.
Sta si ti hteo ovim reci? 24. oktobra posle italijanske ofanzive madjari osnivaju svoje organe u nadi za uspostavljanje mira sa saveznicima nezavisno od vrhovne Austrijske vlade,posle njih Cehoslovacka,Poljska drzava Slovenaca,Hrvata i Srba proglasavaju jednostranu nezavisnost.Bitka kod Veneta trajala je desetak dana i zavrsila se 3. Novembra 1918. istog dana zbog konacnog sloma Austrougarskih snaga Austrijanci potpisuju primirje sa Saveznicima u
Padovi koje je stupilo na snagu sledeceg dana 4. Novembra.U tom dokumentu stoji da se sve Nemacke snage moraju povuci sa Austrijskih teritorija u roku od 20 dana,zaplena svih brodova AU mornarice i povlacenje vojske sa svih okupiranih teritorija.
http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19181103-1.pdf
Kapitulacija Bugarske je bio rezultat proboja solunskog fronta.Posle toga Francusko-Srpske snage nastavljaju ka oslobodjenju Srbije,tek 10. Novembra 7 dana posle Austrijske predaje Srpske i Francuske armije izbijaju i prelaze Dunav.
''Шта сам хтео овим рећи''?
Ти се само правиш да си глуп, или шта?
Мислим , шта, Хинденбург и Лудендорф су два чобанина са Хомоља , чија ставови се, ипак,не могу стављати у раван са твојим?
Судбина јужне границе Аустро-Уграске је решена 10/11 октобра 1918, када је 27 батаљона Српске војске код Ниша разбило 47 аусто-немачких батаљона који су покушали да успоставе фронт на Моравама.
О тој твојој смехотресној тези да ''после италијанске офанзиве Мађари основају своје органе у нади за успостављање мира'', говори и то је цар Карло 23. октобра упутио апел Бенедикту XV, у нади да одврати италијанску владу од беспотребне офанзиве јер је Аусто-Уграска спремна на преговоре о миру /за разлику од Карла, Мађарима је, по теби , било јасно већ тада да ће Талијани из равница Венеције стићи до Будимпеште/.
Да ти поновим, у нади да ће ти стићи до мозга: је л' ти јасно да је Аусто-Угарска
7. октобра упутила захтев за преговоре о ''часном миру''?
На овом форуму сам милион пута постављао цитат из
Ратних мемоара Лојда Џорџа. Немој да те мрзи, па изгуглај ко је био он...и види колико је пута поменуо Венето, а колико Македонски фронт
Арогантне незналице на овом форуму су инветар, па... за твоје обавештење: Чекословачка И Пољска су биле од стране Атанте признати као придружени савезници. Примера ради, преко 100.000 Чеха и Словака се борило на страни Атанте у оквиру Чешке легије
О предаји аусто-угарске морнарице постоји једно читаво поглавље у брилијантној књизи академика Живојиновића (
La Dalmazia o morte),али ми се не да да сада препричавам лику који није у стању да изгугла, нпр, да је Српска војска ослободила Земун
5. новембра 1918.