SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ u Beogradu

section33.jpg

Fascist_concentration_camps_in_yugoslavia.png

A da li su i Francuzi bili u zabludi kada su davali u Parizu ime ulici po našoj prestonici,ili podizali spomenik Našem Kralju?

Nisu njihovi vojnici ginuli u borbama a nasa pesadija kasnila za njima ceo dan nego obrnuto.

Slicno ali i potnuno drugacije, Englezi su preko svojih spijuna u Grckoj prosto gurnuli Jugoslaviju u drugi svetski rat ... Tako su broj poginulih na njihovoj strani smanjili ogromnim nasim zrtvama.

Da ne sirimo pricu, mada moze sa kracim osvrtima, spomenik se nalaz na izvanrednom mestu, neki ga porede sa piramidama ali mislim da nije primereno, i moze se premestiti ne mora na takvom mestu stajati spomenik jednoj zabludi.

Naravno ima i onih koji smatraju da ne treba nista menjati i za to imaju argumente.

Na Kalemegdanu u Beogradu na vrlo lepom mestu postavljen je spomenik kojim se izrazava zahvalnost Francuskoj za pomoc koju je pruzila Srbiji u I svetskom ratu ... ili kako se to lepse kaze u znak prijateljstva, uzajamne pomoci i saradnje Srbije i Francuske u I svetskom ratu.

11. novembra 1930. godine je podignut na mestu gde se nekada nalazio spomenik Karadjordju, koji je srusen tokom I svetskog rata.

Ivan Mestrovic je napravio lep spomenik.

Da sam poznavalac istorije, nisam. Da sam ljubitelj spomenika, nisam.

Da sam vise puta prosao pored tog spomenika jesam. Da ostavlja jak pozitivan utisak, ostavlja.

Slusajuci neke price pitam se da li je to bila zabluda jedne generacije da su nam Francuzi bili toliko veliki prijatelji ?

Navscu dva razloga za sumlju.

1. Francuska konjica je isla ceo dan iza srpske pesadije, a srpska vojska se pod borbom kretala napred, i francuska konjica je nije stizala i nije se ukljucila u borbu.

2. Francuzi su naplatili sve do poslednje pertle.

Prvo bih pitao da li je ovo prethodno izneto tacno ?

Da li je bila zabluda da je prijateljstvo bilo toliko ?

Voleo bih da nije bila zabluda i da su nam Francuzi stvarno bili veliki prijatelji .

A ako jeste, da li taj spomenik zasluzuje tako izuzetno lepo mesto ?

Da se od prijatelja ocekuje barem razumevanje za probleme sa kojim smo se suocavali, to se valjda podrazumeva, mislim na dogadjaje u zadnjih 20 godina.

Nikakvi prijatelji nam nisu Francuzi.

Na Kalemegdanu u Beogradu na vrlo lepom mestu postavljen je spomenik kojim se izrazava zahvalnost Francuskoj za pomoc koju je pruzila Srbiji u I svetskom ratu ... ili kako se to lepse kaze u znak prijateljstva, uzajamne pomoci i saradnje Srbije i Francuske u I svetskom ratu.

11. novembra 1930. godine je podignut na mestu gde se nekada nalazio spomenik Karadjordju, koji je srusen tokom I svetskog rata.

Da sam vise puta prosao pored tog spomenika jesam. Da ostavlja jak pozitivan utisak, ostavlja.

Slusajuci neke price pitam se da li je to bila zabluda jedne generacije da su nam Francuzi bili toliko veliki prijatelji ?

1. Francuska konjica je isla ceo dan iza srpske pesadije, a srpska vojska se pod borbom kretala napred, i francuska konjica je nije stizala i nije se ukljucila u borbu.

Voleo bih da nije bila zabluda i da su nam Francuzi stvarno bili veliki prijatelji .

Da se od prijatelja ocekuje barem razumevanje za probleme sa kojim smo se suocavali, to se valjda podrazumeva, mislim na dogadjaje u zadnjih 20 godina.

Ја мислим да би тај споменик требали уклонити, тихо без неке велике помпе и прашине у медијима!
Тачно је све да Француска никад није била и никад неће ни бити савезник Србије! Русија је у Првом Светском Рату платила огромну суму новца Француској за храну и опрему коју су срби добили тада што доказује да онај споменик нема сврху!
Сами французи и њихови историчариу не крију да су Романови платили помоћ србима још 1915.године и да је Француска оклевала да ту помоћ испоручи све до 1917.године!

Zar ti se ne cini da su u stvari Francuzi bombardovali te prezivele borce njihove potomke rodbinu komsije ...

U Srbiji jos ne postoji u dovoljnoj meri sloboda govora, pa se ni zasluzni gradjani, medju kojima su i borci za slobodu, ne samo ne pominju u dovoljnoj meri nego se uvek nadje neko ko ce da kritikuje.

Čini mi se i da je neki francuski oficir iz NATO-a osuđen na robiju jer je ''prosleđivao'' neke informacije Srbima,zaboravio sam kako se zove......ali spomenik je podignut zbog događaja iz nekog drugog vremena kada je Francuska pomogla Srbiji...
Jel treba sad da pravimo računicu kad su nam to i šta pomogli?Obimno bi bilo previše .....

Očigledno ne znaš baš mnogo.U parizu postoji ulica koja se zove beogradska iz istog vremena kada se i kod nas zove pariska.Izuzetno lep i monumentalan spomenik našem Kralju podignut je na vrlo lepom mestu u centru Pariza.Treba prvo nešto znati,pa tek onda pljuvati po svemu što je starije od komunističke države.

Tako je sinko...tako je...u mnogim gradovima Francuske postoji ulica ''kralja Petra od Srbije'' (La Roi Serbe)...i spomenici...nažalost u Srbiji se malo šta zna o tom vremenu u kome nam je Francuska pomogla...
....uvek se setim jednog svog dede...''e moj sinko,da ne bi Francuza ne bi ja i ti sad pričali..''...solunac koji je preživeo ''albansku golgotu'' ...

Извор за ово што пишеш је?

То су, на жалост, тврдње неких наших Чивута из Јеврејске општине Београда које су они обзнанили јавно - али, наравно, при томе су намерно пропустили да изнесу целу истину о томе колико су њих спасени сакривањем...па је тако данас жив и тај који тако нешто тврди.

Ja sam postavio prikaz većih logora, kao što piše pri dnu slike.

Ovo tvoje je možda malo detaljniji prikaz, mada nisam siguran koliko je točan jer na njemu nema prvog ustaškog logora Danica kod Koprivnice.

Мапа усташких злочина ПОТВРЂУЈЕ ДА ЈЕ ДАНАШЊА 'РВАЦКА У СТВАРИ ЈЕДНА ВЕЛИКА МАСОВНА ГРОБНИЦА СРПСКОГ НАРОДА:

Nacisti su nacisti.

Onima koji su stradali u njima je bilo potpuno svejedno jesu li ih u njih sproveli Njemci ili nedićevci i ko je vlasnik.

Aaaa, zloćesti Ljubinko je neumoran u nalaženju novih pacijenata.

Evo sad da ga pošaljete na temu o uzgoju rajćica u obiteljskom tipu plastenika on će da nа`vata nekog Grubana i da ga uvuče u polemiku o jednačenju ustaša i četnika te da usput malo negira genocide.

To je matrica u kojoj Ljubinko funkcioniše i kao što vidimo došao je malo da nađubri i ovu temu.

Čovek jednostavno forsira izrazito anticivilizacijske hipoteze kroz par floskula kao što je relazivizacija ustaštva i mitologizacija navodnih četničkih zločina ili negiranje genocida i egzodusa nad Srbima koje je Hrvatska izvršila nad njima 1941-1945 ili 1991-1995.

Kako se na primer od priče o spomeniku zahvalnosti Francuskoj za savezništvo sa Srbijom u WW1 došlo do priče o tome kako je Nedić bio isto što i ustaše ako ne i gore to znaju samo Ljubinko i žrtve njegovih neutemljenih i tupavih povjesnih spinova.

Poslednja izmena:
I ja planiram isto danas!

A kako bi bilo da se umesto zalivanja i razmatranja svega i svacega se posveti paznja Srpsko - francuskim odnosima u I svetskom ratu. Za sada mi se cini da prevladava misljenje da su ti odnosi opisani polazeci od velike zablude sa Srpske strane.

Jasno je da vojnik koji ne zna motive a vidi da mu neko pomaze voli tog. Kad bi znao da mu taj nije hteo na vreme pomoci, ne zato sto nije mogao nego zato sto nije hteo, i zbog toga hiljade i hiljade njegovih drugova boraca izgubilo zivot a i ta pomoc da je bila zbog prinude sta bi onda mislio ?

Posebno je od znacaja da oni koji imaju argumente da je zahvalnost sa Srpske strane opravdana i logicna to iznesu.

To pod hitno treba da se porusi!!!!!:evil:

Back