Србија у Регести папе Иноћентија III

Хајде, прочитај ти то опет. Пише Доментијан да је Сава тражио благослов и да му пошаље венац да венча брата за краљевство.
A to blagosloveni venac kao znači - kruna :D

Ne moraš beskonačno ponavljati teze alternativne istorije. Ako čovek traži dozvolu da ponese dalmatinsku krunu, to znači da je ta kruna u Dalmaciji a ne u Rimu, pobogu čoveče.

I da te obasjem, alternativci si izmislili poslanstvo iz 1217 jer je putem tog poslanstvo navodno tražena kruna. Samo jedan problemčić - dokaza ima tačno 0.
Jedino poslanstvo se desili 1220g i tada Stefan već ima krunu! Metnuo Vukanovu.
Jel jasno sad?

Poslednja izmena od moderatora:
A to blagosloveni venac kao znači - kruna
Па добро, ти ако мислиш да је нешто друго у питању, шта ја сад ту да радим.

da te obasjem, alternativci si izmislili poslanstvo iz 1217 jer je putem tog poslanstvo navodno tražena kruna. Samo jedan problemčić - dokaza ima tačno 0.
Jedino poslanstvo se desili 1220g i tada Stefan već ima krunu! Metnuo Vukanovu.
Jel jasno sad?
Значи Доментијан малкице измишља!?
Ко је упутио писмо и посланство, Стефан или Сава?

A to blagosloveni venac kao znači - kruna :D

Venac je kruna. Onaj ko je ovenčan je okrunjen, krunisan vencem. I dan-danas se u crkvenom venčanju koriste krune.

Povelja cara Dušana o zakonodavnom radu, vezano za Zakonik:

1000016480.jpg
1000016482.jpg

..vencem carskim venčan bih na carstvo va leto 6854...

Kasnije se u tekstu tog dokumenta Dušan naziva venčanim (okrunjeni).

Tvrtkova dvostruka kruna bila je nazivana sugubi vijenac.

Па добро, ти ако мислиш да је нешто друго у питању, шта ја сад ту да радим.

Значи Доментијан малкице измишља!?
Ко је упутио писмо и посланство, Стефан или Сава?
A šta to Domentijan izmišlja, ajde prosvetli me alternativom?

Ти треба да објасниш. Кажеш да је само Стефан слао писмо и посланство, а Доментијан каже да је Сава. Како то објашњаваш?
I od kakvog je to presudnog značaja sad? Vidim potpis nečastivog, video sam mnogo puta slično, želi da prikaže Domentijana lažovom i diskredtuje ga kao svedoka. Glupost Gorde. Pročitaj Komatinu ona je tu sitnicu objasnila.

I ovo što piše oko sugubog vjenca isto je glupost, nije reč o dve krune već o banskom i kraljevstvom dostojanstvu oličenom u jednoj osobi, to smo već prošli.

Shvati to ovako, Tvrtko je stavio rašku krunu na glavu, e isto tako je Stefan stavi dalmatinsku krunu na glavu. Prosto kao pasulj. Kruna je ista samo šeta po teritorijama.

Poslednja izmena:
I od kakvog je to presudnog značaja sad? Vidim potpis nečastivog, video sam mnogo puta slično, želi da prikaže Domentijana lažovom i diskredtuje ga kao svedoka. Glupost Gorde. Pročitaj Komatinu ona je tu sitnicu objasnila.

I ovo što piše oko sugubog vjenca isto je glupost, nije reč o dve krune već o banskom i kraljevstvom dostojanstvu oličenom u jednoj osobi, to smo već prošli.

Shvati to ovako, Tvrtko je stavio rašku krunu na glavu, e isto tako je Stefan stavi dalmatinsku krunu na glavu. Prosto kao pasulj. Kruna je ista samo šeta po teritorijama.
Слажем се да је глупост.

Вас ће вероватно ово интересовати а можете и помоћи.
@Statler and Waldorf @Q. in perpetuum hibernum @Brđanin @Лекизан
Објаснићу шта је идеја...
Синоћ нешто читам Доментијана и нешто ми паде напамет.... О чему се заправо ради. Већ неколико пута до сада смо помињали Стефаново писмо папи из марта 1220-е. Ја сам некако би става да се Стефан у писму папи правда због оснивања Жичке архиепископије. Међутим, синоћ читајући коментаре Доментијан овог приређивача наиђем на разлог који би био 'јачи' од разлога који сам већ навео за упућивање писма.
Наиме, у једном од коментара се наводи да је угарски краљ Андрија 1220. припремао поход на Стефана зато што се овај крунисао у његовом одсуству. Стефан се, тако посматрајући, у писму не правда папи, већ од њега тражи заштиту. Вероватно због тога у писму и наводи да је rex coronatus, односно, легитиман и валидно крунисан краљ.
Ми не знамо да ли је, и шта је (ако јесте), папа одговорио али знамо да до рата Стефана и Андрије није дошло......

Poslednja izmena:
Након овога ми паде наум још једна идеја а тиче се Стефановог крунисања, а ту би ми ви били свакако од користи...
О чему се ради; уколико је Стефан у свом писму заиста тражио заштиту од папе, папа је свакако послао свог легата код Андрије у дипломатску мисију. У том смислу ваљало би потражити у Хоноријевој регести да ли је било упућивања легата у Уагрску у периоду од пролећа до краја лета 1220....
@Q. in perpetuum hibernum ми је слао линк Хоноријеве регесте али ја не могу да га нађем па ако није проблем да се пошаље поново?!

Уколико је папа послао свог легата у Угарску у поменутом периоду то би био наговештај да је Стефаново писмо уродило плодом и да ли је то прави разлог за слање писма у Рим.
И још нешто... У том случају ми би вероватно сазнали име легата. Онда би се усресредили на то име и сазнали о њему све што се може. Ако је тај легат био кардинал већ дужи низ година, уз мало среће могли бисмо добити 'бинго' и име легата који је 1217-е крунисао Стефана за краља!

Poslednja izmena:
Pobednički epiteti romejskog cara Manojla I Komnina iz 1166. godine: ἰσαυρικός, κιλικικός, ἀρμενικός, δαλματικός, οὐγγρικός, βοσθνικός, χροβατικός, λαζικός, ἰβηρικός, βουλγαρικός, σερβικός, ζηκχικός, χαζαρικός, γοτθικός

Vizantijski car je zasebno naveo obeležavanje svoje pobede nad Srbijom i Bosnom.

Pogledajte prilog 1554932
Засебно обележава и своје победе на Хрватском и Далмацијом.

@CreamPythagoras @Q. in perpetuum hibernum @Лекизан @Statler and Waldorf @Casual Observer @Brđanin @Krishna
Mislim da sam ovde nešto pomenuo pismo mileševskih monaha papi s kraja 16-og veka.
Pa evo pisma i u originalu s prevodima na savremeni srpski i italijanski.
Interesantno je pismo, i pominju monasi mesta krunisanja. Uostalom, mislim da će vam svašta nešto biti interesantno.
https://www.academia.edu/107626897/Pismo_srpskih_kaluđera_Damjana_i_Pavla_papi_Klimentu_VIII_s_kraja_XVI_veka

Ако мислиш да ли је после протеривања Стефана крунисан у Расу за краља - није.
Чекао је две године, онда умире Емерик а Стефан се враћа у земљу.
Не, не мислим. Он се појављује као велики жупан Рашке и Дукље идентично како ће се Стефан Првовенчани титулисати у писму Хоментијану.
Круна је завршила код Емерика и поставља се питање који је био прави наслов те круне ако је код Мађара ушла као рекс Сервије.
Око превласти Рашке је дошло за време великог жупана Вукана.
Поставља се питање зашто ако је победио у свим биткама?
Шта се дешава после другог заробљеништва Бодина и зашто даје таоце.
Друго врло важно питање зашто је опстало краљевство у Дукљи подређено великом жупану у Расу вероватно је легитимитет круне био пресудан за опстанак под Мађарима.Рачунати на какву такву заштиту од папе.

Back