Srbi u ocima stranaca

• Začetnik teme Začetnik teme hator
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Definitivno mediji su imali presudnu ulogu u stvaranju naseg imadza kod stranaca. Mada i mi smo tome kumovali nasim losim ponasanje iako to velika vecina nece da prihvati od nekih "sitnica" kao sto su pljuvanje na ulici, galama, ne bacanjem djubreta u kantu i sl. Mnogi nas smatraju krezubom nacijom, srednjoskolci kad idu na exkurzije gledaju samo sta ce da ukradu i sl. Pre oko 2 godine razgovarao sam sa neki Madjarima i posle kreceg upoznavanja i razgovora presao sam na temu "Srbi u njihovim ocima". Jedan iz te grupa Madjara mi je rekao da je sa strahom prvi put dolazio u Srbiju ocekivajuci varvare sa nozevima oko struka (njigove reci. naravno prevedene sa engleskog) dok mi je jedna Madjarica rekla da ona nije imala predrasude ali njeni roditelji jesu, savetovali su je da ne ide ako bas ne mora ali ako je vec odlucila da se pazi. Mada sam takvo misljenje ocekiva kada sam razgovarao jednom prilikom sa Nemicom studentom medicine naime ona je sa odusevljenjem reagovala na to da sam iz Srbije i roditelji su joj cak predlozili da dodje na razmenu studenata u Srbiju. Dok su moju rodjaku u Minhenu upitali da li je ona cetnik. Cudo! Mislim da misljenje zavisi od coveke do coveka i da ima razlicitih misljenja a na name je da ubedimo ovu drugu polovinu koja misli da smo losi da to nije tako. Jako mi se svidela drzavna akcija od pre par godina "Nije tesko biti fin" i mislim da su sa tim trebali da nastave. Obrazovanje nacije je resenje po mom misljenju.

Da, slazem se da mediji igraju najznacajniju ulogu u kreiranju necije slike o nekome. Moze se reci da smo "medijski" veoma neinteligentni, sto potvrdjuje istorija ali i sadasnjica. Vrlo dobro znamo da fenomenima sa kojima nemamo iskustvo prilazimo na osnovu predrasuda koje stvorimo. Te predrasude stvaramo na osnovu tudjih iskustava u koje bezrezervno verujemo, a koja mogu ali i ne moraju biti splet losih okolnosti. Medjutim, cinjenica je da "u nas Srba" postoje izraziti ekstremi po pitanju "vladanja"; jedan deo je ekstremno primeren i zadivljujuc, dok je drugi ekstremno los i necivilizacijski. Cini se da bi zlatna sredina sa prevagom na "primereni ekstrem" bila idealno resenje. A da se do toga dodje, slazem se, potrebno je obrazovanje cele nacije...

Imam 2 druga, Engleza, i svake godine dolaze u Srbiju!Odusevljeni su njome!Kazu da imamo najlepse devojke, i da su muskarci neverovatno visoki.Bas su sada ovde, dosli da proslave novu godinu ovde.

Ranije su mislili da smo divljaci, i da se ovde nose puske na ulici.Kao da smo Irak....Sada su svakih 3-4 meseca ovde i odusevljeni su nama.

pa poslednjih godina slika o Srbima u svetu se znacajno popravila,jer se Srbija otvorila prema svetu pa sve vise stranaca dolazi ovde(pogotovo u Novi Sad zbog EGZITA), mada jos uvek ima onih koji nas smatraju ubicama i divljacima...2000.godine sam bio u Londonu dakle posle bombardovanja i neki lik mi je prisao da mi trazi cigaru,i kad je cuo da sam iz Srbije bukvalno je pobegao glavom bez obzira. U Grckoj su me odlicno prihvatili i gotive nas generalno i kod njih ta medijska propaganda nije urodila plodom jer nas dobro znaju,i svi su bili ljubazni prema meni.u Bugarskoj kako koji covek uglavnom nas gotive ali ima onih koji nas i ne vole bas mnogo.kad sam bio u Egiptu svadjao sam se sa nekim prodavcem koji me je smarao zbog ovih poslednjih ratova,varijanta Srbi su ubijali muslimane,Milosevic je ubica-bla bla bla-dok ga nisam oterao u picku materinu,mada dobar deo ljudi nas gotivi u Egiptu jer se secaju starih vremena kad je Tito imao prijateljske odnose sa njima...u Tunisu je neki lik pogodio da sam iz Srbije kako je rekao zato sto sam visok i imam karakteristicne crte lica...:-)

sad kad sam bio u Ceskoj za novu godinu,sedim sa devojkom u nekoj piceriji u Pragu i dolazi konobarica,ja krenem da narucujem i pricam na engleskom a ona mi kaze-pricaj slobodno na srpskom uglavnom sve razumem:)isto mi se desilo u Madjarskoj kad sam bio na aerodromu u Budimpesti cekam let i kupujem parce pizze i pricam na srpskom i prodavacica mi ladno odgovara na cistom srpskom...:lol:eto to su neka moja iskustva...

i da pricao sam sa jednim spancem koji dolazi ovde u Srbiju,koji mi je rekao da kad je saopstio svojim roditeljima da ide u Srbiju,oni su mu govorili-nemoj sinee,jesi lud ubice te tamo vlada anarhija...:lol::roll:kad je prvi put dosao odusevio se Srbijom i evo sad dolazi 2 godisnje:)i rekao je da je medijska propaganda ucinila da se u zapadnim zemljama stvorila tako losa slika o Srbima,a da je on preneo svojima u Spaniji da uopste nije tako...

Meni je Engleskinja ostavila kuću da joj čuvam, jer je otišla na put oko sveta mesec dana.
Rekla mi je da slobodno koristim sve ....hranu....internet....da se javljam na telefon i uzimam poruke, samo da N I K A K O ne kažem nekome da sam Srbin, jer će ovi odmah zvati policiju misleći da sam je ubio i zakopao u bašti....

ŽIVA ISTINA, ko ne veruje, daću Vam njen telefon da je pitate.....

Meni je Engleskinja ostavila kuću da joj čuvam, jer je otišla na put oko sveta mesec dana.
Rekla mi je da slobodno koristim sve ....hranu....internet....da se javljam na telefon i uzimam poruke, samo da N I K A K O ne kažem nekome da sam Srbin, jer će ovi odmah zvati policiju misleći da sam je ubio i zakopao u bašti....

ŽIVA ISTINA, ko ne veruje, daću Vam njen telefon da je pitate.....

:lol::lol::lol:to je ono sto sam ja pricao,nije kao pre dosta ljudi sa zapada zna da mi nismo divljaci kakve nas prikazuju,ali ovaj primer pokazuje da jos uvek o nama vladaju predrasude i da jos ima dosta ljudi koji nas smatraju ubicama i divljacima:roll:

EVO I MOJ KOMENTAR NA TEMU.I U SLOVENIJI IMAJU NEKI PREDRASUDE NAJVIŠE OKO OVIH RATOVA I STVARI KOJE SU SE DOGADJALE U EX YUGI-KAŽEM NEKI,U GLAVNOM ONI KOJI NIKAD U SRBIJI NISU BILI,NE POZNAJU NAVIKE,TRADICIJU,TEMPERAMENT,...
JA MISLIM,DA NIGDE NA SVETU NEMA GOSTOPRIMSTVA KAO KOD VAS,IMATE JAKO LEPE DEVOJKE,ODLIČNU HRANU,OPUŠTENOST,DOSTA BRZO VOZITE NAROČITO LIKOVI SA MOTORIMA,SKORO NIKAD NE VIDIŠ DA NEKO JAKO ŽURI,IMATE JAK PONOS I PRIPADNOST SVOJOJ DRŽAVI I VERI.VOLITE DISKUTIRATI O PROŠLOSTI I PUNO JEDETE,HA,HA,HA,...
ALI KAO SVUGDE I KOD NAS I KOD VAS IMA KLIPANA,ZBOG KOJIH KRUŽE PREDRASUDE.
MENI STE O.K. ZATO OVE GODINE OPET DOLAZIM.

...
JA MISLIM,DA NIGDE NA SVETU NEMA GOSTOPRIMSTVA KAO KOD VAS,IMATE JAKO LEPE DEVOJKE,
zasto to svi kazu!? hvalaaaaa!!!!!! :oops:
ODLIČNU HRANU,OPUŠTENOST,DOSTA BRZO VOZITE NAROČITO LIKOVI SA MOTORIMA,SKORO NIKAD NE VIDIŠ DA NEKO JAKO ŽURI,IMATE JAK PONOS I PRIPADNOST SVOJOJ DRŽAVI I VERI.
ne bih se bas slozila da smo svi takvi..neki bi se vrlo lako prodali,i ne krivim ih
VOLITE DISKUTIRATI O PROŠLOSTI I PUNO JEDETE,HA,HA,HA,...
apsolutno tacno!!!
ALI KAO SVUGDE I KOD NAS I KOD VAS IMA KLIPANA,ZBOG KOJIH KRUŽE PREDRASUDE.
MENI STE O.K. ZATO OVE GODINE OPET DOLAZIM.
dobrodosao!!!

prva reč koja se čuje je: KOLIKO STE VI GOSTOPRIMLJIVI!

(i od nemaca i od grka itd)

sledeće: IMATE PREDIVNE DEVOJKE

sledeće: SVAKA ČAST, KADA STE USPELI DA ONAKO PRKOSITE NATO-U
(CKLE IM SE OČI, MI SMO HEROJI)
u Grčkoj i Turskoj
odgovor "ma ... daj... nije to ništa..." 8)

Generalno 1:
u zemljama Zapadne Evrope, u liberalnijim delovima, Zapadna Nemačka, Francuska: BOLI IH UVO, MEŠAJU HRVATE I SRBE ili SVE U SVEMU NE INTERESUJE IH POLITIČKA PROŠLOST. AKO SI COOL OK ONDA, WELCOME! U DRUŠTVO...

u zemljama Zapadne Evrope, u konzervativnijim delovima, Austrija recimo, ostatak Nemačke:
NEMAJU LEPO MIŠLJENJE O SRBIMA I JEDNOSTAVNO IZBEGAVAJU KONTAKT I PRAVE SE LUDI

u zemljama nama omiljenim turističkim destinacijama ili okruženju Turskoj i Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji:
IMAJU SOLIDNO MIŠLJENJE O SRBIMA i JEDNOSTAVNO NAS GOTIVE...

Generalno 2:

dosta se razlikuje mišljenje mlađih i starijih osoba iako su srbi tek u novije vreme medijski na lošem glasu.
Mlađima smo ok, stariji nas nekako ne gotive baš (pogotovo slovenci, austrijanci, mađari...)

ovde na islandu nas trpaju u isti kos sa bivsim YU republikama.idu dosta u hrv,i sloveniju a u zadnje vreme i Srbiju.ima i nekih geadova koji su se kao bratimili. uglavnom su znatizeljni dok ne saznaju sve o tebi onda se olade i ne feermaju te 5%.uglavnom smo im u redu.jer govorimo jezike .vecina nas je solidno obrazovana sto se primecuje.ali zato ne podnose poljake .nesto ih ne vare pa to ti je.

Zasto niko nije napisao nesto o ruznim stvarima koje stranci misle o nama ili kritikama koje su nam uputili? Evo na primer, meni su rekli, da je nekulturno sto sam ponekad i previse otvorena i direktna i sto postavljam i suvise licna pitanja (a pitala sam neku potpunu glupost, tipa, da li neko ima brata ili sestru) Zamerili su mi i da pricam previse, i da ne umem lepo, do kraja, da saslusam sagovornika. Mislim da je karakteristicno za Srbe da svako svakome upada u rec i prica svoju pricu.
Ove gore navedene stvari mi, na primer, niko nikada nije rekao ovde.

I htela bih jos samo da dodam, da mi je bas zao sto Pajamaca nije vise ovde, jer je bila dobar i zanimljiv moderator, koji je dosta putovao, dosta toga znao i video, i ono najvaznije, imao zelju da sa nama prica o tome.

razlika je izmedju putnika-turiste koji dodje u neku zemlju i onoga ko tu zivi i radi.mislim pristup domacih prema njima.ucinilo mi se da je tema bila vise posvecena onima koji zive u drugim zemljama.ili gresim.vole i oni da tracaju kao i mi ali to ne primecujemo jer retko ko se nesto vise zblizi sa njima .uglavnom se sve svodi na druzenje na poslu i tako to.mene su zvale neke porodice na veceru kod njih kuci .pricali smo o svemu i svacemu a najvise o zemlji iz koje dolazim i temama vezanim za to.medjutim o nekom vecem povezivanju i prijateljstvu nema ni govora.mada priznajem da su mi mnogo vise pomogli domaci u svemu sto mi je trebalo nego nasi.u stvari nasi mi nisu nista pomogli.

Ево данашња вест, да нас подржавају Џорџ Клуни и Шерон Стоун, у нашој борби за очување територијалног интегритета је стварно фантастична, јер су у питању глумци чије име и реч нешто значе у свету.

Такође смо недаво имали подршку са трибина Роберта Де Нира на мечу нашег тенисера Новака Ђоковића.

2005542140578687349_rs.jpg

Наступи наших тенисера, који су у самом врху светског тениса, као и победа Марије Шерифовић, на Еуросонгу, су ствари које су битно поправиле наш имиџ у свету.

Zasto niko nije napisao nesto o ruznim stvarima koje stranci misle o nama ili kritikama koje su nam uputili? Evo na primer, meni su rekli, da je nekulturno sto sam ponekad i previse otvorena i direktna i sto postavljam i suvise licna pitanja (a pitala sam neku potpunu glupost, tipa, da li neko ima brata ili sestru) Zamerili su mi i da pricam previse, i da ne umem lepo, do kraja, da saslusam sagovornika. Mislim da je karakteristicno za Srbe da svako svakome upada u rec i prica svoju pricu.
Ove gore navedene stvari mi, na primer, niko nikada nije rekao ovde.
.

E,baš mi je i neko suviše lično pitanje...imaš li brata ili sestru ? :roll: O čemu pričaju ti ljudi,komuniciraju li uopšte ? :) Ne treba pretjerivati u "zabadanju nosa u tuđe stvari " ,ali i ovo je druga vrsta krajnosti...tako da me to njihovo mišljenje uopšte ne bi zabrinjavalo,da sam na tvom mjestu...:)

Mene niko nikada nije prepoznao kao Srbina, obicno misle da sam Nemac! Obrazlozenje je zbog naglaska mada nikada u Nemackoj nisam bio!
U Americi postoje dve grupe ljudi koje potencijalno znaju za Srbiju tj znaju gde se nalazi! Prva grupa su stariji ljudi koji su u penziji pa putuju po Evropi a druga su vojna lica koji su bili stacionirani u nekim od bivsih YU republika!
Dobar deo zna da imamo dobre tenisere ali nemaju pojma gde je Srbija!

U jugoistocnoj Aziji( citaj Burma) nemaju pojma o Srbiji ali ako kazes Yugoslavia odmah sledi osmeh i rec "Tito"!
Sve u svemu, mislim da je odnos ostalih naroda prema nama skoro indiferentan, niti nas vole niti mrze!

Definitivno mediji su imali presudnu ulogu u stvaranju naseg imadza kod stranaca. Mada i mi smo tome kumovali nasim losim ponasanje iako to velika vecina nece da prihvati od nekih "sitnica" kao sto su pljuvanje na ulici, galama, ne bacanjem djubreta u kantu i sl. Mnogi nas smatraju krezubom nacijom, srednjoskolci kad idu na exkurzije gledaju samo sta ce da ukradu i sl. Pre oko 2 godine razgovarao sam sa neki Madjarima i posle kreceg upoznavanja i razgovora presao sam na temu "Srbi u njihovim ocima". Jedan iz te grupa Madjara mi je rekao da je sa strahom prvi put dolazio u Srbiju ocekivajuci varvare sa nozevima oko struka (njigove reci. naravno prevedene sa engleskog) dok mi je jedna Madjarica rekla da ona nije imala predrasude ali njeni roditelji jesu, savetovali su je da ne ide ako bas ne mora ali ako je vec odlucila da se pazi. Mada sam takvo misljenje ocekiva kada sam razgovarao jednom prilikom sa Nemicom studentom medicine naime ona je sa odusevljenjem reagovala na to da sam iz Srbije i roditelji su joj cak predlozili da dodje na razmenu studenata u Srbiju. Dok su moju rodjaku u Minhenu upitali da li je ona cetnik. Cudo! Mislim da misljenje zavisi od coveke do coveka i da ima razlicitih misljenja a na name je da ubedimo ovu drugu polovinu koja misli da smo losi da to nije tako. Jako mi se svidela drzavna akcija od pre par godina "Nije tesko biti fin" i mislim da su sa tim trebali da nastave. Obrazovanje nacije je resenje po mom misljenju.
:-D:-Dmi smo mnooogo ispred po kulturi od vecine evropskih zemalja...!!!!!!!!!!!

Teoretski se slažem....

Ipak kad neko kao ti, koji živi u Beču tako nešto kaže, to ima POSEBNU težinu !

Glupo bi bilo da ja koji sam bio u Beču samo dvadesetak puta sada raspravljam sa stanovnikom istog, ali smatram da su stanovnici Beča u proseku među najkulturnijim na celom svetu. Jeste da postoji značajan procenat Turaka, pa i naših, ali grad je čist, uredan, siguran....

VOLIM tvoj grad !

Back