, полако, то је 100 година после овога што пишемо, од око 1250 нема ни Захумља у титули, али шта то значи..

Ma dobro, deslaveniziranje je namenjeno clanovima foruma, dekomatiranje je za akademsku zajednicu i malo je skuplje.

No da se vratimo na temu, mozes da prodjes kurs za dzebe imas tu sansu. Da li mozes da mi navedes titulaciju vladara ili ajde da kazemo bilo kakav spis, do 14.veka, a da stoji Bosna i Srbija?
Хммм, овако из главе мислим да не.

Ali ajde da radimo i da se ne obaziremo na nois koji ce neizbezno uslediti.

Tokom citavog 12 veka nekoliko pomena Srbije (Raska + Bosna) u papskim dokumentima.
1716829489241.png

1716829439309.png

1716829380855.png

1716829237989.png

1716829268411.png

Prilozi

• 1716829348544.png
    1716829348544.png
    189,1 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena od moderatora:
Хммм, овако из главе мислим да не.

Pobednički epiteti romejskog cara Manojla I Komnina iz 1166. godine: ἰσαυρικός, κιλικικός, ἀρμενικός, δαλματικός, οὐγγρικός, βοσθνικός, χροβατικός, λαζικός, ἰβηρικός, βουλγαρικός, σερβικός, ζηκχικός, χαζαρικός, γοτθικός

Vizantijski car je zasebno naveo obeležavanje svoje pobede nad Srbijom i Bosnom.

kolence.png

Poslednja izmena:
Pobednički epiteti romejskog cara Manojla I Komnina iz 1166. godine: ἰσαυρικός, κιλικικός, ἀρμενικός, δαλματικός, οὐγγρικός, βοσθνικός, χροβατικός, λαζικός, ἰβηρικός, βουλγαρικός, σερβικός, ζηκχικός, χαζαρικός, γοτθικός

Vizantijski car je zasebno naveo obeležavanje svoje pobede nad Srbijom i Bosnom.

Pogledajte prilog 1554932
Hronika Pžibika Pulkave iz XIV stoleća:

Pulkavina hronika.png

https://nlp.fi.muni.cz/projekty/ahisto/portal/book/311?lpage=72

Bulgariam, Rusiam, Serviam, Dalmaciam, Charvaciam, Bosnam, Carinthiam, Istriam, et Carniolam.

Pogledajte prilog 1554932
Ма то је ок , угарски краљ има Србију и Босну у титули, ја Колета капитам да мисли на владара Србије да има одвојено Србију и Босну у титули.
Штос је у томе што ми иниверзално схватамо ствари, па нпр. ако сам ја владар Србије не може Србију у титули да има неко други.
Из регесте Иноћентија се може закључити схватање тог доба, краљ земље у тотули схвата као лично, остало му од оца. Ако је од ујака или сл. то већ доводи до спора. Нешто слично као што се данас сељаци код нас споре око имања.
Читајте писма око оспоравања Емерика Калојану да се крунише за краља. Емерик каже папи да не може јер је његов отац дао Бугарску у мираз византијском цару...
Треба само да се чита од овога што нам је остало и размишља о томе..
Што би некад моја учитељица текла " Децо , читајте, и читајте с разумевањем"

Evo ti prevoda za koji ti ostah dužan.

Caeterum quoniam non sine nostro et cleri posset opprobrio mendicare, cum de provisione ipsius propter locorum incertitudinem deliberare provide non possemus, ad petitionem ipsius, fraternitati tuae duximus apostolicas litteras destinare, praecipiendo mandantes quatenus de Soacensis episcopatus proventibus ei competenter in necessariis facias provideri, ne pro defectu temporalium rerum propositum ejus valeat impediri.
Štaviše, pošto to ne bi moglo biti učinjeno bez sramote Nas i sveštenstva ukoliko bi morao da prosi, i zato što nismo mogli razborito da raspravljamo o njegovom izdržavanju zbog neizvesnosti lokacija, na njegov zahtev, odlučili smo da pošaljemo apostolska pisma tvojoj bratiji, naređujući ti da mu iz prihoda episkopije Svača obezbediš potrebne stvari, kako njegov naum ne bi bio ometen nedostatkom materijalnih dobara.

Ako je tacno ovo sto pisem, to znaci da barem do 15.veka nije pravljena paralelela Raska jednako Srbija, vec je Srbija oznacavala siri pojam. Da li se slazes?
Пази, ајде да идемо део по део...
У суштини се слажем посматрајући из угла некога ко је Србин, или из угла српског владара. Рашка , зррмин који ми користимо је чак и шири појам од Рашке у ужем смислу. Прави израз за неког Србина из тог доба би био Српске земље, односно Србија коју чине удеоне кнежевине-чести.
Да би били прецизни, што ово докле смо ја и ти стигли тражи, треба написати Србија за кога? Различите одговоре би у том добу добио од неког ко је из Србије, Цариграда, Рима. Тада не постоји неки устаљени термин који се односи на неку државу, нпр. кажеш Србија и цео свет покашр на мапи одатле-дотле. Сунце ти колико то има смисла и данас не смем ни да мислим

.

Back