Срби се враћају вери

1. изборно..........има и грађанско
2. ствар личног опредељења...........немој их славити.........ни верници нису славили 1. мај (и даље се слави) ни 29. новембар
3. само РРА.......а ту је и муфтија, католички свештеник...и показали су се као екстремно либерални
43 па да ли ти ико брани да се сам сврсташ где год желиш?

Pretpostavio sam relativno neproduktivnu debatu i pre prvog posta, ali dobro, ovo je forum, a i bolje sa nekim civilizovanim i razumnim nego sa nekim drugima kakvih ovde ima.

1. Izborno bi bilo da može da se sluša ili ne, ovako pošto MORA ili ovo ili ono onda je malo problematično. Ovako više liči na sistem za odvajanje "naših" i "njihovih". I to od malih nogu. Opet provejava to razvrstavanje po verskoj osnovi.

2. Nije stvar ličnog opredeljenja. Božić je državni neradni dan. Ne može se otići kod lekara sem kod dežurnog naprimer. Bio vernik ili ne. 1. maj i 29. novembar su (bili) datumi važni za državu, stoga su (bili) državni praznici. Božić je važan za crkvu i vernike, stoga treba da bude crkveni i verski praznik.
Ovako je srozan na običan mehanizam za zamućenje granica između crkve i države.

3. Molim da se primeti da ja nisam imao primedbe na rad popa kao pojedinca u RRA (a nije samo tamo prisutan sveštenik), kao ni na to da li je u pitanju pravoslavni ili katolički ili islamski sveštenik. Poenta je da ne postoji ništa što bi jednog sveštenika kvalifikovalo da bude član bilo kojeg državnog organa, komisije itd.
Opet, čisto sredstvo približavanja i preplitanja crkve i države.

Ne vidim zašto bi se neko morao svrstati u odnosu na kategoriju "veruje u postojanje boga".
Postoji ime za onog ko navija za Crvenu Zvezdu, ali ne postoji jedno zajedničko ime za sve one koji ne navijaju za nju zar ne?

Shpajz, sasvim se slažem sa tobom. Meni se bar uvek dešava, ta sam generacija, da živim u državama u kojima NE POSTOJI STVARNA SLOBODA izbora. Ili te država usmerava i uči da budeš ateista, ili, suprotno vernik. Ja sam oduvek mislila da je pitanje vere lično pitanje pojedinca, a da religija i crkva moraju da budu odvojeni od države.

Hriscanstvo nije "privatna stvar", niti to moze biti.Privatna stvar je da li neko veruje ili ne, a sama vera ne moze a da ne razmislja o svim pitanjima koja se ticu vernika.
Istina nije vredjanje.
Kako vjera može razmišljati?
z:mrgreen:
Valjda si mislila na Crkvu?

A naša SPC (što jest'-jest') stvarno može da ponudi optimalna rješenja - njezin stvarni politički uzor je feudalna cezaropapistička nemanjička Srbija;
na teoretskom planu najmodernije što ona ima, a u vezi je sa politikom, napisano je, istina od strane jednog sveca (ali političkog analfabete), u duhu konzervativnih tendecija s prelaza iz 19. u 20. vijek;
socijalna doktrina SPC sadržana je u apelima na savjest vjernika, odnosno na nivou je individualne karitativne djelatnosti;
a po pitanju porodice, ideal crkve je njezin patrijarhalni model, na čijem čelu se nalazi neprikosnoveni domaćin.

SPC-u bi, kako to reče Pasternak, stvarno bilo potrebno da otvori prozor i da vidi koji je to vijek napolju.

p.s. a juće, bez ikakvog podsjećanja i bez ikakve prigodne rasprave (mislim na Srbiju), navršilo se ravno 100 g. od kako je na incijativu besmrtnog Aristid Brijana Narodna skupština Treće republike donijela čuveni Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Eglises et de l'Etat ili ti Zakon o razdvajanju Crkve i države.

Tako da na osnovu svega Srbija je predivan primjer ispravnosti tvrdnje da ateizacija nikako nije isto što i sekularizacija.

Pretpostavio sam relativno neproduktivnu debatu i pre prvog posta, ali dobro, ovo je forum, a i bolje sa nekim civilizovanim i razumnim nego sa nekim drugima kakvih ovde ima.

1. Izborno bi bilo da može da se sluša ili ne, ovako pošto MORA ili ovo ili ono onda je malo problematično. Ovako više liči na sistem za odvajanje "naših" i "njihovih". I to od malih nogu. Opet provejava to razvrstavanje po verskoj osnovi.

2. Nije stvar ličnog opredeljenja. Božić je državni neradni dan. Ne može se otići kod lekara sem kod dežurnog naprimer. Bio vernik ili ne. 1. maj i 29. novembar su (bili) datumi važni za državu, stoga su (bili) državni praznici. Božić je važan za crkvu i vernike, stoga treba da bude crkveni i verski praznik.

3. Molim da se primeti da ja nisam imao primedbe na rad popa kao pojedinca u RRA (a nije samo tamo prisutan sveštenik), kao ni na to da li je u pitanju pravoslavni ili katolički ili islamski sveštenik. Poenta je da ne postoji ništa što bi jednog sveštenika kvalifikovalo da bude član bilo kojeg državnog organa, komisije itd.

Ne vidim zašto bi se neko morao svrstati u odnosu na kategoriju "veruje u postojanje boga".
Postoji ime za onog ko navija za Crvenu Zvezdu, ali ne postoji jedno zajedničko ime za sve one koji ne navijaju za nju zar ne?

1. Изборно јесте пошто може да се слуша или не.
2. то јесте тачно али са друге стране огромна већина становништва има потребу да тај дан проведе празнујући.........својевремено се и 29. новембар славио на исти начин а у срединама где православци чине мањину 7. јануар је сасвим обичан дан осим у државним институцијама......другим верницима је остављена могућност да празнују Бајрам, рамазам или 25. децембар
3. Исто што и било ког политичара...........а свештеника СПЦ још и више с'обзиром на поверење које та организација ужива у народу. Не заборави да је владика Порфирије барем 7 пута образованији и културнији од политичара који седе у том телу.

4 има заједничко име - остали

Ako imaš dve opcije, to znači da imaš izbor između njih.
Božić i treba da bude neradni dan, ali ne samo taj jedan već kao i Uskrs. Tako je u većini država ovog sveta, tako treba i kod nas. Najzanimljivije mi je kolege koje u razgovoru sebe svrstavaju u ateiste uzmu slobodan dan za slavu, koju niti slave niti znaju šta je. Ali opet, to njima na dušu ide.
Zašto sveštenik ne bi učestvovao u nečemu što se tiče njegove parohije ili celokupne crkve? Nećemo valjda da ih proteramo iz naseljenih mesta u manastire, pa da se ne zna za njih?
Oni koji nisu vernici su ili ateisti ili agnostici, neme trećeg. Postoji i ubeđenje da niko nije ateista, već agnostik, jer je ljudska osobina da u nešto veruje, šta god to bilo.

Kako vjera može razmišljati?
z:mrgreen:
Valjda si mislila na Crkvu?

A naša SPC (što jest'-jest') stvarno može da ponudi optimalna rješenja - njezin stvarni politički uzor je feudalna cezaropapistička nemanjička Srbija;
na teoretskom planu najmodernije što ona ima, a u vezi je sa politikom, napisano je, istina od strane jednog sveca (ali političkog analfabete), u duhu konzervativnih tendecija s prelaza iz 19. u 20. vijek;
socijalna doktrina SPC sadržana je u apelima na savjest vjernika, odnosno na nivou je individualne karitativne djelatnosti;
a po pitanju porodice, ideal crkve je njezin patrijarhalni model, na čijem čelu se nalazi neprikosnoveni domaćin.

SPC-u bi, kako to reče Pasternak, stvarno bilo potrebno da otvori prozor i da vidi koji je to vijek napolju.

p.s. a juće, bez ikakvog podsjećanja i bez ikakve prigodne rasprave (mislim na Srbiju), navršilo se ravno 100 g. od kako je na incijativu besmrtnog Aristid Brijana Narodna skupština Treće republike donijela čuveni Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Eglises et de l'Etat ili ti Zakon o razdvajanju Crkve i države.

Tako da na osnovu svega Srbija je predivan primjer ispravnosti tvrdnje da ateizacija nikako nije isto što i sekularizacija.

Уууууууууу

Сам си ово написао или...?

Ako je pamflet onda vjerujem da ti neće predstavljati nikakav problem da me pobiješ tačku po tačku.

које тачке?
о чему ти говориш?
Да ти објашњавама о лупетњима попут сејања жита из авиона и гомиле са које узима свако према сопственим потребама?

имаш у насловној вести мој коментар па га простудирај....нарочито бројеве 4 и 6.

1. Изборно јесте пошто може да се слуша или не.
2. то јесте тачно али са друге стране огромна већина становништва има потребу да тај дан проведе празнујући.........својевремено се и 29. новембар славио на исти начин а у срединама где православци чине мањину 7. јануар је сасвим обичан дан осим у државним институцијама......другим верницима је остављена могућност да празнују Бајрам, рамазам или 25. децембар
3. Исто што и било ког политичара...........а свештеника СПЦ још и више с'обзиром на поверење које та организација ужива у народу. Не заборави да је владика Порфирије барем 7 пута образованији и културнији од политичара који седе у том телу.

4 има заједничко име - остали

Izbor se sastoji u tome da se izjasniš da li si vernik ili ne. Moraš da se izjasniš. U školi, obaveznoj za sve. Odnosno, roditelji se izjasne za dete što je još gore.

Većina stanovništva ima još gomilu drugih potreba, opet država im izlazi u susret na osnovu državnih pravila i propisa. A ovde imamo prepisivanje iz crkvenih u državne. Što je loše, bar ako hoćemo sekularnu državu.
Još jednom, nema potrebe za navođenjem toga da je ispoštovana ravnopravnost među religijama, sve o čemu govorim se odnosi na religiju generalno nevezano za koju.

Valjda smo prerasli te argumente "pa šta ako sam ja, eno ga i on". Ni političar (ma šta to bilo) nije kvalifikovan da bude član RRA time što je političar ništa više od sveštenika. Članovi takvih tela treba da budu ljudi koji su svojom strukom relevantni na polju kojim se to telo bavi.

Ovo zadnje je pretpostavljam šala.

Ako imaš dve opcije, to znači da imaš izbor između njih.

Već sam gore odgovorio, pa da se ne ponavljam.

Zašto sveštenik ne bi učestvovao u nečemu što se tiče njegove parohije ili celokupne crkve? Nećemo valjda da ih proteramo iz naseljenih mesta u manastire, pa da se ne zna za njih?

Ja sam sporio učešće sveštenika u DRŽAVNIM organima. A sveštenik može (i treba) da učestvuje u nečemu što se tiče verskih pitanja vezanih za VERNIKE u toj parohiji. Pa i ja živim u nekoj parohiji (crkveno gledano) ali mi nije logično da se sveštenik pita oko recimo postavljanja infrastrukture za internet u mom selu. Ne vidim zašto bi on trebao da bude umešan u tako nešto.

Oni koji nisu vernici su ili ateisti ili agnostici, neme trećeg. Postoji i ubeđenje da niko nije ateista, već agnostik, jer je ljudska osobina da u nešto veruje, šta god to bilo.

Da, to je stav koji (skoro sve) crkve pokušavaju da proguraju i koji meni recimo smeta. To je samo i ništa drugo do etiketiranje ljudi i sortiranje na ove i one.
Nažalost, tačno je da mnogim ljudima treba da veruju u nešto iznad njih, bilo da im daje cilj, snagu ili razrešenje odgovornosti.
Za kraj, postoji razlika između "verovati da ne postoji bog" i "ne verovati da postoji bog".

које тачке?
о чему ти говориш?
Да ти објашњавама о лупетњима попут сејања жита из авиона и гомиле са које узима свако према сопственим потребама?

имаш у насловној вести мој коментар па га простудирај....нарочито бројеве 4 и 6.
:hahaha:

Ti možeš ovako vracarac replicirati sitnoj forumskoj boraniji.
Kada za ono što ja napišem kažeš da je pamflet onda očekujem obrazloženje takve ocjene .., a ako ono izostane onda ja sa punim pravom mogu da te smatram diletantom i na ovom području.

E i hajd' mi nađi socijalnu doktrinu SPC, neki dokument - ima nekih članaka, izlaganja na seminarima i sl. ali pogledaj ima li neki zvanični dokument.

Kada za ono što ja napišem kažeš da je pamflet onda očekujem obrazloženje takve ocjene .., a ako ono izostane onda ja sa punim pravom mogu da te smatram diletantom i na ovom području.

E i hajd' mi nađi socijalnu doktrinu SPC, neki dokument - ima nekih članaka, izlaganja na seminarima i sl. ali pogledaj ima li neki zvanični dokument.
сматрај ме зашта хоћеш...да ли ти ја то браним?
Али немој ми одузимати право да кажем да ниси ништа конкретно и документовано рекао.
служишсе памфлетима за које ниси у стању ни да површно представиш као истину.

Провери.

И немој смајлије....ваљда имаш озбиљније аргументе?

Naravno da nisi. Kakva opsesija? Čime? Verom? Tuđom verom? Pomodarstvom? Ne kontam.
Jednostavno ne znam na šta konkretno treba da odgovorim.

Pošto si preskočila odgovore na neka konkretna pitanja, hajde da nastavimo. Možda uspeš da se snađeš u sledećem. Zašto ti i još neki na ovoj temi positovećujete veru sa pomodarstvom? Pomodarstvo je gledati Farmu, pa je ja ne gledam, a jesam deo ovog društva.Pomodarstvo je i sedeti u kafićima u Strahinića Bana, pa ja ne sedim. Ali ne idem na forume da vređam one koji gledaju farmu i sede u kafićima te ulice. To je njihvo problem. Zašto tebe, kao nekoga ko se izjašnjava kao ateista, provocira nečije pomodarstvo i zašto ga izjednačavaš sa verom? Zar to ne bi trebalo više da smeta meni, kao nekome ko jeste u grupi onih koji poštuju našu veru i crkvu? Ja gledam svoja posla, znam šta radim i kako radim, a oni koji se samo deklarišu kao vernici, a to nisu, neka odgvaraju za svoja dela. Na isti način kao što kolege koje pripadaju SIPC ne trebaju da govre koje je "pravoslavlje" ispravno, već da su svesni da će i oni i oni drugi jednog dana morati da objasne zašto su radili to što su radili. U redu je oglasiti se i reći svoj stav, ali automatski negirati one druge... pa i nije baš tolerantno.
Srbija jeste poročnija neko ikad ranije, ali zar su za to zaslužni vernici? kako, pa zar ne tvrdite kako vernika nema, da su to mahom sve pomodari? Da je više vernika, bilo bi manje poroka, zato i treba crkva da pojača edukaciju naroda. A onda da svako, tako edukovan, odliči sam svojom voljom šta želi. Izbor imamo.

E sad i ti puno trazis :sad2: , ovo je forum Krste ako si zaboravio . :mrgreen:

Šta ba da provjerim?

Hajd' nađi socijalnu doktrinu?

Jesi li čitao Studeničku deklaraciju?

Predlog Načertanija za XXI vek?

Jesi li čuo za Đurđevdansko pismo Haralampiju?

Ko je rekao o dobu Nemanjića - "tada je sve sveto i čestito bilo i milom Bogu pristupačno"?

I daj ba nemoj me zebvt, nego ako hoćeš diskutovati, onda diskutuj.

Back