Nazovi to "nacionalnom idejom", a ja cu nazvati podelom na narode. Da nje nije bilo, danas bi od Vranja do Zagreba bio jedan narod, jer vezuje nas isti jezik. No, kroz sve te vekove, postojali su i Srbi i Hrvati, negovali svoju tradiciju, i znali kome pripadaju, imali svoje obichaje, svoju epiku itd. Chak su se i Srbi katolici znali, sachuvali nekako u XIX veku....
Interesuje me bash taj fenomen "pravoslavnih Hrvata". U tim nekim textovima koje sam nashao na netu, katolichki fratri vide vecu opasnost u pravoslavnim popovima nego li u Osmanlijama, i glasno kukaju na njih kako su oni u boljem polozaju, kako im srpski popovi ne misle dobro itd itd. Sad, ne mogu da verujem u dobre odnose izmedju bilo koje dve strane, pa ako bi neko morao da promeni veru zarad (kojih povlastica, kakvog boljeg zivota npr?) zashto ne bi odmah preshao na Islam, jer svejedno bi se na njega gledalo kao izdajicu itd itd. Masa potpitanja vezana za tu temu....
Kako neko reche, ne bilo ti zapovedjeno, daj nam neshto o "pravoslavnim Hrvatima", poznatim "pravoslavnim Hrvatima" kroz istoriju, selima koja su popravoslavljena (hrvatska npr)....