Srbi od 2 metra???

па морате прво да схватите да су у средњем веку Европљани били високи у просеку око 150-165цм.. Деспот Стефан Лазаревић је био приличном висок са својих 175, да не говорим о Цару душану са његових 2м висине

iz licnog iskustva znam da smo mi srbi iz dalmacije dosta visoki.ja sam sa nepunih 16 visok 194 cm,cale mi je 188,dvojica striceva preko 190 a treci ima 201 cm,deda 197,pradeda 191...i ostali ljudi krajisnici koje poznajem su mnogi preko 185...

joca111:
1: Ja i ne tvrdim da smo mi cisti Sloveni, mislim da je nemoguce da se po dolasku na ove prostore nismo druzili sa lokalnim plemenima, tako da i nismo imali cistu Slovensku krv, ali ipak je cinjenica da Niksic nikada nije bio pod Turcima, koji god razlog tome bio!

2: Ne znam zasto su nizi, a nisam ni cuo da su Vojvodjani nizi od Sumadinaca, mada znam da su kod mene u selu u okolini Cacka muskarci prosecno oko 187, slobodna procena! Opet, bilo bi dobro da izneses te podatke i izvor istih!
A mozda su se ti mesali sa Madjarima, ni oni nisu nesto visoki, naprotiv, uglavnom su nizi i debeljuskasti!

xbbanner.gif

Никшић је од Турака ослободио Књаз Никола I Петровић-Његош тек 1877. године Господње...

Ja mislim da je stvar predela u kakvom zivimo,posto znam jednog turcina koji zivi kod nas i izuzetno je visok,ja sam licno mesavina srbina,slovenca i madjara pa sam opet192cm visok,a Madjari ne spadaju bas u visoke narode,tako ko ce ga znati,a da smo visi od ostalih naroda jesmo,na trecem smo mestu po ispitivanjima,visi su u proseku od nas svedjani i koliko sam ja cuo Belorusi.

ovde ispada nema nikoga na forumu ispod 190cm.

mogli bi smo da napravimo Basket Tim ako se kojim slucajem organizuju Sportski Susreti Forumasa.
Bili bi smo reprezentativni.

Posto sam ja oko 180 ispao bih iz tima ali recimo mogu da budem trener ili navijac.

'ajmo Veliki Srbi.'

SerbiaUnited:
ovde ispada nema nikoga na forumu ispod 190cm.

mogli bi smo da napravimo Basket Tim ako se kojim slucajem organizuju Sportski Susreti Forumasa.
Bili bi smo reprezentativni.

Posto sam ja oko 180 ispao bih iz tima ali recimo mogu da budem trener ili navijac.

'ajmo Veliki Srbi.'
stvarno je cudno, a i ja sam tu odmah do tebe na listi za tpisane, sa 185! :D :D

Mislim da je u potpunosti tacno da su ljudi iz Hercegovine veci od ostalih s prostora bivse Juge a koji su razlozi tome pojma nemam.Ja sam iz Hercegovine i dole ljude ispod 185 smatraju niskim.Ja sam visok 193 a vecina drugova mi je oko te visine.

Iz mog skromnog znanja.Ne mozemo da govorimo o cistom narodu.Usled seoba i najezda uvek je dolazilo do mesanja gena. Zaboravljate na Kelte koji su ipak naseljavajuci ove prostore ostavili nesto svoje nama u nasledje.Posmatrajuci samo njih postojale su tri grupacije.Jedni su bili visoki,jaki,plavokosi.Drugi crvenokosi,srdnjeg rasta i treci niski i crnokosi.Kako objasnjavate tu pojavu tako jako izrazenih fizickih karakteristika istog naroda samo razlicitih plemena? Preko ovog podrucja oduvek su prejahavali na svojim pohodima pripadnici raznih plemena.Dobri smo kakvi smo mogli da budemo.Dobar primer gubljenja osnovnih karakteristika "cistog" naroda su vam i Grci.Oni su bili visoki,plavi.Pogledajte ih sad pogotovo u pogranicnom delu sa Turskom. Mozda se na severu mogu pronaci naznake predaka.Takodje I madjari kao pripadnici ugrofinskih naroda trebalo bi da su bili plavi visoki.po nekim izvorima su pripadnici tursko tatarskih plemena i otuda geni nosioci crnomanjastog, niskog rasta.
prica o Srbima od dva metra ne mora da bude odrziva na osnovu dva pronadjena skeleta.ali definitivno smo u grupi visokih naroda.Geni tih visokih predaka su opstali.To je opet sve stvar geografskog rasporeda naseobina.i uticaja granicnih plemena. Meni je bila zacudjujuce smesna izjava jednog mog poznanika koji je navodno negde procitao da se Albanci izjasnjavaju kao potomci Kelta!
Inace da su Kelti ostavili vidan trag na ovom podrucju govori i cinjenica o nazivima reka i mesta koja su do danas ostali.

Cinjenica da su ovde ziveli Kelti , ne znaci nuzno da smo se sa njima mesali, ali je meni cudno to sto se uvek uz plavu kosu vezuju visoki ljudi, a uz crnu kosu niski! Kako su onda ljudi sa prostora Crne Gore i Hercegovine izuzetno crne kose!

joca111:
Cinjenica da su ovde ziveli Kelti , ne znaci nuzno da smo se sa njima mesali, ali je meni cudno to sto se uvek uz plavu kosu vezuju visoki ljudi, a uz crnu kosu niski! Kako su onda ljudi sa prostora Crne Gore i Hercegovine izuzetno crne kose!
Izgleda da je tebi potreban ochni ljekar...
SMEDJE nije isto sto i CRNO, i to IZUZETNO nije isto ;) :lol: :lol: :lol:

DEKOO:
Mislim da je u potpunosti tacno da su ljudi iz Hercegovine veci od ostalih s prostora bivse Juge a koji su razlozi tome pojma nemam.Ja sam iz Hercegovine i dole ljude ispod 185 smatraju niskim.Ja sam visok 193 a vecina drugova mi je oko te visine.
Posto sam ja sa 185 i onaj jos jedan decko sa 180 najnizi, ovo mu dodje kao neki crnogorsko-hercegovacki forum!
E, a reci samo ,koje su granice Hercegovine, posto me to bas zanima, a nigde nisam nasao i kako je dobila ime,i gde je granica izmedju Bosne i Hercegovina i Hercegovine i Dalmacije?
A jel zna neko onako subjektivno-odokatvino iz svog iskustva, da li su i Dalmatinci visoki kao Hercegovci, i da li je primetna razlika u fizionpomiji uopste?

pumps:
Izgleda da je tebi potreban ochni ljekar...
SMEDJE nije isto sto i CRNO, i to IZUZETNO nije isto ;) :lol: :lol: :lol:

potpuno jasno
al nekima jos ne.

sloveni su naselili dalmaciju (srbi), kasnije i na istok, ali ne i nepristupacne delove hercegovine i crne gore gde se nisu bas toliko mesali.

zbog toga ima svetlijih u drugim krajevima a tamnijih u hercegovini i crnoj gori.

to je prosto (citaj Corovica, on je citirao nego Nemackog istoricara)
u tom poglavlju je potupno u pravu!

joco kako zamisljas da u jednoj sredini zive ljudi razlicitih plemenskih identiteta,a da se ne "mesaju"? jedino ako su bili u rezervatima. za Kelte Skordiske koji su se naselili na podrucju Beograda posle neuspelog pohoda na Delfe 279.godine p.n.e kazu da su bili vrlo miroljubivi,prosperitetni i potpuno su se asimilovali sa postojecim stanovnistvom.starosedeoci su bili iliri, dacani i manjoj meri tracani.Kelti su imenovali tadasnju naseobinu.Singidunum je njihovo ime (oni su i napravili tvrdjavu,koju su posle razni osvajaci dogradjivali,rusili,i ponovo dogradjivali).i koriscen je sve do pojave Slovena na ovim prostorima koji su i dali sadasnje naziv.prvi put se Beograd tim imenom pominje cini mi se 878. godine u jednoj prepisci. Dunum je keltski naziv za naselje,utvrdu, a singi je po jednima naziv prekeltskog plemena koje se tu zateklo kada su se naselili,a po drugima usce reke.ima jos nekih tumacenja.kako onda objasnjavas nalazista keltskih nekropola i to velikih na podrucju Karaburme i duz smederevskog puta ako nisu ovde bili u miroljubivim odnosima i ostavili toliki trag?oni su svoj identitet upravo izgubili tom asimilacijom sa postojecim stanovnicima i dakle moralo je doci do razmene genetskog materijala.

Ma ja sam covece govorio o tome da su MOZDA oni prvo nestali odavde pa da smo mi dosli i sacuvali cela 2 naziva koje su oni dali a da ih i mi koristimo, Tara- reka i planina !
Koji su dokazi molim te da smo se mesali uopste sa njima i da je njih bilo ovde kada smo mi dosli!
Na primer, za mesanje sa Turcima je potpuno jasno da se desavalo!
Po tebi smo mi svi i pomalo Rimljani ...

SerbiaUnited:
potpuno jasno
al nekima jos ne.

sloveni su naselili dalmaciju (srbi), kasnije i na istok, ali ne i nepristupacne delove hercegovine i crne gore gde se nisu bas toliko mesali.

zbog toga ima svetlijih u drugim krajevima a tamnijih u hercegovini i crnoj gori.

to je prosto (citaj Corovica, on je citirao nego Nemackog istoricara)
u tom poglavlju je potupno u pravu!
Postoje u Sumadiji cela sela koja su se naseilila iz Crne Gore, i nisu se ni sa kim drugim mesali pa je opet doslo do opadanja prosecne visine i drugih karakteristika, ja znam za nekoliko primera takvih!
a i sam Jovan Cvijic je pisao o uticaju reljefa na fizionomiju ljudi, tako da te promene ne moraju nuzno poticati iz genetskih razloga!

Разумео бих знакове питања у наслову теме, да се прича о Србима 3,
или 4 метара висине, а за "само" 2,
где је ишта ту чудно и за не веровати ???

Био то просек или не.....

HUSAR:
Разумео бих знакове питања у наслову теме, да се прича о Србима 3,
или 4 метара висине, а за "само" 2,
где је ишта ту чудно и за не веровати ???

Био то просек или не.....

И ја кажем...
То бре овај необавештени јоца лупа глупости. Херцеговина сама по себи нема границе, али обухвата просторе ДАНАШЊЕ БиХ, ЦГ, па чак и Србије и хрвацке. То је територија која се простире од Имотског до Дурмитора, као и од Јабланице до Херцег-Новог. Свим непознаваоцима географије - попут тзв. јоце и осталих, препоручио бих да узму атлас у руке. И не само атлас, већ и неку историјску читанку.... :x

Back