Србија - еу против еау

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Зашто ЕУ и зашто ЕАУ?
Зашто не ЕУ, и зашто не ЕАУ?

Става сам да је Србији много природнији савез са државама које у великој већини, барем тренутно, немају контраинтересе нашој земљи, за разлику од ЕУ.

Земље БРИКСА ипак имају перспективу развитка у наредним годинама. Те државе данас јесу неразвијеније од држава ЕУ али трендови су позитивнији за земље БРИКСА, те ће највероватније за 20так година те земље моћи да парирају земљама ЕУ по развијености.

Србија и Русија су обе словенске православне земље врло сличне културе и историје, наши и руски интереси се не косе, те ми је много природнији савез са таквом државом, него са рецимо Немачком или САД.

Зашто ЕУ и зашто ЕАУ?

Става сам да је Србији много природнији савез са државама које у великој већини, барем тренутно, немају контраинтересе нашој земљи, за разлику од ЕУ.

Земље БРИКСА ипак имају перспективу развитка у наредним годинама. Те државе данас јесу неразвијеније од држава ЕУ али трендови су позитивнији за земље БРИКСА, те ће највероватније за 20так година те земље моћи да парирају земљама ЕУ по развијености.

Србија и Русија су обе словенске православне земље врло сличне културе и историје, наши и руски интереси се не косе, те ми је много природнији савез са таквом државом, него са рецимо Немачком или САД.
na stranu što su te dve asocijacije komplementarne kao fudbal i vaterpolo...ajde odgovori vrlo jednostavno:

živeo bi radije u Španiji ili Brazilu?
Češkoj ili Belorusiji?
Nemačkoj ili Indiji?
Austriji ili Rusiji?

zatim:
Da li želiš život u zemlji sa parlamentarnom demokratijom sa smenjivom vlasti i slobodom govora ili život u zemlji gde bukvalno ideš u zatvor nakon bilo kakve i minimalne kritike vlasti? Pri tom imaj u vidu da se vlast menja, tj umesto tog ko ti odgovara možda danas može doći neko sasvim drugi a sistem ostaje pa se možeš se vrlo lako nekada u životu naći na drugom kraju batine?
Znači demokratski ili autokratski sistem?

onda

da li Rus može otvoriti firmu u Brazilu kao domaći?
Da li Indijac uopšte može ući u kinu i obratno bez vize?
Da li postoji zajedničko tržište rada među tim zemljama,zajednička valiuta, bilo šta?
Ako ti to nije bitno, a šta jeste?

Pa:

navedi mi tačno sličnosti ruske i srpske kulture, načina života, razmišljanja ili bilo šta što nominalno nije pravoslavna vera a koju isto imaju i Rumuni,Grci,Bugari koji jesu u EU? Evo ima ih kao skakavaca sada ovde, i da nisi znao sada smo ih skontali.
Na stranu što je barem trećina a mislim i više Rusa zvanično ateistički deklarisana od toga veliki broj i pro-sovjetski još uvek orijentisan,da ne kažem komunistički.
Dakle ako kažeš želim da Rusija hebe mater svima "jer su nam oni oteli Kosovo" to i ima nekog smisla i to je sasvim u redu i validno po meni, ali ako mi kažeš da je sve ono gore u tom Briksu bolje nego u EU, onda jbg. obrati se nekom psihijatru ;)

Poslednja izmena:
živeo bi radije u Španiji ili Brazilu?
Češkoj ili Belorusiji?
Nemačkoj ili Indiji?
Austriji ili Rusiji?
У белорусији бих живео. Па знаш како брате , индија, бразил, јужна африка... То су све колоније. Шпанија, порругал, енглеска, немачка, француска.... Па и аустрија. То су колонијалне силе

Које су столећима црпеле ове друге земље са којима их поредимо

Што се руса тиче, да, има их ссовјетски и комунистички опреддљених, као и код нас што има Срба таквих. Све се то подразумева као још једна у низу сличности србије и русије

Даље, кина... Што се кине тиче, ево имамо хуавеи тикток, кина је трећа сила света, можда и друга.

Ако већ улазимо у савез није нам ни битна матерјална корист тј привредна моћ тих земаља. Зар нам ипак није најбитније политичко савезништво? Да заступају, а не да пркосе нашим интересима?

Мсм ваљда зато и настају савези.

У белорусији бих живео. Па знаш како брате , индија, бразил, јужна африка... То су све колоније. Шпанија, порругал, енглеска, немачка, француска.... Па и аустрија. То су колонијалне силе

Које су столећима црпеле ове друге земље са којима их поредимо

Што се руса тиче, да, има их ссовјетски и комунистички опреддљених, као и код нас што има Срба таквих. Све се то подразумева као још једна у низу сличности србије и русије

Даље, кина... Што се кине тиче, ево имамо хуавеи тикток, кина је трећа сила света, можда и друга.

Ако већ улазимо у савез није нам ни битна матерјална корист тј привредна моћ тих земаља. Зар нам ипак није најбитније политичко савезништво? Да заступају, а не да пркосе нашим интересима?

Мсм ваљда зато и настају савези.

O čemu ti pričaš? Kolonije i kolonizatori u 21 veku? Kakve sve to ima čoveče veze sa životom pojedinca?Patetika prve kategorije i mali proleter u tebi. Važno je gde možeš da ostvaiš svoj interes a to je valjda da živiš normalno.
Kakve interese ti imaš u BRIKSU? BRIKS je skup zemalja koje pokušavaju da uhvate korak u privrednom razvoju kao velike a ne potpuno ostvarene ekonomije. Bore se za deo kolača, člist ekomomski savez,koji bi da ima više uticaja na kretanje cena i sl . Gde ti tu sebe vidiš u toj priči?
Kina i Indija su bukvalno malo pa malo u ratu, mrze se intezivno, Kina je glavni saveznik Pakistana....nije nikakav odbrambeni savez i nema vojnu komponentu ni na vidiku. Politički je labav prilično mada se nazire ali je opet pitanje . Srbija nije u toj kategoriji, da ne objašnjavam očigledne stvari zašto uopšte nema izbor...može samo da se koprca nekako.
Dakle ti kao Bernardo kakvo god se ime krije iza tog nika, da li bi radije živeo,radio i sve ostalo u uređenoj zemlji sa vladavinom prava mogućnošću izbora i slobodom izražavanja ili autokratiji istočnog tipa bila u vidu Kine, Rusije ili Kazahstana,S. Koreje...?
Evo 50+ hiljada zahteva godišnje za boravišnu i radnu vizu iz Srbije u zemljama EU bez Kanade i SAD i sa druge strane par desetina u Kini i Rusiji ti kaže u stvari šta je izbor. Kada se situacija obrnr onda možemo pričati o nečemu drugom.
Dakle ostaje ono što sam rekao "oni su nas bombardovali i uzeli Kosovo",ljut si, nisi preboleo i tu je kraj priče. Nema potrebe da povlačiš priču o prosperitetu istoka,"sličnosti" nas i severnjaka jer smo nebo i zemlja , njihova kultura ona najpoznatija je deo evropske opšte kulture klasicizma i romantizma i jer je Rusija ona carska tada bila evropska sila a ne istočna divljina. Posle toga je bila komunistička vukojebina i jedina sličnost leži upravo tu jer vam je taj mentalitet ostao i pored nataknutih kokardi od 91. Dakle, nema sreće na istoku niti je bilo niti će biti, ne pripadaš tamo koliko god se "gurao" i negirao gde želiš u stvari, na kraju nećeš moći protiv sebe i opet ćeš završiti na zapadu. Da li kao emigracija ili će te napokon prihvatiti da je lakše da cela zemlja se integriše to je sada stvar tehnikalije.

P.S. Ti možeš biti saveznik Rumunu, Grku, crnogorcu...ali Kini ili SAD ne možeš. Ne zaluđuj se time. Nema besplatnih obroka.

Poslednja izmena:
Зашто ЕУ и зашто ЕАУ?

Grčka, Bugarska i Rumunjska su također pravoslavne zemlje pa su ipak članice EU.

O čemu ti pričaš? Kolonije i kolonizatori u 21 veku? Kakve sve to ima čoveče veze sa životom pojedinca?Patetika prve kategorije i mali proleter u tebi. Važćno je gde mpžeš da ostvaiš svoj interes a to je valjda da živiš normalno.
kakve interese ti imaš u BRIKSU? BRIKS je skup zemalja koje pokušavaju da uhvate korak u privrednom razvoju kao velike a ne potpuno ostvarene ekonomije. Bore se za deo kolača, člist ekomomski savez,koji bi da ima više uticaja na kretanje cena i sl . Gde ti tu sebe vidiš u toj priči?
Kina i Indija su bukvalno malo pa malo u ratu, mrze se intezivno, Kina je glavni saveznik Pakistana....nije nikakav odbrambeni savez i nema vojnu komponentu ni na vidiku. Politički je labav prilično mada se nazire ali je opet pitanje . Srbija nije u toj kategoriji, da ne objašnjavam očigledne stvari zašto uopšte nema izbor...može samo da se koprca nekako.
Dakle ti kao Bernardo kakvo god se ime krije iza tog nika, da li bi radije živeo,radio i sve ostalo u uređenoj zemlji sa vladavinom prava mogućnošću izbora i slobodom izražavanja ili autokratiji istočnog tipa bila u vidu Kine, Rusije ili Kazahstana,S. Koreje...?
Evo 50+ hiljada zahteva godišnje za boravišnu i radnu vizu iz Srbije u zemljama EU bez Kanade i SAD i sa druge strane par desetina u Kini i Rusiji ti kaže u stvari šta je izbor. Kada se situacija obrnr onda možemo pričati o nečemu drugom.
Dakle ostaje ono što sam rekao "oni su nas bombardovali i uzeli Kosovo",ljut si, nisi preboleo i tu je kraj priče. Nema potrebe da povlačiš priču o prosperitetu istoka,"sličnosti" nas i severnjaka jer smo nebo i zemlja , njihova kultura ona najpoznatija je deo evropske opšte kulture klasicizma i romantizma i jer je Rusija ona carska tada bila evropska sila a ne istočna divljina. Posle toga je bila komunistička vukojebina i jedina sličnost leži upraqvo to jer vam je taj mentalitet ostao i pored nataknutih kokardi od 91. Dakle, nema sreće na istoku niti je bilo niti će biti, ne pripadaš tamo koliko god se "gurao" i negirao gde želiš u stvari, na kraju nećeš moći protiv sebe i opet ćeš završiti na zapadu. Da li kao emigracija ili će te napokon prihvatiti da je lakše da cela zemlja se integriše to je sada stvar tehnikalije.

P.S. Ti možeš biti saveznik Rumunu, Grku, crnogorcu...ali Kini ili SAD ne možeš. Ne zaluđuj se time. Nema besplatnih obroka.
Ја причам о ЕАУ а не о Бриксу али нема везе, не мења се много контекст приче. У праву си око тога за Косово

Не само КиМ, већ многи други интереси тих земаља у ЕУ који се косе са нашим, укључујући РС, оно штп данас раде на КиМ, подршке и резолзције у УН.... 1999. година

Има ту много да сњ набраја. Не видим себе ни Србију ни на тој страни.

Na stranu što je barem trećina a mislim i više Rusa zvanično ateistički deklarisana od toga veliki broj i pro-sovjetski još uvek orijentisan,da ne kažem komunistički.
Њихов комунизам је био мање више проруски, док ми нисмо ни имали српски комунизам, јер Хрват Тито је пропагирао југословенски комунизам, зато се то згадило Србима, па овде и нема јаког комунистичког упоришта.

Међутим код Руса, а посебно Украјинаца постоји јача екстремна десница која пропагира фашизам/нацизам или само расизам и ксенофобију.

Kako nam izgledaju putevi, sela, zgrade, stambeni objekti i ustanove itd mi smo blize AEU Bangladeš, Pakistan, Džibuti.
Jeste brate al to je već skretanje teme!!! ... aj sad zamisli pošalješ sina (unuka) u školu a da ga tamo čekaju gejevi i transdženderi na "edukaciji o polnoj ravnopravnosti" i .... ebeš puteve!!!
U merici su ... sve što si naveo ... u fazi raspadanja. ...

Зашто ЕУ и зашто ЕАУ?

Zato što je geografska lokacija bitna. Ako si na teritoriji EU/Nato, onda je to tvoj prirodni saveznik.

Osim geografske lokacije, imaš način i standard života. Gotovo svi sa ovih prostora očekuju način života i standard kakav je u EU/Nato državama. Ne u Rusiji, Kini, Brazilu, Indiji, Severnoj Koreji, Belorusiji, Kazahstanu...

Apsolutno bilo koji savez Srbije sa bilo kim a da to nije EU/Nato je apsolutno sumanuto retardirano van zdravog razuma.

Oce li mi neko objasnit sto je EAU?

Casti mi, ne znam ima li ista licemjernije od ovog velicanja Rusa a 99,9% takvih bi sjutra zapalilo za Njemacku/Svajcarsku, cak i mrznu USA prije nego u Ruju. Ovih 0,1% su psihijatrijski slucajevi.
Samo da udje u zapisnik-djed mi je robijao na Goli otok i do smrti bio zaljubljen u "braću"

Nego, jeste vidjeli sad po BG i NS koliko smo slicni sa Rujama i Ukrima? E pa ja sam sa njima okruzen vec 15 godina, to dodirne tacke sa nama nema, ni po izgledu ni po ponašanju.

Oce li mi neko objasnit sto je EAU?

Casti mi, ne znam ima li ista licemjernije od ovog velicanja Rusa a 99,9% takvih bi sjutra zapalilo za Njemacku/Svajcarsku, cak i mrznu USA prije nego u Ruju. Ovih 0,1% su psihijatrijski slucajevi.
Samo da udje u zapisnik-djed mi je robijao na Goli otok i do smrti bio zaljubljen u "braću"

Nego, jeste vidjeli sad po BG i NS koliko smo slicni sa Rujama i Ukrima? E pa ja sam sa njima okruzen vec 15 godina, to dodirne tacke sa nama nema, ni po izgledu ni po ponašanju.
Lako je tebi kad si ti sličan sa Švabama.

Lako je tebi kad si ti sličan sa Švabama.

Rusi su mnooogo sličniji Švabama nego mi. Pogledaj im žene, sličnije su gore njima nego našim ženama.
Ali dobro, neka ljudi vjeruju da su to naša braća - sex, zdravlje, pravoslavlje! I da će da vrate Kosovo umjesto njih...

Gledao sam prije nekoliko godina klip dje lik ide Moskvom i pita ljude da li su čuli za Beograd?
Mada je stvarno neku đečinu pitao oko 20 god... što mislite kakvi su bili odgovori?

Zato što je geografska lokacija bitna. Ako si na teritoriji EU/Nato, onda je to tvoj prirodni saveznik.

Osim geografske lokacije, imaš način i standard života. Gotovo svi sa ovih prostora očekuju način života i standard kakav je u EU/Nato državama. Ne u Rusiji, Kini, Brazilu, Indiji, Severnoj Koreji, Belorusiji, Kazahstanu...

Apsolutno bilo koji savez Srbije sa bilo kim a da to nije EU/Nato je apsolutno sumanuto retardirano van zdravog razuma.
Не слажем се. Многи узимају аргумент стандард, али, какав је то чинилац при прављењу савеза?

Такав став подразумева да - уласком у ЕУ, ми постајемо богата развијена држава, уласком у ЕАУ, (п)остајемо сиромашна неразвијена држава.

Не знам како може да ти буде ван сваког разума када се ставови чланица ЕУ о српском народу, њихове историјске улоге, поштовање територије, све се коди у највећем броју случајева. Западноевропска култура се такође коси са ставовима СПЦ и православних , не само вером већ и културом, људи у СРБ.

Back