Ako gledaš religiozno, slažem se da Srbija i Rusija dele sličnosti, upravo zbog pravoslavlja. Ali na tome sličnosti i ostaju. Ja na primer ne želim sistem gde postoji autokratija, stogo kontrolisani režimski mediji i opozicija koja je satanizovana i utamničena. Gde vladaju korupcija, burazerske kombinacije i tajkunstvo. Gde se napreduje poltronstvom a ne radom i kredibilitetom. Meni je to veći problem nego religija. Plus, kao što rekoh, nisam primetio da na zapadu postoji averzija prema pravoslavlju. Čak i suprotno, nikog nije briga koje si religije niti se to tamo uopšte i gleda.
Sve to stoji ali kao što rekoh. Ulaskom u EU tebi se otvaraju vrata da nešto uradiš. Možeš da popraviš svoj položaj a i ne moraš. Na tebi je. Za sve zemlje istočnog dela EU (Poljska, Česka, Rumunija, Bugarska..) se BDP značajno poboljšao ulaskom u EU. Da li su bogati, nisu, ali opet imaju neku uređenost. Na primer, kad uđeš u EU, ne može u zakonu da ti stoji da je dozvoljeno zagađivanje životne sredine. Kod nas je dozvoljeno, svi standardi su namerno olabavljeni da bi se privlačile strane prljave tehnologije. I zato se mi toliko trujemo. I preko vazduha, zemlje, hrane... svega. A kada bi ušao u EU, postojali bi propisi po kojima to ne bi moglo. Zato i hoće da nam uguraju Rio Tinto ovde, jer znaju da nemamo ekološke standarde i da će ovde moći da rade šta žele. Meni baš nije do trovanja, ne znam za tebe
Sve istočne zemlje imaju samo jedan problem: korumpirane autokratske režime. I to je to. Nikakva istorija tu nije bitna. Ti danas možeš da radiš jedno, sutra drugo, nema te istorije koja ti brani da napraviš promene. Nego se ne želi. Što bi radio na povećanju standarda za sve, kad možeš samo za sebe i svoju ekipu? A sirotinja ako se pobuni, onda represija.