- Poruka
- 15.156
Hvala za informacije! Nastavi da postavljaš sve interesantno.
A sada da navedem nešto - do Nemanjića cjelokupno plemstvo Srba ("inteligencija") je bilo katoličko, uključujući i sve vladajuće dinastije (Konstantin Bodin, itd.). Što se tiče vremena poslije, a i sam Stefan Nemanja je bio katolik, Dragutin Nemanjić se preobratio u katoličanstvo, kao i nekoliko individualaca što su emigrirali u Panonsku niziju. A sada bih pitao jednu interesantnu stvar - obično vidim da se u hrvatskoj historiografiji sve primorsko stanovništvo smatra narodnim Hrvatima. Ne vidim zašto Srbija ne bi to isticala, i prikazala skoro sve svoje kancelare kao Srbe, uključujući i jako druge jako značajne ličnosti (sve uglavnom Kotorane). Bar je isto imao poseban status i katolička crkva u Srbiji u globalu. Zato se izričito izdvaja i Dubrovnik, za koji se upravo zbog toga ne bi smjelo reći da je srpski, niti stanovništvo kao Srbe-katolike.
To što je netko katolik ne znači da nije Srbin, ali i obrnuto. Za katoličanstvo Vojislavljevića sam znao (međutim, ne znam koliko ih treba uvesti u raspravu, jer su oni čini se u posljednje vrijeme kolektivno prešli u crnogorsku naciju

Sve primorsko stanovništvo? Ako misliš na današnju Dalmaciju, onda da. Što se tiče Boke Kotorske, tu se često Bokeljani trpaju u isti koš sa Hrvatima, mada se ističe izrazito srpsko/crnogorsko zaleđe i njegova koegzistencija sa katolicima na obali.