Srbi, Rusi i Belorusi, podanicki narodi?

Mi SRBIJANCI nismo podanički narod. Mi se uvek pobunimo. Bitan razlog tome jeste činjenica da je knez Miloš Obrenović našim precima-seljacima podelio zemlju, a nije napravio zemljoposedničku aristokratiju. I kada smo bili monarhija, to je bila narodna dinastija bez aristokratije. Nismo znali za grofove, barone i markize osim iz priča koje su se dešavale negde drugde. Znači praktično je to bilo egalitarno društvo, "raj za seljake" kako je napisao jedan putopisac. Svaki SRBIJANSKI seljak je bio zemljoposednik, znači u odnosu na ruskog kmeta, SRBIJANAC je kao neka vrsta "plemića u malom." To je kod nas stvorilo kurčevit mentalitet. A to je u periodu socijalističkog samoupravljanja, kada smo doživeli kvantni skok u socijalnom, kulturnom, obrazovnom i svakom drugom smislu, moglo samo da se pojača. Kao takvi nismo mogli da se razvijemo u podanički narod kao što su to Rusi.

Stoga se slažem sa ovim šta je u datom delu intervjua rekao anarho-sindikalista Ratibor Trivunac:

Ima istine u ovome sta ste napisali...a i u tome da je Srbin, poucen turskim iskustvom, naucio da prezivi "izvan sistema".
I pitanjce, a sto ovo "Srbijanci" tako naglaseno?

Pa zbijaš , s tvojom jekavicom sam dosao do zaključka da si hrvatijanac.
Otkud sad ovo .
Ma, to mi, preko Drine, mijesamo svasta, pa koristimo i ekavicu, da vam umilimo.
Ja odustala, prije par dana. :)
Ako ne razumijes sadrzaj, da pisem i na holandskom...koja vajda! :)
Upozorenje: ne skrecem sa teme, ne hvatajte se za poruku, nije jezik u pitanju! :) , :) , :)

Mi SRBIJANCI nismo podanički narod. Mi se uvek pobunimo. Bitan razlog tome jeste činjenica da je knez Miloš Obrenović našim precima-seljacima podelio zemlju, a nije napravio zemljoposedničku aristokratiju. I kada smo bili monarhija, to je bila narodna dinastija bez aristokratije. Nismo znali za grofove, barone i markize osim iz priča koje su se dešavale negde drugde. Znači praktično je to bilo egalitarno društvo, "raj za seljake" kako je napisao jedan putopisac. Svaki SRBIJANSKI seljak je bio zemljoposednik, znači u odnosu na ruskog kmeta, SRBIJANAC je kao neka vrsta "plemića u malom." To je kod nas stvorilo kurčevit mentalitet. A to je u periodu socijalističkog samoupravljanja, kada smo doživeli kvantni skok u socijalnom, kulturnom, obrazovnom i svakom drugom smislu, moglo samo da se pojača. Kao takvi nismo mogli da se razvijemo u podanički narod kao što su to Rusi.

Stoga se slažem sa ovim šta je u datom delu intervjua rekao anarho-sindikalista Ratibor Trivunac:

e moj ti raj za seljake...poljoprivreda je sve samo ne raj

Milan Obrenovic je pokusao da otme oruzje srbima i to je prouzrokovalo bunu, a vec je narodna radikalna stranka, TJ Nikola Pasic, krenula ka tome da napravi nacionalni sloj oligarha koji se bogate na teret drzave (Ista stvar kao i sa SNS/Vucicem). Posle velikog rata je SHS dobila odstetu u vidu stoke, umesto da se raspodeli seljacima i obnovi stocni fond, Pasic je umesto toga prodao sve jednom poslovnom partneru za jednu desetinu (!!) trzisne cene

Nije bas bilo bajno za nas sirotinju

Покварена ти је логика, носи је на сервис.😉
Диктатура иде уз непокорне, као покушај наметања контроле над бунтовнима, нема смисла успостављати диктатуру над бесловесном масом која се слаже са свим и прихвата све што јој се пласира по принципу штапа и шаргарепе, очигледан су примјер неке западноевропске, а поготово скандинавске земље.

Бесловесна маса == Скандинавци, Немци, Енглези, Французи

Непокорни и честити == Кослав

хмм.

Rek’o Ratibor Trivunac, anarho-sindikalista, dabome.

Back