Srbi u Engleskoj

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Super! Obavezno se javi. Ja zivim od Knowle jedno 5 minuta :-) ja sam in Marston Green. Da kazem par rijeci o sebi haha ja radim u pravnoj firmi kao paralegal, asistiram partnerima i advokatima, i imam pravbi fax zavrsem, i mislila sam da i ja zelim da budem advokat ali me ne zanima to, dugo se radi itd a ja ipak zelim i vremena za sebe i porodicu, tako da sada studiram HR i kvalifikovacu se in HR u junu... pa kontam da se prebacim u ovu drugu profesiju lagano. U aprilu se prijavljujem za indefinite leave to remain te stoga ako tu budes castim picem haha

Pa da to je zaista blizu, dogovoreno! :) Ja sam bio u USA, radio i na cruiserima. Planiram u Londonu da upisem public relations, druga opcija je gym instructor itd, videcemo, samo da ja stignem tamo :)

Hehe, naravno da znam :) Pa bio sam vec 2 puta ali kao turista tako da osim razgledanja nista drugo nisam mogao a rad na crno je nesto jako lose, malo sam nesto sljakao i shvatio da to ne vodi nikuda! Meni uglavnom treba pomoc u smislu informacija. Recimo, voleo bih da neko preporuci neku skolu u Londonu, mozda ti ako znas?! Drugo, krediti za skolovanje, kakva je tu situacija i koliko je povoljno i ima li nekih caka, neki program na osnovu kojeg moze da se dobije neka stipendija i slicno? Trece, mozda neki generalni saveti u vezi zivota, papirologije itd?

Poslednja izmena:
ne znam ko ti je sta pisao ovde od ovih ljudi (ne mogu ja to da citam sve haha) i da li neko zivi ovde od njih ili ne... ne bitno je svako ima drugacije iskustvo... znam da je London extra i sve to stoji ali i drugi gradovi jako ima dosta da ponude a jeftinije je za zivot, ali na tebi je. Jer za neki stan koji bi placao u Londonu sedmicno, u Birmingham-u na primer mozes da za istu cijenu placas mjesecno. Plus koledza i skoli itd ima na sve strane ali moras da ih dobro provjeris da li imaju sve radne dozvole i da li ok... sto se tice Londona nemam pojama, nesto me nikad nije zanimao posebno i ja inace mogu da savjetujem sto se tice Birmingham-a ali ako je skola dobro poznata nema sta da brines, samo nemoj tamo neke sumnjive itd ali i dobro poznate skole i naplate vise... plus ako kazes da imas kuma ovde, mozda ti on moze malo pomoci da se snadjes, sad opet ne znam u kakvoj je on situaciji i koliko ste bliski.

posto mi jadnici nismo u EU sve je drugacije za nas... i time teze, plus nisu cak ni pod sengenom pa ti zamisli frke i da dobijes tu turisticku vizu...bezzze totalno.

ako dobijes studentsku vizu (to naravno kada si vec odabrao skolu itd i oni odlucili da te prihvate) mozes da radis 20 sati sedmicno... ja bih vjerovatno izabrala college jer su jeftiniji od univerziteta a skolovanje skoro isto... i na pocetku bih mozda izabrala neki jednogoisnji kurs koji bi mozda mogao i sam da platis, ne znam kakav si sa parama... ali ja na primer svoj kurs za HR sam platila oko 1000 funti, sto je ok. IELTS ti treba minium 6 ili 7 nemam pojma...zaboravila sam sada... i to je to to odprilike... radis i studiras milina! Ovde je tesko za rad na crnom to ovde ne ide i oni jako postuju pravila (plus radim u pravnoj firmi koja specijalizira za radno pravo i radne sudove i svega sam se nagledala ali pravila se u vecini slucajeva postuju ipak), ipak ovde nema nasih ljudi puno i nije kao u Njemackoj i ostalim slicim zemljama gdje nasi idu na gradjevinu da rade... plus nece ljudi da se bakcu sa ljudima koji nemaju vizu (osim ako si azijat haha), jer kada te ovi iz imigracija uhvate kaznu dobije poslodavac do 10 000 funti...

Stpendije....nemam pojma...od skole do skole zavisi i sve imas na njihovim sajtovima kako da se prijavis itd ako ih nude.

Savjeta za zivot imam milion, ali to je vec kada dodjes ovde, prvo je da fino sredis status i da imas studentsku vizu i da vidis kako da platis skolovanje e tek onda savjete dajem za zivot i posao hahaha

Spouse vizu i ja radim, tako da cu moci legalno da radim sto mi je najbitnije. Evo danas su mi stigli rezultati IELTS-a, veceras cu da popunim online aplikaciju i zakazacu u World Bridge-u sredinom sledece nedelje posto cekam jos potvrdu iz suda da nisam osudjivan i onda imam kompletnu dokumentaciju.
Ovo za kuma, nije moj kum nego supruzin krsteni kum, dakle stariji covek u penziji, tako da me ne moze on nesto uputiti u skole itd. Onaj oldtimer je njegov sto si videla na slici :)
Jasno je da je u drugim gradovima u UK osim Londona isto dobro za zivot, kao sto kazes za razna iskustva, isto tako sve zavisi ko sta hoce i kome sta prija, meni u ovom trenutku vise odgovara London jer supruga ima posao i jer vec znam neke ljude tamo, ali sto ne znaci da ne bi probali u Birmingham-u, zasto da ne, ako ima mogucnosti i prilika..
Nista moram google, i da vidim detaljno sta koji college ili univerzitet nudi.
Thx :)

Super! Onda nema sta da brines, sve ces dobije... ja sam sve sredila bez problema, a udala sam se u Engleskoj tako da sam ja ovde dosla na onu settlement visa. Ma ok su oni meni skroz ako je sve legala nema sta da brines... javi se kada dodjes sa zenom onda, ja pretpostavljam da je ona engleskinja?

Oho, znaci popunio si. Kad si zakazao?

Williams, nisam nikad bila u tvom gradu, ali bih volela:)
Jel radis CIPD? Ja hocu to da upisem...

Ej caos .... radim CIPD i zavrsavam sada u junu.. jedva cekam, previse mi je vala i posao i skola, i mogu da nastavim ali cu da imam a year out, i need a break. Gdje ti zivis? Kad budes dolazila javni se da odemo na kafu. Tu sam ja vrzam se po westmidlands area...

Sanja

Za sve koji ce raditi spouse vizu. Visa fee kada se plati karticom, naplate vam 1013 eura sto je kada se preracuna 845 futi, a nikako nije 810 kao sto pise na sajtu!
Ispravka, viza fee na kraju nije ni 845 funti, nego skine 870 funti sa kartice, sto je 60 funti vise nego sto pise na oficijalnom sajtu Britanske Ambasade, meni nikako ovo nije jasno ali na zalost tako je.

Pitanje u vezi colleg-a u Britaniji. Nekako me malo zbunjuje to sto koledz moze da traje i 5 dana i dve godine, jel za njih potrebno da se ima zavrsena srednja uopste ili to samo platis i ucis. Zaista mi je nejasno to u Engleskoj.

Zdravo svima! Bavim se uvozom automobila iz Engleske već par godina i imam korisnu ponudu za sve Srbe u UK. Ukoliko neko želi da pošalje torbu ili bilo šta od stvari što nije moguće preneti avionom neka se javi. Ne primam jedino ilegalne supstance :)

Pitanje u vezi colleg-a u Britaniji. Nekako me malo zbunjuje to sto koledz moze da traje i 5 dana i dve godine, jel za njih potrebno da se ima zavrsena srednja uopste ili to samo platis i ucis. Zaista mi je nejasno to u Engleskoj.

Zavisi koju kvalifikaciju hoces i zavisi od koledza do koledza, ti kratki kursevi mozda su u vezi nekih zanata itd...a vecina su jednogodisnji (i obicno imas tri nivoa kursa, svaki nivo jedna godina) i po zavrsetku si recimo kvalifikovan da radis u toj profesiji, jer skoro za svaku profesiju treba ti neka vrsta kvalifikacija i da si clan tijela koji regulise tu profesiju itd. Sto se tice uslova za upis, moras da imas IELTS, 6 ill 7, naravno zavrsenu srednju skolu zavisi, i da popunis prijavu, i onda oni odlucuju da li da te prime ili ne, i onda kada odluce da te prime, onda ide upis i placanje, odmah sve ili u ratama. Oni ovde zavrsavaju srednju skolu sa 16 godina, i tada mogu da nastave da idu na koledz ili da rade odmah ili da ne rade, zavisi kako je kome zapalo :-)

Ispravka, viza fee na kraju nije ni 845 funti, nego skine 870 funti sa kartice, sto je 60 funti vise nego sto pise na oficijalnom sajtu Britanske Ambasade, meni nikako ovo nije jasno ali na zalost tako je.

Hvala na ovim informacijama, to nas očito sve čeka..
pomenuo si mi u jednom momentu da mi možda možeš poslati link za dokumentaciju koju treba sponzor da ima? pls ako se setiš, prosledi mi, čisto da i ja budem sigurna da sve imam.
ja prijavih General English, ambiciozno Proficiency, moram da se razbijem od učenja do juna.

Ima li neko iskustva sa radom pri Univerzitetima njihovim? Za mene bi bilo idealno kad bih mogla da budem asistent na faxu i paralelno radim doktorat (sad imam Master nivo), ali sad ne znam kako da se prijavim, kad retko gde viđam da ima pozicija otvorenih u Londonu..da li to ide kao kod nas (ako si ok sa profom, dobio si posao!) ?

@Madmax, nema na cemu! Mogu ti poslati u Word-u listu dokumenata sponzora i aplikanta koju sam ja prilozio uz aplikaciju posto sam vec slao jednoj prijateljici i drugaru, samo mi posalji ovde ili u inbox tvoj Email jer mislim da ne mogu da prikacim Word dokument u pp..

Pozdrav Sutomore. Ako si ti prosao na faxu bez da su ti trazili papir o znanju Engleskog jezika onda ti ne treba. E sad, da li je potrebno za vizu, sve zavisi koji tip vize radis? Ako je studentska viza, meni se cini da za studentsku ne treba, jer pise tamo da ides da bi ucio Engleski itd, ali koliko se ja secam, cini mi se da su ukinuli taj program da iz Srbije se ide i uci jezik i studira tj studentska visa, ali nemoj da me drzis za rec, mozda je za PhD drugacije, ja ti samo dajem svoje misljenje. Trebalo bi sve to da pise na ukba sajtu...
Pozz

Back