Marklas
Obećava
- Poruka
- 76
Sta mene briga sta su pricali pojedini ljudi u vrhu? Austrija se zvanicno predala posle konacne Italijanske ofanzive kod Veneta i tu je kraj.A naravno da Ludendorff nije neki "cobanin" jer taj isti Ludendorf rekao sledece:''Шта сам хтео овим рећи''?
Ти се само правиш да си глуп, или шта?
Мислим , шта, Хинденбург и Лудендорф су два чобанина са Хомоља , чија ставови се, ипак,не могу стављати у раван са твојим?
Судбина јужне границе Аустро-Уграске је решена 10/11 октобра 1918, када је 27 батаљона Српске војске код Ниша разбило 47 аусто-немачких батаљона који су покушали да успоставе фронт на Моравама.
О тој твојој смехотресној тези да ''после италијанске офанзиве Мађари основају своје органе у нади за успостављање мира'', говори и то је цар Карло 23. октобра упутио апел Бенедикту XV, у нади да одврати италијанску владу од беспотребне офанзиве јер је Аусто-Уграска спремна на преговоре о миру /за разлику од Карла, Мађарима је, по теби , било јасно већ тада да ће Талијани из равница Венеције стићи до Будимпеште/.
Да ти поновим, у нади да ће ти стићи до мозга: је л' ти јасно да је Аусто-Угарска 7. октобра упутила захтев за преговоре о ''часном миру''?
На овом форуму сам милион пута постављао цитат из Ратних мемоара Лојда Џорџа. Немој да те мрзи, па изгуглај ко је био он...и види колико је пута поменуо Венето, а колико Македонски фронт
Арогантне незналице на овом форуму су инветар, па... за твоје обавештење: Чекословачка И Пољска су биле од стране Атанте признати као придружени савезници. Примера ради, преко 100.000 Чеха и Словака се борило на страни Атанте у оквиру Чешке легије
О предаји аусто-угарске морнарице постоји једно читаво поглавље у брилијантној књизи академика Живојиновића (La Dalmazia o morte),али ми се не да да сада препричавам лику који није у стању да изгугла, нпр, да је Српска војска ослободила Земун 5. новембра 1918.
In Vittorio Veneto, Austria did not lose a battle, but lose the war and itself, dragging Germany in its fall. Without the destructive battle of Vittorio Veneto, we would have been able, in a military union with the Austro-Hungarian monarchy, to continue the desperate resistance through the whole winter, in order to obtain a less harsh peace, because the Allies were very fatigued."
Da li ti uopste znas sta je Cehoslovacka legija? To nije bila oruzana sila Cehoslovacke vec ljudi koji su sluzili u raznim saveznickim armijama,oni su bili regrutovani iz zarobljenistva,emigracije itd.
I jedina arogantna neznalica ovde si ti,lepo sam ti izneo sve dokaze da je posle Veneta Austro-Ugarska konacno potpisala primirje sa Antantom i ostalim saveznickim zemljama i to je bio kraj te monarhije sad sto tebi tesko pada istina i sto ti je tesko da saberes 2 i 2 to je druga stvar.Solunski front je bio znacajan ali nije bio odlucujuc jer je cinjenica da bi i bez solunskog fronta saveznici izvojevali pobedu.
С тиме да су Срби у С. Далмацији (и цијелом Приморју) и Лици увијек били у најбољим односима са Талијанима.