Srbi izgradili Zagreb

Eh, Mihanović, Runjanin isti k :mrgreen:

Fora mi je kako u videu kaže žena da su Zagreb izgradile pravoslavne obitelji, a od pravoslavca do Srbina je kratak put, pa makar bio i Grk.
Nabroji nekoliko zgrada od tisuće napravljenih nakon potresa 1880. kada je Zagreb dobio sadašnju vizuru.
Više su izgradili Židovi nego pravoslavni pa oni ne govore da su Zagreb izgradili Hebreji.
Iskrivljena slikao svojoj veličini kod Srba.

Da, u revolucionarnim danima sjedište pravoslavaca u Hrvatskoj se iz raznih manastira seli u Zagreb i preuzimaju jedinu pravoslavnu općinu gradu.
Au Sunce ti. Druga istorija. Nikada u nekim našim istorijskim spisima, mi Srbi, nismo prepoznati kao nešto bitno u Zagrebu. Zagreb je kod nas nešto sa čim nemamo nikave veze, osim manjeg broja našeg stanovništva koji je neprimetno obitavao tamo.

Zagreb su sagradili većinom Židovi, a djelomično i današnji Bošnjaci. I jedni i drugi su financirali Antu Starčevića jer je bio jedina stranka koja je bila za vjersku toleranciju. Strossmayer je bio protiv svih manjina i za stvaranje Jugoslavije. Srpski kapital je bio jak, ali nije gradio zapravo ništa osim nekoliko palača za potrebe banaka. Kada je došla prva Jugoslavija, kapital su prebacili uglavnom u Beograd.

Koliko se još može izmišljavati? Koji je smisao svih ovih šarenih laži?

Тикво без корена, ћирикица је писмо које су словенска племена упражњавала од Алпа до Урала.
Из тога је јасно ко је издао, покондирио се у жељи да постане Немац.
Ja znam svoj korijen, a koliko vidim ti ne znaš ništa.
Ćirilica nastala u 10.st. u Bugarskoj je po tebi starija od latinice kojom su Slaveni prvom pisali. Čak da si spomenuo glagoljici, ali kud ćirilicu.

Ja znam svoj korijen, a koliko vidim ti ne znaš ništa.
Ćirilica nastala u 10.st. u Bugarskoj je po tebi starija od latinice kojom su Slaveni prvom pisali. Čak da si spomenuo glagoljici, ali kud ćirilicu.
Па кад су писали латиницом што им папа правио ново писмо?
Не знам одакле си али знам да је велика већина вас почупала и своје и наше корење.

Непозната ти је чињеница да је звао Ћирила и Методија на рапорт гледе опимењавања словенског света?
Nije ih zbog toga zvao, nego optuzbi za krivovjerje tkz. trojezičara, koji su tvrdili da se Sveto pismo smije čitati samo na latinskom, grčkom i hebrejskom.
Dvoje papa s kojima su se sreli za života su im dozvolili misionarenje na slavenskom i izdana je papinska bula o tome.

S pismom za Slavene to nije imalo nikakve veze.

Živeo sam oko Savske...
Pozdrav stanarima te ulice, našao sam slike Savske i okolnog prostora iz svih uglova...

Snimka zaslona 2025-04-17 182204.png
Snimka zaslona 2025-04-17 182020.png
Snimka zaslona 2025-04-28 122215.png
Snimka zaslona 2025-04-29 001626.png
Snimka zaslona 2025-04-29 003600.png
Snimka zaslona 2025-04-29 194830.png

Prilozi

• Snimka zaslona 2025-04-29 002223.png
    Snimka zaslona 2025-04-29 002223.png
    108,8 KB · Pregleda: 2
Nije ih zbog toga zvao, nego optuzbi za krivovjerje tkz. trojezičara, koji su tvrdili da se Sveto pismo smije čitati samo na latinskom, grčkom i hebrejskom.
Dvoje papa s kojima su se sreli za života su im dozvolili misionarenje na slavenskom i izdana je papinska bula o tome.

S pismom za Slavene to nije imalo nikakve veze.
Сигурно су им формирали писмо да би превели догодовштине Дока и Вајата.
Основна намера стварања једнообразног словенског писма је превођење Библије и ширење хришћанства
међу огромним словенским мноштвом, које не жели слушати латинске слаткоречивости ни користити латинско писмо.
Временом они који нису више могли носити тежину политичког значаја ћирилице и зулуме јеретичког ватикана посустају и
римокатолизују се. Чеси, Словаци, Пољаци, Хрвати, сви су некада писали ћирилицом, чак Румуни и балкански муслимани.
Мало је Пилипенди остало.

Сигурно су им формирали писмо да би превели догодовштине Дока и Вајата.
Основна намера стварања једнообразног словенског писма је превођење Библије и ширење хришћанства
међу огромним словенским мноштвом, које не жели слушати латинске слаткоречивости ни користити латинско писмо.
Временом они који нису више могли носити тежину политичког значаја ћирилице и зулуме јеретичког ватикана посустају и
римокатолизују се. Чеси, Словаци, Пољаци, Хрвати, сви су некада писали ћирилицом, чак Румуни и балкански муслимани.
Мало је Пилипенди остало.
To su njih dvojica napravili iz samo njima znanog razloga kad su dobili zadatak prevođenja crkvenih knjiga na slavenski.
Jednostavnije bi bilo da su izmislili samo slova ili oznake za latinsko ili grčko pismo da ga prilagode slavenskom jeziku umjesto izmišljanja kompletno novog pisma (glagoljice).

To su njih dvojica napravili iz samo njima znanog razloga kad su dobili zadatak prevođenja crkvenih knjiga na slavenski.
Jednostavnije bi bilo da su izmislili samo slova ili oznake za latinsko ili grčko pismo da ga prilagode slavenskom jeziku umjesto izmišljanja kompletno novog pisma (glagoljice).
Ма какво прилагођавање, европски глупани су дозволили да им намицатељи писмености што више онемогуће описмењавање.(обрати пажњу на француски, нарочито бројеве)
Ви Хрвати имали сте срећу да сте суседи Србима и данас користите најсавршеније писмо, најприлагођеније употребном језику.
Словенска браћа су радила на истом задатку, што компликованије то пожељније(обрати пажњу на Руски) али тврд је орах воћка чудновата.
Глагољица је такође служила истој сврси, зато није ни заживела.

Ма какво прилагођавање, европски глупани су дозволили да им намицатељи писмености што више онемогуће описмењавање.(обрати пажњу на француски, нарочито бројеве)
Ви Хрвати имали сте срећу да сте суседи Србима и данас користите најсавршеније писмо, најприлагођеније употребном језику.
Словенска браћа су радила на истом задатку, што компликованије то пожељније(обрати пажњу на Руски) али тврд је орах воћка чудновата.
Глагољица је такође служила истој сврси, зато није ни заживела.

Kako glagoljica nije zaživila? Funkcionirala perfektno do 16. i 17. stoljeća dok je Vatikan nije uništio jer je postala ekskluzivno hrvatsko pismo, a u protureformaciji se uništavalo sve što nije bilo latinsko. Odi na otok Krk da vidiš kako u svakoj crkvi je nešto opstalo od glagoljice. Na Ižu su svećenici vodili do 20. stoljeća crkvene knjige na glagoljici.

Kako glagoljica nije zaživila? Funkcionirala perfektno do 16. i 17. stoljeća dok je Vatikan nije uništio jer je postala ekskluzivno hrvatsko pismo, a u protureformaciji se uništavalo sve što nije bilo latinsko. Odi na otok Krk da vidiš kako u svakoj crkvi je nešto opstalo od glagoljice. Na Ižu su svećenici vodili do 20. stoljeća crkvene knjige na glagoljici.
Нисам писао о црквеној употреби, већ народној потреби.
Хвала ти на признању ватиканске борбе против самосталности словенских цркви.
Познати су и старокатолички попови глагољаши у Босни.
Зато ја и тврдим да су Хрвати посустали и као Пољаци, Чеси и Словаци збацили терет самосталности и приклонили се римокатолицизму
и његовој вољи. Српска црква је тежила блискости са православном Русијом и настојала задржати компликовани и неприлагођени црквенословенски
али народна воља у тежњи ка практичности је победила глупост.
Како протумачити ову тврдњу ватиканског уништења 'хрватског' писма у светлу њихове верности уништитељу?
Сем у светлу из мојих ранијих уписа, била то глагољица или ћирилица.

Нисам писао о црквеној употреби, већ народној потреби.
Хвала ти на признању ватиканске борбе против самосталности словенских цркви.
Познати су и старокатолички попови глагољаши у Босни.
Зато ја и тврдим да су Хрвати посустали и као Пољаци, Чеси и Словаци збацили терет самосталности и приклонили се римокатолицизму
и његовој вољи. Српска црква је тежила блискости са православном Русијом и настојала задржати компликовани и неприлагођени црквенословенски
али народна воља у тежњи ка практичности је победила глупост.
Како протумачити ову тврдњу ватиканског уништења 'хрватског' писма у светлу њихове верности уништитељу?
Сем у светлу из мојих ранијих уписа, била то глагољица или ћирилица.

Hm, a što ti misliš a čime su pisali Hrvati u upravi Istri i na Kvarneru? Čim je pisan Istarski razvod i Vinodolski zakonik? Čemu su pisani grafiti i prostote po zidovima u srednjovjekovnoj i novovjekovnoj Istri? Da, glagoljicom. Ne postoje starokatolički glagoljaši. Starokatolici su nastali u 19. vijeku.

Kakva je to glupost da su Hrvati vjerno služili Vatikanu? Vatikan je najveći neprijatelj hrvatske državnosti.

Hm, a što ti misliš a čime su pisali Hrvati u upravi Istri i na Kvarneru? Čim je pisan Istarski razvod i Vinodolski zakonik? Čemu su pisani grafiti i prostote po zidovima u srednjovjekovnoj i novovjekovnoj Istri? Da, glagoljicom. Ne postoje starokatolički glagoljaši. Starokatolici su nastali u 19. vijeku.

Kakva je to glupost da su Hrvati vjerno služili Vatikanu? Vatikan je najveći neprijatelj hrvatske državnosti.
Нигде ја хрватску борбу за самосталност цркве, језика, писма и државе нисам негирао, чак шта више учен сам да смо ту борбу некада заједно водили. Па малопре си тврдио да се сачувала до двадесетог столећа и сетих се старокатоличких попова глагољаша из деветнаестог.

Стиче се такав утисак када вам се сагледа историјски пут стајња на предзиђу кршћанства.
Ватикан вам је шеф подружнице и негирање службе њему је најблаже речено будаласто.

Back