Nikoljdan je mrsna slava, jer se oduvijek spremala mrsna hrana, sve do zadnjih 20-tak godina kad je pocelo komunisticko-pravoslavno srbovanje.Pravoslavna Crkva nema kanon o posnim danima u vrijeme Nikoljdana (osim ako taj dan pada srijedom ili petkom).Duzinu Bozicnog posta nije propisala Vaseljenska Pravoslavna Crkva.
Svaka slava imala je tri dana, a neki slave tako i danas (koji su samostalni i nisu ovisni od mjesecne plate):
1. dan: slava
2. dan: pojutarje (pojutarci)
3. dan: zajutarje (zajutarci)
Rijeci pojutarci i zajutarci su od rijeci tarci sto znaci ostaci (hrane).
U vrijeme prije hriscanstva nije bilo gregorijanskog kalendara i zimska kratkodnevnica nije padala na 21. decembar. Na taj dan pocinjala je zima tek 500 godina od pocetka hriscanske ere i to racunajuci po julijanskom kalendaru.
I hoces li nam konacno objasniti zagrobni, duhovni smisao "slovenskog" paganstva.
Stani bre Hrastovnik, pa ti covece me vrtis kako tebi odgovara? Pa gde si bio onde kad sam tvrdio da sam cuo da je Sveti Nikola mrsna slava, a da srbi ne haju za to jer je to dan na koji se nista ne kolje? Nisam mogao nista da nadjem o njemu kao mrsnoj slavi, a ubedjen sam bio da je mrsna po hriscanstvu, te sam podvio rep i dalje to nisam uzimao kao argument.
Znaci istina je ono sto sam pre pricao? Crkva je morala da okrene zbog naroda to u posnu slavu? Nije u pitanju 40todnevni bozicni post?
@FATAL ERROR
Burazeru, sve se slazem sa tobom sem toga da su srbi dosli od negde. To sto si video da se srbi svud po aziji pominju, po evropi, po severnoj africi, i to je tacno. Samo to sto si ti video tamo, danas se zove sloveni. Samo se jos srbi zovu srbima, svi ostali su promenili ime. Ali to je ono sta ce da ti razbije tu enigmu, otkud srbi na tolkom prostoru. Probaj samo da pre 6tog veka narod, koji je kasnije prozvan sloveni nazoves srbima i sve ce da ti bude jasno.
Igrom slucaja od celog tog naroda su upravo srbi sacuvali svoje bogove uprkos hriscanstvu i ako ne znaju sta u stvari slave na svojim slavama. To se zove usud. To je nase prokletstvo jos uvek, ali verujem da nece jos dugo da traje. Verujem da cemo da dozivimo da budemo ponosni sto smo srbi.
@Caliburn
Hvala puno na Mokoshi, pocinjem izucavanje, srecan sam ko malo dete.