Srbi iz Kravice uznemireni i razočarani

Cura mi je iz podrinja.

U Bratuncu ima groblja poginulih od nasera orica kolko hoces.

Kako znaš da su poginuli od vojske Nasera Orića?
Jel ljudi pričaju ili postoji koji svjedok ili dokaz ... ?

Nemoj me krivo shvatiti. Nisam zlonamjeran.
Samo hoću znati što je srpska strana uradila da se taj zločin rasvjetli i kazni osim kukanja da su tamo i tamo mudžahedini pobili Srbe.
Nadam se da razumiješ.

Kako znaš da su poginuli od vojske Nasera Orića?
Jel ljudi pričaju ili postoji koji svjedok ili dokaz ... ?

Nemoj me krivo shvatiti. Nisam zlonamjeran.
Samo hoću znati što je srpska strana uradila da se taj zločin rasvjetli i kazni osim kukanja da su tamo i tamo mudžahedini pobili Srbe.
Nadam se da razumiješ.

Dobro razumljivo je.

Pricali su mi ljudi tamo. A ako hoces da se uveris na youtubu ima videa o naseru (ili su vec skinuti) gde kolje sve redom. Nisu srpski snimci vec snimci samog nasera.

Da li su stvarno 3000 ili 1500 pitaj boga. Ja neverujem balkanskim izvorima. Jer znam da mogu dosta puta da skinem nulu. A i UNO, Bosnian Research Group i Den Haag imaju toliko razlicite civre o broj poginulih u tom ratu.

Da covek pomisli dali pricaju stvarno o istom.

Dobro razumljivo je.

Pricali su mi ljudi tamo. A ako hoces da se uveris na youtubu ima videa o naseru (ili su vec skinuti) gde kolje sve redom. Nisu srpski snimci vec snimci samog nasera.

Da li su stvarno 3000 ili 1500 pitaj boga. Ja neverujem balkanskim izvorima. Jer znam da mogu dosta puta da skinem nulu. A i UNO, Bosnian Research Group i Den Haag imaju toliko razlicite civre o broj poginulih u tom ratu.

Da covek pomisli dali pricaju stvarno o istom.

E pa to i mene smeta.
Ali me smeta i ta aljkavost Republike Srpske, a i Srbije da utvrdi što se točno dogodilo tamo.
Nešto se sigurno dogodilo. E sad u kom obimu, to niko ne zna.
Po svoj prilici, tako nekome i odgovara da se ne zna, pa da se more licitirati u dnevno-političke svrhe.
Ali to ne može dobro završiti. Jedanput će se istina saznati!

E pa to i mene smeta.
Ali me smeta i ta aljkavost Republike Srpske, a i Srbije da utvrdi što se točno dogodilo tamo.
Po svoj prilici, tako nekome i odgovara da se ne zna, pa da se more licitirati u dnevno-političke svrhe.

Srbija netreba da se mesa i previse se mesa. Da li smo bili pametni mi bi rekli 2006. Srbija od sad postoji opet nakon 87 godina i za sve sta je bilo u SFRJ i SRJ ne uzimamo odgovornost. Sve potpisnice proglasiti nevazeci. I postati opet clan UNa i tako dalje.

A i sta da radi Republika Srpska. Ako oni radu iztrazivanje niko njima nece verovati. A svima ostalima ocito zabole ***** za to. Nije Kravica simbol u svetu za bilo sta. Tako da nikoga ne interesuje.

Ako bi nasli masovnu grobnicu lesevi bi isli za istrazivanje o mrtvima srebrenice. Jer Kravica je bukvalno selo Srebrenice. Pa ko moze utvrditi da je mrtav srbin ili musliman.

Jedan je broj koji je neprikosnoven kad je covek u pitanju,jer svaki covek je svet za sebe,neponovljiv i unikatan. Nije vazan broj(mada nije ni nevazan,ne zelim da neko shvati pogresno),vazan j cin - CIN ,zlodelo nad jednim covekom je dovoljan razlog za sud i osudu,ma ko bio i ma kako se zvao ,dalje da ne govorim.Naser Oric je jedan od onih koji su pusteni zbog nedostatka dokaza!!! Nije bilo svedoka - konkretno u Kravicama su ih slistili i popalili ,da se ne zna ni da su postojali.
Ne znam zasto me ova prica podseti na Vukov *NOZ*........na ovim prostorima se istorija uvek nekako ponavlja.....

Naravno Ljubo,u drugim popaljenim srpskim selima se Naser(onja) pokajao zbog ovoga u Kravicama pa nije nikog ni pipnuo..

Ti si sad ironičan, a ne bi trebao biti.
Trebao bi se potruditi i pronaći podatke šta se desilo TVOJIM sunarodnicima.
Ili si tražio, pa nisi našao.

Vidi, ako je ubio i jednog čovjeka, Naser Orić je ubojica.
Ako je naredio da se pobije 49 stanovnika Kravice, Naser Orić je ratni zločinac, ali teško da neko može dokazati da je on baš izdao naređenje svojim ljudima da pobiju toliko i toliko civila u selu.

E ali ako su jedinice pod komandom Nasera Orića počinile masovni zločin pobivši 3.000 ljudi (ili 1.500 npr) tada mu ne treba dokazivati dal je naredio, nego je automatski kriv, jer to mu ne može promaći, kao zapovjedniku tih snaga i on je automatski ratni zločinac.

Ajd sad da vidimo zašto NIKOME nije stalo do toga da se dokaže da je Naser Orić ratni zločinac. :think:

Ako je naredio da se pobije 49 stanovnika Kravice, Naser Orić je ratni zločinac, ali teško da neko može dokazati da je on baš izdao naređenje svojim ljudima da pobiju toliko i toliko civila u selu.

E ali ako su jedinice pod komandom Nasera Orića počinile masovni zločin pobivši 3.000 ljudi (ili 1.500 npr) tada mu ne treba dokazivati dal je naredio, nego je automatski kriv, jer to mu ne može promaći, kao zapovjedniku tih snaga i on je automatski ratni zločinac.

Ajd sad da vidimo zašto NIKOME nije stalo do toga da se dokaže da je Naser Orić ratni zločinac. :think:

Pa šta ti u stvari hoćeš??Spisak?? Pa ako je u Kravicama bio u stanju da ubije 49 ljudi misliš da je naredio ostalim svojim jedinicama da to isto oni ne rade? To je jedan obični zločinac i koljač koji je klao gdje je stigao..

Pa čekaj malo!
Jel nije tu pobijeno preko 3.000 Srba ?
Kako sad 49 ???? :dontunderstand:

i ja primetio "gresku", ali nisam hteo da postavim pitanje.
previse se igra brojkama nastradalih, u zavisnosti da li zeli neko predstaviti kao "jak", ili zrtva, sto mi se uopste ne dopada. govorim uopsteno

Znam da te nije baš briga kad pričaš o Srbima,ali što se tiče srpskih žrtava u okolini Srebrenice,pročitaj ovo:
http://www.glas-javnosti.rs/dodaci/licna-karta-srebrenice/srebrenicki-muslimani-se-povlace
49 Srba je ubijeno kad su muslimani iz Srebrenice spalili Kravicu.

То су убиства извршена само тог дана у том селу на Божић 07.јануара - а злочини против српског становништва су се догађали у дужем временском периоду у више места око Сребренице... не разумем чему овакав цинизам.

dobili ste odgovor

Odeš u vojsku ????? :eek::eek::eek:

Pa jeste li i ispraćaje pravili kad ste odlazili "u vojsku" ???

Odlazilo se ubijati, a ne "u vojsku" ! Išlo se u rat čovječe!

A žene, djecu i starce ste ostavili u susjedstvu onih protiv kojih ste se borili !
To je van pameti!

A i nešto drugo mi bode oči!
Eremita je reko da se taj masakr (nazovimo ga tako) događao u dužem periodu.
Pa zašto, pobogu, nije nitko evakuirao taj kraj kad se desilo to u Kravici ?

Koji krej CELU BIH DA NAPUSTE SRBI BI ŽELEO TI?
A SREBRENICA TREBAŠE DA JE RAZORUŽANA

Ja se pravim naivan, a lik piše da se išlo "u vojsku" ! Mislim... :roll:

Blizu je Srbija, mogao se narod prebaciti tamo.
Svaki zločin je za osudu.
Meni samo nije jasno to, kako se takav masovni zločin više ne eksponira javnosti, da bi se došlo do zadovoljenja pravde bar koliko-toliko.
Kažu da je Naser Orić odgovoran za to, a njega oslobodilo zbog nedostatka dokaza.
Pa gdje su pobogu te žrtve?
Gdje su masovne grobnice?
Koliko je točno žrtava (ili bar približno) ? Ali argumentirano, potkrijepljeno sa fizičkim dokazom!
Kada točno se desio zločin u kojem selu?

Ja vjerujem da se ovi podaci argumentiraju i daju na uvid sudu u Hagu, da bi Orić ekspresno završio tamo.

Zašto svega toga nema? :dontunderstand:

Naser beše u Hagu ,dokazi dati su al neinteresovaše ih

E pa to i mene smeta.
Istina se zna ,ali pravda će jednom doći

Miloše stalo jeste ali onaj koji sudi je njega i stvorio
Da. Tako sam i mislio...

Pa ništa. Ostaje ljudima u Kravici da demonstriraju kad dođu muje pod jakom policijskom pratnjom.

Bog vidi ,Bog zna Bog plaća

Ja se pravim naivan, a lik piše da se išlo "u vojsku" ! Mislim... :roll:

Blizu je Srbija, mogao se narod prebaciti tamo.
Svaki zločin je za osudu.
Meni samo nije jasno to, kako se takav masovni zločin više ne eksponira javnosti, da bi se došlo do zadovoljenja pravde bar koliko-toliko.
Kažu da je Naser Orić odgovoran za to, a njega oslobodilo zbog nedostatka dokaza.
Pa gdje su pobogu te žrtve?
Gdje su masovne grobnice?
Koliko je točno žrtava (ili bar približno) ? Ali argumentirano, potkrijepljeno sa fizičkim dokazom!
Kada točno se desio zločin u kojem selu?

Ja vjerujem da se ovi podaci argumentiraju i daju na uvid sudu u Hagu, da bi Orić ekspresno završio tamo.

Zašto svega toga nema? :dontunderstand:
JESTE, islo se u vojsku jer Srbin nije pi... i kad je mobilizacija onda se IDEEEE, ovaj put u odbranu Srpstva jer su videli kako je pocelo (muje malo izmasakrirale svatove na Pravoslavnoj svadbi u Sarajevi jer im smetala zvona i popovi verovatno) i tu nema necu, a sto bi isli u Srbiji kad su vec bili na svojoj zemlju i u svojoj kuci i sinovi im se odazvali u odbranu zemlje, ta Srebrenica je bila kap muja u moru Srba i niko ih nije dirao do 95-e a oni pobili skoro 3500 ljudi (NEMOJ VISE DA SMANJUJES BROJ, kao sto radite i za Jasenovac i...) i posle se neki cude kako Srebrenica, pa zasticena zona, pa nevini civili, pa...
DATI su argumenti i utvrdjeno je, pazi sad cinizam, da nije mogao biti odgovoran za ono sto su cinile formacije pod njegovom kontrolom, PU EVROPO, koji moj su onda sudili nacistima jos u Nirnbergu za komandnu odgovornost i silnim Srbima u Hagu a za to muje to odjednom NE VAZIIIIIII, jer muje pobogu nisu genocidni vec"posteni ratnici"!!
Pozdrav :cool:

JESTE, islo se u vojsku jer Srbin nije pi... i kad je mobilizacija onda se IDEEEE, ovaj put u odbranu Srpstva jer su videli kako je pocelo (muje malo izmasakrirale svatove na Pravoslavnoj svadbi u Sarajevi jer im smetala zvona i popovi verovatno) i tu nema necu, a sto bi isli u Srbiji kad su vec bili na svojoj zemlju i u svojoj kuci i sinovi im se odazvali u odbranu zemlje, ta Srebrenica je bila kap muja u moru Srba i niko ih nije dirao do 95-e a oni pobili skoro 3500 ljudi (NEMOJ VISE DA SMANJUJES BROJ, kao sto radite i za Jasenovac i...) i posle se neki cude kako Srebrenica, pa zasticena zona, pa nevini civili, pa...
DATI su argumenti i utvrdjeno je, pazi sad cinizam, da nije mogao biti odgovoran za ono sto su cinile formacije pod njegovom kontrolom, PU EVROPO, koji moj su onda sudili nacistima jos u Nirnbergu za komandnu odgovornost i silnim Srbima u Hagu a za to muje to odjednom NE VAZIIIIIII, jer muje pobogu nisu genocidni vec"posteni ratnici"!!

Svaka čast što se tiče obrane srpstva!
Mada bi bilo bolje da ste branili svoje domove, a ne da "oslobađate" vjekovne "srpske" teritorije.
Ali to je nebitno za ovu priču!

Nisam smanjivao broj, nego jednostavno ne znam koji je točan.
Kao što i sam vidiš, kreće se u rasponu od 49 do 3.500 (ovaj zadnji je tvoj podatak).
Mene zanima jel se TOČNO zna koji su to ljudi stradali?
Jel ti ljudi imaju imena i prezimena?Jel se točno zna ko je iz kojeg sela?

Tvrdiš da su Orića oslobodili, a dati su argumenti. Koji? Kakvi?
Pa osim Kravice, niko ovdje ne može navesti ni jedno ime sela gdje se još desio zločin, a kamoli imena ljudi u tom selu!
Kravice i još 26 sela, kažete svi! Znači, u Kravici je bilo najkrvaviije!
Dakle, kad se sve sabere, ne može biti više od 1.000 žrtava.
A niti za tih 1.000 niko ne može dati ni jedan dokaz!

O čemu pričamo ?
Kakav zločin? :dontunderstand:

Jesi ti sam u glavi, izvini sto pitam ali ponasas se kao da jedan cita ono sto pisemo a neko drugi odgovara, 26 SELA A IZMEDJU OSTALIH KRAVICE (zbog defilea koji treba da se desi), znaci NE pise da je tu prosecno stradalo toliko ljudi pa da izvlacis ukupno 1000 zrtava ili najkrvavije stradalo mozda u odnosu na broj stanovnika, ne znam gde si to video i u kom kontekstu je pisalo!
A podaci RS o tome su dostavljeni Hagu pri sudjenju i sve ostalo sto je znala medjunarodna zajednica i sve je odbaceno jer on NIJE ODGOVORAN za stvari koje su cinile NJEGOVE jedinice, ali je Pavkovic odgovoran sto je neka dileja na Kosmetu upucao nekog siptara jer ga NIJE SPRECIO, pazi general i komandant generalstaba da nadgleda svakog vojnika od nekoliko desetina hiljada u pokrajini od 14 000km2 i KRIV je sto nije, a ovaj smrad NIJE mogao da nadgleda 2000 svojih u jednom gradicu od 15-20 000, 'bem ti takvo licemerje... :evil:
I nemoj da se glupiras mnogo, Srbi tamo se JESU borili za opstanak (tamo jer mi odavde NISMO ratovali sa vama) a sve je to ukaljano Srebrenicom koja je bila jedna obicna osveta i to preterana ali... a napisao sam ti vec kako je pocelo, VI ste ukinuli Srbima konstitutivnost, stanarsko pravo... a muje krenule da ubijaju po svadbama, ubijaju nenaoruzane vojnike po gradovima... i Srbi su trebali sta da rade, cekaju novi Jasenovac i Handzar divizije u hladovini ispred kuce???
Ako smatras da su Srbi toliiiiiiki debili sto se hvalis da si ozenio Srpkinju? :roll:

Evo ako ti je to najvece stradanje negde sa neta pokupljeno"malo"vece stradanje Srba u okolini Srebrenice pa uhvati sad prosek...

Napad muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića počeo je u zoru 16. januara 1993. godine na rubna područja Skelana i tom prilikom je, pored 69 ubijenih, ranjeno još 165 srpskih civila, a 30 zarobljeno i odvedeno u logor u Srebrenici", rekao je sekretar Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović.
Od 30 zarobljenih Srba, polovina nije preživela torturu u bošnjačkim zatvorima i logorima u Srebrenici, a o sudbini njih 10 još uvek se ništra ne zna.
Sva sprska sela oko Skelana, više od 20, muslimani iz Srebrenice su razorili i popalili tokom rata, kao i četiri pravoslavne crkve.
Za počinjene ratne zločine na području Skelana i Srebrenice još nijedan Bošnjak nije odgovarao.

Ili ako ti je lakse citaj malo o svedocima i dokazima za kojima vapis:

"Ne treba se meni niko izvinjavati, samo neka mi daju kosti mog sina"
"Ne daj Bože moga bola nijednoj majci. Jednog sina sahranih, drugom za kosti ne znam. A za ubice naših, srpskih sinova, nema ni suda ni pravde. Bol i suze nas, srpskih majki, niko ne vidi. Zašto? Šta su moji sinovi zgrešili da mi ih i mrtve komadaju? Bože, samo mi daj da ga sahranim pre nego što oči zaklopim", moli Marija Jeremić
Slobodan Durmanović

Šesnaest godina dve žene iz Srebrenice nose u sebi neprebolne rane. Ivanka Rankić i Marija Jeremić izgubile su svoje sinove na početku poslednjeg rata u BiH, prilikom napada jedinica Nasera Orića na srpska sela na području Srebrenice. Jedna od njih još uvek traga za posmrtnim ostacima svog deteta, a zajedničko im je to što nijedna još nije doživela da budu kažnjeni zločinci koji su poubijali njihove sinove. Kažu da je njihova nada ugašena onog dana kada je Naser Orić oslobođen u Haškom tribunalu. Prinuđene da žive sa užasom kroz koji su prošle, te žene ističu da više ne veruju ni u kakvu pravdu.

Ispovest Ivanke Rankić: Ivanka i Boro Rankić imali su dva sina, Predraga i Nenada. Do početka rata živeli su skromno, kao i svaka radnička porodica u Srebrenici.
"Već u drugoj polovini 1991. godine počeli smo da slutimo da se Srbima u Srebrenici sprema zlo. Neke naše komšije Bošnjaci uveliko su kao dobrovoljci odlazili u Hrvatsku. Te godine oko 400 Srebreničana prešlo je hrvatsku granicu. Nisu ni krili gde idu. S vremenom počeli su i nama da prete. Sećam se kada nam je komšijin mališan rekao: 'Moj babo kaže da ćemo pobiti sve Vlahe u Srebrenici za sedam minuta.' Mnogo sam se uplašila", kaže na početku svoje ispovesti za "NR" Ivanka Rankić.
Ubrzo će ratno ludilo zahvatiti i područje Srebrenice. Kada je 8. maja 1992. iz zasede ubijen srebrenički sudija Goran Zekić, jedan od najuglednijih Srba u tom gradiću, Ivanka, njen suprug i sinovi rešili su da napuste Srebrenicu, uvereni da samo tako mogu da spasu svoje živote.
"Pobegli smo u Bratunac, ali 26. maja udariše oni iz Srebrenice. Nenad je bio na liniji, sa ostalom vojskom i borio se. Tu su ga živog zarobili. S brda iznad Potočara naši borci videli su Nenadovo telo, osvetljeno reflektorima u kolicima. Moj Predrag pojurio je ka bratu, ali su ga drugovi zaustavili. Kasnije su zarobili jednog Orićevog vojnika i potom ga razmenili za Nenadovo izgorelo telo… Nisu mi dali da ga vidim. Bio je zatvoren u sanduku. Sahranili smo ga 1. juna, na četvrtu godišnjicu njegovog braka", priča Ivanka.
Tek kasnije saznaće kako je njen sin stradao.
"Jednog dana zatekla sam supruga Boru da gleda neku video-kasetu. Krajičkom oka ugledala sam kako gori nečije telo. Oko vatre kolo su vodili i podvriskivali ‘Peci Vlaha, majku mu’. Tada mi je Boro rekao samo to da je to neki naš vojnik, ali da ne zna o kome je reč. Tek na samrti, pozvao me Boro i rekao Ivanka, na onoj traci bio je naš Nenad. Njega su mučili… Htela sam da umrem istog časa, ali morala sam da pogledam tu kasetu posle, nešto mi nije dalo mira. Tri puta je Nenad, ispuštajući dušu, dozivao majku da mu pomogne, a majka mu pomoći nije mogla... Čini mi se da sam tada umrla prvi put”, priča Ivanka, ukočenog pogleda i skamenjenog lica.
Ali, brutalno ubistvo sina bio je tek početak tragedije koju proživljava ova žena.
"Još ni ožalila Nenada nisam, a ostala sam bez bratanca Ratka Cvjetinovića. Imao je samo 21 godinu. Ubili su ga na kućnom pragu. Zašto, kad ni Nenad, ni Ratko ni mrava nisu zgazili", jaukom pita Ivanka i dok stiska glavu između šaka, kroz jecaje dodaje: "I ja sam majka Srebrenice, a ne samo one druge. I meni je teško, zar moja muka nije ravna njihovim?"
Za samo deset dana Ivanka je pored sina Nenada i bratanca Ratka sahranila i brata Milovana Cvjetinovića, takođe ubijenog na kućnom pragu, kao i sestrinog muža Rajka Marinkovića, iza koga je ostalo četvoro siročadi. "Ne mogu nikome opisati kako mi je bilo. Strahovala sam da ću poludeti", brišući suze kaže nesrećna žena.
Od tada je, kaže, živela da dočeka da zločinci budu osuđeni, ali novi šok je naišao kada je u Hagu oslobođen Naser Orić.
"Haški tribunal oprostio je Naseru Oriću više od tri hiljade srpskih života, a među njima i pakleno stradanje moga Nenada... Ostalo mi je još samo da govorim, da rasteretim dušu i kažem svetu šta se desilo", kaže na kraju Ivanka Rankić.

Ispovest Marije Jeremić: Marija Jeremić svoj život meri od Petrovdana do Petrovdana. Između dva praznika, život joj prolazi u tišini isprekidanoj plačem i bezbroj puta ponovljenim pitanjima. "Gde su mi Markove kosti? Hoće li majka dočekati dan da ga sahrani pored brata Radovana, grob mu na Petrovdan obiđe i sveću upali", pita na početku svoje ispovesti za "NR" Marija Jeremić. Odgovora na njena pitanja još nema i ne zna se da li će ih biti. Možda i zato što oni koji odgovore možda znaju, nikada nisu hteli da ih upute.
Ova nesrećna žena mučila se celog svog života. Sa 25 godina ostala je udovica, u poodmakloj trudnoći i sa dva maloletna sina. Podizala ih je, kaže, radeći najteže poslove i verujući da će oni imati bolji život od nje. Ali, sve njene nade raspršio je rat.
Na Petrovdan 1992. godine Marija je izgubila dva sina Marka i Radovana, kada su muslimanski vojnici predvođeni Naserom Orićem napali srpsko selo Zalazje. "Mislila sam da ću sinove spasiti kada smo na Đurđevdan izbegli iz našeg sela Osredak. Uspeli smo pobeći u Zalazje, a kamo puste sreće da me tada ubiše i muke skratiše. Nisam tada ni slutila da ću ostati željna svojih sinova i da ću ih gledati samo do Petrovdana. Jer, oni su mi stalno govorili: Ne sekiraj se majko, mi ćemo te čuvati. A majka njih nije mogla da sačuva... Radovana mi odmah ubiše, a Marka odvedoše iz Zalazja", priča Marija plačući.
Ispod jastuka izvlači Markovu ličnu kartu. Ne odvaja se od nje: vrhovima prstiju nežno prelazi preko fotografije, kao da očekuje da će njen nestali sin sa slike progovoriti.
"Doneli su mi je naši iz Orićeve kuće 1995. godine kad su ušli u Srebrenicu. Zato znam da mi je Orić Marka na Petrovdan iz Zalazja odveo... Orić mora da zna gde su Markove kosti. Nadala sam se da će se otkriti u Hagu, ali zlikovca pustiše. Oriću, gde si mi sina ubio, jesi li ga mučio, gde si mi ga zakopao", po ko zna koji put upućuje Marija pitanje na koje joj odgovor do sada niko nije dao. Ni Naser Orić, ni bilo ko drugi.
"Ne daj Bože moga bola nijednoj majci. Jednog sina sahranih, drugom za kosti ne znam. A za ubice naših, srpskih sinova, nema ni suda ni pravde. Bol i suze nas, srpskih majki, niko ne vidi. Zašto? Šta su moji sinovi zgrešili da mi ih i mrtve komadaju? Ne treba se meni niko izvinjavati, samo neka mi daju kosti mog sina. Bože, samo mi daj da ga sahranim pre nego što oči zaklopim", moli Marija Jeremić.
Veru u život pruža joj treći sin Radivoje, rođen uoči rata. Oca nije zapamtio, jer je preminuo pre nego što se rodio, a ni svoju braću nije imao kad da upamti.
"Kleto srce neće ni da pukne, a i ja ga ponekad bodrim, sve se pusta nadam da će mi naći Marka. Borim se da izdržim i zbog mog sina Radivoja. Samo mi je on ostao, da mi ga Bog sačuva. On je jedino svetlo u mom životu. I da kažem još nešto: lažu svi oni koji kažu da vreme leči sve rane. Ne leči. Ne mogu se ovakve rane zalečiti, za njih nema melema", tim rečima završava Marija Jeremić svoju gorku ispovest.

Slobodan Durmanović

Novi Reporter

Poslednja izmena:
Čekaj. Pusti to.
Ovdje se priča o sasvim konkretnom zločinu u okolici Srebrenice.
Srbi tvrde da su tu muje pobili nekih 3.000 ljudi (civila).
Ali problem je u tome što samo tvrde, a niko da da konkretni dokaz!
Pa zašto, majku mu ? Zašto kriti dokaze o tome da ti je neko pobio 3.000 sunarodnika?

Meni to nije jasno. Tebi jeste?
Ljubo,dobio si tekst i link prema dešavanjima oko Srebrenice.Kako su se muslimanski napadi pojačavali za svaki događaj su u medijima navođeni podaci i postoje i danas.Ceo spisak poginulih je više puta kačen na raznim temama i ne vidim razlog zašto bismo iznova stalno to radili?

Evo jednog dela dešavanja sa opisima i imenima.

''Srebrenički zločinci proglašeni žrtvama
Na jednom grobnom mestu pokopan je Hajrudin (Šefko) Avdić, koji je bio komandant TO Sućeska, a potom pomoćnik komandanta za bezbednost 281. istočnobosanske lake brigade. Planirao je, neposredno rukovodio i učestvovao u napadu, pljački i uništavanju srpskih sela Osredak, Viogor, Orahovica, Zalazje i Sase na području opštine Srebrenica. Isto je počinio i sa selima Jeremići, zaselak Manovići i Rupovo Brdo opština Vlasenica i Hranča, opština Bratunac. U toku samo tri meseca komandovanja Hajrudin Avdić je učestvovao u ubistvima 74 lica srpske nacionalnosti.

U mezarju su pokopani i istaknuti borci 280. istočnobosanske lake brigade sa sedištem u Potočarima:

Nusret (Salko) Salihović,
Senad (Jusuf) Jusić,
Salčin (Sejfo) Hodžić,
Aljo (Ibrahim) Huseinović,
Hajrudin (Nazif) Osmanović
Hajrudin (Hasan) Suljić.

Oni su odgovorni za stradanja sledećih srpskih sela:
Gniona,
Jeremići,
srpski zaselak Manovići,
Brežane,
Zagoni,
Zalazje,
Sase i dr. 12. jula 1992. (47 srpskih žrtava),
08. avgusta Ježestica, opština Bratunac (9 srpskih žrtava),
24. septembar Podravanje, opština Srebrenica (32 srpske žrtve),
05. oktobra Fakovići, opština Bratunac ((16 srpskih žrtava),
06. novembra Kamenica, opština Zvornik (53 srpske žrtve),
14. decembara 1992. bratunačka sela Loznica, Bjelovac, Sikirić (60 srpskih žrtava),
07. januara 1993. selo Kravica, opština Bratunac (15 srpskih žrtava), i
16. januara 1993. selo Skelani, opština Srebrenica (61 srpska žrtva).

Žrtve njihovih pohoda su 332 lica srpske nacionalnosti. A navedeni borci za ta dela i zločinačke podvige koje su počinili prilikom osvajanja srpskih sela nagrađeni su raznim priznanjima od pretpostavljenih starešina i komandi.

Avdulah (Avdo) Ahmetović, 1960, Sućeska, bio je pomoćnik komandanta, a Hajrudin (Hamid) Avdić, član štaba 281. istočnobosanske lake brigade. Prve žrtve njihovih napada bili su sela:
Osredak,
Viogor,
Orahovica,
Žutica,
Rupovo Brdo,
Brežane,
Hranča i
Ježestica, opština Bratunac,
Podravanje, opština Srebrenica,
Loznica,
Bjelovac,
Sikirić,
Kravica, opština Bratunac i
Skelani, opština Srebrenica.

Iz iste jedinice kao neposredni izvršioci zločina registrovani su:

Adem (Ahmet) Ramić, rođ. 1937. godine, Srebrenica,
Hajrudin (Omer) Alić, 1968, Srebrenica,
Mujo (Muharem) Alić,
Zulfo (Munib) Halilović,
Hasan (Mujo) Beganović,
Mensur (Šefko) Mustafić,
Hasan (Enez) Hasanović,
Hasan (Hasib) Salihović, 1968,
Fikret (Huso) Mehmedović,
Bešir (Sinan)Ajšić, 1971,
Hasan (Mehan) Hasanović.

U tim zločinačkim poduhvatima navedeni komandiri i vojnici proterali su srpsko stanovništvo i učestvovali u ubistvu 228 lica srpske nacionalnosti.

Ibro (Husein) Dudić, rođen 1969. godine, iz Srebrenice, major, komandant 282. istočnobosanske lake brigade rukovodio je napadima na sela Ratkovići, Krnjići, Zalazje, Sase, Milanova vodenica, na putu između sela Peći i Skelana, Podravanje, Boljevići, Loznica, Bjelovac, Sikirić, Kravica i područje Skelana. U navedenim akcijama i selima ubijeno je 328 Srba, a njihova imovina opljačkana i preneta u muslimanska sela.
Oficiri Mehmed (Salih) Salihodžić, Avdulah (Mustafa) Bećirović i Safet (Hamed) Ahmić bili su sve vreme rata na važnim komandnim i rukovodećim dužnostima u štabu 283. istočnobosanske lake brigade. Organizovali su napad na srpski zaselak Vitez, potom sela Oparci, Loznička Rijeka, Krnjići, Fakovići i Boljevići, Loznica, Bjelovac, Sikirić i Skelani (zaseoci Kušići, Ćosići, Žabokvica, Kostolomci, Bujakovina, i dr). U istim akcijama učestvovali su i borci:

Sejdalija (Alija) Mehić,
Azem (Hirkija) Alić, Liplje, opština Zvornik;
Mirzet (Alija) Rizvanović,
Dževad (Kemal) Salihović,
Ahmo (M) Hasanović,
Hajrudin (I) Cvrk,
Bajro (Fadil) Salihović i
Hasib (Rifet) Ahmić

U pomenutim srpskim selima ubijeno je ukupno 189 Srba, meštana stradalih sela.''

Ljubo & srpska bratijo - dis iz 4 jor ajz onli. I nemoj da nekome bude mrsko citati, kad vec meni nije mrsko tipkati. Ok? Ok.

Cifra izgleda sumnjivo zato sto i jeste sumnjiva. Srbi obicno u prici potegnu neku okvirnu cifru od 3200-3500 svojih poginulih u Podrinju. Uopste niko sa srpske strane nece da pojasni sta ta cifra tacno podrazumijeva, a na upucena pitanja sve se svede na beskonacno dobacivanje brojkama ili opise klanja i mucenja (uz obavezno uvecana i boldana slova) kako bi se suprotna strana na neki nacin usutkala, ali bez pravog obrazlozenja same cifre.

A sad cinjenice. 'Vamo gledaj dok pricam.

Prema dokumentaciji Istrazivacko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, na podrucju Podrinja poginulo je 5573 Srba tokom rata 92-95. Od toga je 870 civila i 4703 vojnika. Inace, ova institucija je priznata i visoko uvazena od strane Haaga i kompletne medjunarodne zajednice zbog svoje metodologije rada, a vise puta je napadana upravo sa bosnjacke strane kako "pokusava umanjiti stvarna stradanja Bosnjaka", i to uglavnom od kojekakvih Silajdzica i ostalih koji su tvrdili kako je stradalo 250-300 hiljada Bosnjaka. Tek da se i to spomene za one sto ce graknuti kako je to "nekakvo propagandno sarajevsko istrazivanje".

Dakle, cifra koju istice srpska strana nije tacna iz dva razloga. Prvo, nije tacna u svom ukupnom broju, pravi broj je osjetno veci. Drugo, nije tacna zbog toga sto je srpska strana istice uglavnom kad je rijec o civilima, a na srpskoj strani civila je stradalo osjetno manje nego vojnika. Zakljucak je da iz nekog razloga, svjesno ili ne (a inace bas ne vjerujem u slucajnosti), srpska strana pokusava da preuvelica svoja civilna stradanja naustrb vojnih, valjda zato da bi umanjili ono sto su uradili u Srebrenici, ili sta vec. Cineci to, Srbi iskazuju elementarno nepostovanje i prema svojim i prema tudjim zrtvama.

Klikom na ovaj link mozete vidjeti prezentacije po BH regijama vezane za stradanja 92.-95.

S obzirom da se prica o mrtvim ljudima, iz postovanja prema temi bilo bi lijepo od vas da proucite gradivo pa da onda diskutujete. Posteno?

Prezentacije su zipovane, graficki odlicno odradjene, i tu cete naci gotovo sve sto vas interesuje.

Back