Srbija najsiromašnija zemlja u regionu!

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kazu da svajcarci jedva sastavljaju mesec, prihodi 8000 SFR a rashodni i zivotni troskovi 7200 SFR.
U Norveskoj prosecna penzija 1800 evra a za zivot mu treba 3000 evra.
Al, tamo vlade ne padaju radi toga.
Ne znam kakvo je stanje tamo, ali ono što mi se čini i o čemu se kod nas priča, to je prvenstveno Njemačka i Irska. Što se tiče Njemačke ta razlika se smanjuje, recimo pred 10 godina je bilo recimo triput bolje u Njemačkoj, s sad se "samo" duplo bolje. Kod Irske je koliko sam skužio problem visoke cijene nekretnina i stanovanja (bar tako pričaju oni koji su se vratili).
Ja mogu pričati o Hrvatskoj, recimo nedavno je bilo točno 12 godina kako je Hrvatska ušla u EU. Recimo prosječna plaća tad je bila 5515kn, a prosječna plaća sad je 1439€ (10842kn). Gorivo je i tad i sad otprilike ista cijena, oko 10kn, sad je oko 10.50 (1.4€), režije su možda sad 10-15% više, hrana isto tako (nešto više, nešto manje, nešto jednako). DZS kaže da je inflacija u tih 12 godina oko 32%. Znači bolje je nego pred 12 godina. I ide nekako naprijed Iako se čini da bi to moglo još i bolje.

Ne znam kakvo je stanje tamo, ali ono što mi se čini i o čemu se kod nas priča, to je prvenstveno Njemačka i Irska. Što se tiče Njemačke ta razlika se smanjuje, recimo pred 10 godina je bilo recimo triput bolje u Njemačkoj, s sad se "samo" duplo bolje. Kod Irske je koliko sam skužio problem visoke cijene nekretnina i stanovanja (bar tako pričaju oni koji su se vratili).
Ja mogu pričati o Hrvatskoj, recimo nedavno je bilo točno 12 godina kako je Hrvatska ušla u EU. Recimo prosječna plaća tad je bila 5515kn, a prosječna plaća sad je 1439€ (10842kn). Gorivo je i tad i sad otprilike ista cijena, oko 10kn, sad je oko 10.50 (1.4€), režije su možda sad 10-15% više, hrana isto tako (nešto više, nešto manje, nešto jednako). DZS kaže da je inflacija u tih 12 godina oko 32%. Znači bolje je nego pred 12 godina. I ide nekako naprijed Iako se čini da bi to moglo još i bolje.
i mi idemo tacno toliko koliko i ostali svet. Razlika izmedju slovenije i austrije uvek ce biti ista.I 1988 i 2025 Austrija je bila 2 puta jaca od Slovenije.
Tako je i sa svim drzavama kako u regionu tako i van. Primer su Irska koja je isisala iz EU svaki cent kao nedovoljno razvijena clanica a danas je posle Luksemburga najbogatija clanica EU i, mislim , da jos prima tu pomoc za nerazvijene.
Ali to je vec politicka prica, nema veze sa ekonomijom.

i mi idemo tacno toliko koliko i ostali svet. Razlika izmedju slovenije i austrije uvek ce biti ista.I 1988 i 2025 Austrija je bila 2 puta jaca od Slovenije.
Tako je i sa svim drzavama kako u regionu tako i van. Primer su Irska koja je isisala iz EU svaki cent kao nedovoljno razvijena clanica a danas je posle Luksemburga najbogatija clanica EU i, mislim , da jos prima tu pomoc za nerazvijene.
Ali to je vec politicka prica, nema veze sa ekonomijom.
Pa i da i ne.
Evo recimo usporedba Njemačke i Hrvatske. Njemačka je uvela 2014. minimalnu satnicu i ona je iznosila 8.5€. U Hrvatskoj je tad minimalna satnica bila oko 2.3€.
Za ovu godinu je to 12.82€ u Njemačkoj, a kod nas u Hrvatskoj 5.51€.
Njemačka je svoj minimalac povećala za "samo" 51%, a mi u Hrvatskoj za "čak" 140%!
Ali nemoj mi sad ići u detalje pa reći da je njemački minimalac narastao za 4.32€ po satu, a u Hrvatskoj za 3.21€ po satu!

Hrana i kirija je jeftinija u Srbiji.
Kirija je što točno? Režije za stanovanje (struja, voda, net, TV...)?
Daj primjere? Kažem nešto je jeftine, nešto isto, nešto skuplje. Meni se čini da je npr. meso i mlijeko jeftinije kod nas, nego kod vas. Ali kažem, mislim da je bitnije koliko čega možeš kupiti za plaću, nego sama cijena nečega. Kažem daj primjere pa da usporedimo.

Kirija je što točno? Režije za stanovanje (struja, voda, net, TV...)?
Daj primjere? Kažem nešto je jeftine, nešto isto, nešto skuplje. Meni se čini da je npr. meso i mlijeko jeftinije kod nas, nego kod vas. Ali kažem, mislim da je bitnije koliko čega možeš kupiti za plaću, nego sama cijena nečega. Kažem daj primjere pa da usporedimo.
Kirija je stanarina.Mislim da su i režije jeftinije,struja,voda.

Kirija je stanarina.Mislim da su i režije jeftinije,struja,voda.
Pa mislim da klasične stanarine više nema kod nas. Ima podstanarstvo, ali to opet ovisi od grada do grada. I kod nas preko 90% ljudi živi u svojoj vlastitoj nekretnini, tako da ta stavka stanarina/kirija i nije nešto mjerodavna po mom vlastitom mišljenju.

Što se tiče režija evo sad sam ih platio oko 212€ za stan u zgradi oko 60-tak kvadrata, topla voda i grijanje od toplane, 4 osobe. Tu nisu uključeni troškovi mobilnih telefona.

Back