SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ u Beogradu

Dakle, svašta sam čuo do sad u životu, ali da netko Meštrovićeve radove proglasi ružnima, to još nisam ( do sada).

cavtat.jpg

24250011.jpg

Ove Mestroviceve karijatide koje predstavljaju nacije i narode koji se ujedinjuju u jedan

je cesta masonska tema sirom sveta, ima ih dosta i u Latinskoj Americi.

Naravno, ali ih je Mestrovic vesto ukomponovao,

inace masonska ideologija se oslanja na antiku i egipatsku kulturu.
Много штошта,да не кажем и претежно, у уметности се ослања на антику и стари Египат, тако да то нема везе.

Него, напросто, Мештровићеве скулптуре су пренаглашене монументалности, и све, брате, некако сличне једна другој.
Фаца Косовке девојке личи на фацу Марка Краљевића, и на ову француску даму, а све заједно личе на фацу оног несретника - прогнаног на шпиц Бгд Тврђаве, и шибнутог на стуб од 12 метара, а чак и фаца сокола ког држи мало подсећа...

Свака будала, сваки во - УМЕ И МОЖЕ НЕШТО ДА СРУШИ... ТО ЈЕ НАЈЛАКШЕ ...али не може свако нешто да створи, сагради, направи скулптуру или друго дело.
Увек сам био ПРОТИВ РУШЕЊА, ПОТИРАЊА, ЗАТИРАЊА.... а разни "леворуционари" једино су спремни да руше а не да граде и стварају...

Трагично је да смо дошли дотле да поједини корисници сада тврде да скулптуре Ивана Мештровића НЕ ВАЉАЈУ... мислим, шта рећи, осим да је тако нешто недопустиво. На страну његово лично и политичко и национално опредељење - али не може се рећи да су његова дела КОЈА СУ ПРЕ СВЕГА МОЋНА и СНАЖНА - одједном ништавна.

teslabust3.jpg

Никола Тесла (Иван Мештровић

Краљевић Марко(Иван Мештровић,1910.)

Свака будала, сваки во - УМЕ И МОЖЕ НЕШТО ДА СРУШИ... ТО ЈЕ НАЈЛАКШЕ ...али не може свако нешто да створи, сагради, направи скулптуру или друго дело.
Увек сам био ПРОТИВ РУШЕЊА, ПОТИРАЊА, ЗАТИРАЊА.... а разни "леворуционари" једино су спремни да руше а не да граде и стварају...

Трагично је да смо дошли дотле да поједини корисници сада тврде да скулптуре Ивана Мештровића НЕ ВАЉАЈУ... мислим, шта рећи, осим да је тако нешто недопустиво. На страну његово лично и политичко и национално опредељење - али не може се рећи да су његова дела КОЈА СУ ПРЕ СВЕГА МОЋНА и СНАЖНА - одједном ништавна.

teslabust3.jpg

Никола Тесла (Иван Мештровић

Краљевић Марко(Иван Мештровић,1910.)

Mito, slažem se s tobom do zadnjeg slova! :ok:

Reputacija!

Шта сам се ја то гспоменика нарибао код вас комуњара, у основној школи, са радним акцијама, па вам сад смета :lol: Е, ево вам рац..

Докле год у Паризу постоје знамења и споменици у част краљу и Србији, нека нико не дира. Споменик иначе није ружан, девојка Слободе, шта фали..леп је.

Na tom mestu staviti spomenik deda Ratku kako drzi kitu cveca u obliku prave kite. Simbolizovao bi kako srpski simboli slobode u stvari vole jako da blajve sliku o sebi, sto fakticki, sto duhovno, sto metafizicki; i da ta sloboda nije nikakva sloboda, vec dudlanje sopstvenim zabludamo o srpskom plemenu.

Треба да остане где му је и место, он преставља цивилизацијску и културолошку тековину Београда и Србије.
Свако ружење и измештање споменика представља антицивилизацијски чин, он је спомен једног времена које је прохујало и треба наредним генерацијама да сведочи о том времену, када би наша генерација тај споменик уклонила, не би нам опростиле претходне, а можда и будуће генерације Србије.

S obzirom da su Srbi dizali spomenike i svojim neprijateljima(iz I Sv.rata)sasvim je logično da je napravljen spomenik i prijateljima...i treba tu da ostane ...
Da su nam pomogli u tom ratu jesu i to je činjenica....da se o tome danas malo zna nije ništa čudno...sto godina je prošlo od tog rata...nije se mnogo nikad spominjao ni izučavao jer je bilo važnije uterati narodu u glavu neke druge stvari...postreljati ''solunce'' i pobiti veterane i heroje I Sv.rata...

Poslednja izmena:
S obzirom da su Srbi dizali spomenike i svojim neprijateljima(iz I Sv.rata)sasvim je logično da je napravljen spomenik i prijateljima...i treba tu da ostane ...
Da su nam pomogli u tom ratu jesu i to je činjenica....da se o tome danas malo zna nije ništa čudno...sto godina je prošlo od tog rata...nije se mnogo nikad spominjao ni izučavao jer je bilo važnije uterati narodu u glavu neke druge stvari...postreljati ''solunce'' i pobiti veterane i heroje I Sv.rata...

Zar ti se ne cini da su u stvari Francuzi bombardovali te prezivele borce njihove potomke rodbinu komsije ...

U Srbiji jos ne postoji u dovoljnoj meri sloboda govora, pa se ni zasluzni gradjani, medju kojima su i borci za slobodu, ne samo ne pominju u dovoljnoj meri nego se uvek nadje neko ko ce da kritikuje.

Naziv spomenika bar na osnovu dosadasnje diskusije bi valjalo promeniti. Recimo da bi mogao da se zove:

Spomenik izgubljenim iluzijama.

Zahvalnost Francuskoj i svim drugima koji su nam otvorili oči.

Ја сам за то ДА СЕ ПОДИГНЕ НОВИ СПОМЕНИК ПОД ТИМ НАСЛОВОМ(поводом НАТОагресије) и то у центру Београда, као и да се подигне споменик СРПСКИМ БОРЦИМА у оружаним сукобима деведесетих... - можда још увек није тренутак, али доћи ће и то време...

Ја сам за то ДА СЕ ПОДИГНЕ НОВИ СПОМЕНИК ПОД ТИМ НАСЛОВОМ(поводом НАТОагресије) и то у центру Београда, као и да се подигне споменик СРПСКИМ БОРЦИМА у оружаним сукобима деведесетих... - можда још увек није тренутак, али доћи ће и то време...

I to je dobra ideja. NA - TO - vci se nadaju da ce Srbi vecno gubiti pamcenje i da ce zaboraviti bombardovanje, kao sto su zaboravili da je Beograd jedini saveznicki grad koji su "saveznici" bombardovali ...

I to je dobra ideja. NA - TO - vci se nadaju da ce Srbi vecno gubiti pamcenje i da ce zaboraviti bombardovanje, kao sto su zaboravili da je Beograd jedini saveznicki grad koji su "saveznici" bombardovali ...

То ће се догодити - то је неминовно... једино ми је жао што то до сада већ није урађено...(могу и делови оборених непријатељских авиона да буду део неке велике скулптуре)... може споменик да се постави, рецимо, баш на Калемегдану... или тамо преко пута Владе Србије где још увек зјапи срушена зграда МУП-а...

Francuzi, to su oni muslimani usred Evrope ? Mingovi? :hahaha:

Nemoj da mesas Kineze i druge.

Dok su Kinezi bili najveci saveznik Albaniji ona je bila poslednja zemlja u Evropi u ekonomskom smislu ...

Sada su Kinezi nas veliki saveznik, pa smo mi preuzeli poslednje mesto.

Kina je u velikom ekonomskom usponu pa bi i mi, uz njenu podrsku, mogli pobeci sa tog poslednjeg mesta ...

Hajde da se ni u šali ne bavimo idejama rušenja spomenika.To da li je on dobar sa stanovišta istorije umetnosti ili ne je sasvim drugo pitanje.Pre bi smo mogli da se upitamo zašto Srbin mora da ode u Pariz pa da posedi ispred spomenika našem Kralju,a u Srbiji ne može.
Zašto je spomenik Nikoli Tesli u Americi stvarno vizuelni izraz veličine i zahvalnosti,a u Beogradu je to rugoba gotovo sakrivena iza bilborda na aerodromu.

Back