- Poruka
- 15.156
Hvala za informacije! Nastavi da postavljaš sve interesantno.
A sada da navedem nešto - do Nemanjića cjelokupno plemstvo Srba ("inteligencija") je bilo katoličko, uključujući i sve vladajuće dinastije (Konstantin Bodin, itd.). Što se tiče vremena poslije, a i sam Stefan Nemanja je bio katolik, Dragutin Nemanjić se preobratio u katoličanstvo, kao i nekoliko individualaca što su emigrirali u Panonsku niziju. A sada bih pitao jednu interesantnu stvar - obično vidim da se u hrvatskoj historiografiji sve primorsko stanovništvo smatra narodnim Hrvatima. Ne vidim zašto Srbija ne bi to isticala, i prikazala skoro sve svoje kancelare kao Srbe, uključujući i jako druge jako značajne ličnosti (sve uglavnom Kotorane). Bar je isto imao poseban status i katolička crkva u Srbiji u globalu. Zato se izričito izdvaja i Dubrovnik, za koji se upravo zbog toga ne bi smjelo reći da je srpski, niti stanovništvo kao Srbe-katolike.
To što je netko katolik ne znači da nije Srbin, ali i obrnuto. Za katoličanstvo Vojislavljevića sam znao (međutim, ne znam koliko ih treba uvesti u raspravu, jer su oni čini se u posljednje vrijeme kolektivno prešli u crnogorsku naciju
), a o prvotnoj vjeroispovijesti Nemanjića sam tek nešto načuo. No, to ništa ne znači. Nitko ih zato neće smatrati Hrvatima li što li već.Sve primorsko stanovništvo? Ako misliš na današnju Dalmaciju, onda da. Što se tiče Boke Kotorske, tu se često Bokeljani trpaju u isti koš sa Hrvatima, mada se ističe izrazito srpsko/crnogorsko zaleđe i njegova koegzistencija sa katolicima na obali.

Sebe ne smatram Srbinom, niti sam ikada u životu od rođenja. Vjera mi ne znači, jer sam agnostik, koji je na granici sa ateizmom, i formalno nije (čak ni iz običaja) stupio niti u jednu religiju, mada ozbiljno razmišljam u zadnje vrijeme o budizmu.