Srbi na Srbe u WW1

Problem je sto je doba turske vladavine bio dugacak.

I jako se razlikuje u pocetku gde hrscani cine jedan vojsni faktor i gde su muslimani i hrscani u jos dubokim porodicnim vezama.

I kraj osmanske imperije na ovim prostorima gde su hrscani i muslimani cinili jako odvojana drustva.

PS. Pocetna tema je bezveze zato sto AU nije slala Srbe na Srbe.

Interesantno je da su Hercegovci i Crnogorci ratovali cesto jedni protiv drugih ,napr. Crnogorci su zajedno sa Turcima opsedali Dubrovnik ,dok su ga Hercegovci branili ,kralj Nikola nije podrzao Nevesinjsku pusku itd...Komplikovana ova nasa istorija ...

Interesantno je da su Hercegovci i Crnogorci ratovali cesto jedni protiv drugih ,napr. Crnogorci su zajedno sa Turcima opsedali Dubrovnik ,dok su ga Hercegovci branili ,kralj Nikola nije podrzao Nevesinjsku pusku itd...Komplikovana ova nasa istorija ...

Краљ Никола и Невесињска пушка? Тако нешто се никад није десило.

Иначе ЦГ јесте подржавала устанак у Херцеговини, чак се и надметала са Србијом за првеснтво у помоћи (а самим ти и евентуалном припајању територија) наведеном устанку.

Краљ Никола и Невесињска пушка? Тако нешто се никад није десило.

Иначе ЦГ јесте подржавала устанак у Херцеговини, чак се и надметала са Србијом за првеснтво у помоћи (а самим ти и евентуалном припајању територија) наведеном устанку.

Moguce da sam pogresio ,ali Crnogorci su sa turcima napadali Dubrovnik ,a Hercegovci ga branili ???Uglavnom hocu da kazem ,kolko smo mi Srbi ratovali jedni protiv drugih ,i uglavnom za tudje interese .

Interesanto je vidjenje pojedinih da su Srbi vernu AU bili tudje sluge i izdajice. A da ja pitam nesto vas. Da li smo mi koji nismo Srbi, koji smo sluzili vojsku Srbije, neki od nas su ratovali za Srbiju, sta smo mi? Da li smo lojalni gradjani ove ili izdajnici susedne drzave?

Interesanto je vidjenje pojedinih da su Srbi vernu AU bili tudje sluge i izdajice. A da ja pitam nesto vas. Da li smo mi koji nismo Srbi, koji smo sluzili vojsku Srbije, neki od nas su ratovali za Srbiju, sta smo mi? Da li smo lojalni gradjani ove ili izdajnici susedne drzave?

Ma sve jedno , sluzis , pa sluzis i to je poenta ... Kakve mi veze ima dal je ovaj ovakav ili onakav kad me cima i maltretira da se cimam po nekim vukoyebinama i da kopam rupe po ceo dan ...:)

Naravno ,ali pre toga Srbi su prosli kroz Bosnu ,neki su i bili u turskoj vojsci kao hriscani ,iako nema podataka da su Srbi ycestvovali u nijednoj bitci na strani Turaka u periodu 1600-1690-Te ,to je vise bio nacin da se zarade pare jer je bilo tesko vreme ,pocetkom ratova i ustanaka 1690-te Srbi mahom dolaze u sukob sa turcima na podrucju Bosne i Hercegovine ,i prebezi u Krajinu su uglavnom oni koji su nacinili kakav zlocin ,ubili nekog bega i slicno ,ili oni koji su dizali bune ...Kasnije su Srbi dokazano najbolji vojnici Monarjije i mahom dobijaju privilegije i Grbove ,medjutim kasnije zbog cestih sukoba Srbi su slani na ratista sto dalje od Srpske Vojvodine ,i Hrvati su mahom prisvojili Grbove Srpskih porodica iz Krajine i Slavonije .

koji?

nece biti...sve to pada turske,nisu se stvari menjale
sta mislis sta su radili srbi i pravoslavni vlasi u pogranicnim podrucjima sa katolickim krajevima, naseljeni sa turske strane i cemu su sluzili?

Teorija o naseljavanju vlaha je glupost ,jednostavno je bila obavexa svakog hriscanina da da jednog iz kuce u Tursku vojsku ,oni malo sposobniji su i dobijali platu za to ,ali to neznaci da su Srbi i ostali hriscani ucestvovali u bilo kojoj bitci od 1600 pa do 1690-te godina protiv Hrvata ,I Crnogorci su po vlaskom zakonu morali davati po jednog iz kuce za vojsku turcima ,to je islo tako doka je bilo vreme mira .Da je to tako kao sto pricas ,Srbi nebi bili rado vijen gost u AU ,a kasnije se ispostavilo da su i u Jelacicevim jedinicama bili 90% Srbi ,problem nastaje kada dolazi do sukoba u Srpskoj Vojvodini ,pa sve do Madjarske revolucije ,u tom periodu se vrsila strasna propaganda i pravoslavci su bili pod ogromnim pritiskom da se pounijate .

Poslednja izmena:
Mogu da ti kazem samo preko pp,jer nebi da zalazim u to danas ...postoje neki dokazi gde se Srbi spore sa AU u vezi grbova koji se kasnije dodeljuju Hrvatima ,ili bolje reci katolicima ,naravno grbovi su dodeljeni Hrvatima pravnim putem ,ali oni koji su dobili te grbove su Srbi ,to se sve desavalo u doba nemira u Srpskoj Vojvodini ,kada se na pravoslavce vrsio pritisak .

nisu hrvati nego katolici z:mrgreen:

malo si se zapetljao...ko su sad srbi,ko hrvati,ko je dobio sta :zroll:

Teorija o naseljavanju vlaha je glupost ,jednostavno je bila obavexa svakog hriscanina da da jednog iz kuce u Tursku vojsku ,oni malo sposobniji su i dobijali platu za to ,ali to neznaci da su Srbi i ostali hriscani ucestvovali u bilo kojoj bitci od 1600 pa do 1690-te godina protiv Hrvata ,I Crnogorci su po vlaskom zakonu morali davati po jednog iz kuce za vojsku turcima ,to je islo tako doka je bilo vreme mira .Da je to tako kao sto pricas ,Srbi nebi bili rado vijen gost u AU ,a kasnije se ispostavilo da su i u Jelacicevim jedinicama bili 90% Srbi ,problem nastaje kada dolazi do sukoba u Srpskoj Vojvodini ,pa sve do Madjarske revolucije ,u tom periodu se vrsila strasna propaganda i pravoslavci su bili pod ogromnim pritiskom da se pounijate .

vidim da stvarno vjerujes u ovo napisano..... srpska vovjodina,sta je to....

cuvaj se

Danas u novinama citam ,neki poznati arheolog giviru o poreklu politicara i poznatih licnosti u regionu ,onaj Ganic vodi poreklo od Mrnjavcevica ,a Brena od Brajovica ,takodje se spominju Mesic,Sanader,kao Srbi ,i Seselj i Djindjic su iz istog plemena ...z:mrgreen:

Мени су сви били у Аустро-Угарској армији, неки на италијанском, неки на руском фронту. Ови на италијанском фронту, где ми је био и прадеда су се борили до краја у АУ армији, а ови на руском фронту су дезертирали(сви до једног) и борили се у Добруџи у Српском добровољачком корпусу и касније учествовали у пробоју Солунског фронта.

Back